H Σάμος τίμησε την επέτειο της 25ης Μαρτίου 1821

Με την παρουσία του Υπουργού Υποδομών και Μεταφορών κ. Χρήστου Σπίρτζη και με πολύ καλές καιρικές συνθήκες ολοκληρώθηκε η μαθητική και Στρατιωτική παρέλαση για τον εορτασμό της επετείου της εθνικής παλιγγενεσίας της 25ης Μαρτίου 1821 στην πόλη της Σάμου. Πλήθος κόσμου παρακολούθησε την παρέλαση και χειροκρότησε τους μαθητές των σχολείων της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, τα μέλη των πολιτιστικών συλλόγων, καθώς και τα Στρατιωτικά τμήματα που το πέρασμά τους για άλλη μια φορά ήταν εντυπωσιακό και επιβλητικό.

00Parelasi25Mar201701

Εντύπωση προκάλεσε το γεγονός ότι έπειτα από πολλά χρόνια παρέλασαν και Εθνοφύλακες του ΤΕ Σάμου, δείχνοντας ότι όσα χρόνια κι αν περάσουν, θα πουν παρών στο κάλεσμα της πατρίδας. Και να υπενθυμίσουμε ότι το 2017 έχει ανακηρυχθεί από το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας και Γενικό Επιτελείο Στρατού, ως έτος Εθνοφύλακα και Εφέδρου.

Νωρίτερα είχε τελεσθεί επίσημη δοξολογία στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Αγίου Νικολάου, χοροστατούντος του Σεβασμιότατου Μητροπολίτου Σάμου & Ικαρίας κ.κ. Ευσεβίου.

00Parelasi25Mar201702

Επίσης τελέσθηκε επιμνημόσυνη δέηση στο Ηρώο των πεσόντων της πόλεως, στην Πλατεία Πυθαγόρα και κατατέθηκαν στεφάνια από τους: Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών κ. Χρήστο Σπίρτζη, Βουλευτή Σάμου κ. Δημήτρη Σεβαστάκη, Περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου κα Χριστιάνα Καλογήρου, Διοικητή 79 ΑΔΤΕ Ταξίαρχο κ. Αντώνιο Κωστάκη, Δήμαρχο Σάμου κ. Μιχάλη Αγγελόπουλο, Αστυνομικό Διευθυντή Σάμου, Λιμενάρχη Σάμου, Διοικητή Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Σάμου, Σύλλογο Αποστράτων Αξιωματικών Σάμου, Πρόεδρο Τοπικής Διοίκησης Διεθνής Ένωσης Αστυνομικών ΙΡΑ Σάμου, Πρόεδρο Συνδέσμου Αναπήρων και Θυμάτων Πολέμου, Πρόεδρο Εφέδρων Αξιωματικών και Ανθυπασπιστών, Ένωση Μικρασιατών Σάμου.

Μετά το τέλος της επιβλητικής παρέλασης τόσο από πολιτικά όσο και από τα Στρατιωτικά τμήματα έγιναν δηλώσεις για το μήνυμα της σημερινής μέρας:

00Parelasi25Mar201703

Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών κ. Χρήστος Σπίρτζης: Το μήνυμα της ημέρας είναι ότι η προσπάθεια των αγωνιστών του 21 και ολόκληρου του Ελληνικού λαού, σηματοδοτεί τις προσπάθειες του Ελληνικού λαού και σήμερα, να βγούμε από την κρίση, να έχουμε μία ανεξάρτητη χώρα, να σταθούμε στα δικά μας πόδια, να μην έχουμε εξαρτήσεις από αυτά που μας ταλαιπωρούν εδώ και δεκαετίες και τα τελευταία χρόνια πολύ περισσότερο.

00Parelasi25Mar201705

Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Σάμου και Ικαρίας κ.κ. Ευσέβιος: Χαιρόμαστε που βρισκόμαστε σε αυτή την μέρα που μας αξίωσε ο Θεός να τη γιορτάσουμε και να θυμηθούμε τους προγόνους μας και για του Χριστού την πίστη την Αγία και της Πατρίδας την ελευθερία έκαναν θυσίες. Και να ευχηθούμε να είναι ειρηνικό το μέλλον μας και η Παναγία μας να σκέπει, να ευλογεί και να χαριτώνει όλους μας.

00Parelasi25Mar201706

Βουλευτής Σάμου κ. Δημήτρης Σεβαστάκης: Είναι μια μεγάλη γιορτή ελευθερίας και χειραφέτησης. Η Ελλάδα θεμελιώθηκε στη νεότερη φάση της ιστορίας της κερδίζοντας όχι μόνο την ελευθερία αλλά κι ένα λαϊκό σθένος, κερδίζοντας τον πολιτισμό και κερδίζοντας την ομαλή ένταξή της με όρους ισοτιμίας στο διεθνές περιβάλλον. Η Ελλάδα ξαναδίνει την μάχη και θα την ξανακερδίσει.

Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου κα Χριστιάνα Καλογήρου: Διπλή γιορτή σήμερα, χρόνια πολλά σε όλες και σε όλους, εδώ στην ηλιόλουστη Σάμο, παρακολουθήσαμε τη μαθητική και στρατιωτική παρέλαση, μια εποχή που δεν είναι εύκολη για τον τόπο μας και είναι ακόμα δυσκολότερη και για τα νησιά μας. Όμως η θυσία των προγόνων μας είναι αυτή που μας δίνει δύναμη και κουράγιο για να μπορέσουμε να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε σταθερά προσηλωμένοι για τη βελτίωση της ζωής των νησιών μας. Χρόνια πολλά σε όλους.

00Parelasi25Mar201707

Εξάλλου στο μήνυμά του ο Δήμαρχος Σάμου κ. Μιχάλης Αγγελόπουλος αναφέρει: Μια επέτειος όπως η σημερινή, επέτειος της Εθνεγερσίας και της απαρχής της δημιουργίας του νέου ελληνικού κράτους δεν έχει μόνο ιστορική σημασία. Η υπενθύμιση μιας κομβικής στιγμής του παρελθόντος για ένα έθνος έχει ασφαλώς μια αυθύπαρκτη διάσταση υπερηφάνειας που οφείλουμε να την γιορτάζουμε. Η δικαίωσή της, όμως, έρχεται μόνον όταν το δίδαγμά της αποτελεί συγχρόνως και εφαλτήριο για το μέλλον.

Πριν από δύο αιώνες, ο ελληνισμός βρέθηκε αντιμέτωπος όχι μόνο μ’ έναν κατακτητή, αλλά και με ένα κομμάτι του ίδιου του εαυτού του. Μέσα από πολλές αντιξοότητες κατάφερε να αποτινάξει το ζυγό, αλλά και να διαμορφώσει μια εθνική ταυτότητα που τον έφερε σε επαφή με το ιστορικό παρελθόν του, οι αρχές του οποίου αποτέλεσαν τη βάση του Διαφωτισμού και, κατ’ επέκταση, του δυτικού πολιτισμού.

Σήμερα, η Ελλάδα μας δοκιμάζεται και πάλι από σκληρές προκλήσεις και ακόμη κι αυτό το ίδιο το οικοδόμημα της σύγχρονης, ενωμένης Ευρώπης, όπως το διαμόρφωσε το όραμα του Διαφωτισμού, δέχεται πλήγματα από πολλές πλευρές.

Το δίδαγμα της εθνικής επετείου, είναι λοιπόν, στις μέρες μας, πιο επίκαιρο από ποτέ. Σε μια δύσκολη συγκυρία για όλη την ευρωπαϊκή οικογένεια, η Ελλάδα οφείλει και πάλι να βρει τη δύναμη και την τόλμη να προχωρήσει σε μια νέα παλιγγενεσία, με γνώμονα την εθνική αξιοπρέπεια και την πρόοδο της χώρας.

00Parelasi25Mar201708

Διχόνοιες και ατομισμοί δεν έχουν θέση σ’ αυτή την προσπάθεια. Μόνον ενωμένοι και με κοινή προσπάθεια μπορούμε να αντιπαρέλθουμε τις σημερινές αντιξοότητες και να σταθούμε όρθιοι και υπερήφανοι απέναντι στην Ιστορία.

Η 25η Μαρτίου θυμίζει σε όλους μας, ότι ακόμη και το φαινομενικώς αδύνατο μπορεί να επιτευχθεί αν υπάρχει ομοψυχία, πίστη στο σκοπό και όραμα. Αυτά χρειάζεται η Ελλάδα και σήμερα.

00Parelasi25Mar201709

Και πολύ περισσότερο η Σάμος μας, που, ευρισκόμενη στα σύνορα της δοκιμαζόμενης χώρας μας, βρίσκεται όχι μόνο σε οικονομική δυσπραγία, αλλά και στην πρώτη γραμμή του πιο σύνθετου προβλήματος της εποχής μας.

Με ομόνοια, ευψυχία και τόλμη, είμαι βέβαιος ότι θα καταφέρουμε να αντιμετωπίσουμε και αυτή τη δυσκολία. Και θα πάμε μπροστά.

Αλέξης Κομνηνός

Περισσότερες φωτογραφίες μπορείτε να δείτε εδώ…

Share:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on linkedin
LinkedIn
Samostoday

Παρόμοια Άρθρα