Η Προοδευτική Κίνηση Γυναικών Σάμου τίμησε την ημέρα της Γυναίκας

Η Προοδευτική Κίνηση Γυναικών Σάμου τίμησε την ημέρα της Γυναίκας

Την Παρασκευή στις 6 Μαρτίου 2020, το απόγευμα, συναντηθήκαμε μέλη, φίλες και φίλοι της Προοδευτικής Κίνησης Γυναικών Σάμου στο Ξενοδοχείο Σάμος, ώστε δύο μέρες πριν την 8η του Μάρτη, να τιμήσουμε την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας.

Θέλοντας να δώσουμε στην ημέρα αυτή το νόημα που της αρμόζει, μακριά από εύκολες   νοηματοδοτήσεις , ότι είναι η μέρα που έχει η γυναίκα την ευκαιρία να βγει να διασκεδάσει ή να κάνει «απεργία στο σπίτι», δώσαμε το λόγο στις ίδιες τις γυναίκες .

Αξιοποιώντας σαν μικρές ψηφίδες τις ιστορίες, τα κείμενα, τα ποιήματα , τις σκέψεις που έγραψαν και διάλεξαν οι γυναίκες προσπαθήσαμε να φτιάξουμε ένα «γυναικείο ψηφιδωτό» συνθέτοντας τη μεγάλη, της γυναίκας, εικόνα.

Το ιστορικό της ημέρας μας συνέδεσε με την 8η Μάρτη του 1857 τη μέρα που οι εργάτριες στα ραφτάδικα της Νέας Υόρκης βγήκαν στην απεργία και συγκρούστηκαν με τα αφεντικά τους και με τις κρατικές δυνάμεις καταστολής, για να διεκδικήσουν καλύτερους όρους δουλειάς και αμοιβής. Η μέρα που πριν από 110 χρόνια, το Συνέδριο των Σοσιαλιστριών Γυναικών καθιέρωσε ως μέρα τιμής και αγώνα των εργατριών όλου του κόσμου.

Η Διακήρυξη της ΟΓΕ μας ενημέρωσε για τις διεκδικήσεις και τα αιτήματα της σύγχρονης γυναίκας , τους στόχους που παλεύει ατομικά και συλλογικά, μέσα από τους συλλόγους και τους φορείς που ανήκει, εμπλουτισμένα με τα ιδιαίτερα τοπικά ζητήματα της Σάμου, όπως είναι η δράση του συλλόγου για την στελέχωση της Παιδιατρικής του Νοσοκομείου και ο αγώνας για τον απεγκλωβισμό των προσφύγων από τα νησιά και τη χώρα.

00ProodeftikiKinisiGynaikon01

Άπειρες είναι οι διαστάσεις της γυναικείας ταυτότητας κι υπάρχουν τόσες όσες είναι και οι γυναίκες πάνω στη γη. Θελήσαμε να ρίξουμε φως σε ορισμένες από αυτές, χωρίς να υποτιμούμε καθόλου όλες τις υπόλοιπες… Η κάθε διάσταση εκ του αποτελέσματος φάνηκε πως θα μπορούσε να αποτελεί θέμα ξεχωριστής εκδήλωσης.

Το «γυναικείο ψηφιδωτό» συνέθεσαν η Αγγελική Βαλεοντή-Δεμερτζή μιλώντας για τη γυναίκα μάνα, η Σοφία Παπανικολάου για τη γυναίκα εργαζόμενη, η Νίτσα Κιάσσου για τη γυναίκα που γεννά κορίτσι στη Σάμο στις αρχές του 1700, η Έρη Ρίτσου για τη γυναίκα στη τέχνη, η Αναστασία Χαντίντ για τη γυναίκα πρόσφυγα, η Κούλα Καραμηνά – Πόθου για τη γυναίκα λογοτέχνη στην Αντίσταση, η Κάτια Καλύβα για τη γυναίκα σύντροφο, η Έλσα Χίου για τη γυναίκα αγωνίστρια.

Ένα μεγάλο ευχαριστώ στις γυναίκες που συμμετείχαν, καταθέτοντας   το προσωπικό τους κομμάτι , στους αδερφούς Γαρουφαλή για τις όμορφες ορχιδέες που μας προσέφεραν και στο ξενοδοχείο Σάμος που μας διέθεσε την αίθουσά του.

Οι Παγκόσμιες Ημέρες περνούν… ζητούμενό μας είναι, να διατηρούμε ενεργά τα μηνύματά τους κάθε μέρα.

Χρόνια Πολλά στις γυναίκες όλου του κόσμου που ξέρουν να δίνουν μαθήματα αγώνα, ομορφιάς, οργάνωσης, αλληλεγγύης, ειρήνης.

Η Πρόεδρος                                           Η Γραμματέας

Αγγελική Βαλεοντή Δεμερτζή                   Μαίρυλιν Ευσταθίου

Share:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on linkedin
LinkedIn
Single Post Samostoday
Single Post Samostoday
Single Post Samostoday
Single Post Samostoday

Follow us on Social Media

Τελευταία Νέα

Τα νέα μας στο Email σου

Γράψου στο εβδομαδιαίο Newsletter

Μη χάνεις τα σημαντικότερα νέα του νησιού σου

Κατηγορίες

Samostoday

Παρόμοια Άρθρα

Ενημερωτικά φυλλάδια κυκλοφοριακού περιεχομένου, διένειμαν ένστολοι αστυνομικοί σε μαθητές δημοτικών σχολείων και γονείς, στα νησιά του Βορείου Αιγαίου

Ενημερωτικά φυλλάδια κυκλοφοριακού περιεχομένου, διένειμαν ένστολοι αστυνομικοί σε μαθητές δημοτικών σχολείων και γονείς, στα νησιά του Βορείου Αιγαίου

Με αφορμή την έναρξη της νέας σχολικής περιόδου, την 14-09-2020 στις περιφερειακές ενότητες Χίου και Σάμου, αλλά και τη Λήμνο και σήμερα (21-09-2020) στη Λέσβο,

Περισσότερα »
Τι ειπώθηκε στη συνάντηση του Δημάρχου Α. Σάμου Γιώργου Στάντζου με τον Υπουργό Νότη Μηταράκη

Ν. Μηταράκης: «Μειώσαμε δραστικά τις ροές, υλοποιούμε ουσιαστική αποσυμφόρηση και στα νησιά και στην ενδοχώρα. Δίνουμε έμφαση στις απελάσεις, κλείνουμε δομές αντί να δημιουργούμε νέες»

“Oι υπαίτιοι του εμπρησμού στη Μόρια θα βρεθούν αντιμέτωποι με την Ελληνική Δικαιοσύνη, θα εκτίσουν τις ποινές τους και θα απελαθούν” Ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου κ. Νότης Μηταράκης ενημέρωσε τα μέλη της Διαρκούς

Περισσότερα »