Η τουριστική περίοδος ξεκίνησε. Στο Πυθαγόρειο τα χόρτα «ζουν και βασιλεύουν»

Μεγάλη επιτυχία είχαν οι εκδηλώσεις της ΕΕΔΥΕ στη Σάμο

Αν κάποιος κάνει μια βόλτα στους αρχαιολογικούς χώρους της Σάμου, θα διαπιστώσει ότι επιβάλλεται άμεσα να γίνει ο καθαρισμός από τα άγρια χόρτα που κρύβουν τα αρχαιολογικά ευρήματα και όπως λέει ο λαός είναι κάτι που «έπρεπε να είχε γίνει χθες». Προσωπικό δεν υπάρχει λένε οι αρχαιολόγοι και κάνουν ότι μπορούν αλλά δυστυχώς η κατάσταση είναι απογοητευτική.

Το Πυθαγόρειο εδώ και πολλά χρόνια θεωρείται η ναυαρχίδα του τουρισμού στη Σάμο. Και δίκαια. Γραφικό μέρος, όμορφες παραλίες, διάφορα μαγαζιά, αλλά πάνω απ’ όλα τα αρχαία ευρήματα και η μεγάλη ιστορία στα βάθη των αιώνων. Ευπαλίνειο όρυγμα, Ναός της Ήρας, Μουσείο Πυθαγορείου, Κάστρο Λυκούργου Λογοθέτη και πολλά άλλα.

Εδώ και μια εβδομάδα επισκεπτόμαστε όλα αυτά τα μέρη για να διαπιστώσουμε την κατάσταση που βρίσκονται με την έναρξη της νέας τουριστικής σεζόν.

Μόνο λύπη και θυμός για όλα αυτά που αντικρίσαμε. Μουσείο Πυθαγορείου, ειδικά ο εξωτερικός χώρος. Ανοικτό για το κοινό από τις 08:30-16:00 και κάθε Τρίτη κλειστό. Μέσα στο μουσείο όλα καλά. Στον εξωτερικό χώρο του Μουσείου, το απόλυτο χάος. Τα χόρτα είναι πλέον πάρα πολλά, δεν μπορείς να περπατήσεις το χώρο, πιθανόν επικίνδυνο λόγω φιδιών και το οξύμωρο στην υπόθεση. Σε κάποια φωτογραφία θα δείτε ότι υπάρχει ένα στάντ, όπου με διάφορες φωτογραφίες και στοιχεία, προτρέπει τον επισκέπτη που θα βαδίσει και τι θα δει. Τι να δει όμως ο κακόμοιρος επισκέπτης; Μόνο χόρτα και τίποτα άλλο.

Σημαντικό πλεονέκτημα του Αρχαιολογικού Μουσείου Πυθαγορείου είναι η χωροθέτησή του πλάι σε έναν πολύ σημαντικό αρχαιολογικό χώρο, στο κέντρο της αρχαίας πόλης της Σάμου, αλλά και της σύγχρονης πόλης του Πυθαγορείου. Τα αρχαιολογικά ευρήματα δίνουν μια σαφή εικόνα μιας συνοικίας της αρχαίας πόλης και της εξέλιξής της. Με χρηματοδότηση, στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ 2007-2013 (Ε.Π. Κρήτης & Νήσων Αιγαίου), 779.463,57 € έγιναν εκτεταμένες εργασίες συντήρησης, στερέωσης και διαμόρφωσης, έτσι ώστε ο χώρος είναι ανοικτός στους επισκέπτες. Και μόνο ανοικτός δεν είναι.

00ArxaiaPythagoreio03

Παίρνουμε το δρόμο για το κάστρο του Λυκούργου Λογοθέτη. Εδώ και μεγάλο χρονικό διάστημα δεν λειτουργεί. Το λουκέτο φαντάζει σε περίοπτη θέση. Εικόνες εγκατάλειψης. Περίπου 6-7 προβολείς που ανάβουν από τις 6 το απόγευμα (με ντάλα τον ήλιο), περικυκλωμένοι από χόρτα, σκουπίδια, κουτιά από μπύρες και αποτσίγαρα, τα χόρτα κι εκεί στην ημερήσια διάταξη.

