Γιώργος Στάντζος: Οι σκηνές πρέπει να μεταφερθούν άμεσα εντός του ΚΥΤ Σάμου και επιτέλους να γίνει αποσυμφόρηση

Γιώργος Στάντζος: Οι σκηνές πρέπει να μεταφερθούν άμεσα εντός του ΚΥΤ Σάμου και επιτέλους να γίνει αποσυμφόρηση

Στην πρωινή εκπομπή του Radio Café 102.4 «Ραδιοφωνικές Αναζητήσεις με τη Βιολέτα Τριπόδη», φιλοξενήθηκε και μίλησε τηλεφωνικά ο Δήμαρχος Ανατολικής Σάμου κ. Γιώργος Στάντζος.

«Εμείς έχουμε ζητήσει από το Yπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου, όλος αυτός ο κόσμος ο οποίος μετακινήθηκε το 24ωρο των επεισοδίων και των πυρκαγιών από εντός και εκτός ΚΥΤ, για την δική του ασφάλεια, στο παρακείμενο οικόπεδο στη νότια πλευρά, στον περιμετρικό δρόμο και στον παρακείμενο δρόμο του νεκροταφείου, να απομακρυνθούν και μάλιστα να φύγουν εκτός Σάμου. Σε αυτό είμαστε ξεκάθαροι και δεν αλλάζουμε θέση, έχουμε ζητήσει την μαζική αποσυμφόρηση του νησιού, άρα υπηρετεί αυτή την λογική. Την ευθύνη διαχείρισης αυτού του πληθυσμού την έχει το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου και η διοίκηση του ΚΥΤ. Απ’ ότι γνωρίζω από πληροφορίες, η διοίκηση του ΚΥΤ έχει καθαρίσει χώρο για να μεταφέρει αυτές τις σκηνές εντός της κατασκήνωσης που υφίσταντο μέχρι τώρα.

Είναι ευθύνη του κράτους, πρέπει αυτός ο πληθυσμός να απομακρυνθεί, γιατί ακόμα είμαστε στα περιοριστικά μέτρα του κορωνοϊού. Να εγκαταλειφθεί η ζώνη που παρανόμως , αλλά κάτω από μια υποχρέωση διασφάλισης ανθρώπινων ζωών κατελήφθη. Και να πω ότι ο Δήμος Ανατολικής Σάμου δεν πρόκειται να συνδράμει προκειμένου να καθαριστεί, ειδικά ιδιωτικοί χώροι που έχουν καταλειφθεί παρανόμως από την άτυπη κατασκήνωση του ΚΥΤ. Οι κατασκηνώσεις αυτές χτίστηκαν όχι με την ευθύνη κανενός Δημάρχου, καμιάς Νομαρχίας ή Περιφέρειας. Στήθηκαν παρανόμως μέσα από κατάληψη ιδιοκτησιών, είμαι ξεκάθαρος, άρα συμμετοχή σε όλο αυτό ο Δήμος ούτε επιθυμεί, ούτε επιφυλάσσει για τον εαυτό του για το παρόν ή το μέλλον, να κάνει. 

Ζητάμε και απαιτούμε από τον κ. Μηταράκη και το Υπουργείο, να μεταφέρει κόσμο στην ηπειρωτική Ελλάδα, ν’ αρχίσει η αποσυμφόρηση του νησιού.  Αυτά ήταν τα συμφωνημένα με το Δημοτικό Συμβούλιο στις προηγούμενες συνεδριάσεις, αυτό ζήτησα κι εγώ από τον Υπουργό στην τελευταία επίσκεψή του στη Σάμο και στη σύσκεψη που έγινε στην Περιφερειακή Ενότητα Σάμου.

