«Η Σάμος αλλάΖΕΙ»: Κάλεσμα συμπόρευσης από αυτοδιοικητικές παρατάξεις νησιών Βορείου Αιγαίου

«Η Σάμος αλλάΖΕΙ»: Κάλεσμα συμπόρευσης από αυτοδιοικητικές παρατάξεις νησιών Βορείου Αιγαίου

Ούτε στη δράση των ΜΑΤ, ούτε στην αυτοδικία των ακροδεξιών. Η αποσυμφόρηση των νησιών αποτελεί μονόδρομο για την εκτόνωση της κατάστασης. Oχι στα νησιά-φυλακές

Τις τελευταίες μέρες ζούμε με ένταση στα νησιά του Β. Αιγαίου την κορύφωση ενός δράματος που εκτυλίσσεται εδώ και πολλούς μήνες, ως αποτέλεσμα της αδυναμίας της Κυβέρνησης να υλοποιήσει μια αποτελεσματική πολιτική στο προσφυγικό. Μετά από οκτώ μήνες διαρκών ανατροπών και παλινωδιών σε πολιτικές, μέτρα και πρόσωπα που τις ασκούν, επιλέχτηκε η μετατροπή των νησιών σε απέραντες φυλακές, ως η κορυφαία επιλογή της κυβέρνησης.

Εν τω μεταξύ η εμμονική πολιτική της Κυβέρνησης για την μη απομάκρυνση αιτούντων άσυλο από τα νησιά, προκάλεσε ασφυκτικές συνθήκες διαβίωσης, με την παραμονή στα νησιά πολλαπλάσιων αυτών που μπορούν να αντέξουν τα ΚΥΤ και οι κοινωνίες.  Προκάλεσε ταυτόχρονα αίσθημα κόπωσης και ανασφάλειας στις τοπικές κοινωνίες εξαιτίας και της υποβάθμισης πολλών υπηρεσιών (νοσοκομεία, αστυνομία, τραπεζικές συναλλαγές κλπ).

Εξαιτίας όλων αυτών εδραιώθηκε ένα κλίμα δυσπιστίας προς την Κυβέρνηση, που εκφράσθηκε ενάντια στις επιτάξεις και την επιβολή τους με την βία των ΜΑΤ, και είχε ήδη αποτυπωθεί και μέσα από τις αποφάσεις του Περιφερειακού και των Δημοτικών Συμβουλίων.  Οι κάτοικοι των νησιών ανεξαρτήτως ιδεολογίας και κομματικής ταυτότητας, εναντιώθηκαν στα μέτρα της και στον αυταρχικό τρόπο που επιχείρησε να τα επιβάλει. Εναντιώθηκαν και εναντιώνονται με την πολιτική της, που οδηγεί στην ΜΗ ΑΠΟΣΥΜΦΟΡΗΣΗ των νησιών που είναι και το βασικό αιτούμενο, ιδιαίτερα τούτες τις  κρίσιμες ώρες της πίεσης που ασκείται από την Τουρκία. Οδηγεί στη διάρρηξη της κοινωνικής συνοχής. 

Εμείς οι εκπρόσωποι των νησιωτών, που συμβάλαμε με όλες μας τις δυνάμεις στη λήψη των μέχρι σήμερα αποφάσεων- παρά τις όποιες επιμέρους διαφωνίες μας- και στη διατήρηση της κοινωνικής ειρήνης -παρά τις όποιες εντάσεις- υπογράφοντας αυτή τη διακήρυξη, διατρανώνουμε ότι:

αποτελεί άμεση προτεραιότητα η ΑΠΟΣΥΜΦΟΡΗΣΗ των νησιών μας

δεν θα δεχτούμε κανένα νέο κέντρο στα νησιά μας που σηκώνουν το βάρος της υποδοχής, ούτε τη μετατροπή τους σε απέραντες φυλακές ψυχών, «λύση» που προσπάθησε να επιβάλει η Κυβέρνηση  μέσα από αυταρχικές πρακτικές. Δεν θα δεχτούμε απάνθρωπες λύσεις όπως αυτή των βραχονησίδων-φυλακών.

δεν θα δεχτούμε να γίνουν ξανά οι θάλασσες μας υγρός τάφος για ανθρώπους που ψάχνουν μια ευκαιρία για ζωή κυνηγημένοι από κάθε είδους πολέμους, πολιτικές διώξεις ή άλλες κρίσεις.

καταδικάζουμε την ανεξέλεγκτη δράση των ακροδεξιών στοιχείων που προσπαθούν να επιβάλουν μισαλλόδοξη ατζέντα προς κάθε κατεύθυνση, στοχοποιώντας πρόσφυγες, ΜΚΟ, εθελοντές, αλληλέγγυους, δημοσιογράφους ή αυτοδιοικητικούς χρησιμοποιώντας απροκάλυπτη βία και αυτενεργώντας κάτω από τα μάτια των αστυνομικών και εισαγγελικών αρχών.

