Η «Ανατροπή» για την ορθή λειτουργία του δημοτικού συμβουλίου (αγορά tablet)

Η δημοτική παράταξη “Ανατροπή” ενημερώθηκε πρόσφατα μέσω του προγράμματος Διαύγεια, όπως και πολλοί δημότες του νησιού μας, για την απόφαση έγκρισης του δημάρχου Σάμου αναφορικά με την προμήθεια 27 ταμπλέτων υπολογιστή (tablet) για τις ανάγκες των μελών του δημοτικού συμβουλίου, αξίας 4.830,10€. (Απόφαση 610-20/3/2018, ΑΔΑ: ΩΙΣΑΩ1Κ-ΤΑΝ)

Η συζήτηση για την αγορά αυτών των tablet έχει γίνει σε προγενέστερο δημοτικό συμβούλιο, όπου η “Ανατροπή” ήταν η μοναδική παράταξη που ήταν αντίθετη στην συγκεκριμένη προμήθεια και γνωστοποίησε ότι δεν επιθυμεί την παραλαβή τους. (Άραγε, γιατί η δημοτική αρχή έκρινε την συγκεκριμένη προμήθεια αναγκαία ένα χρόνο περίπου πριν την λήξη της θητείας της και όχι στην αρχή της;)

Προκειμένου οι συνεδριάσεις του δημοτικού συμβουλίου να γίνουν πιο λειτουργικές και ουσιώδεις δεν χρειάζεται η αγορά tablet από τον δήμο (έναν δήμο που λόγω οικονομικών πόρων, όπως επανειλημμένως ισχυρίζεται η δημοτική αρχή, δεν μπορεί να αντεπεξέλθει στα καθήκοντά του), αλλά πρέπει να γίνουν άλλες πράξεις, χρήσιμες και λογικές, όπως:

Αποστολή όλων των θεμάτων της ημερήσιας διάταξης έγκαιρα και με πλήρεις εισηγήσεις.

Σωστή και στοχευμένη διεύθυνση της συζήτησης από τον πρόεδρο του συμβουλίου, ώστε να τηρούνται οι κανόνες λειτουργίας του και οι συνεδριάσεις να πάψουν να είναι κουραστικές, πολύωρες και αναποτελεσματικές.

Συχνότερες τακτικές συνεδριάσεις, ώστε να αποφεύγεται η συζήτηση πολλών θεμάτων (ο μέσος όρος των θεμάτων προς συζήτηση είναι πάνω από 30, ενώ πολλές φορές το πλήθος των θεμάτων έχει ξεπεράσει και το 40!) και έτσι στα συμβούλια να υπάρχει χρόνος ουσιαστικής συζήτησης και ανταλλαγής απόψεων για κάθε θέμα.

Συζήτηση και γνώση όλων των θεμάτων, πριν την ημέρα του συμβουλίου, από τους επικεφαλής όλων των παρατάξεων και από το προεδρείο του δημοτικού συμβουλίου, που θα έπρεπε να έχει πραγματικό λειτουργικό ρόλο και όχι μόνο τυπικό.

Στις ανωτέρω προτάσεις σίγουρα θα μπορούσαν να προστεθούν και άλλες, σε συνεργασία με φορείς και με πολίτες, ούτως ώστε να δοθεί στους τελευταίους η ευκαιρία να ακουστούν οι απόψεις τους.

Επίσης, πρέπει οι δημοτικοί σύμβουλοι να είναι γνώστες της νομοθεσίας, να έχουν μελετήσει το κάθε θέμα συζήτησης, αλλά να γνωρίζουν και τις αρχές της δημοκρατικής συζήτησης, αλλά και του πολιτισμού.

Είναι απαράδεκτο τα τελευταία χρόνια, ο ρόλος του δημοτικού συμβουλίου να υποβαθμίζεται συνεχώς και να έχει φτάσει στο σημείο, όπου οι συνεδριάσεις του να είναι ανιαρές, χωρίς ουσία και κουραστικές για την ενημέρωση του κοινού.

Φαίνεται αδιανόητο, να πιστεύουν κάποιοι άνθρωποι ότι για να λυθούν τα προβλήματα της ορθής λειτουργίας του δημοτικού συμβουλίου να χρειάζονται tablet, αγορασμένα με χρήματα του Σαμιακού λαού, και όχι αλλαγή νοοτροπίας, οργάνωσης και διεύθυνσης.

Share:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on linkedin
LinkedIn
Single Post Samostoday
Single Post Samostoday
Single Post Samostoday

Follow us on Social Media

Τελευταία Νέα

Τα νέα μας στο Email σου

Γράψου στο εβδομαδιαίο Newsletter

Μη χάνεις τα σημαντικότερα νέα του νησιού σου

Κατηγορίες

Samostoday

Παρόμοια Άρθρα