«Η στεναχώρια των Δημοτικών Υπαλλήλων δεν προβλέπεται στο Νόμο» για το διαχωρισμό τους σε Ανατολική και Δυτική Σάμο

Απογοήτευσαν οι Κροάτες

Με τα γκολ στο ντέρμπι μίσους!

Γράφει ο Αντώνης Κόκκινος Τα πιο ψαγμένα προγνωστικα στοιχηματος για σημερα Θα το κάνω για γούρι μου φαίνεται να γράφω τη στήλη πριν γίνει το

O Μητροπολίτης μας κοντά στα παιδιά μας

O Μητροπολίτης μας κοντά στα παιδιά μας

Ὁ Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας στά πλαίσια τῶν Ποιμαντικῶν του δράσεων ἐν ὂψει τῶν ἑορτῶν τοῦ Πάσχα, τήν Πέμπτη 25 Ἀπριλίου, Χοροστάτησε καί ὁμίλησε στόν Ἱερό

Αυτή η απίστευτη πρόταση ειπώθηκε από τα χείλη του Γενικού Γραμματέα του ενιαίου Δήμου Σάμου κ. Δημήτρη Βασιλειά στη συζήτηση για την κατανομή προσωπικού του καταργούμενου Δήμου Σάμου στους μεταβατικούς Ο.Ε.Υ. (Οργανισμούς Εσωτερικής Υπηρεσίας), στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Σάμου. Φυσικά δεν θα μπορούσε να είναι δική του για τους συναδέλφους του, αλλά είναι πρόταση των υπεύθυνων στελεχών του Υπουργείου Εσωτερικών που επεξεργάστηκαν και υλοποίησαν σε σύντομο χρονικό διάστημα τη διάσπαση του Ενιαίου Δήμου Σάμου.

Η απάντηση αυτή δόθηκε σε επίμονες ερωτήσεις διευθυντών Υπηρεσιών του Δήμου Σάμου προς τους αρμόδιους επιτελείς του Υπουργείου Εσωτερικών για διάφορες ασάφειες του Νόμου που προέβλεπε τη διάσπαση του Ενιαίου Δήμου Σάμου.

Η συζήτηση του συγκεκριμένου θέματος στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου διήρκησε 4 περίπου ώρες ώστε να τοποθετηθούν σχεδόν όλοι οι Δημοτικοί Σύμβουλοι (παρέστησαν 23 από 33). Τοποθετήθηκαν επίσης οι νεοεκλεγέντες Δήμαρχοι κ.κ. Γιώργος Στάντζος και Αλέξανδρος Λυμπέρης, όπως επίσης και εκπρόσωποι των εργαζομένων.

Επικράτησε ένταση μερικές στιγμές, διότι η κατανομή του προσωπικού δεν είναι και τόσο εύκολη υπόθεση. Αυτή τη στιγμή σύμφωνα με τα οργανογράμματα προσωπικού προβλέπονται 200 για τον Δήμο Ανατολικής Σάμου και 120 για τον Δήμο Δυτικής Σάμου. Σύμφωνα με τις αιτήσεις που ζητήθηκαν από τους εργαζόμενους για το που επιθυμούν να εργαστούν, οι επιθυμίες είναι 211 στο Δήμο Ανατολικής Σάμου και 99 άτομα στο Δήμο Δυτικής Σάμου. Συνεπώς το πρόβλημα δημιουργείται για τον Δήμο Δυτικής Σάμου, όπου σύμφωνα με τις αιτήσεις εμφανίζεται να υστερεί σε 21 υπαλλήλους σύμφωνα με το προβλεπόμενο οργανόγραμμα. Και οι ελλείψεις αυτές αφορούν σε προσωπικό που στελεχώνουν τομείς όπως το Διοικητικό, Τεχνικό, Οικονομικό, Δόμησης, Πρόνοιας.

Έπειτα από την εισήγηση που έγινε από τον Γενικό Γραμματέα του Δήμου Σάμου κ. Δημήτρη Βασιλειά, το λόγο πήραν αρκετοί και περιληπτικά περιγράφονται παρακάτω:

Δημήτρης Μηλίγκος: Στο +5 καλούμαστε ν’ αποφασίσουμε για ένα τόσο σοβαρό θέμα. Καβαλήσατε καλάμια και δεν υπολογίζετε την αντιπολίτευση. Υπάρχουν αριθμοί, υπάρχουν άνθρωποι. Όταν οι εργαζόμενοι εκφράζονται με τη δήλωσή τους πρέπει να είναι σεβαστή. Εάν θα ήμουν και πάλι νέος σύμβουλος θα ήθελα να δω διαφορετική κατανομή. Δεν μου άρεσε η εισήγηση. Οφείλατε να κοινοποιήσετε κάποια πράγματα. Ψηφίζουμε τη μεταβατικότητα. Καλή θα είναι η συνάντηση στο Υπουργείο γιατί πρέπει να βρείτε πιστώσεις. Το πάθημα πρέπει να γίνει μάθημα.