Τη διαχείριση δεν θα την κάνουμε εμείς, πρέπει ο πληθυσμός και αυτή ήταν η συμφωνία, ότι θα αρχίσει μαζική αποσυμφόρηση του νησιού μας, της πόλης και για αυτό απεδέχθη το Δ.Σ. τη συνέχιση των εργασιών για το κλειστό ΚΥΤ στου ΖΕΡΒΟΥ. Υπάρχει συνεργασία, αλλά κι εμείς θα πρέπει να βλέπουμε μεγαλύτερη αμεσότητα στις αντιδράσεις που άπτονται στην ασφάλεια όλων και στην διατήρηση της υγείας όλων. Υπάρχει μεγάλη καθυστέρηση που δεν είναι ευθύνη της σημερινής διοίκησης του ΚΥΤ, είναι ευθύνη του κράτους, πρέπει η κατασκήνωση να φύγει μέχρι το βράδυ από εκεί που είναι.

Εμείς ζητήσαμε να φύγουν με πλοία εκτός της Σάμου. Τον πληθυσμό δεν θα τον υποδείξουμε εμείς. Μπορεί να μην είναι αυτοί των οποίων κάηκαν οι σκηνές, μπορεί να είναι αυτών που οι διαδικασίες έχουν ολοκληρωθεί. Η μαζική αποσυμφόρηση του νησιού ήταν βασική, κεντρική κυβερνητική δέσμευση. Κατανοούμε τις δυσκολίες λόγω του κορωνοϊού, αλλά τις δυσκολίες τις δικές μας ποιος θα τις κατανοήσει;

Υπάρχει επίσημο αίτημα του δήμου Ανατολικής Σάμου να επεκταθούν χρονικά τα μέτρα περιορισμού  της κυκλοφορίας μεταναστών-προσφύγων μέχρι τις 30 Ιουνίου, με αλλαγή της κυκλοφοριακής ρύθμισης προκειμένου να μην ταλαιπωρούνται άλλο οι κάτοικοι της πόλης». 

Ο δρόμος έχει κλείσει δημιουργώντας πρόβλημα στους κατοίκους, αλλά είναι νόμιμο καθώς είναι στο πλαίσιο σχεδίου της Αστυνομίας.

«Είναι απαράδεκτο το ότι οι σκηνές παραμένουν και παραμένουν με ευθύνη του Υπουργείου. Είναι ξεκάθαρο αυτό το πράγμα. Η κοινωνία χρειάζεται αμεσότατες ενέργειες. Γελοιοποιούνται τα πάντα με αυτό το σκηνικό που υπάρχει. Όλοι κατανοήσαμε το πρόβλημα της ασφάλειας για αυτό τον πληθυσμό το πρώτο, δεύτερο 24ωρο, ακόμα και οι κάτοικοι που επιβαρύνθηκαν , αλλά εδώ μιλάμε για 8 ημέρες μετά. Χρειάζεται οι σκηνές να φύγουν με ευθύνη του Υπουργείου».

Ο κ. Στάντζος τόνισε την επικινδυνότητα καθώς υπάρχουν κατασκηνώσεις μέσα σε δάσος και το γεγονός ότι το ΚΥΤ βρίσκεται μέσα στην πόλη, σε αντίθεση με την Μόρια. Έχει ζητηθεί ενίσχυση των αστυνομικών δυνάμεων αλλά γίνεται το αντίθετο. Είπε δε χαρακτηριστικά πως υπάρχει καλή  συνεννόηση με τη νέα διοίκηση του ΚΥΤ και τόνισε την μνημειώδη απόσταση με την προηγούμενη Διοίκηση. 

Ο Δήμος αναμένει την εξειδίκευση ενός νέου κονδυλίου από την κυβέρνηση για να αποφασίσει το Δ.Σ αν και πως θα ενταχθεί και διεκδίκηση φοροαπαλλαγών, μηδενικούς συντελεστές Φ.Π.Α, αναπτυξιακά κίνητρα για τουριστικές επενδύσεις και το βασικό θέμα του χωροταξικού.    

BannerKnitis

Share:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on linkedin
LinkedIn
Single Post Samostoday
Single Post Samostoday

Follow us on Social Media

Τελευταία Νέα

Τα νέα μας στο Email σου

Γράψου στο εβδομαδιαίο Newsletter

Μη χάνεις τα σημαντικότερα νέα του νησιού σου

Κατηγορίες

Samostoday

Παρόμοια Άρθρα