«Η Σάμος αλλάΖΕΙ» για τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου της 31ης Μαρτίου 2020

«Η Σάμος αλλάΖΕΙ» για τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου της 31ης Μαρτίου 2020

Πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 31/3/20  με τη διαδικασία της τηλεδιάσκεψης έκτακτη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, αξιοποιώντας της νέες τεχνολογίες επικοινωνίας και ηλεκτρονικής διακυβέρνησης και είναι επιβεβλημένο να δοθούν συγχαρητήρια στα διοικητικά στελέχη του Δήμου για την άμεση υλοποίηση της τηλεδιάσκεψης και την υποστήριξη των δημοτικών συμβούλων.

Στην αρχή της διαδικασίας ως δημοτική παράταξη καταθέσαμε πρόταση – και έγινε ομόφωνα δεκτή – να τηρηθεί ενός λεπτού σιγή στη μνήμη του Μανώλη Γλέζου, ως ελάχιστο φόρο τιμής και  τιμώντας τον ως σύμβολο της Αντίστασης και ως Αγωνιστή των ιδανικών της Αριστεράς.

Στα θέματα της ημερήσιας διάταξης:

1.     Στην γραπτή εισήγηση του Δημάρχου (η οποία διαβιβάστηκε μόλις 45 λεπτά πριν τη συνεδρίαση) διαφωνήσαμε στο σκέλος της πρότασής του να συνεχιστεί η αναστολή της υποβολής αίτησης ασύλου, πρόταση που παραβιάζει τη διεθνή σύμβαση της Γενεύης για τους πρόσφυγες και τα στοιχειώδη ατομικά και ανθρώπινα δικαιώματα, δίνοντας έτσι το άλλοθι στον Υπουργό να λέει ότι μου το προτείνουν οι αυτοδιοικητικοί των νησιών του Αιγαίου.

Προτείναμε:

α) να προστεθεί παράγραφος με την οποία να καταδικάζεται η ψήφιση στη Βουλή από τους κυβερνητικούς βουλευτές η ΠΝΠ για τις επιτάξεις εκτάσεων, μεταξύ των οποίων και των 216 στρεμμάτων στη Ζερβού, δείχνοντας στοχοπροσήλωση της κυβέρνησης της ΝΔ στη δημιουργία υπερδομών -μεγάλων φυλακών στα νησιά.

00Symvoulio

β) να αναδειχθεί η μεγάλη καθυστέρηση της κυβέρνησης της ΝΔ, η οποία  κυβερνάει πλέον 9 μήνες και στο διάστημα αυτό, αν είχε την πολιτική βούληση, έπρεπε να έχει απεγκλωβίσει τους υπεράριθμούς κατά 7000 πρόσφυγες/μετανάστες και να τους μετακινήσει σε δομές στην ηπειρωτική Ελλάδα, να έχει κατασκευάσει το νέο ΚΥΤ των 1200 ατόμων στη Ζερβού και να έχει κλείσει τη «φαβέλα» δίπλα στη πόλη της Σάμου.

γ) το οικονομικό βοήθημα των 90 € στους αιτούντες άσυλο (το οποίο χορηγείται από την Ύπατη Αρμοστεία) να δίνεται μέσω των ανέπαφων προπληρωμένων καρτών (prepaid cards), με μόνη δυνατότητα να   αγοράζουν τα είδη που έχουν ανάγκη στα  καταστήματα της πόλης (και όχι ως χρήμα, το οποίο πρέπει να κάνουν ανάληψη  στα ΑΤΜ και να γίνεται συνωστισμός).