Κώστας Τζίχας: Από τις 3 Μαρτίου, τι εμπόδισε το Δημοτικό Συμβούλιο να συνεδριάσει για το συγκεκριμένο θέμα. Δεν μπορεί ο καθένας να σφυρίζει αδιάφορα. Κάποιος πρέπει να πάρει την ευθύνη. Γιατί το φτάσατε εδώ; Τι σας εμπόδιζε; Θα μπορούσαμε να κάνουμε κινητοποιήσεις μαζί με τους εργαζόμενους. Γνωστό και το μοτίβο. Ανατολική – Δυτική Σάμος. Κάτι που πρέπει να αποβάλλουμε. Η διάσπαση των 2 δήμων έγινε στο παρά πέντε, ακολούθησαν οι εκλογές και έρχεται η ώρα τι να κάνουμε. Η λειτουργικότητα των Δήμων δεν πρόκειται να επιτευχθεί. Ψάχνουμε να στελεχώσουμε Υπηρεσίες και Διευθύνσεις με άτομα.

00DimotikoSim02

Τάσος Καλατζής: Το οργανόγραμμα περνάει. Υπάρχει πρόβλημα στον Δήμο Δυτικής Σάμου. Δεν μπορούν να στελεχωθούν τμήματα όπως το Διοικητικό – Οικονομικό – Τεχνικό. Τα προβλήματα μπορούν να λυθούν αν υπάρχει θέληση και βούληση. Να συνεδριάσουμε ακόμα και αύριο αν πρέπει να πάρουμε τη σωστή απόφαση.

Μαριάνθη Μαστροκωνσταντή: Όταν διαπιστώθηκαν οι ασάφειες του νόμου έγιναν οι κατάλληλες ερωτήσεις;

Νίκος Στεφανής: Πανηγυρίζαμε για δύο Δήμους, αλλά υπάρχει ασάφεια. Παρουσία Κυριάκου Μητσοτάκη, τέθηκε το πρόβλημα. Εμείς πρέπει να πάρουμε την απόφαση και όχι η ΑΔΑ. Υπάρχουν προβλήματα, αλλά πρέπει ν’ αποφασίσουμε σωστά. Σύντομα οι 2 νέοι Δήμαρχοι μαζί με τον νυν Δήμαρχο πρέπει να μεταβούν στην Αθήνα και να ζητήσουν συνάντηση με τον Υπουργό.

Δημήτρης Καζόγλου: 120 άτομα προβλέπονται για το Καρλόβασι και 99 έχουν κάνει αιτήσεις. Ποιοι είναι αυτοί που θ’ αποφασίσουν για τους 21 ανθρώπους;

Γιάννης Λεμονής: Πρέπει να βρεθεί μια λύση και όχι ν’ αποφασίσει για εμάς η ΑΔΑ.

Βαγγέλης Καρλοβασίτης: Φεύγοντας 21 άτομα και πηγαίνοντας στον Δήμο Δυτικής Σάμου, θα δημιουργήσουν πρόβλημα στον Δήμο Ανατολικής Σάμου. Ας αναλάβουν τις ευθύνες τους αυτοί που υποστήριξαν τη διάσπαση των δύο Δήμων.

Το λόγο πήραν και εργαζόμενοι στον Ενιαίο Δήμο Σάμου:

Βασίλης Σανδαλής (πρόεδρος εργαζομένων Δήμου Σάμου): Θα πρέπει να δοθούν οικονομικά κίνητρα. 220 ευρώ το μήνα ως επίδομα για βενζίνη. Σε λίγο καιρό 53 συμβασιούχοι δεν θα μπορούν να πληρωθούν.

Σταμάτης Τσολακάκης (πρόεδρος εργασιακού συμβουλίου): Η απόφαση που θα πάρετε θα είναι μια αποτυχία. Όταν φύγουν ειδικότητες δεν θα μπορέσει να λειτουργήσει κανένας Δήμος. Πρέπει να δουλέψει ο ένας Δήμος και ο έτερος να προκηρύξει διαγωνισμό για την πρόσληψη υπαλλήλων.

Άννα Ψαρά (προϊσταμένη ταμειακής υπηρεσίας): Να μη γίνει καμία τοποθέτηση υπαλλήλου, χωρίς τη θέλησή του.

