Στην πρωινή εκπομπή του Radio Café 102.4 «Ραδιοφωνικές Αναζητήσεις με τη Βιολέτα Τριπόδη», φιλοξενήθηκε η κα Μαριγούλα Τακτικού, η οποία περιέγραψε στους ακροατές του Radio Café 102.4, στιγμές και αναμνήσεις από τα παιδικά χρόνια και πως ήταν τα Χριστούγεννα στην Σάμο, μια άλλη εποχή, πιο όμορφη και πιο αγνή.
Κύριο συστατικό των εορτών το καλό φαγητό και φυσικά τα γλυκά που ξετρελαίνουν μικρούς και μεγάλους. Έτσι δεν παρέλειψε να μοιραστεί μαζί μας την παραδοσιακή συνταγή για κατάδες Σάμου. Απολαύστε την.
Κατάδες
640γρ. βούτυρο, 320γρ. γάλα, 360γρ. ζάχαρη,160γρ.κονιάκ, 4 αυγά, ½ λεμόνι, 1 κουταλιά μαγειρική σόδα κοφτή, 1.600γρ. αλεύρι.
ΓΕΜΙΣΗ
1 κιλό καρύδια χοντροκομμένα, 1 φλιτζάνι ζάχαρη, 3-4 κουταλιές μέλι με λίγο νερό, 1 ποτηράκι του λικέρ ανθόνερο.
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Βάζουμε το βούτυρο σε μια μεγάλη κατσαρόλα , το καίμε και ρίχνουμε σιγά-σιγά το γάλα, όταν αρχίσει αυτό το μείγμα να αφρίζει, ρίχνουμε σιγά-σιγά το αλεύρι.
Η ζύμη θα αρχίσει να ξεκολλάει από την κατσαρόλα. Την κατεβάζουμε από την φωτιά, την αφήνουμε να κρυώσει , ρίχνουμε τα αυγά χτυπημένα, το κονιάκ και τη σόδα διαλυμένη στο λεμόνι.
Ανοίγουμε τα πιττάκια και τα γεμίζουμε με το μείγμα της γέμισης. Ψήνουμε σε 180 βαθμούς, για 20-30 λεπτά μέχρι να ροδίσουν. Όταν κρυώσουν τους πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη.