HOT SPOT για «παραβατικούς» τα πρώην σφαγεία Κνίτη στην περιοχή «Ζερβού»;

Για άλλη μια φορά η τοπική κοινωνία της Σάμου είναι ανάστατη για το θέμα της δημιουργίας δεύτερης δομής στο νησί. Μετά την είδηση ότι τα πρώην σφαγεία του νησιού θα μετατραπούν σε κλειστή δομή πολλές ήταν οι αντιδράσεις.

Όλοι θυμόμαστε την συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Σάμου, τον Ιανουάριο του 2016 όταν το Υπουργείο ζητούσε από την τοπική αυτοδιοίκηση να βρει χώρους για να δημιουργηθεί Hot Spot. Τότε πέντε προτάσεις είχαν «πέσει» στο τραπέζι. Το πρώην εργοστάσιο της Πειραϊκής Πατραϊκής, το πρώην σφαγείο «Κνίτη» και τρία ιδιόκτητα οικόπεδα έκτασης δέκα και έντεκα στρεμμάτων αντίστοιχα στις περιοχές «ΒΑΡΕΛΑ», «ΚΟΚΚΑΡΙΟΥ» και ένα ακόμη στην περιοχή «45». Για όλες αυτές τις προτάσεις έγιναν οι απαραίτητες επαφές αλλά τελικά κάποιοι αποφάσισαν ότι θα έπρεπε το νέο HOT SPOT, να είναι δίπλα στις υπάρχουσες εγκαταστάσεις του Κέντρου Πρώτης Υποδοχής.

Μάλιστα θυμόμαστε όλοι τις αντιδράσεις των κατοίκων της πόλης Σάμου, που δεν ήθελαν μια πόλη μεταναστών δίπλα στην πόλη τους. Μάλιστα σε προηγούμενη συνεδρίαση ο Δήμαρχος Σάμου είχε καταθέσει πρόταση να αποσυρθεί άμεσα το Φ.Ε.Κ που αφορούσε στην κατασκευή HOT SPOT στο πρώην πεδίο βολής, ζητώντας να υπάρξει σε άλλο σημείο οργανωμένη δομή που θα πληροί όλες τις απαιτούμενες προϋποθέσεις. Στην πρόταση του Δημάρχου ενσωματώθηκε και αυτή της αξιωματικής αντιπολίτευσης για το αίτημα αντισταθμιστικών μέτρων για την ανάπτυξη του τόπου.

Η πρόταση καταψηφίστηκε τότε από 4 δημοτικούς συμβούλους. Συγκεκριμένα «ΟΧΙ» ψήφισαν οι Διακοσταμάτης Γιώργος, Μανδουραράκης Γιάννης, Μαστροκωνσταντή Μαριάνθη και Τσερέ Ζωή.

Η άλλη πρόταση που υπήρξε ήταν αυτή της Λαϊκής Συσπείρωσης όπου ο επικεφαλής της κ. Κώστας Τζίχας εξήγησε τους λόγους που δεν συμφωνούν με τη δημιουργία HOT SPOT, αφού όπως είπε πρόκειται για κέντρα διαλογής ανθρώπων και πρότειναν να υπάρχουν χώροι φιλοξενίας που θα έχουν όλες τις προδιαγραφές με κρατική μέριμνα ενώ οι μετανάστες θα μεταχειρίζονται σύμφωνα με όσα προβλέπει ο ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Για τις φήμες σχετικά με τη δημιουργία κέντρου κλειστής δομής μεταναστών στην ιδιοκτησία του, μας μίλησε ο κ .Μανώλης Κνίτης, ιδιοκτήτης των πρώην σφαγείων Σάμου στην περιοχή «Ζερβού».

Όπως δήλωσε ο ίδιος, δε γνωρίζει τι επρόκειτο να γίνει, ούτε έχει υπάρξει κάποια επίσημη επαφή για το οικόπεδο αλλά και το κτήριο. «Η μοναδική προσέγγιση ήταν από κάποιο μεσιτικό γραφείο στην Αθήνα πριν είκοσι μέρες και που έχει αναλάβει το ακίνητο και έστειλαν δυο μηχανικούς για να κάνουν αποτύπωση του χώρου, αλλά ούτε και οι ίδιοι όπως μου είπαν ξέρουν τι θα γίνει Οι δύο αυτοί κύριοι ήρθαν σήμερα το πρωϊ (Τετάρτη 01/02)».

