Η Αντιφασιστική Κίνηση Σάμου για το θέμα του ονόματος της Μακεδονίας

Την Κυριακή, 21 Ιανουαρίου, στην Θεσσαλονίκη συγκεντρώθηκαν αρκετές χιλιάδες κόσμου με αφορμή το ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ. Ένα συλλαλητήριο το οποίο συνδιοργάνωσαν ακροδεξιοί πολιτευτές, απόστρατοι στρατηγοί, το μεσαιωνικό παπαδαριό, παράγοντες ομάδων και χούλιγκαν, κάθε λογής ακροδεξιά/φασιστική ομάδα και βεβαίως η Χρυσή Αυγή, με τόσα υπόδικα στελέχη και μέλη για δολοφονίες, ξυλοδαρμούς, προστασίες σε νυχτερινά κέντρα, μαστροπεία κλπ.

Την ίδια ώρα που το πλήθος παραληρούσε στον εθνικιστικό βόθρο όταν μιλούσαν οι διάφοροι ‘’εθνοσωτήρες’’ η κατάληψη Libertatia, κάηκε από επίθεση φασιστών και ο ελεύθερος κοινωνικός χώρος ‘’Σχολείο’’ δέχτηκε επίθεση, αλλά αποκρούστηκε επιτυχώς από την περιφρούρηση του χώρου. Οι πολιτιστικές εκδηλώσεις, οι δομές αλληλεγγύης σε ανέργους και φτωχό κόσμο, η δράση των χώρων αυτών ενάντια στις μνημονιακές πολιτικές και τις φασιστικές συμμορίες και η προώθηση της αλληλεγγύης και διαφορετικών τρόπων κοινωνικοποίησης είναι γνωστές στις γειτονιές της Θεσσαλονίκης, για αυτό και εξάλλου μπήκαν στο στόχαστρο των νεοναζί.

Και οι δύο επιθέσεις έγιναν με την κάλυψη της αστυνομίας και τη φύλαξη των φασιστών από τα ΜΑΤ, και όλα αυτά τη στιγμή που την επόμενη μέρα η αντιφασιστική συγκέντρωση αλληλεγγύης στην κατάληψη Libertatia , δέχτηκε από τα πρώτα κιόλας μέτρα λυσσαλέα επίθεση από τα ΜΑΤ, που προχώρησαν και σε 5 συλλήψεις.

Η συγκυρία για την αναθέρμανση του ζητήματος της ονομασίας δεν είναι τυχαία. Από τη μία η κυβέρνηση πέρασε θριαμβευτικά το νομοσχέδιο για την περαιτέρω κατάργηση των εργασιακών δικαιωμάτων, τη ποινικοποίηση της αλληλεγγύης για αντίσταση στους πλειστηριασμούς και το περαιτέρω πετσόκομμα συντάξεων, μισθών και κοινωνικών παροχών, ενόψει της 4ης αξιολόγησης για την εκ νέου δανειοδότηση από το ΔΝΤ. Από την άλλη, οι ΗΠΑ απαιτούν να λήξει το ζήτημα με συναίνεση, ώστε η γειτονική χώρα να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ.

Και δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι κατά τη διάρκεια των βομβαρδισμών στη Γιουγκοσλαβία, οι τότε ελληνικές κυβερνήσεις είχαν δώσει λιμάνια και εθνικές οδούς για τη μεταφορά των ΝΑΤΟικών στρατευμάτων και συνέβαλαν στο βαθμό που μπορούσαν στα εγκλήματα πολέμου, που έγιναν σε βάρος των λαών της περιοχής. Και επίσης, ας μην ξεχνάμε πως στο Βουκουρέστι το 2007, η τότε κυβέρνηση της ΝΔ, προσαρμόστηκε στις επιταγές των ΗΠΑ για σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό που θα περιέχει τον όρο Μακεδονία.

