Γιώργος Στάντζος: Θα κάνουμε ό,τι μπορούμε προκειμένου αυτός ο σχεδιασμός της Κυβέρνησης να μην υλοποιηθεί

Γιώργος Στάντζος: Θα κάνουμε ό,τι μπορούμε προκειμένου αυτός ο σχεδιασμός της Κυβέρνησης να μην υλοποιηθεί

Εννιά ώρες κράτησαν χθες Πέμπτη (09/01) οι αλλεπάλληλες συσκέψεις, στις οποίες υπουργοί που εμπλέκονται με το προσφυγικό – μεταναστευτικόαντιμετώπισαν βουλευτές, περιφερειάρχες και δημάρχους περιοχών προσπαθώντας να εξασφαλίσουν την συναίνεσή τους για τη δημιουργία νέων δομών φιλοξενίας ή την επέκταση εκείνων που ήδη υπάρχουν. Κατά την έξοδό του από τις συσκέψεις ο Δήμαρχος Ανατολικής Σάμου κ. Γιώργος Στάντζος δήλωσε:

«Όσον αφορά το νησί μας και τα υπόλοιπα νησιά του Αιγαίου, ο σχεδιασμός όπως υφίσταται και επικυρώθηκε σήμερα στην ευρεία σύσκεψη στην οποία παραβρέθηκα και εγώ, δεν με κάνει να νιώθω καθόλου αισιόδοξος ότι βαίνουμε σε αποσυμφόρηση των νησιών και ότι τα πράγματα θα πάνε καλύτερα.

Είναι ένας σχεδιασμός που δημιουργεί στα νησιά πολύ μεγάλα κέντρα τα οποία δεν έχει κανένας αυταπάτες ότι μπορεί να είναι κλειστά. Είναι τέτοιας κλίμακας οι κατασκευές αυτές που δεν θα είναι διαχειρίσιμες. Υπάρχει συνολική άρνηση όλων των Δημάρχων να βάλουν σφραγίδα και βούλα σε αυτόν τον σχεδιασμό. Η κυβέρνηση προχωρά κανονικά και εμείς, με μια σύντομη δήλωση που υπήρξε στην επίσημη σελίδα του Δήμου, συνεχίζουμε κανονικά, ως αυτοδιοικήσεις, να υπερασπιζόμαστε τα συμφέροντα των κοινωνιών μας.

Το θέμα είναι εθνικό, παραμένουμε συνομιλητές και κοινωνοί σε σχέση με τα μεγάλα αυτά θέματα, αλλά και εμείς θα προχωρήσουμε σίγουρα σε μορφές αγώνα, όσο πιο ενιαία γίνεται ως νησιά του Αιγαίου. Δεν είναι δυνατόν να υπάρξει αποδοχή από εμάς, αυτός του είδους ο σχεδιασμός.  

Παραμένει το 5.000+, αυτή τη στιγμή, ένα τέτοιου είδους κέντρο, τόσο μεγάλο μπορεί να γίνει πολλαπλάσιο λόγω των ροών. Το μόνο που μπορεί να γίνει αποδεκτό από την πραγματικότητα, είναι ένα μικρό κέντρο καταγραφής και να φεύγει ο κόσμος αυτός από τα νησιά. Και βέβαια βγήκε από όλους μας με σθένος ότι πρέπει να υπάρξει άλλου είδους φύλαξη στα θαλάσσια σύνορα. Που πάλι να μη θέτει σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές.

Πρέπει να ανακοπεί το προσφυγικό-μεταναστευτικό ρεύμα, αλλιώς πάμε σε ακόμα χειρότερες εποχές. Εμείς δεν θα αφήσουμε πολλά περιθώρια και δεν θα αφήσουμε να εξελιχθούν αυτού του είδους οι σχεδιασμοί. Ναι μεν αναφέρθηκε ότι δεν θα υπάρχει μονιμότητα στον πληθυσμό, το δυναμικό όμως, όπως ανακοινώθηκε για όλο το Αιγαίο, είναι πολύ μεγάλα κέντρα τα οποία δεν πρόκειται να τα κάνουμε αποδεκτά. Ένας σχεδιασμός που θα καταπέσει λόγω των πραγματικών δεδομένων.