2.     Είχαμε καταθέσει ως παράταξη πρόταση για συζήτηση και απόφαση, που αφορούσε την αγορά προστατευτικού υγειονομικού υλικού που έχει άμεση ανάγκη οι γιατροί και το προσωπικό και δωρεάν παραχώρησή του στο Δημόσιο Νοσοκομείο Σάμου, ως συμβολική στήριξη του Δημόσιου Συστήματος Υγείας, αλλά και ως ελάχιστο δείγμα ευγνωμοσύνης στους υγειονομικούς μας (γιατροί και προσωπικό), οι οποίοι δίνουν τη μάχη με ελλιπή μέσα για όλους εμάς. Δυστυχώς η δημοτική αρχή δεν αποδέχθηκε στο σύνολό της την πρότασή μας  για δωρεά υγειονομικού υλικού της τάξης των 20.000 €, αλλά παρέπεμψε το θέμα στην οικονομική επιτροπή για να καθορίσει το ύψος της ενίσχυσης σε πολύ χαμηλότερα οικονομικά επίπεδα.

3.     Έγινε συζήτηση και για την αντιμετώπιση της κρίσης από την πανδημία Covid-19 και ζητήσαμε ως δημοτική παράταξη:

α) ο Δήμος με τις κοινωνικές του υπηρεσίες να σταθεί αλληλέγγυος στις  αδύναμες οικονομικά οικογένειες και ιδιαίτερα τους μοναχικούς ανθρώπους, ενισχύοντας τις δομές όπως η Κοινωνική Υπηρεσία, το Βοήθεια στο Σπίτι, το κοινωνικό παντοπωλείο. β) το προσωπικό καθαριότητας και συλλογής απορριμμάτων να έχει όλα τα προστατευτικά μέσα που θα το θωρακίσουν (και όχι μόνο λόγω κορωνοϊού –covid19) και θα νιώθει ασφαλές στην καθημερινή εκτέλεση των καθηκόντων του, να γίνεται τακτικός καθαρισμός με πλύσιμο και επισκευή των κάδων, οι οποίοι πρέπει να κλείνουν και να ανοίγουν με το μοχλό του ποδιού.

γ) ο Δήμος να εκδώσει οδηγίες προς τους συμπολίτες μας για ορθές πρακτικές διαχείρισης των οικιακών αποβλήτων, (το διαχωρισμό των ανακυκλώσιμων υλικών, το δέσιμο της σακούλας, πως θα βγάζουν τα απορρίμματα από το σπίτι, τη σωστή εναπόθεση μόνο εντός των κάδων,  τη μη ανακύκλωση υλικών σε περίπτωση   προσβολής μελών οικογένειας από κορωνοϊό κλπ).

00CharismaMikro

Share:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on linkedin
LinkedIn
Single Post Samostoday
Single Post Samostoday

Follow us on Social Media

Τελευταία Νέα

Τα νέα μας στο Email σου

Γράψου στο εβδομαδιαίο Newsletter

Μη χάνεις τα σημαντικότερα νέα του νησιού σου

Κατηγορίες

Samostoday

Παρόμοια Άρθρα

Τους ζητήθηκε η αποστολή φωτογραφιών μέσω Viber κατά τη διάρκεια μικτών εξορμήσεων. Κοινή Ανακοίνωση - Καταγγελία Ε.Α.Υ.Ν. Σάμου, Χίου & Λέσβου

Ταυτοποιήθηκε ένα άτομο που εμπλέκεται σε υπόθεση απάτης σε βάρος ημεδαπού, στην Ικαρία

Ταυτοποιήθηκε, μετά από εμπεριστατωμένη έρευνα του Αστυνομικού Τμήματος Αγίου Κηρύκου Ικαρίας, ημεδαπός, ηλικίας 49 ετών, ο οποίος διακριβώθηκε ότι εμπλέκεται σε υπόθεση απάτης, σε βάρος

Περισσότερα »
Κοινωνικές δράσεις της Περιφερειακής Ενότητας Σάμου

Π.Ε Σάμου : Πρόσκληση για υποβολή αιτήσεων οικονομικής αποζημίωσης για τις πληγείσες επιχειρήσεις

Παρακαλούνται οι επιχειρήσεις που επλήγησαν από τον σεισμό και το τσουνάμι της 30ης Οκτωβρίου 2020 και δεν υπέβαλλαν έως σήμερα αίτηση συνοδευόμενη με τα απαραίτητα

Περισσότερα »