Γιώργος Στάντζος: Το αίσθημα του να νιώθεις ότι έχεις ξεχαστεί, είναι ότι χειρότερο αυτή τη στιγμή

Γιώργος Στάντζος: Το αίσθημα του να νιώθεις ότι έχεις ξεχαστεί, είναι ότι χειρότερο αυτή τη στιγμή

Στην πρωινή εκπομπή του Radio Café 102.4 «Ραδιοφωνικές Αναζητήσεις με τη Βιολέτα Τριπόδη» και στο στούντιο της εκπομπής φιλοξενήθηκε ο Δήμαρχος Ανατολικής Σάμου, κ. Γεώργιος Στάντζος.

Το θέμα του μεταναστευτικού αποτελεί το κυρίως πρόβλημα αυτή τη στιγμή για τον Δήμο Ανατολικής Σάμου, καθώς οι καιρικές συνθήκες χειροτερεύουν, κάνοντας δυσκολότερη την ήδη άσχημη κατάσταση.

«Έχουμε κουραστεί όλοι, δεν θα το βάλουμε όμως κάτω, δεν πρέπει να το βάλουμε. Είμαστε μέσα στην καρδιά του χειμώνα, άνθρωποι βρέχονται, χιλιάδες άνθρωποι αυτή τη στιγμή. Η βροχή δεν ξεχωρίζει ούτε εθνικότητα, ούτε χρώμα, είναι τραγικό και ανθρωπιστικά απαράδεκτο. Δεν μπορούμε να διαχειριστούμε το θέμα τοπικά και αυτό που νιώθουμε πιστεύω όλοι και εμείς οι αυτοδιοικητικοί, (την Δευτέρα υπήρξε συνάντηση με τους επικεφαλείς των παρατάξεων όπου πάρθηκε και η πρωτοβουλία δράσεων), όλοι εκφράζουμε την ανησυχία για το που πάμε, διότι η μοναξιά όσο περνάνε τα 24ωρα εντείνεται.

Περιμέναμε την εκδήλωση και την υλοποίηση ενός σχεδιασμού που είχε εξαγγελθεί και επίσημα μέσα στο ΔΣ, από την κυβέρνηση, ο οποίος δεν έχει υλοποιηθεί ούτε στο ελάχιστο ποσοστό. Δεν υπήρξε ούτε απεγκλωβισμός το Νοέμβριο, είμαστε στα μέσα Δεκεμβρίου, ο πληθυσμός συνεχίζει να αυξάνει. Παρακολουθούμε όλοι με ανησυχία όμως χωρίς φόβο, γιατί έτσι γεννηθήκαμε και έτσι μεγαλώσαμε, την εντεινόμενη κρίση με την γείτονα και έχουμε στα νησιά μας έναν υπερπληθυσμό 40.000+ πλέον μετανοητών-προσφύγων διαφόρων κατηγοριών, αναγκών, ψυχολογικής διάθεσης και παράλληλα βιώνουμε και τα 24ωρα των δυσκολιών της καθημερινότητας όλων πλέον, όπου τα ανθρώπινα δικαιώματα είναι η απόλυτη γελοιογραφία στον χώρο των νησιών μας. Είναι απαράδεκτο στην Ευρωπαϊκή επικράτεια να υπάρχουν αυτά τα δεδομένα ποιότητας ζωής και για τους μόνιμους κατοίκους, πολίτες της Ευρώπης και για τους ανθρώπους, που κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες βρέθηκαν στη χώρα μας».

Για την μορφή των κινητοποιήσεων ο κ. Στάντζος είπε: «ο κόσμος έχει κουραστεί, αλλά πρέπει να καταλάβουν πως και οι αυτοδιοικητικοί έχουν λίγα περιθώρια αντιδράσεων πλέον. Αναμένουμε όλοι τα επεσκεμμένα από την κυβέρνηση. Μην ξεχνάμε ότι είναι η προεκλογική ταυτότητα γύρω από το μεταναστευτικό – προσφυγικό και είναι και οι μετεκλογικές εξαγγελίες σχεδίων δράσεων, που μπορεί να διαφωνούμε με τον σχεδιασμό όπως εκδηλώθηκε, αλλά δεν βλέπουμε την παραμικρή πρακτική ανάσας των νησιών μας σε αυτό που συμβαίνει. Δεν υπάρχει απεγκλωβισμός, ούτε καν εκατοντάδων. Υπάρχει κανάλι επικοινωνίας σε καλό κλίμα με τα αρμόδια υπουργεία, οι πράξεις όμως που είναι; ».