Κανένα χρονοδιάγραμμα όπως έχει ανακοινωθεί, δεν έχει υλοποιηθεί. Και το ΚΥΤ όπως κατασκευαζόταν των 1.500 θέσεων ήταν για αρχές Ιανουαρίου και βρίσκεται σε ιδιαίτερα πρωτογενή στάδια. Φυσικά και θα υπάρξει αντίδραση, θα υπάρξει συντονισμένα πλέον, τουλάχιστον με τους πληττόμενους δήμους του Αιγαίου, θα κάνουμε ό,τι μπορούμε προκειμένου αυτός ο σχεδιασμός να μην υλοποιηθεί. Δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό αυτό από κανέναν όσο και μετριοπαθείς να είναι. Δεν είναι θέμα εμπιστοσύνης προς τους κεντρικούς συνδυασμούς ή την Ελληνική κυβέρνηση, είναι θέμα ότι αντιμετωπίζουμε κρίσιμες στιγμές σε σχέση με το μέλλον των νησιών. Δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή αυτή η αναλογία, όταν η υπόλοιπη Ηπειρωτική Ελλάδα έχει υποδεχτεί ελάχιστα όλα αυτά τα ρεύματα που έχουν εγκλωβιστεί στην Ελλάδα.

Να λάβετε δεδομένο την πολύ θετική δήλωση από την ΚΕΔΕ ότι πρέπει οι Δήμοι να εκφράσουν και οι δήμοι της Ηπειρωτικής χώρας να αποδείξουν και εμπράκτως την αλληλεγγύη τους προς τα νησιά του Αιγαίου , παίρνοντας πληθυσμό στην ενδοχώρα, έως ότου γίνει διαχειρίσιμη όλη η κατάσταση.

Αυτή την στιγμή έχουμε παραμέτρους έκτακτης ανάγκης και έκτακτα μέτρα απαιτούνται για τα νησιά μας. Έκτακτα μέτρα φύλαξης, έκτακτα μέτρα διασφάλισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων όλων και βέβαια να ξεκινήσει η άμεση και μαζική αποσυμφόρηση.

Εδώ είχαμε μια εξέλιξη η οποία κρίνεται αρνητική, δεν υπάρχει ούτε σαν υπόσχεση η άμεση αποσυμφόρηση των νησιών. Και αυτό έχει σημασία, αυτή την στιγμή πλησιάζουμε σε νούμερα τρομερά και φοβερά, όχι μόνο γα τη Σάμο, για όλα τα νησιά . Οπότε η μη αποσυμφόρηση και η μη μαζική αποσυμφόρηση , ότι θα γίνουν τα πράγματα ακόμα χειρότερα. Η μόνη λύση τώρα είναι η αποσυμφόρηση των νησιών με έκτακτο σχέδιο αποσυμφόρησης. Είναι η μαγική λέξη αλλά είναι και η μόνη δράση που μπορεί να μας δείξει αποτέλεσμα.

Στο συμβούλιο της ΚΕΔΕ υπήρξε ομόφωνη παραταξιακά απόφαση η οποία λέει ότι πρέπει ως δήμοι να αποδείξουμε έμπρακτα και άμεσα την αλληλεγγύη στα νησιά του Αιγαίου παίρνοντας πληθυσμό στα όρια μας. Αυτό δεν έκφραση ευχολογίου, είναι έκφραση βούλησης, είναι μια σημαντική δήλωση από τους δημάρχους, σε εθνικό πλαίσιο ότι πρέπει να αρχίσει απορρόφηση αυτού του κόσμου έως ότου γίνει διαχειρίσιμο το μεταναστευτικό από τα νησιά.

Άρα εμείς το κρατάμε γιατί είναι σημαντικό για τα νησιά και θέλουμε την άμεση και μαζική αποσυμφόρηση, δεν υπάρχει άλλη λύση πλέον. Για να συζητήσουμε το οποιοδήποτε σχέδιο, οποιασδήποτε κλίμακας, η απαραίτητη προϋπόθεση όπως ετέθη είναι η μαζική και άμεση αποσυμφόρηση.