00DimotikoSim03

Παρασκευάς Νέστορας (προϊστάμενος τμήματος πληροφοριακών συστημάτων): Να βρούμε μία συναινετική λύση, ώστε να βοηθηθούν και οι Δήμοι.

Σε κείνο το σημείο παρενέβη ο Αντιδήμαρχος Καρλοβάσου κ. Τάσος Καλατζής λέγοντας ότι στην απογραφή του 2010 δεν είχαν υπολογιστεί 1.800 άτομα (φοιτητές) κι έτσι πρέπει να έχουμε περισσότερο προσωπικό. Η αντίδραση από το ακροατήριο (εργαζομένους), ήταν η εξής: «Πάρτε τους μετανάστες και φέρτε μας τους φοιτητές».

Γιάννης Καραγιαννίδης (προϊστάμενος τεχνικών υπηρεσιών): 12 μηχανικοί υπάρχουν στον Δήμο και έξι έχουν κάνει αίτηση να φύγουν. Τα έργα που είναι σε εξέλιξη είναι 60 στον αριθμό. Φτάσαμε στην τελευταία στιγμή και θα έχουμε πρόβλημα.

Αντώνης Σίμος: Περισσότερες ανάγκες έχει ο Δήμος Ανατολικής Σάμου. Λόγω έργων από ΕΣΠΑ, μεταναστευτικό, πύλες εισόδου, αεροδρόμιο και περισσότερες οικονομικές δραστηριότητες. Λειτουργεί ο ένας Δήμος όσο πιο σωστά μπορεί και ο άλλος με προσλήψεις προσωπικού.

Το λόγο πήραν και οι νεοεκλεγέντες Δήμαρχοι κ.κ. Γιώργος Στάντζος και Αλέξανδρος Λυμπέρης, οι οποίοι μίλησαν από 4-5 φορές έκαστος.

Αλέξανδρος Λυμπέρης (Δήμαρχος Δυτικής Σάμου): Είμαστε ένας μικρός Δήμος. Χρειαζόμαστε οικονομική ενίσχυση. Δεν περίμενα αυτήν την προχειρότητα στη διάσπαση των δύο Δήμων. Η λογική της αναλογικότητας δεν είναι σοβαρή. Κάποιες υπηρεσίες ας είναι από κοινού. Όμως μου λένε ότι πρέπει να είναι αυτοτελείς. Ο Δήμος Δυτικής Σάμου δεν μπορεί να παραμείνει κουτσός. Δεν μπορεί να μείνει ανάπηρος. Αν δεν μπορέσει να λειτουργήσει ο Δήμος με το απαραίτητο προσωπικό θα προσφύγω στην ΑΔΑ. Σέβομαι τους εργαζομένους. Εκπροσωπώ 12.600 ανθρώπους. Θα περιμένω να δω τι θα γίνει, αλλά θα προασπίσω και τα συμφέροντα του Δήμου μου.

Γιώργος Στάντζος (Δήμαρχος Ανατολικής Σάμου)  ***κατέθεσε και σχετικό υπόμνημα:

Σχετικά με την ποσοστιαία κατανομή του προσωπικού μεταξύ των νέων δήμων θα πρέπει να ληφθεί υπόψη και το γεγονός ότι ο νεοσύστατος δήμος Ανατολικής Σάμου με πληθυσμό 20.500 κατοίκων (έναντι 12.464 κατοίκων στο δήμο δυτικής Σάμου), όπως επίσης ότι είναι Δήμος πρωτεύουσας του νομού οποίος διαθέτει:

Τις μεγαλύτερες ξενοδοχειακές μονάδες και τις περισσότερες τουριστικές επιχειρήσεις του νομού λόγω των τουριστικών περιοχών Πυθαγορείου Κοκκαρίου

Δύο πύλες εισόδου (Βαθύ – Πυθαγόρειο) και τρία λιμάνια

Μαρίνα ελλιμενισμού 235 τουριστικών σκαφών με σύγχρονη υποδομή και υπηρεσίες

Τη μοναδική εγκατάσταση ΟΕΔΑ ΧΥΤΑ που έχει απομείνει στο νησί της Σάμου

Το μοναδικό αεροδρόμιο του νησιού

Αρχαιολογικούς χώρους, μουσεία

Δομή φιλοξενίας μεταναστών προσφύγων

Βιολογικούς καθαρισμούς, 5 στο δήμο ανατολικής Σάμου έναντι δύο στο δήμο δυτικής Σάμου

Τα δύο τρίτα του συνόλου της έκτασης του νησιού που περιλαμβάνει αστικές, ορεινές και ημιορεινές περιοχές Προστατευόμενη περιοχή (Πυθαγόρειο) από την Ουνέσκο ως παγκόσμιο μνημείο πολιτιστικής κληρονομιάς με όλες τις υποχρεώσεις που αυτό συνεπάγεται

