Η θέση του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων Νηπιαγωγείου & Δημοτικού Βαθέος για τη μήνυση και αγωγή κατά της εκπαιδευτικού

Σύλληψη 31χρονου και 32χρονου, για το αδίκημα της κλοπής

Τις τελευταίες ημέρες απασχολεί την κοινή γνώμη η κατάθεση αγωγής αποζημίωσης και μήνυσης του Συλλόγου μας εναντίον μίας δασκάλας παράλληλης στήριξης του Σχολείου διότι στις 27.2.2019 στο γραφείο του Διευθυντή του Δημοτικού Σχολείου Βαθέος παρουσία του ιδίου, του Υποδιευθυντή του Σχολείου, της δασκάλας της ΣΤ και μελών του Συλλόγου μας, η οποία απευθυνόμενη στα μέλη του Συλλόγου με ύφος απαξιωτικό, υποτιμητικό και προσβλητικό τόνο είπε αυτολεξεί:

«Ρατσιστές είστε εσείς, και θέλετε να κάνετε και τα παιδιά σας;». Το χρονικό των γεγονότων έχει ως εξής: Στις 25.02.2019 και ώρα 18.00 πραγματοποιήθηκε Γενική Συνέλευση στο Δημοτικό Σχολείο Βαθέος με θέμα «Έναρξη του προγράμματος ΔΥΕΠ προσεχώς στο Σχολείο» και κατά τη διάρκεια αυτής χωρίς καμία πρόσκληση από εμάς ή άμεσο ενδιαφέρον της ιδίας, η εν λόγω δασκάλα εισήλθε στο χώρο της συνέλευσης και παρακολουθούσε τη διαδικασία. Στην γενική συνέλευση παρευρέθηκε και ο Διευθυντής του Σχολείου με σκοπό να μας ενημερώσει για τις εξελίξεις των ΔΥΕΠ. Όταν η παρουσία της δασκάλας έγινε αντιληπτή από τα μέλη του Συλλόγου, η Πρόεδρος του Συλλόγου τη ρώτησε ποια είναι αρχικά και το λόγο, που ήρθε στη Συνέλευση.

Εκείνη τότε απάντησε ότι έβρεχε έξω, είδε φως στην αίθουσα του σχολείου και μπήκε, ενώ στα μέλη, που βρισκόταν κοντά της είπε ότι είναι δασκάλα του σχολείου και ήρθε να παρακολουθήσει τη διαδικασία. Τότε, η πρόεδρος της εξήγησε ότι η Γενική Συνέλευση αφορά αποκλειστικά και μόνο τα μέλη του Συλλόγου και λόγω ότι δεν είχε προσκληθεί η ίδια, έπρεπε να αποχωρήσει, όπως τελικά έγινε τόσο από την ίδια όσο και από τον διευθυντή του σχολείου, ο οποίος επικαλούμενος ότι ουδείς εξ αυτών δεν είχε προσκληθεί από το Σύλλογο Γονέων δεν ήταν σωστό να βρίσκονται στην εν λόγω συνέλευση.
Την επομένη στις 26.02.2019 πριν την έναρξη της πρωινής προσευχής η δασκάλα προσέγγισε τους μαθητές της ΣΤ τάξης και άρχισε να τους μιλά για το ρατσισμό και ότι πρέπει να υποδεχθούν τα προσφυγόπουλα στο σχολείο με αγκαλιές και ότι ακούν από τους γονείς τους είναι ανακρίβειες.

Η συζήτηση συνεχίστηκε και κατά τη διάρκεια του μαθήματος παρουσία και της εκπαιδευτικού του τμήματος. Οι δύο εκπαιδευτικοί εστίασαν στις «ξενοφοβικές αντιδράσεις των γονιών» απέναντι στους πρόσφυγες και ότι οφείλουν οι μαθητές του σχολείου να υποδεχθούν τα προσφυγόπουλα με ζωγραφιές και να μην πιστεύουν όσα τους λένε οι γονείς τους, και ότι στο Κέντρο Υποδοχής της Σάμου δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα.

Η συζήτηση αυτή μεταφέρθηκε από τους μαθητές στους γονείς τους και την επομένη μέλη του ΔΣ και του Συλλόγου επισκέφθηκαν το γραφείο του Διευθυντή για να τον ενημερώσουν για το γεγονός, και να μάθουν αν η συγκεκριμένη συζήτηση έγινε με την άδεια του Διευθυντή.