(για το κονδύλια) Αναμένουμε την ανταπόκριση της κυβέρνησης, είναι η άμεση χρηματοδότηση που πρέπει να υπάρξει και η δυνατότητα να απορροφηθούν αυτά τα κονδύλια με όσον το δυνατόν πιο άμεσο τρόπο, διότι αντιμετωπίζουμε σοβαρό ζήτημα βιωσιμότητας στις βασικές δομές όλων των Δήμων. Δεν μπορούν οι δήμοι κάτω από όλες αυτές τις καταστάσεις και την πίεση πλέον να λειτουργούν. Είναι ασυνήθεις οι συνθήκες, ας μην ξεχνάμε ότι από το 2015 δέχεται απορρίμματα ατελώς, επιβαρύνεται με απορρίμματα δεκάδων χιλιάδων, τα μηχανήματα του έχουν απαξιωθεί, ο προϋπολογισμός από αυτό και μόνο το γεγονός έχει γίνει ελλειμματικός. Άρα χρειαζόμαστε άμεση ενίσχυση, αυτό το έβαλαν και το στήριξαν οι δήμοι όλου του Αιγαίου. Όπως χρειαζόμαστε και εξαίρεση για πρόσληψη προσωπικού , όπως αφορά την δημοτική αστυνομία που για εμάς είναι προτεραιότητα, όπως και το ζήτημα των σχολικών φυλάκων για να προστατέψουμε τα σχολικά μας κτήρια που βρίσκονται πολύ κοντά στο ΚΥΤ. Είναι ζητήματα άμεσης ανάγκης.

Μόνο με δράσεις άμεσες, δράσεις ρηξικέλευθες μπορεί να ανακουφιστεί η ζωή όλων, ας μιλήσουμε για ανακούφιση, για να επιλυθεί το όλο θέμα έχει πολύ βάθος χρόνου και πλέον τα αντιλαμβανόμαστε όλοι. Αλλά η ανακούφιση μπορεί να συμβεί με έναν και μόνο άμεσο τρόπο, που είναι η μαζική και καθολική αποσυμφόρηση του πληθυσμού από τα νησιά”.        

00Nefeli01                    

Share:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on linkedin
LinkedIn
Single Post Samostoday
Single Post Samostoday
Single Post Samostoday
Single Post Samostoday

Follow us on Social Media

Τελευταία Νέα

Τα νέα μας στο Email σου

Γράψου στο εβδομαδιαίο Newsletter

Μη χάνεις τα σημαντικότερα νέα του νησιού σου

Κατηγορίες

Samostoday

Παρόμοια Άρθρα

Ενημερωτικά φυλλάδια κυκλοφοριακού περιεχομένου, διένειμαν ένστολοι αστυνομικοί σε μαθητές δημοτικών σχολείων και γονείς, στα νησιά του Βορείου Αιγαίου

Ενημερωτικά φυλλάδια κυκλοφοριακού περιεχομένου, διένειμαν ένστολοι αστυνομικοί σε μαθητές δημοτικών σχολείων και γονείς, στα νησιά του Βορείου Αιγαίου

Με αφορμή την έναρξη της νέας σχολικής περιόδου, την 14-09-2020 στις περιφερειακές ενότητες Χίου και Σάμου, αλλά και τη Λήμνο και σήμερα (21-09-2020) στη Λέσβο,

Περισσότερα »
Τι ειπώθηκε στη συνάντηση του Δημάρχου Α. Σάμου Γιώργου Στάντζου με τον Υπουργό Νότη Μηταράκη

Ν. Μηταράκης: «Μειώσαμε δραστικά τις ροές, υλοποιούμε ουσιαστική αποσυμφόρηση και στα νησιά και στην ενδοχώρα. Δίνουμε έμφαση στις απελάσεις, κλείνουμε δομές αντί να δημιουργούμε νέες»

“Oι υπαίτιοι του εμπρησμού στη Μόρια θα βρεθούν αντιμέτωποι με την Ελληνική Δικαιοσύνη, θα εκτίσουν τις ποινές τους και θα απελαθούν” Ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου κ. Νότης Μηταράκης ενημέρωσε τα μέλη της Διαρκούς

Περισσότερα »