Το ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ, από την αρχή της συγκρότησης του γειτονικού κράτους, αποτέλεσε ζήτημα εσωτερικής κατανάλωσης για τις εκάστοτε κυβερνήσεις και γιγαντώθηκε τόσο από τις παραδοσιακές δυνάμεις, που μας έβαλαν στα μνημόνια, όσο και από την εθνικιστική σαβούρα των παπάδων, των φασιστών και των ακροδεξιών μορφωμάτων. Οι ασυναρτησίες και το παραλήρημα των ΜΜΕ για αλυτρωτισμούς και επεκτατισμό της ΠΓΔΜ είναι τουλάχιστον γελοίες.

Χαρακτηριστικά, ο στρατός της ΠΓΔΜ είναι μικρότερος από τις στρατιωτικές δυνάμεις που υπάρχουν στη Σάμο και η οικονομία της χώρας βασίζεται εν πολλοίς σε ελληνικά κεφάλαια και επενδύσεις, κάτι που προκάλεσε μεγάλο πλήγμα στο γειτονικό λαό, λόγο του εμπάργκο που είχε επιβάλλει πριν μερικά χρόνια η Ελλάδα.

Από πλευράς ΠΓΔΜ, υπάρχει η γαλούχηση γενιών με εθνικιστικούς μύθους, μόνο και μόνο, για να μπορέσει να τους χρησιμοποιήσει η άρχουσα τάξη της χώρας και να εδραιώσει μια εθνική συνείδηση και να συγκροτήσει ένα έθνος με τα δικά της σύμβολα. Πράγμα αδύνατον, καθώς στην επικράτεια της ΠΓΔΜ υπάρχει ισχυρή αλβανική μειονότητα, 30-35% του πληθυσμού και άλλες μικρότερες εθνικές ομάδες Βούλγαρων, Ρομά.

Θέλουν ένα έθνος που δεν θα αναγνωρίζει φτωχούς και πλούσιους, καταπιεσμένους και εκμεταλλευτές, αφεντικά και εργαζόμενους. Όπου όλες οι ταξικές μάχες θα σκεπάζονται με μια κοινή σημαία. Ακριβώς όπως θέλουν οι δικοί μας εκμεταλλευτές να μας πείσουν πως οι φτωχοί, οι άνεργοι, οι άστεγοι, οι απεργοί και αυτοί που χάνουν τα σπίτια από τις τράπεζες πρέπει να κηρύξουμε ανακωχή στο πόλεμο που μας κήρυξαν με τα μνημόνια, τους πλειστηριασμούς, τις φασιστικές συμμορίες, τα ΜΑΤ, τα δακρυγόνα, τα κατασκευασμένα κατηγορητήρια και την ποινικοποίηση των αγώνων.

Μπορεί κανείς να σκεφτεί κοινούς λόγους συνύπαρξης σε συγκεντρώσεις με μεγαλομετόχους των ΠΑΕ, που κήρυξαν χρεοκοπία για να μην πληρώσουν τα χρέη τους στο δημόσιο ή τους παπάδες που τόσα έβγαζαν το σκασμό όταν τα μνημόνια ανάγκαζαν συμπολίτες μας να ψάχνουν στα σκουπίδια να φάνε; Σίγουρα όσοι συμμετείχαν στο συλλαλητήριο δεν ήταν εθνικιστές ή φασίστες. Πολλοί ήταν φτωχοποιημένος κόσμος, που προσπαθεί να βρει σε κάτι να ελπίζει, τώρα που τα κινήματα έχουν χάσει την ορμή τους και δεν βλέπουν μια εναλλακτική λύση και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ να είναι ένα φιάσκο άνευ προηγουμένου. Η συμπόρευση και τα χειροκροτήματα στους Κασιδιάρηδες και τους ναζί της Χρυσής Αυγής, οι επευφημίες στον ακροδεξιό στρατηγό Φραγκούλη και η ‘’εθνική ομοψυχία’’ με το παπαδαριό, που θυμίζει τα σκοταδιστικά καθεστώτα της Σαουδικής Αραβίας και του Ιράν, αποτελούν πολιτική επιλογή του κόσμου αυτού. Παρόμοια συγκέντρωση θα διοργανωθεί και την Κυριακή 4 Φεβρουαρίου στην Αθήνα, όπου ο φτωχοποιημένος λαός θα κληθεί να γίνει για ακόμα μια φορά η βενζίνη στην φασιστική μηχανή.