Μόλις ο Διευθυντής ενημερώθηκε για το σκοπό της επίσκεψης των μελών του Συλλόγου, κάλεσε τις δύο εκπαιδευτικούς για να συζητήσουν όλοι μαζί το ζήτημα γιατί οι γονείς δεν είχαν ενημερώσει τα παιδιά για τα ΔΥΕΠ, αφού δεν γνώριζαν πότε θα ξεκινήσει το πρόγραμμα των ΔΥΕΠ και δημιουργήθηκε αναστάτωση.

Τότε, η δασκάλα της παράλληλης στήριξης εμφανώς νευριασμένη με ιδιαιτέρως προκλητικό ύφος και χωρίς πρόκληση από μέρους των μελών μας απευθυνόμενοι σε όλους τους παρευρισκόμενους γονείς είπε την ανωτέρω φράση.

Η φράση αυτή προσέβαλε την τιμή και την υπόληψή μας και ειπώθηκε στοχευμένα από την εκπαιδευτικό για να διασύρει την τιμή και την υπόληψή μας παρουσία τρίτων ενώ η ίδια γνώριζε ότι είναι ψευδές αυτό που ισχυριζόταν.

Η εκπαιδευτικός δεν είχε καμία απολύτως απόδειξη για τα όσα απροκάλυπτα ισχυρίστηκε και ιδίως για το χαρακτηρισμό, που έκανε για τα μέλη μας, ώστε να ισχυρισθεί ότι τα μέλη μας είναι ρατσιστές ή έχουν αναπτύξει ρατσιστική δράση, δηλαδή ότι τα μέλη μας ασπάζονται την αντίληψη ότι δεν είναι οι άνθρωποι όλοι ίσοι μεταξύ τους, αλλά διαχωρίζονται σε ανώτερους και κατώτερους διακρινόμενοι είτε από το χρώμα του δέρματος, την εθνικότητα, τη θρησκεία, το φύλλο κλπ, τη στιγμή, που το Σεπτέμβριο του 2018 είχε αναρτηθεί έξω από την είσοδο του Σχολείου, το κείμενο διαμαρτυρίας του Συλλόγου μας για τις συνθήκες διαβίωσης των προσφυγόπουλων, που θα εγγραφόταν στα ΔΥΕΠ σύμφωνα με την απόφαση της Περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου, που ζητούσε να κλείσει το ΚΥΤ ως ακατάλληλο, καθώς και για τις κτιριακές δυσκολίες, που αντιμετωπίζει το σχολείο για να δεχθεί επιπλέον μαθητικό πληθυσμό, αφού οι αρχικές λίστες των ΔΥΕΠ αφορούσαν 40 νέες εγγραφές για το σχολικό έτος με δυνατότητα αύξησης αυτών.

Επίσης, γνώριζε η ίδια καλώς ότι κατά τη διάρκεια του σχολικού έτους 2016-2017 είχαν εγγραφεί στο σχολείο δύο αδέλφια Συριακής Καταγωγής, ένα κορίτσι στη Δ΄ Τάξη και ένα αγόρι στην ΣΤ τάξη, των οποίων η οικογένεια διέμενε μόνιμα στο Άνω Βαθύ σε οικία και ήταν υπό την προστασία της Μητρόπολης Σάμου και ο Σύλλογος συνέδραμε με όλες τις δυνάμεις του ώστε αυτά τα παιδιά να ενταχθούν πλήρως στο περιβάλλον του σχολείου, όπως επίσης, και κατά τη διάρκεια αυτού του διδακτικού έτους εγγράφηκαν επίσης δύο μαθητές με καταγωγή από τη Συρία, όπου διέμεναν σε κατοικία στο Άνω Βαθύ στο Νηπιαγωγείο Βαθέος, το οποίο συστεγάζεται στο Δημοτικό Σχολείο Βαθέος, τα οποία ομοίως ο Σύλλογος Γονέων στήριξε σε όλα τα επίπεδα.

Συνεπώς, η εκπαιδευτικός γνώριζε όλα τα ανωτέρω και παρόλα αυτά ισχυρίστηκε και διέδωσε ενώπιον τρίτων ένα ψευδές γεγονός για να βλάψει την τιμή και την υπόληψη των μελών του Συλλόγου μας με δόλια προαίρεση, προσβάλλοντας βάναυσα την προσωπικότητα μας.

Για το λόγο αυτό η δικαιοσύνη θα αποφανθεί επί του συγκεκριμένου περιστατικού, το οποίο έλαβε χώρα ΠΡΙΝ ΞΕΚΙΝΗΣΕΙ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΩΝ ΔΥΕΠ ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ, το οποίο ξεκίνησε χωρίς καμία ειδοποίηση από μέρους της Αθμιας στις 5.3.2019 ενώ το περιστατικό έγινε στις 27.02.2019!

