Η κοροϊδία με το ΚΥΤ Σάμου… τελειωμό δεν έχει…

Σύλληψη 31χρονου και 32χρονου, για το αδίκημα της κλοπής

Σήμερα το μεσημέρι ο Δήμος Σάμου έδωσε στη δημοσιότητα έγγραφο του Γενικού Γραμματέα Υποδοχής του Υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής κ. Ανδρέα Γκουγκουλή που έχει αποδέκτες την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου και τον Δήμο Σάμου.

Σ’ αυτό το έγγραφο (το οποίο μπορείτε να διαβάσετε ΕΔΩ) ο Γενικός Γραμματέας υποδοχής, αναφέρεται ότι σκοπεύει να εκκινήσουν το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα οι διαδικασίες μετεγκατάστασης του Κέντρου Υποδοχής και Ταυτοποίησης που βρίσκεται στο Βαθύ της Σάμου, σε χώρο εκτός αστικού ιστού και ως ημερομηνία έναρξης λειτουργίας του νέου ΚΥΤ, θα είναι η ημερομηνία οριστικής παύσης λειτουργίας του υπάρχοντος. Αυτά σύμφωνα με το έγγραφο. Φυσικά και με το συγκεκριμένο έγγραφο γεννούνται πολλές ερωτήσεις και απορίες παρακολουθώντας κάποιος το θέμα του μεταναστευτικού – προσφυγικού τα δύο τελευταία χρόνια εδώ στο νησί. Ερωτήματα που πρέπει ν’ απαντηθούν όχι μόνο από την ηγεσία του Υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής, αλλά και από τοπικούς φορείς.

00KYT01

1. Έχει βρεθεί ο χώρος λειτουργίας του νέου ΚΥΤ, δυναμικότητας 1.200 ατόμων και το νέο ΠΡΟ.ΚΕ.ΚΑ. (Προαναχωρησιακό Κέντρο Κράτησης Αλλοδαπών) δυναμικότητας 300 ατόμων; Ως γνωστό σύμφωνα με ανακοινώσεις, δελτία τύπου, δηλώσεις, κανείς από τους τοπικούς φορείς δεν δέχεται κάτι τέτοιο, εκτός και αν άλλα έχουν συμφωνηθεί (που δεν γνωρίζουν οι πολίτες). Στο τραπέζι για τη δημιουργία του νέου ΚΥΤ έχουν «πέσει» μερικές τοποθεσίες, αλλά σε όλες αυτές είναι αρνητικοί οι κάτοικοι του νησιού.

2. Τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή (Τρίτη 09/10) στο ΚΥΤ της Σάμου, αλλά και σε δομές εκτός αυτού, σύμφωνα με το Υπουργείο βρίσκονται – διαμένουν 4.473 άτομα από κάθε γωνιά του πλανήτη. Μιλάμε και για πρόσφυγες, αλλά και για οικονομικούς μετανάστες. Πως είναι δυνατόν να στείλεις στην ενδοχώρα (που και αυτό δεν είναι σωστό) 3.273 άτομα, για να κρατήσεις 1.200 άτομα; Που αυτή τη στιγμή γνωρίζουμε όλοι ότι οι δομές στην ενδοχώρα είναι ασφυκτικά γεμάτες και πλέον έχουν επιστρατευθεί ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα δωμάτια.

3. Σύμφωνα με πληροφορίες περίπου 800 – 1.000 άτομα από το ΚΥΤ της Σάμου, έχουν λάβει την προσωρινή διαμονή στη Χώρα, αλλά δυστυχώς λίγα άτομα μεταφέρονται σ’ αυτήν. Κανείς δεν ξέρει για ποιο λόγο. Οι πληροφορίες λένε, όπως αναφέρθηκε πιο πάνω ότι οι δομές είναι ασφυκτικά γεμάτες.

4. Οι συνθήκες στο ΚΥΤ Σάμου είναι πλέον μαρτύριο όχι μόνο για τα άτομα που διαβιούν εκεί, αλλά και για όλους αυτούς που εργάζονται εκεί. Δυστυχώς ενώ οι ιθύνοντες έβλεπαν το πρόβλημα, το άφησαν να εξελίσσεται. Είναι φυσικό όταν κάποιος δεν περνά καλά, πεινά, διψά, είναι μακριά από την οικογένειά του, να σου δημιουργεί πρόβλημα με το παραμικρό. Οι θέσεις στο ΚΥΤ είναι για 648 άτομα και τώρα με βάση τον πληθυσμό του που σήμερα είναι 4.232, σημαίνει ότι σε μία θέση ενώ θα έπρεπε να βρίσκεται ένας, σήμερα βρίσκονται 6,5 άτομα. Η αναλογία πολύ χειρότερη και από το ΚΥΤ στη Μόρια της Λέσβου.

