Η Κοίμηση της Θεοτόκου εορτάσθηκε με ιδιαίτερη λαμπρότητα στους Μυτιληνιούς

Σύλληψη 58χρονου, για διάπραξη κλοπής

Με κάθε επισημότητα και μεγαλοπρέπεια εορτάσθηκε σήμερα στη Σάμο η Κοίμηση της Θεοτόκου, το Πάσχα του καλοκαιριού, όπως συνηθίζουμε να το αποκαλούμε. Σε κάθε οικισμό, σε κάθε χωριό, σε κάθε πόλη οι πιστοί έσπευσαν στις εκκλησίες να προσκυνήσουν τη Χάρη Της.

Η Κοίμηση της Υπεραγίας Θεοτόκου αποτελεί μια από τις μεγαλύτερες εορτές της Χριστιανοσύνης, με την οποία η Εκκλησία μας εορτάζει, πρώτον το θάνατο και την ταφή της Παναγίας και δεύτερον την ανάσταση και τη μετάστασή της στους ουρανούς. Αφού ο Κύριος με το σταυρικό Του θάνατο και την ανάστασή Του πάτησε και κατάργησε το θάνατο, ήταν φυσικό να ανεβάσει στους ουρανούς τη μητέρα Του και να της χαρίσει τη δόξα της αιώνιας ζωής. Αυτή που γέννησε τη ζωή, έχει μεταβεί στη ζωή.

00PanagiaMitilinious02

Σήμερα Τετάρτη (15/08) τελέσθηκε Πανηγυρικός Όρθρος και στη συνέχεια Αρχιερατική Θεία Λειτουργία στον Ιερό ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου στους Μυτιληνιούς, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Σάμου και Ικαρίας κ.κ. Ευσεβίου. Η δε προσέλευση του κόσμου ήταν συγκινητική, ενώ θα πρέπει ν’ αναφέρουμε ότι ήταν περισσότερη από κάθε άλλη φορά.

Στην εγκύκλιό του ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης κ.κ. Ευσέβιος αναφέρει μεταξύ άλλων:

«Ἡ Κοίμηση τῆς Παναγίας δέν εἶναι κοίμηση ἑνός κοινοῦ θνητοῦ, γιατί Ἐκείνη, εἶναι ἡ γεννήσασα τόν Ἀρχηγό τῆς ζωῆς καί ἑπομένως ἦταν πολύ φυσικό, ὅτι Αὐτήν «τάφος καί νέκρωσις οὐκ ἐκράτησεν, ὡς γάρ ζωῆς Μητέρα πρός τήν ζωήν μετέστησεν, ὁ μήτραν οἰκήσας ἀειπάρθενον».

Γι’ αὐτό κι ἐμεῖς οἱ πιστοί ἄς σκύψουμε εὐλαβικά στήν «εὐκλεῆ καί ἱερά μνήμη» Της καί ἄς μή μείνουμε μόνο σέ μιά παθητική κατάσταση τιμῆς καί εὐλάβειας, ἀλλά μέ λαχτάρα νά ἀκολουθήσουμε πιστά τά ἴχνη της, τήν ζωή Της, τόν ἁγιασμό Της τήν ἀγάπη Της, τήν ἁγνότητά Της, τήν πίστη Της καί τήν ὁλόψυχη ἀφοσίωσή Της στό Θεό καί τήν κλήση Της. Γιά νά εἴμαστε ἀληθινά παιδιά Της. Γιά νά εἶναι πραγματικά ἡ Μητέρα μας ἐν Χριστῷ Ἰησοῦ, μέσα στήν Ἐκκλησία Του.

Ὑπεραγία Θεοτόκε, σῶσον ἡμᾶς» δηλαδή γίνε ἡ (πάντοτε εἰσακουόμενη) Μεσίτριά μας πρός τόν Υἱό καί Θεό σου.

00PanagiaMitilinious03

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης κ.κ. Ευσέβιος δεν παρέλειψε ν’ αναφερθεί και στην απελευθέρωση των δύο Ελλήνων Στρατιωτικών από τις φυλακές της Ανδριανούπολης, λέγοντας:

«Δεν ξέρω να πω αν η απελευθέρωση των δύο παιδιών μας Στρατιωτικών είναι θαύμα ή όχι, το μόνο που μπορώ να πω είναι πως η σημερινή μέρα είναι της Παναγίας».