Επίσης, τονίζουμε ότι ο Σύλλογός μας είχε καταθέσει αίτηση την ίδια ημέρα στο Διευθυντή του Σχολείου για να αποσταλεί στην Αθμια για τη διερεύνηση του ζητήματος με ΕΔΕ, που είχε προκύψει με τη δασκάλα, και μετά από απραξία πολλών ημερών η Προϊσταμένη της Αθμιας Δ/νσης άσκησε έντονες πιέσεις στο Διευθυντή του Σχολείου για την άμεση ανάκληση του εγγράφου από το Σύλλογό μας με το πρόσχημα ότι θα μπλέξουν με ανακρίσεις.

Πράγματι, προπαραμονές της επίσκεψης της ΔΟΕ, το έγγραφο ανακλήθηκε ως ένδειξη καλής θελήσεως ενόψει της επίσκεψης της ΔΟΕ με την αιτιολογία «λόγω προσκόμισης νέων στοιχείων από μέρους του Συλλόγου».

Όταν ήρθε η ΔΟΕ στη Σάμο, το ΔΣ του Συλλόγου ενημέρωσε λεπτομερώς για όλη την κατάσταση, που επικρατούσε και ότι υπάρχει Απόφαση Γενικής Συνέλευσης για την κατάθεση μήνυσης και αγωγής κατά της εκπαιδευτικού και όσων ενστερνίζονταν την ίδια αντίληψη.

Άλλωστε, ο κ. Μπράτης στην ανακοίνωσή του αναφέρει ότι «θεώρησαν το ζήτημα λήξαν» όχι ότι έπεσαν από τα σύννεφα με την κατάθεση της αγωγής, γιατί εμείς είχαμε ενημερώσει για τις αστοχίες της Αθμιας και της εκπαιδευτικού. Από όλα τα ανωτέρω, λοιπόν, συνάγεται το συμπέρασμα ότι η αγωγή και η μήνυση κατατέθηκαν στο Δικαστήριο για συγκεκριμένο περιστατικό, που έλαβε χώρα στο Γραφείο του Διευθυντή του Δημοτικού Σχολείου Βαθέος ανάμεσα σε συγκεκριμένα πρόσωπα για συγκεκριμένη πράξη της δασκάλας στις 27.2.2019 και ΣΕ ΚΑΜΙΑ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΔΕΝ ΑΦΟΡΑ ΤΗΝ ΠΡΟΑΣΠΙΣΗ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΤΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΟΠΟΥΛΩΝ, που εκπαιδευτικοί κύκλοι αρέσκονται να προβάλλουν!

Σάμος, 18.6.2019
Από το ΔΣ του Συλλόγου

00CharismaMikro

Share:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on linkedin
LinkedIn
Single Post Samostoday
Single Post Samostoday

Follow us on Social Media

Τελευταία Νέα

Τα νέα μας στο Email σου

Γράψου στο εβδομαδιαίο Newsletter

Μη χάνεις τα σημαντικότερα νέα του νησιού σου

Κατηγορίες

Samostoday

Παρόμοια Άρθρα

Η «Ονειρούπολη» Δράμας γέμισε τα βαγόνια της με ευχές και παιχνίδια και τα έστειλε στα παιδιά του Δήμου Δυτ. Σάμου

Η «Ονειρούπολη» Δράμας γέμισε τα βαγόνια της με ευχές και παιχνίδια και τα έστειλε στα παιδιά του Δήμου Δυτ. Σάμου

Η «Ονειρούπολη» Δράμας γέμισε τα βαγόνια της με συναισθήματα, συγκινητικές ευχές και πολλά παιχνίδια και στέλνοντάς τα με το τρένο της αγάπης, κατάφερε να ενθουσιάσει

Περισσότερα »
Επιμελητήριο Σάμου: Ανακοίνωση σχετικά με τη καταγραφή ζημιών επιχειρήσεων από το φονικό σεισμό της 30ης Οκτωβρίου 2020

Ευχαριστήρια δήλωση του Επιμελητηρίου Σάμου για την αρωγή της Πολιτείας μετά τον καταστροφικό σεισμό της 30ης Οκτωβρίου 2020

Εκ μέρους του Επιμελητηρίου Σάμου ευχαριστούμε την Κυβέρνηση για την άμεση ανταπόκριση της  και την μεθοδική και συστηματική προσπάθεια που έχει καταβληθεί από την πρώτη

Περισσότερα »