απαιτούμε τη χάραξη εθνικής μεταναστευτικής πολιτικής -με την μεγαλύτερη δυνατή συναίνεση των πολιτικών δυνάμεων της χώρας- που θα αξιοποιεί όλες τις ευκαιρίες για την κατανομή των προσφύγων μέσα στο ελληνικό και το ευρωπαϊκό έδαφος, αλλά και τις χρηματοδοτήσεις για την ανακούφιση των τοπικών κοινωνιών που σηκώνουν το βάρος της υποδοχής και της παραμονής.

απαιτούμε να υπάρξει έντονη πίεση προς την ΕΕ να αναθεωρήσει τη στάση της προς την Τουρκία αλλά και προς τα μέλη, της για την κατανομή του βάρους που σηκώνει κυρίως η χώρα μας.

τέλος απαιτούμε να υπάρξουν όλες αυτές οι πρωτοβουλίες ειρήνης και κοινωνικής δικαιοσύνης στις χώρες προέλευσης των προσφύγων ώστε να περιοριστούν δραστικά οι ροές.

Εμείς οι άνθρωποι του Βορείου Αιγαίου θέλουμε  να συνεχίσουμε να ζούμε στο τόπο μας με αξιοπρέπεια και ειρήνη, υπερήφανοι για την φιλοξενία μας, την ανθρωπιά μας και τη δύναμη της ψυχής μας. Γι αυτό αγωνιζόμαστε και καλούμε σε συμπόρευση κάθε δημοκρατικό πολίτη.

Οι αυτοδιοικητικές παρατάξεις

ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ ΠΟΛΙΤΩΝ ΤΟΥ ΒΟΡΕΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ

ΜΕ ΠΥΞΙΔΑ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΗ ( ΔΗΜΟΣ ΜΥΤΙΛΗΝΗΣ)

Η ΣΑΜΟΣ ΑΛΛΑΖΕΙ (ΔΗΜΟΣ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΣΑΜΟΥ)

ΔΙΚΤΥΟ ΠΟΛΙΤΩΝ ΧΙΟΥ(ΔΗΜΟΣ ΧΙΟΥ)

ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΜΥΤΙΛΗΝΗ (ΔΗΜ. ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΜΥΤΙΛΗΝΗΣ)

 

Share:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on linkedin
LinkedIn
Single Post Samostoday
Single Post Samostoday
Single Post Samostoday
Single Post Samostoday

Follow us on Social Media

Τελευταία Νέα

Τα νέα μας στο Email σου

Γράψου στο εβδομαδιαίο Newsletter

Μη χάνεις τα σημαντικότερα νέα του νησιού σου

Κατηγορίες

Samostoday

Παρόμοια Άρθρα

Ορκίστηκε Δημοτικός Σύμβουλος ο Δημήτρης Έλληνας

Δημήτρης Έλληνας: «Για το θέμα της αντιπολιτεύσεως που ανήκουμε, δεν είναι «ζωηρή», δεν είναι όπως την φανταζόμουνα, δεν είναι να συμφωνούμε σε όλα»

Στο πρωινό μαγκαζίνο του Radio Café 102.4 φιλοξενήθηκε τηλεφωνικά ο τουριστικός πράκτορας και δημοτικός σύμβουλος , κ. Δημήτρης Έλληνας. Μια σειρά γεγονότων συμβαίνουν τον τελευταίο

Περισσότερα »
Κορονοϊός: 209 νέα κρούσματα στην Ελλάδα. Δείτε που εντοπίστηκαν

Κορονοϊός: 342 νέα κρούσματα στην Ελλάδα. 5 κρούσματα στην ΠΕ Σάμου

Σήμερα ανακοινώνουμε 342 νέα κρούσματα του νέου ιού στη χώρα, εκ των οποίων 24 συνδέονται με γνωστές συρροές και 30 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός

Περισσότερα »
Σε τηλεδιάσκεψη ο Κώστας Μουτζούρης με το «Χαμόγελο του Παιδιού»

Σε τηλεδιάσκεψη ο Κώστας Μουτζούρης με το «Χαμόγελο του Παιδιού»

Τηλεδιάσκεψη με τον Πρόεδρο του Οργανισμού «Χαμόγελο του Παιδιού» κ. Κωνσταντίνο Γιαννόπουλο είχε σήμερα 24.09.2020 ο Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου Κωνσταντίνος Μουτζούρης, παρουσία και του Συμβούλου

Περισσότερα »