Η απάντηση του Δήμου Σάμου στην εταιρεία «Όψεις Πολιτισμού» και στην εκπρόσωπό της κα Ελισάβετ Κελέση

Σε σχέση με την ανοικτή επιστολή της κ. Ελισάβετ Κελέση, εκπροσώπου της εταιρείας «Όψεις Πολιτισμού», ο Δήμος Σάμου έχει να επισημάνει τα ακόλουθα:

Επί της αρχής, ουδέποτε απαντώνται σε ανάλογο ύφος επιστολές που χωρίς επιχειρήματα εμπεριέχουν προσωπικούς χαρακτηρισμούς και βρίθουν εμπάθειας, στο όνομα, μάλιστα, μιας ιερής αγανάκτησης κάποιου είδους για την εμπέδωση του πολιτισμού σ’ αυτό ειδικά το νησί.
Η νέα δημοτική αρχή έχει εμπράκτως αποδείξει ότι στηρίζει και προωθεί με κάθε δυνατό τρόπο το ξεχωριστό ιστορικό και πολιτιστικό φορτίο που συνδέεται με το νησί του Πυθαγόρα, του Αρίσταρχου και του Επίκουρου και επίσης με πράξεις και όχι λόγια έχει σταθεί αρωγός σε κάθε προσπάθεια που συνεισφέρει στην ανάπτυξη της πολιτιστικής ταυτότητας της Σάμου, με δράσεις και θεματικές που σχετίζονται άρρηκτα με το ιστορικό και κοινωνικό υπόβαθρο της ακριτικής μας περιοχής.
Ο καθένας κρίνεται από το περιεχόμενο, το ύφος και το ήθος των δημόσιων δηλώσεών του και γι’ αυτό το λόγο, δε θα δοθεί στην κ. Κελέση η ικανοποίηση μιας απάντησης που θα κατρακυλήσει επίσης προς τέτοια επικίνδυνα και κατηφορικά μονοπάτια όπως αυτά που ακολουθεί η επιστολή της.

Επί της ουσίας και των πραγματικών περιστατικών, τώρα, αλήθεια: όλες αυτές οι δέκα τον αριθμό δράσεις της εταιρείας «Όψεις Πολιτισμού» που αναφέρονται στην επιστολή, είχαν ή όχι την αρωγή της δημοτικής αρχής;
Παρότι πολλάκις παραγνωρίστηκε και ουδέποτε αναγνωρίστηκε, εν τέλει προσφέρθηκε ή όχι κάθε δυνατή βοήθεια, σε όποιο επίπεδο ζητήθηκε από την εταιρεία, προκειμένου να πραγματοποιηθούν όλες αυτές οι εκδηλώσεις;
Εάν υπήρχε, όπως διατείνεται η κ. Κελέση στην επιστολή της, κάποιου είδους προκατάληψη ή μήνις εναντίον της, πώς ακριβώς έχει, τότε, ήδη υλοποιήσει με επιτυχία δέκα πρωτοβουλίες (πολιτιστικά δρώμενα) της από τον χειμώνα του 2015 ως τώρα στη Σάμο; Αντιπαλεύοντας, μήπως, τη δημοτική αρχή; Ή σε συνεργασία μαζί της;
Πώς «τόλμησε και ‘’επένδυσε’’ πολιτιστικά στο νησί της Σάμου», καθώς αναφέρει, η εταιρεία; Βρίσκοντας εμπόδια και προσκόμματα στην προσπάθειά της από τη δημοτική αρχή και τις υπηρεσίες της ή έχοντας τη συμπαράστασή της;

Ασφαλώς και ισχύει το δεύτερο: η δημοτική αρχή σε όλη αυτή την χρονική περίοδο, προσέφερε στις εκδηλώσεις της «Όψεις Πολιτισμού» ό,τι της ζητήθηκε: τεχνική υποστήριξη, διάθεση χώρων, εξέδρες, καθίσματα και πολλά άλλα ακόμη.

