Η Ύπατη Αρμοστεία εγκαινιάζει το πρόγραμμα ενίσχυσης μέσω προπληρωμένων καρτών στη Σάμο

Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες σε συνεργασία με την οργάνωση Samaritans Purse ξεκινάει το πρόγραμμα οικονομικής ενίσχυσης μέσω προπληρωμένων καρτών αυτή την εβδομάδα στη Σάμο. Το πρόγραμμα αποτελεί μέρος της ανθρωπιστικής στήριξης σε άτομα και οικογένειες, ώστε να καλύψουν τις πιο βασικές ανάγκες τους, όπως επιπλέον φαγητό, επικοινωνία, προϊόντα ατομικής υγιεινής, μετακινήσεις, ρουχισμό και εκπαιδευτικό υλικό για παιδιά. Βασικά είδη φαγητού και ιατρικές υπηρεσίες θα εξακολουθήσουν να παρέχονται.

«Το πρόγραμμα οικονομικής ενίσχυσης στόχο έχει την ενδυνάμωση και την αποκατάσταση του αισθήματος αξιοπρέπειας ενώ προσφέρει τη δυνατότητα επιλογής στους πρόσφυγες και μετανάστες ως προς την αντιμετώπιση των βασικών τους αναγκών», λέει η Rose de Jong, επικεφαλής της Ύπατης Αρμοστείας στο Γραφείο Σάμου. Η Υ.Α αναμένει ότι αυτή η παρέμβαση θα έχει ένα σημαντικά θετικό αντίκτυπο στις τοπικές επιχειρήσεις και στα καταστήματα.

Στους δικαιούχους που πληρούν τα κριτήρια θα παρέχονται προπληρωμένες κάρτες που θα ανατροφοδοτούνται μηνιαία, με συγκεκριμένο ποσό που υπολογίστηκε με βάση την κάλυψη των βασικών εξόδων στην Ελλάδα (εκτός του ενοικίου/και του ποσού διαμονής), σύμφωνα με τα οριζόμενα κριτήρια που συμφωνήθηκαν με την ελληνική κυβέρνηση. Οι κάρτες θα επιτρέπουν την ανάληψη μετρητών από κάθε ΑΤΜ καθώς επίσης και τις αγορές από εμπορικά καταστήματα με τη χρήση τερματικών μηχανών μόνο εντός Ελλάδας. Το ποσό της οικονομικής ενίσχυσης που θα λαμβάνεται μηνιαίως εξαρτάται από το μέγεθος της οικογένειας. Το ελάχιστο ποσό θα είναι 90 ευρώ για ένα άτομο, ενώ το μέγιστο ποσό για πολυμελείς οικογένειες θα ανέρχεται έως και τα 330 ευρώ.

Η συγκεκριμένη πρωτοβουλία αποτελεί μέρος ενός ευρύτερου προγράμματος οικονομικής ενίσχυσης που ξεκίνησε στην Ελλάδα από το 2016. Όλοι οι χώροι φιλοξενίας προσφύγων στην ηπειρωτική χώρα έχουν ήδη εισάγει αυτό το πρόγραμμα. Στην Κω, Λέρο, και Λέσβο, η οκονομική βοήθεια μέσω καρτών ξεκίνησε πιλοτικά από τα τέλη του 2015, με επιτυχή αποτελέσματα. Ο στόχος είναι να έχουν καταγραφεί στο πρόγραμμα όλοι οι δικαιούχοι αιτούντες άσυλο μέχρι τέλος Μαρτίου του 2017.

H απόφαση σχετικά με αυτό το είδος ανθρωπιστικής βοήθειας στην Ελλάδα ελήφθη από κοινού, μεταξύ της Υ.Α., του Υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (ΕC). Τα κονδύλια για το πρόγραμμα αυτό καλύπτονται εξ ολοκλήρου από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, και το τμήμα Ανθρωπιστικής Βοήθειας (ECHO). Το πρόγραμμα οκονομικής ενίσχυσης εφαρμόζεται ολοένα και περισσότερο παγκοσμίως από τις ανθρωπιστικές οργανώσεις, συμπεριλαμβανομένης και της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες και άλλων φορέων, ώστε να υποστηρίζονται με τον καλύτερο δυνατό τρόπο οι πρόσφυγες στην ικανοποίηση των βασικών αναγκών των ίδιων και των οικογενειών τους.

Share:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on linkedin
LinkedIn
Single Post Samostoday
Single Post Samostoday
Single Post Samostoday
Single Post Samostoday

Follow us on Social Media

Τελευταία Νέα

Τα νέα μας στο Email σου

Γράψου στο εβδομαδιαίο Newsletter

Μη χάνεις τα σημαντικότερα νέα του νησιού σου

Κατηγορίες

Samostoday

Παρόμοια Άρθρα

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκαν προληπτικές δειγματοληψίες για τον COVID-19 στους Δήμους Αν. Σάμου και Φούρνων από την Be-Live

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκαν προληπτικές δειγματοληψίες για τον COVID-19 στους Δήμους Αν. Σάμου και Φούρνων από την Be-Live

Το Σάββατο (26/09) η Be-Live υλοποίησε μια σημαντική δράση στη Σάμο και τους νήσους Φούρνους. Η ομάδα μας πραγματοποίησε μεγάλο αριθμό SARS-CoV-2 PCR τεστ στους

Περισσότερα »
Επίσκεψη Νότη Μηταράκη στη Σάμο: Οδεύουμε προς νέο αδιέξοδο στο μεταναστευτικό; (video)

Ν. Μηταράκης: «Η χώρα μας δεν ανέχεται την παράνομη μετανάστευση. Στόχος η μηδενική παραμονή μεταναστών σε Έβρο και νησιά»

Την προστασία των συνόρων της χώρας μας με σύννομο τρόπο με το Διεθνές και Ευρωπαϊκό Δίκαιο, αλλά και την αποσυμφόρηση των νησιών και όλης της

Περισσότερα »