Αριστερά του Πύργου Λογοθέτη και κάτω από το κοιμητήριο Πυθαγορείου, βρίσκεται η Παλαιοχριστιανική Βασιλική Κάστρου. Μόνο η πινακίδα θυμίζει κάτι τέτοιο. Το τοπίο παραπέμπει μάλλον και λίαν επιεικώς με όλο το σεβασμό σε μέρος όπου βοσκούν πρόβατα. Σε βοσκοτόπι. Κανείς δεν μπορεί να πλησιάσει ή και να περπατήσει μέσα στην τοποθεσία. Μέχρι εδώ πρόκειται για αρχαιολογικούς χώρους.

Πριν δύο περίπου χρόνια με μεγάλη χαρά μάθαμε για την κατασκευή μονοπατιού από τη θέση πάρκινκ (κοντά στο Δημοτικό σχολείο) μέχρι και το κάστρο του Λυκούργου Λογοθέτη. Το περπατήσαμε, το θαυμάσαμε και μάλιστα είπαμε πως με λίγα χρήματα, προσωπική-εθελοντική εργασία γίνονται τόσο ωραία έργα που τονίζουν τη μοναδικότητα της περιοχής.

Αυτές τις μέρες που το περπατήσαμε όπως θα δείτε και στις φωτογραφίες, οι ηλεκτρολογικές εγκαταστάσεις είναι κατεστραμμένες. Λείπουν οι βάσεις, δεν υπάρχουν λάμπες, δεν… δεν… δεν… Θλίψη κι εδώ.

00ArxaiaPythagoreio02

Βρεθήκαμε με τον Αντιδήμαρχο Πυθαγορείου κ. Βασίλη Βαλκαμλή. Προς τιμήν του ήταν ενήμερος για το θέμα και μάλιστα όπως μας είπε: «Δυστυχώς δεν μπορώ να παλέψω με κακούς ανθρώπους. Όπως θα είδατε, έχουν κλαπεί λάμπες και καλώδια και ορισμένοι κατέστρεψαν και τις βάσεις. Σε σύντομο χρονικό διάστημα θα γίνει η αποκατάσταση των ζημιών. Αλλά για τα χόρτα που μου αναφέρατε είναι θέμα της Αρχαιολογικής υπηρεσίας και σαν Δήμος δεν μπορούμε να παρέμβουμε».

Στην κατοχή μας έχουμε κι άλλες φωτογραφίες και από άλλα μέρη αρχαιολογικού ενδιαφέροντος, αλλά στην παρούσα στιγμή δεν δημοσιοποιούνται προστατεύοντας τον τόπο μας, ενώ άλλοι αν και θα έπρεπε να είχαν κάνει τα έργα ενωρίτερα, δυστυχώς εκθέτουν τον τόπο μας.

Κρίμα που για ακόμα χρονιά, βρισκόμαστε στο ίδιο έργο θεατές. Ξέραμε πότε θ’ αρχίσει η τουριστική περίοδος, ξέρoυμε τι αφίξεις θα έχουμε, ξέρουμε τι «πουλάμε», αλλά και πάλι είμαστε ανέτοιμοι για ακόμα μια χρονιά, τόσα χρόνια τώρα. Δυστυχώς. Και θα πρέπει να καταλάβουμε ότι ο «ψαγμένος τουρίστας» δεν έρχεται μόνο για τη χωριάτικη σαλάτα, το τζατζίκι, τη θάλασσα, τις παραλίες, έρχεται και για άλλα.

Οι εποχές του σλόγκαν «λίγο κρασί, λίγο θάλασσα και τ’ αγόρι μου έχουν περάσει». Ο «ψαγμένος τουρίστας έρχεται, γιατί έχει διαβάσει για τον αρχαίο Ελληνικό πολιτισμό και θέλει να περπατήσει τα μέρη, που περπάτησαν οι πρόγονοί μας.

Αν δεν προστατέψουμε εμείς το «προϊόν», τότε γιατί ζητάμε να έρχονται;

Περισσότερες φωτογραφίες μπορείτε να δείτε ΕΔΩ κι ΕΔΩ

00Elia

Share:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
Search
Single Post Samostoday

Follow us on Social Media

Τελευταία Νέα

Τα νέα μας στο Email σου

Γράψου στο εβδομαδιαίο Newsletter

Μη χάνεις τα σημαντικότερα νέα του νησιού σου

Κατηγορίες

Samostoday

Παρόμοια Άρθρα