Η ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ ΠΟΛΙΤΩΝ για τη Δημόσια Υγεία: Δεν είναι αντικείμενο πολιτικής παρα-φιλολογίας αλλά σχεδιασμού δράσης

Η ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ ΠΟΛΙΤΩΝ για τη Δημόσια Υγεία: Δεν είναι αντικείμενο πολιτικής παρα-φιλολογίας αλλά σχεδιασμού δράσης

Δύο μέρες ήδη με επιβεβαιωμένο κρούσμα κορωνοιού στη Λέσβο και βλέπουμε το πρόβλημα ,που τείνει να πάρει διαστάσεις πανδημίας σε όλο τον πλανήτη, στην πόρτα μας.

Κι εδώ – πέραν των άλλων-αρχίζει η συζήτηση των αρμοδιοτήτων της Δημόσιας υγείας που ο νομοθέτης ανέθεσε στην Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση. Ανάμεσα στα άλλα και ενδιαφέροντα καθήκοντα για το συγκεκριμένο θέμα έχει υποχρέωση να παρεμβαίνει κατ’ αρχήν με μέτρα ενημέρωσης και στη συνέχεια με μέτρα προφύλαξης του πληθυσμού από την εξάπλωση της ασθένειας, με εισηγήσεις προς τους αρμόδιους φορείς για λήψη αποφάσεων – σε ό,τι αφορά τη λειτουργία σχολείων, καταστημάτων, άλλων χώρων κλπ,- με βάση είτε τις εντολές που έρχονται από το αρμόδιο υπουργείο είτε τις οδηγίες, που οφείλουν να εξειδικεύονται ανάλογα με τη κατάσταση. Για όλα αυτά η Περιφέρεια οφείλει να έχει σχέδιο, τόσο για τις διαδικασίες ρουτίνας, όπως και σχέδιο έκτακτης ανάγκης για τη διαχείριση κρίσης.

Τι είδαμε από όλα αυτά από τον Γενάρη που είναι γνωστή και αναμενόμενη σε όλο τον πλανήτη η εξάπλωση της νόσου; Μια σύσκεψη σήμερα στη Λέσβο με τους Αντιπεριφερειάρχες και τους φορείς, ίσα για να φανεί στους πολίτες ότι «υπάρχουμε και κάτι κάνουμε». Χωρίς καν τους επικεφαλής της αντιπολίτευσης. Από ουσία όμως ;

Απ τον περασμένο Οκτώβρη η ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ ΠΟΛΙΤΩΝ είχε επιμείνει στην αναγκαιότητα της διάκρισης μεταξύ της «δημόσιας υγείας», που είναι αρμοδιότητα της Περιφέρειας και του «συστήματος υγείας» που είναι αρμοδιότητα του Υπουργείου Υγείας.

Με βάση αυτήν την προσέγγιση εκδόθηκε ψήφισμα απ το Περιφερειακό Συμβούλιο που καλούσε την Περιφερειακή Αρχή να προβεί σε δύο τύπους ενεργειών:

Ενέργειες προς το Υπουργείο ώστε να αντιμετωπίσει τα ιδιαίτερα προβλήματα που έχουν οι υγειονομικές μονάδες της ΠΒΑ ως συνέπεια τόσο της οικονομικής κρίσης, όσο και εξ αιτίας της νησιωτικότητας, αλλά και του προσφυγικού.

Ενέργειες για τη κατάρτιση ενός σχεδίου δράσης με βάση τις αρμοδιότητες σε θέματα δημόσιας υγείας.

Τι έγινε αυτή η απόφαση? Έμεινε νεκρό γράμμα. Και σήμερα βρισκόμαστε και για το θέμα αυτό, χωρίς έστω ένα στοιχειώδες σχέδιο δράσης με ότι συνέπειες μπορεί να επιφέρει αυτό. Από την άλλη, ούτε η Κυβέρνηση που έχει «υποσχεθεί» πολλές φορές ότι θα υποστηρίξει τις δομές των νησιών που πλήττονται από το προσφυγικό, έχει κάνει κάποια συγκεκριμένη ενέργεια προς την ουσιαστική ενίσχυση των δομών υγείας των νησιών μας.

Η ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ ΠΟΛΙΤΩΝ θα επιμείνει για μια ακόμη φορά ότι για να μην τρέχουμε πίσω απ τα γεγονότα και την δημιουργία εντυπώσεων , θα πρέπει να κατανοήσουμε όλοι -και πρώτη απ’ όλους η Περιφερειακή Αρχή- το ρόλο που μας έχουν αναθέσει οι πολίτες της περιφέρειας. Δρώντας πάντα στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων που μας έχουν εκχωρηθεί. Μπορεί με τις εντυπώσεις να κερδίζονται εκλογές, αλλά δεν αντιμετωπίζονται τα προβλήματα των συμπατριωτών μας.

Καλούμε λοιπόν τον κ. Περιφερειάρχη να χαράξει επιτέλους πορεία τόσο στο θέμα της δημόσιας υγείας όπως και σε όλα τα άλλα των οποίων η αρμοδιότητα ανήκει στην Περιφέρεια. Φέρνοντας προς διαβούλευση με τους ενδιαφερόμενους φορείς και προς έγκριση απ το Περιφερειακό Συμβούλιο ,προτάσεις για ουσιαστικά σχέδια δράσης και πρόγραμμα για την υλοποίηση τους.

Καλούμε τους συμπολίτες μας με σύνεση, ψυχραιμία, τήρηση των οδηγιών του ΕΟΔΥ και με υπευθυνότητα να αντιμετωπίσουμε την εισβολή του κορωνοϊού στα νησιά μας, αποφεύγοντας ταυτόχρονα κάθε είδους συμπεριφορές που οδηγούν σε κανιβαλισμό συνανθρώπων μας.

Share:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on linkedin
LinkedIn
Single Post Samostoday
Single Post Samostoday
Single Post Samostoday
Single Post Samostoday

Follow us on Social Media

Τελευταία Νέα

Τα νέα μας στο Email σου

Γράψου στο εβδομαδιαίο Newsletter

Μη χάνεις τα σημαντικότερα νέα του νησιού σου

Κατηγορίες

Samostoday

Παρόμοια Άρθρα

Εξιχνιάστηκε υπόθεση διάρρηξης – κλοπής σε οικία, στην ευρύτερη περιοχή του Βαθέος στη Σάμο

Εξιχνιάστηκε υπόθεση διάρρηξης – κλοπής σε οικία, στην ευρύτερη περιοχή του Βαθέος στη Σάμο

Εξιχνιάστηκε, μετά από εμπεριστατωμένη έρευνα της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Σάμου, περίπτωση διάρρηξης – κλοπής, που διαπράχθηκε βραδινές ώρες της 27/28-09-2020 σε οικία, στην ευρύτερη περιοχή του

Περισσότερα »
Επιχείρηση αποσυμφόρηση. Έφυγαν οι πρώτοι 724 αναγνωρισμένοι πρόσφυγες από τη Μυτιλήνη. Από τη Σάμο μόλις 39 (!!!)

Επιχείρηση αποσυμφόρηση. Έφυγαν οι πρώτοι 724 αναγνωρισμένοι πρόσφυγες από τη Μυτιλήνη. Από τη Σάμο μόλις 39 (!!!)

Δέκα λεπτά πριν τις 12 το βράδυ της Δευτέρας (28/09), αναχώρησε από τον λιμένα Μαλαγαρίου το πλοίο «Νήσος Χίος» παραλαμβάνοντας μόλις 39 (!!!) αναγνωρισμένους πρόσφυγες

Περισσότερα »