Εμείς θα πρέπει να σεβαστούμε τις επιθυμίες του κάθε λαού να ονομάζεται όπως θέλει, να έχει τα δικά του σύμβολα και την δικιά του κρατική υπόσταση και να μην παρέμβουμε ούτε στο ελάχιστο στα εσωτερικά ξένων χωρών.

Όχι επειδή υπερασπιζόμαστε τα εθνικά σύνορα και τις εθνικές ιδέες, αλλά γιατί πιστεύουμε ότι μόνο με την υποστήριξη της ελεύθερης έκφρασης και οργάνωσης του οποιουδήποτε λαού, βάσει των δικών του εθνικών γλωσσικών και πολιτιστικών χαρακτηριστικών μπορούμε να οικοδομήσουμε σχέσεις εμπιστοσύνης και αλληλεγγύης με τους εργαζόμενους, τους ανέργους και τους φτωχούς μιας άλλης χώρας.

Με αυτή τη λογική, θα πρέπει να αναγνωρίσουμε και να σεβαστούμε στο γειτονικό λαό της ΠΓΔΜ να ονομάζεται όπως θέλει, με παράλληλο αγώνα ενάντια στους αλυτρωτισμούς και το εθνικιστικό μίσος.

Ενάντια στους εθνικιστικούς μύθους της κάθε πλευράς, η αλήθεια βρίσκεται στην ίδια την ιστορία των Βαλκανίων. Ένα χωνευτήρι λαών, εθνικών ομάδων, θρησκειών, γλωσσών και πολιτισμών. Έλληνες, Σλάβοι, Τούρκοι, Αλβανοί, Αρμένιοι, Εβραίοι, Ρομά, Βούλγαροι να συνυπάρχουν αρμονικά για αιώνες δίπλα δίπλα στις γειτονιές και να δημιουργούν κοινές κουλτούρες και λαογραφίες. Αυτά τα κοινά πρέπει να ξεθάψουμε με τους λαούς της περιοχής μας και να ενωθούμε κάτω από την μοναδική σημαία και γλώσσα που γνωρίζουμε, αυτή της αλληλεγγύης, των κοινών αγώνων ενάντια στους πολέμους και τα εθνικιστικά μίση, για το τσάκισμα των φασιστών και των αφεντικών τους που τους ξαμολύουν κάθε φορά ενάντια στους αδύναμους.

Με την ίδια δύναμη που θα υπερασπιστούμε τις αξίες και τα ιδανικά για μια κοινωνία χωρίς πολέμους, αφεντικά και εκμετάλλευση, με την ίδια δύναμη θα υπερασπιστούμε και όποιον κοινωνικό χώρο, κατάληψη, απεργία και σπίτι που θα βγει σε πλειστηριασμό.

-Καμία ανοχή στο εθνικιστικό δηλητήριο. Οι δρόμοι ανήκουν στον κόσμο του αγώνα.

-Αλληλεγγύη στην κατάληψη Libertatia. Αλληλεγγύη στους 5 συλληφθέντες της αντιφασιστικής συγκέντρωσης.

-Να τσακίσουμε τους φασιστές και το σύστημα που τους γεννά. 
-Κοινοί αγώνες των λαών των Βαλκανίων ενάντια στη φτώχεια, την εκμετάλλευση και τους πολέμους.

Αντιφασιστική Κίνηση Σάμου

Share:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on linkedin
LinkedIn
Single Post Samostoday
Single Post Samostoday
Single Post Samostoday

Follow us on Social Media

Τελευταία Νέα

Τα νέα μας στο Email σου

Γράψου στο εβδομαδιαίο Newsletter

Μη χάνεις τα σημαντικότερα νέα του νησιού σου

Κατηγορίες

Samostoday

Παρόμοια Άρθρα