«Είναι εθνική κυβέρνηση, ανεξαρτήτου χρώματος και ανεξαρτήτου τοποθέτησης του συνομιλητή. Συνεχίζω να πιστεύω ότι έχουμε αξιόπιστους συνομιλητές, μιλάω με τους Yπουργούς, χωρίς όμως να κάνουμε εκατοστό πίσω στις διεκδικήσεις μας. Το περιφερειακό συμβούλιο πήρε μια απόφαση, οι Δήμοι οφείλαμε και καλά κάναμε διότι το πιστεύαμε και ακολουθήσαμε, κλείσαμε τις δομές, εκτός την καθαριότητα, ένα συνεργείο και τους παιδικούς σταθμούς διότι θα υπήρχε πρόβλημα με τα παιδιά και τα βρέφη. Πρέπει να προχωρήσουμε συντεταγμένα μαζί και σε άλλο επίπεδο τις αντιδράσεις, οι οποίες πάντα θα πρέπει να είναι στα νόμιμα πλαίσια αλλά και στα πλαίσια περιφρούρησης των δικών μας δικαιωμάτων. Το αίσθημα του να νιώθεις ότι έχεις ξεχαστεί, είναι ότι χειρότερο αυτή την στιγμή». (Γίνονται προσπάθειες για το τουριστικό προϊόν, αλλά με τον αυξανόμενο πληθυσμό είναι μεγάλο πρόβλημα).

Η δημιουργία του νέου ΚΥΤ στη θέση ΖΕΡΒΟΥ, με κέντρο ΠΡΟΚΕΚΑ και ελεγχόμενη είσοδο-έξοδο προχωράει. Η Δημοτική αρχή ζητά να μην ξεπερνάει ο αριθμός τα 1.500 άτομα, παρ’ όλες τις εξαγγελίες της κυβέρνησης για 5.000 άτομα.

Δεν συμφωνούμε, τόνισε ο κ. Στάντζος σε τέτοιο αριθμό, «είναι δεδομένο ότι ούτε το ΔΣ και εγώ προσωπικά, δεν πρόκειται να νομιμοποιήσουμε τέτοιου είδους δομή. Είναι τα μεγέθη του Δήμου μας τέτοια και δεν μπορούμε να δεχτούμε το 40% του πληθυσμού, σε αρκετά μόνιμη βάση, ότι θα βρίσκεται πάνω στο νησί. Να κάνει τι; Δεν έχει κανένα νόημα, είσαι στα σύνορα, τα σύνορα είναι μια άλλη παράμετρος, πρέπει να φυλαχτούν αποτελεσματικά, φυλάσσονται αλλά πρέπει να έχουμε πολιτική με την συνδρομή της ευρωπαϊκής ένωσης, αποτροπής να ξεκινούν οι βάρκες. Επ’ ουδενί να μπαίνει ανθρώπινη ζωή σε κίνδυνο. Πρέπει λοιπόν να γίνονται τα αυτονόητα.

Τα σύνορα είναι πύλη εισόδου, καλώς ή κακώς, πρέπει να έχουν μικρούς χώρους καταγραφής 1-2 εβδομάδες και να αναχωρούν, προκειμένου να ολοκληρώνεται η διαδικασία, είτε στην Ευρώπη, είτε στην Ηπειρωτική Ελλάδα. Δεν έχουμε καμία δουλειά να αποδεχτούμε μόνιμους πληθυσμούς, όπως το εξήγγειλε ο πρωθυπουργός, διότι εκείνος ο χάρτης ήταν καταλυτικός, που μας έδειξε ως ανοιχτές-κλειστές φυλακές των 5.000+. Από ποια κοινωνία, Δήμαρχο, πολίτη θα γίνει αυτό αποδεκτό;».

