Η Ύπατη Αρμοστεία εκφράζει τη θλίψη της για τους θανάτους στα ανοιχτά της Σάμου

Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (Υ.Α.) εκφράζει τη βαθιά θλίψη της για την είδηση ότι δύο μικρά παιδιά και ένας άνδρας έχασαν τη ζωή τους στα ανοιχτά της Σάμου αφού ανετράπη η βάρκα στην οποία επέβαιναν, λόγω των άγριων κυμάτων νωρίς σήμερα το πρωί. Εννέα άνθρωποι διασώθηκαν από το Λιμενικό.

Το ναυάγιο είναι το πρώτο που συνέβη φέτος στο Αιγαίο, μάλιστα λίγες μέρες πριν από τη θλιβερή επέτειο του ναυαγίου στο Αγαθονήσι που στοίχισε τη ζωή σε 16 ανθρώπους στις 17 Μαρτίου του 2018 στα νότια της Σάμου.

Η Υ.Α. είναι σε συνεχή επικοινωνία με τις ελληνικές αρχές και στηρίζει τους επιζώντες με κάθε τρόπο.

«Πρόκειται για μια ακόμη τραγική υπενθύμιση ότι χρειάζονται περισσότερες προσπάθειες για τη διάσωση ανθρώπινων ζωών και την αποτροπή αδίστακτων διακινητών από το να στέλνουν ανθρώπους σε αυτά τα επικίνδυνα ταξίδια», δήλωσε ο Philippe Leclerc, ο Αντιπρόσωπος του Ύπατου Αρμοστή του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες στην Ελλάδα. «Χρειάζονται περισσότερες ασφαλείς και νόμιμες οδοί για να έχουν οι πρόσφυγες πρόσβαση στο άσυλο στην Ευρώπη ώστε να μη χρειάζεται εξαρχής να διακινδυνεύουν τη ζωή τους», πρόσθεσε.

Το 2018, έχασαν τη ζωή τους 2.262 άνθρωποι στην προσπάθειά τους να φτάσουν στην Ευρώπη μέσω θαλάσσης. Ανάμεσα σε αυτούς, περισσότεροι από 120 άνθρωποι πνίγηκαν στα νερά του Αιγαίου το περασμένο έτος, παρά τη μικρή απόσταση μεταξύ των ελληνικών νησιών και της Τουρκίας.

Niotis

Share:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on linkedin
LinkedIn
Samostoday

Παρόμοια Άρθρα