Στη συνέχεια έγινε η περιφορά του επιταφίου της Παναγίας σε δρόμους των Μυτιληνιών με τη συνοδεία της φιλαρμονικής της Δημοτικής Ενότητας Πυθαγορείου και αργότερα ο κόσμος μετέβη στην πλατεία των Μυτιληνιών για καφέ και ν’ απολαύσει την πατροπαράδοτη γιορτή.

Στον Ι.Ν. Κοιμήσεως της Θεοτόκου ήταν ο Αντιπεριφερειάρχης Σάμου κ. Νίκος Κατρακάζος, ο Ταξίαρχος Διοικητής της 79 ΑΔΤε κ. Γιώργος Κουρής, ο Δήμαρχος Σάμου κ. Μιχάλης Αγγελόπουλος, ο θεματικός Αντιπεριφερειάρχης κ. Γιώργος Κυριαζής, ο περιφερειακός σύμβουλος κ. Πολυκράτης Κωνσταντινίδης, ο Αντιδήμαρχος κ. Βασίλης Βαλκαμλής, ο Δημοτικός Σύμβουλος κ. Ελισαίος Μαυρατζώτης, ο πρόεδρος της κοινότητας Μυτιληνιών κ. Γιώργος Ελευθερόγλου και όπως προαναφέραμε πλήθος κόσμου.

Αλέξης Κομνηνός

Περισσότερες φωτογραφίες μπορείτε να δείτε ΕΔΩ κι ΕΔΩ

Πάντοτε είτε ως άνθρωποι, είτε ως έθνος καταφεύγουμε στην κραταιά σκέπη της Υπεραγίας Θεοτόκου. Ιδιαίτερα κατά την ώρα της δοκιμασίας και της θλίψης η προσευχή προς την Παναγία μας δεν πρέπει να ατονεί. Η Θεοτόκος δοκιμάσθηκε, πειράσθηκε όταν είδε τον Υιό της αδίκως να πεθαίνει πάνω στο σταυρό. Ρομφαία πέρασε την καρδιά της. Αν δεν την ενίσχυε το πανάγιο Πνεύμα, η Παναγία θα πέθαινε από τη θλίψη της. Έτσι η Θεοτόκος «δύναται τοις πειραζομένοις βοηθήσαι». Μπορεί να βοηθήσει, μεσιτεύοντας στον Υιό και Θεό της, για εμάς τους αμαρτωλούς και ανάξιους.

00Charisma01

Share:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on linkedin
LinkedIn
Single Post Samostoday
Single Post Samostoday

Follow us on Social Media

Τελευταία Νέα

Τα νέα μας στο Email σου

Γράψου στο εβδομαδιαίο Newsletter

Μη χάνεις τα σημαντικότερα νέα του νησιού σου

Κατηγορίες

Samostoday

Παρόμοια Άρθρα

Γιώργος Χατζημιχάλης: «Σχολείο είναι όπου πηγαίνουν τα παιδιά μας, δεν είναι δικό μας.. Είναι όλων μας το σχολείο»

Γιώργος Χατζημιχάλης: «Σχολείο είναι όπου πηγαίνουν τα παιδιά μας, δεν είναι δικό μας.. Είναι όλων μας το σχολείο»

Στην πρωινή εκπομπή του Radio Café 102.4, «Ημερολόγιο Ερτζιανών» με τον Μάνο Στεφανάκη, φιλοξενήθηκε τηλεφωνικά ο κ. Γιώργος Χατζημιχάλης, μέλος του Δ.Σ Γονέων και Κηδεμόνων

Περισσότερα »
Πλαίσιο αναγκαίων μέτρων και διεκδικήσεων της Λαϊκής Συσπείρωσης για τον σεισμό της 30ης Οκτώβρη

Λαϊκή Συσπείρωση Μυτιληνιών: Με συμπάθεια, φιλοφρονήσεις, ντεμενάδες και φωτογραφίες δεν καλύπτονται οι λαϊκές ανάγκες, ούτε λύνονται προβλήματα

Η συμπεριφορά της Δημοτικής Αρχής να μην ενημερώνει, θεσμικά, το τοπικό συμβούλιο του χωριού για θέματα που αφορούν τους Μυτιληνιούς επαναλαμβάνεται και αγγίζει τα όρια

Περισσότερα »