Αν και αυταπόδεικτο από τα πιο πάνω, ίσως να μην είναι κακό, λοιπόν, να επαναλάβουμε ότι ουδεμία αρνητική διάθεση υπάρχει για την εταιρεία «Όψεις Πολιτισμού» ή και οποιαδήποτε άλλη προσπαθεί να προσφέρει στους πολίτες του νησιού υψηλής ποιότητας πολιτιστικές εκδηλώσεις. Ο Δήμος πάντοτε στήριζε και πάντοτε θα στηρίζει τέτοιες πρωτοβουλίες, στο πλαίσιο της νομιμότητας και των αρχών που διέπουν τη διαχείρισή της.

Το θέμα που προέκυψε με τα εφετινά «Ηραία» και τις προτεινόμενες παραστάσεις της εταιρείας «Όψεις Πολιτισμού» είναι πάρα πολύ απλό και ξεκάθαρο:
1ον: Δεν αποτελούν προτεραιότητα της εφετινής διοργάνωσης και

2ον: Για να πραγματοποιηθούν όποτε θέλει η εταιρεία, θα πρέπει να αναβληθούν ήδη προγραμματισμένες ή στοχευμένες εκδηλώσεις που, σημειωτέον, θα είναι ελεύθερης πρόσβασης για το κοινό και όχι με εισιτήριο, όπως συμβαίνει απαρεγκλίτως με όλες τις εκδηλώσεις της κας Κελέση –ασφαλώς και με αυτές που πρότεινε για τα εφετινά «Ηραία».

Εάν, λοιπόν, η εταιρεία είχε δείξει την ίδια ζέση που δείχνει στη σύνταξη προσβλητικών επιστολών και για τη συνεργασία της με το Δήμο, θα είχε πληροφορηθεί εγκαίρως τα προβλήματα αυτά και, πιθανότατα –όπως μέχρι τώρα έχει συμβεί – θα μπορούσε να βρεθεί λύση.
Αντ’ αυτού, προτίμησε, χωρίς προηγούμενη συνεννόηση, να καταστρώσει ένα δικό της πρόγραμμα (μας ανακοινώθηκε από την ίδια, άλλωστε, ότι είχε ήδη ¨συμφωνήσει¨ με τον καλλιτεχνικό διευθυντή του φεστιβάλ κ. Σωτήρη Μαργιωρή –το οποίο δεν είναι αληθές- χωρίς καμία δική μας σχετική ενημέρωση!), το οποίο, τώρα, απλώς προσπαθεί να επιβάλλει.

Πώς; Μα, προβάλλοντας, εμμέσως, την προφανή κατά τη γνώμη της «ανωτερότητα» των δικών της –με εισιτήριο, θυμίζουμε- παραστάσεων (!) και προβαίνοντας σε δημόσιο
bullying της δημοτικής αρχής μέσω τέτοιων επιστολών.

Δε θα ακολουθήσουμε και, φυσικά, δε θα πτοηθούμε επίσης, από τέτοιου είδους πρακτικές. Οι πολίτες του νησιού είναι οι μόνοι κριτές που ενδιαφέρουν τη δημοτική αρχή και εκείνοι γνωρίζουν πάρα πολύ καλά ποια είναι η στάση του Δήμου απέναντι στον πολιτισμό.

Εκ του Δήμου Σάμου

Share:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on linkedin
LinkedIn
Single Post Samostoday
Single Post Samostoday
Single Post Samostoday

Follow us on Social Media

Τελευταία Νέα

Τα νέα μας στο Email σου

Γράψου στο εβδομαδιαίο Newsletter

Μη χάνεις τα σημαντικότερα νέα του νησιού σου

Κατηγορίες

Samostoday

Παρόμοια Άρθρα

Γεράσιμος Χουλιάρας: Οι κάτοικοι της Σάμου να αποφεύγουν τα παλιά και καταπονημένα κτήρια

Γεράσιμος Χουλιάρας: Οι κάτοικοι της Σάμου να αποφεύγουν τα παλιά και καταπονημένα κτήρια

Συμπληρώνεται σχεδόν ένας μήνας από τον ισχυρό σεισμό βόρεια της Σάμου. Η ανάλυση των σεισμολογικών δεδομένων του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, παρουσιάζουν μια

Περισσότερα »