00Violetta01

Στην ακύρωσή του φαίνεται να πηγαίνει ο σχεδιασμός, υπάρχουν πολλές ασάφειες, πολλές δυσκολίες αλλά δεν μπορεί πλέον να γίνεται αποδεκτή αυτή η κατάσταση της καθημερινότητας.

«Η αστυνομία κάνει ό,τι μπορεί, το Λιμενικό ό,τι μπορεί, επαρκεί όμως για αυτό το πλήθος; Υπάρχει παραβατικότητα χαμηλής έντασης. Δεν λέω πως υπάρχουν ένοπλες ληστείες, υπάρχουν όμως παραβιάσεις, λεηλασίες, υπάρχουν όλα αυτά που βλέπουμε αλλά και άλλα που πιθανόν δεν ξέρουμε. Πρέπει να ενισχυθεί η αστυνομία από άντρες και γυναίκες, να έχουμε καλύτερη και πιο επιμελής αστυνόμευση, διότι λείπει το δυναμικό αυτή την στιγμή και βέβαια το νοσοκομείο».

Έχουν υποχωρήσει όλα αυτά και στην παροχή υγείας, λόγω της κατάστασης που επικρατεί στο νησί. Θα μπορούσε να χαρακτηριστεί έκτακτη ανάγκη, αλλά όπως τόνισε ο κ. Στάντζος «στην έκτακτη κατάσταση φέρνω 4 πλοία, στεγάζω τους ανθρώπους, τους βάζω μέσα στα πλοία και τις καμπίνες για να μην βρέχονται και τους παίρνω από τον καταυλισμό. Αυτές είναι άμεσες δράσεις που θέλουμε να τις δούμε. Η φύλαξη των συνόρων, υπάρχουν τα μέσα και υπάρχει και ο τρόπος. Ευελπιστώ πολύ σε αυτόν τον επανακαθορισμό της πολιτικής της κεντρικής κυβέρνησης η οποία όμως πρέπει να τύχει και εθνικής συνεννόησης από τους άλλους πολιτικούς σχηματισμούς».

Οι εργασίες στο νέο ΚΥΤ συνεχίζονται, με βάση όμως τα αρχικά σχέδια για τα οποία είχε πραγματοποιηθεί δημοπρασία, ενώ δεν υπάρχει κάποια νέα επίσημη πληροφόρηση. Χρειάζεται επαναπροσδιορισμός της κυβερνητικής κατεύθυνσης και να γίνει διαχείριση του προβλήματος μαζί με την αυτοδιοίκηση. Η Δημοτική αρχή είχε πραγματοποιήσει επίσκεψη στην Εισαγγελέα Σάμου εκφράζοντας και ζητώντας να λυθούν κάποια θέματα με υπηρεσίες. Ο κ. Στάντζος θεωρεί πως υπάρχουν κάποια θετικά βήματα, χρειάζεται όμως, όπως τόνισε, ενίσχυση των δυνάμεων.    

Ο Δήμος Ανατολικής Σάμου πήρε την πρωτοβουλία για προσπάθεια μεταφοράς των κινητοποιήσεων στην Αθήνα, στο κέντρο αποφάσεων, στα αρμόδια Υπουργεία και στο Μαξίμου.  

000VKDMARKET111  

Share:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on linkedin
LinkedIn
Single Post Samostoday
Single Post Samostoday
Single Post Samostoday

Follow us on Social Media

Τελευταία Νέα

Τα νέα μας στο Email σου

Γράψου στο εβδομαδιαίο Newsletter

Μη χάνεις τα σημαντικότερα νέα του νησιού σου

Κατηγορίες

Samostoday

Παρόμοια Άρθρα

Γεράσιμος Χουλιάρας: Οι κάτοικοι της Σάμου να αποφεύγουν τα παλιά και καταπονημένα κτήρια

Γεράσιμος Χουλιάρας: Οι κάτοικοι της Σάμου να αποφεύγουν τα παλιά και καταπονημένα κτήρια

Συμπληρώνεται σχεδόν ένας μήνας από τον ισχυρό σεισμό βόρεια της Σάμου. Η ανάλυση των σεισμολογικών δεδομένων του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, παρουσιάζουν μια

Περισσότερα »