Βιωματικό μουσείο ναυπηγικών και ναυτικών τεχνών στο Ηραίον Προστατευόμενες περιοχές φυσικού κάλλους και Νατούρα

Πλήθος σχολικών κτιρίων, παιδικών σταθμών (έξι σε σύνολο οκτώ), κατασκηνώσεων δημοτικών κτιρίων συμπεριλαμβανομένου ενός σύγχρονου Δημοτικού Μεγάρου στο Πυθαγόρειο το οποίο σύντομα θα ταχθεί λειτουργικά σε υπηρεσίες του νέου Δήμου. Κοινωνικές δομές, κέντρο κοινότητας, κοινωνικό παντοπωλείο (τα οποία απαιτούν στελέχωση με επαρκές και καταρτισμένο προσωπικό για την κάλυψη των προμηθειών, τεχνικών παρεμβάσεων, διοικητικών θεμάτων, οικονομικής διαχείρισης κλπ), καθώς και το μοναδικό δημοτικό γηροκομείο στην πόλη της Σάμου Πολλά και σημαντικά έργα σε εξέλιξη αναφέρουμε ενδεικτικά: Ενίσχυση ύδρευσης δημοτικών ενοτήτων Βαθέος (Σάμου, Βαθέος, Παλαιοκάστρου)

Ξενία Σάμου

Αναβάθμιση αθλητικών εγκαταστάσεων

Εκσυγχρονισμό σχολικών κτιρίων και βρεφονηπιακών σταθμών Ενεργειακή αναβάθμιση δημαρχιακού Μεγάρου Σάμου

Αναβάθμιση και διαμόρφωση Δημοτικού κήπου Σάμου

Μετά απ’ όλες τις τοποθετήσεις και ενώ εγκρίθηκαν ομόφωνα τα οργανογράμματα (οργανισμοί εσωτερικής Υπηρεσίας) Δήμων Ανατολικής και Δυτικής Σάμου, τέθηκε σε ψηφοφορία η κατανομή του προσωπικού του καταργούμενου Δήμου Σάμου στους μεταβατικούς Ο.Ε.Υ. των νέων Δήμων. Είχαμε δύο προτάσεις:

00DimotikoSim04

1η πρόταση: Η κατανομή του προσωπικού να γίνει με βάση των δηλώσεων που έκανε το προσωπικό και επιθυμεί να τοποθετηθεί.

2η πρόταση (Λαϊκή Συσπείρωση Σάμου): Με δεδομένο ότι υπάρχουν δυσκολίες με το υπάρχον προσωπικό για την κάλυψη αναγκών, είμαστε αντίθετοι με την προσωρινή – μόνιμη ιδιωτικοποίηση υπηρεσιών. Οι εργαζόμενοι να τοποθετηθούν σύμφωνα με τις αιτήσεις τους, άμεσα και να καταγραφούν οι ανάγκες των δύο Δήμων με βάση τους Κανονισμούς Εσωτερικής Υπηρεσίας και να γίνουν άμεσες τοποθετήσεις μόνιμου προσωπικού. Οι όποιες προσωρινές αποσπάσεις να γίνουν με πρόβλεψη αποζημιώσεων.

Την 1η πρόταση ψήφισαν οι παρακάτω Δημοτικοί Σύμβουλοι:

Αμυρσώνης, Βαλκαμλής, Βογιατζής, Καζόγλου, Καρλοβασίτης, Κυριαζής, Μαστροκωνσταντή, Μαυρατζώτης Ελισαίος, Παπαγεωργίου, Πατσίδης, Ροδίτη, Σίμος, Στεφανής.

Την 2η πρόταση ψήφισαν οι παρακάτω Δημοτικοί Σύμβουλοι:

Ματθαίου, Μηλίγκος, Σαρρηγεωργίου, Τζίχας, Τριανταφύλλου.

Παρών ψήφισαν οι παρακάτω Δημοτικοί Σύμβουλοι:

Βολακάκης, Ισιδώρου, Καλατζής, Λεμονής.

ΟΧΙ και στις δύο προτάσεις ψήφισε ο Δημοτικός Σύμβουλος Διακοσταμάτης.

Κάτι που επίσης αξίζει ν’ αναφερθεί, είναι η αναφορά που έγινε πολλές φορές, ότι η διάσπαση του Ενιαίου Δήμου Σάμου σε δύο Δήμους, πραγματοποιήθηκε με πολύ μεγάλη προχειρότητα και πολύ γρήγορα.

Kotsiras Arvanitaki MEDIA 140x760pxl v02

Κοινοποιήστε στα Social Media

Facebook
Twitter
WhatsApp
LinkedIn
Email
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