Πριν δέκα (10) μήνες είχε πραγματοποιηθεί επίσκεψη στο οικόπεδο από τον Δήμαρχο Σάμου κ. Μιχάλη Αγγελόπουλο, τον επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης κ. Στέλιο Θάνο αλλά και τον Αντιδήμαρχο κ. Πάρη Παπαπαγεωργίου ,για να προταθεί το οικόπεδο ως Hot Spot.

00balafas02

Από εκεί και πέρα δεν υπήρξε κάποια άλλη επαφή με κάποιον φορέα. Το οικόπεδο έχει δοθεί σε μεσιτικό γραφείο και πριν είκοσι μέρες ειδοποιήθηκα για τους μηχανικούς και την αποτύπωση που θέλει ο ενδιαφερόμενος αγοραστής. Δεν γνωρίζουν ούτε οι μηχανικοί τον αγοραστή και την χρήση που προτίθεται να κάνει.

Πριν δέκα μήνες είχαν δοθεί τοπογραφικά στον Δήμο Σάμου αλλά από τότε δεν έχει γίνει κάποια άλλη κίνηση.

«Είναι λυπηρό να γίνει κέντρο κράτησης στο χώρο αυτό, που είναι ένα έργο κόσμημα για το νησί, αυτό το σφαγείο που έχει σαν στόχο τη βελτίωση και την ανάπτυξη στον ζωογενή τομέα, το έκανα σφαγείο για να βοηθήσω το νησί μου. Και γνωρίζετε πολύ καλά ότι τους είχα όλους απέναντί μου» συμπλήρωσε ο κ. Μανώλης Κνίτης.

Πλέον τον τελευταίο καιρό όλο και πιο έντονα συζητείται το συγκεκριμένο θέμα, όπου η Κυβέρνηση δια του Υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής, ψάχνει απεγνωσμένα χώρους, όπου θα στεγάσει τους λεγόμενα «παραβατικούς» αλλά και όλους αυτούς τους αλλοδαπούς που δεν δικαιούνται ασύλου. Καθημερινά οι συναντήσεις και οι συσκέψεις δίνουν και παίρνουν, αρνητικές τοποθετήσεις από πλευράς τοπικής αυτοδιοίκησης για 2ο HOT SPOT, ψηφίσματα επί ψηφισμάτων, αλλά από την άλλη εμείς οι απλοί πολίτες έχουμε γίνει πλέον καχύποπτοι και η αίσθηση είναι ότι κάτι κρυφό «μαγειρεύεται» πίσω από την πλάτη μας.

Ο καιρός θα δείξει, τα γεγονότα τρέχουν και «ουδέν κρυπτόν υπό τον ήλιον».

Βιολέτα Τριπόδη – Αλέξης Κομνηνός

Σημείωση: Οι φωτογραφίες είναι της Δημοτικής Κοινότητας Μυτιληνιών.

Share:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on linkedin
LinkedIn
Single Post Samostoday
Single Post Samostoday
Single Post Samostoday

Follow us on Social Media

Τελευταία Νέα

Τα νέα μας στο Email σου

Γράψου στο εβδομαδιαίο Newsletter

Μη χάνεις τα σημαντικότερα νέα του νησιού σου

Κατηγορίες

Samostoday

Παρόμοια Άρθρα

Γεράσιμος Χουλιάρας: Οι κάτοικοι της Σάμου να αποφεύγουν τα παλιά και καταπονημένα κτήρια

Γεράσιμος Χουλιάρας: Οι κάτοικοι της Σάμου να αποφεύγουν τα παλιά και καταπονημένα κτήρια

Συμπληρώνεται σχεδόν ένας μήνας από τον ισχυρό σεισμό βόρεια της Σάμου. Η ανάλυση των σεισμολογικών δεδομένων του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, παρουσιάζουν μια

Περισσότερα »