5. Τα λόγια του Υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής κ. Βίτσα στο κενό, όταν έλεγε ότι μέχρι το πρώτο δεκαήμερο του Σεπτέμβρη, θα έχει λυθεί το πρόβλημα. Φτάσαμε στο πρώτο δεκαήμερο του Οκτώβρη. Και τίποτα δεν έγινε και η αίσθησή μας λέει ότι και το Νοέμβρη τίποτα δεν θα γίνει.

00KYT06

Στο δια ταύτα:

Ότι και να γίνει από τη δική μας πλευρά (κάτι καλύτερο) που δυστυχώς η πλειοψηφία του κόσμου δεν τους πιστεύει πλέον, έχουμε απέναντι τον γείτονα, που όλο εκβιάζει για να πάρει χρήματα. Όποτε παίρνει έχουμε μικρά περιστατικά, όποτε «βρυχάται», ανοίγει η στρόφιγγα των μεταναστευτικών ροών. Κι εμείς από την εδώ πλευρά, χορεύουμε συρτά και ζεϊμπέκικα.

Αν παρακολουθήσει κανείς την πορεία των προσφύγων – μεταναστών Νο1 επιλογή τους είναι η Σάμος. Και αυτό γιατί. Μόλις αποβιβαστούν από το σκάφος που τους μεταφέρει στη στεριά, με οχήματα ανεβαίνουν επάνω στο ΚΥΤ, τους γίνεται μια πρώτη ιατρική εξέταση και αν είναι καλά, αμέσως μετά από μισή ώρα βρίσκονται στον ιστό της πόλης για οτιδήποτε (βόλτα, ψώνια, καφέ, κλπ.).

Δυστυχώς το ΚΥΤ έπρεπε να είναι κλειστού τύπου, που είναι, άσχετα αν δεν εφαρμόζεται. Στα άλλα νησιά, εφαρμόζεται και είναι και μακριά από τον ιστό της πόλης.

Το κυριότερο και έχει αναφερθεί πολλές φορές, υπάρχει και θέμα εθνικής ασφάλειας. Ποιος είναι αυτός που έρχεται σε μια ξένη χώρα (ευρωπαϊκή) και τι σκοπούς έχει; Τι έκανε άραγε στην πατρίδα του; Παράξενο που οι περισσότεροι χάνουν τα έγγραφά τους, αλλά κανείς δεν χάνει το κινητό του.

Ως Έθνος έχουμε βιώσει την προσφυγιά. Δουλειά για ένα κομμάτι ψωμί, για ένα καλύτερο αύριο. Ως πολίτες με υψηλά πνευματικά ιδεώδη, εδώ και πολλές χιλιάδες χρόνια, βοηθάμε τον αδύναμο και το κάνουμε πολύ καλά ακόμα και σήμερα.

Αλλά…. το συγκεκριμένο πρόβλημα έχει πάει σε άλλη διάσταση. Ένα πρόβλημα που κανείς από αυτούς που είναι στην κυβέρνηση, δεν μπορεί να δώσει την πρέπουσα λύση. Νόμοι και διατάγματα στο πόδι, χωρίς ορίζοντα. Και οι πολίτες αυτού του τόπου, χωρισμένοι στα δύο. Στους «βολεμένους» όπως λένε κάποιοι και σ’ αυτούς που θέλουν «το καλό της πατρίδας» οι άλλοι κάποιοι.

00KYT07

Το συμπέρασμα απ’ όλα τα παραπάνω (προσωπική άποψη), ότι είναι πολύ δύσκολο ν’ αδειάσει το υπάρχον ΚΥΤ, ψάχνουμε να βρούμε και δεύτερο για να υπάρξει μια ανάσα και αν δεν υπάρξει λύση με την Τουρκία, 100 θα φεύγουν και 200 θα έρχονται. 200 θα φεύγουν και 300 θα έρχονται.

Δυστυχώς είναι ένα πολύ μεγάλο πρόβλημα που για τη λύση του θα πρέπει να παρθούν γενναίες αποφάσεις από την Κυβέρνηση και οι τοπικοί φορείς να είναι ενωμένοι και με κοινή γραμμή ν’ αντιμετωπίσουν το θέμα για το καλό του τόπου.

Αν ο πληθυσμός του ΚΥΤ + Δομών φθάσει τους 5.000, τότε σίγουρα θα έχουμε πρόβλημα. Και ο χειμώνας πλησιάζει… Ο Θεός να προστατεύει όλους μας.

00CharismaMikro

Share:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
Samostoday

Παρόμοια Άρθρα

Ο Βουλευτής Σάμου Χρ. Στεφανάδης στην παρουσίαση του εθνικού προγράμματος «ΑΙΓΙΣ»

Ο Βουλευτής Σάμου Χρ. Στεφανάδης στην παρουσίαση του εθνικού προγράμματος «ΑΙΓΙΣ»

Ο Βουλευτής Χριστόδουλος Στεφανάδης, παραβρέθηκε στην παρουσίαση από τον Υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, κ. Κικίλια,  του εθνικού προγράμματος «ΑΙΓΙΣ», ενός  πρωτόγνωρου για τα

Περισσότερα »