Η Ελλάδα επέστρεψε 60 μετανάστες στην Τουρκία στο πλαίσιο της συμφωνίας ΕΕ – Τουρκίας

Η συμφωνία μεταξύ της Τουρκίας και της ΕΕ για τη συγκράτηση της ροής των μεταναστών στην Ευρώπη από την Τουρκία σταδιακά – αν και αργά – συνεχίζεται. Την Παρασκευή (21/04), η Ελλάδα, που για τους μετανάστες αποτελεί μια πύλη που επιδιώκουν να πάνε στην Ευρώπη, επέστρεψε 60 άτομα που είχαν εισέλθει πριν καιρό στο έδαφός της, στην Τουρκία. Πενήντα έξι Πακιστανικοί υπήκοοι, τρεις υπήκοοι του Μπαγκλαντές και ένας υπήκοος του Νεπάλ εισήχθησαν στην Τουρκία με τη συμμετοχή υπαλλήλων του FRONTEX, της υπηρεσίας συνόρων της ΕΕ. Οι μετανάστες επιβιβάστηκαν σε πλοίο από το λιμάνι της Κω και αποβιβάστηκαν στο λιμάνι της Τουρκίας Güllük.

Το πρακτορείο ειδήσεων Anadolu ανέφερε ότι οι Ελληνικές αρχές απέρριψαν το άσυλο για 21 μετανάστες, ενώ τρεις άλλοι απέσυραν την αίτησή τους για άσυλο.

Από την εφαρμογή της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας τον Απρίλιο του 2016, 1.074 μετανάστες έχουν επιστραφεί στην Τουρκία.

Ο αριθμός των μεταναστών που εισέρχονται στην Ευρώπη μέσω της Τουρκίας μειώθηκε σημαντικά χάρη στη συμφωνία. Ωστόσο, η Τουρκία ανησυχεί για την απροθυμία της ΕΕ να εκπληρώσει τη δέσμευσή της για τη συμφωνία, ιδίως τη δέσμευσή της να ταξιδεύσει χωρίς θεώρηση για Τούρκους υπηκόους.

Η συμφωνία προέβλεπε έναν τύπο «ένας για ένα» στον οποίο οι αποτυχημένοι αιτούντες άσυλο στην Ευρώπη θα επέστρεφαν στην Τουρκία, ενώ οι Σύροι πρόσφυγες θα επανεγκατασταθούν σε κράτη μέλη της ΕΕ με σύστημα ποσοστώσεων. Η ΕΕ προέβλεψε την είσοδο 72.000 προσφύγων από την Τουρκία σύμφωνα με τη συμφωνία.

Μια έκθεση που ανακοινώθηκε πρόσφατα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή διαπίστωσε ότι οι αριθμοί που υποσχέθηκαν στη συμφωνία δεν έχουν επιτευχθεί.

Σύμφωνα με την 11η Έκθεση της Επιτροπής για τη Μετεγκατάσταση και Επανεγκατάσταση, ο αριθμός των μετεγκαταστάσεων από τον περασμένο Μάρτιο είναι 16.340, πολύ κάτω από το στόχο των 160.000.

Η συμφωνία, υποστηριζόμενη από αυστηρότερες περιπολίες του Αιγαίου κατά των μεταναστών, οδήγησε σε σημαντική μείωση του αριθμού των μεταναστών που διακινδυνεύουν τη ζωή τους για να φτάσουν στην Ευρώπη.

Οι ακτές των νησιών του Αιγαίου είναι πλέον ήρεμες, εκτός από τις περιστασιακές ομάδες παράνομων μεταναστών και των δουλεμπόρων που μπροστά στην κερδοφορία δεν υπολογίζουν ούτε τις καιρικές συνθήκες που μπορεί να απειλήσουν τις ζωές των μεταναστών, ακόμα και τις δικές τους .

Παρά την αποτυχία της συμφωνίας από την πλευρά της ΕΕ, τα αριθμητικά στοιχεία δείχνουν ότι ο αριθμός των παράνομων μεταναστών που επιδιώκουν να φτάσουν στα Ελληνικά νησιά που βρίσκονται πλησιέστερα στις τουρκικές ακτές, έχει μειωθεί έως και 97%.

Share:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on linkedin
LinkedIn
Single Post Samostoday
Single Post Samostoday
Single Post Samostoday

Follow us on Social Media

Τελευταία Νέα

Τα νέα μας στο Email σου

Γράψου στο εβδομαδιαίο Newsletter

Μη χάνεις τα σημαντικότερα νέα του νησιού σου

Κατηγορίες

Samostoday

Παρόμοια Άρθρα

Γεράσιμος Χουλιάρας: Οι κάτοικοι της Σάμου να αποφεύγουν τα παλιά και καταπονημένα κτήρια

Γεράσιμος Χουλιάρας: Οι κάτοικοι της Σάμου να αποφεύγουν τα παλιά και καταπονημένα κτήρια

Συμπληρώνεται σχεδόν ένας μήνας από τον ισχυρό σεισμό βόρεια της Σάμου. Η ανάλυση των σεισμολογικών δεδομένων του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, παρουσιάζουν μια

Περισσότερα »