Γιώργος Στάντζος: Κάθε μέρα έχουμε αρνητική κλιμάκωση για όλους μας. Η FRONTEX να τοποθετηθεί εκεί απ’ όπου ξεκινούν οι ροές

Γιώργος Στάντζος: Κάθε μέρα έχουμε αρνητική κλιμάκωση για όλους μας. Η FRONTEX να τοποθετηθεί εκεί απ’ όπου ξεκινούν οι ροές

Ο Δήμαρχος Ανατολικής Σάμου, συμμετείχε στις 15 Ιανουαρίου 2020 στη συνεδρίαση της ΠΕΔ Βορείου Αιγαίου, που έλαβε χώρα στη Μυτιλήνη, στην οποία ανέπτυξε τις θέσεις του Δήμου για το μεταναστευτικό πρόβλημα, σύμφωνα με την απόφαση Δημοτικού Συμβουλίου.
Στη συνέχεια, την ίδια μέρα συμμετείχε στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου και στην τοποθέτησή του για το μεταναστευτικό εξέφρασε την αγωνία και την απόγνωση των κατοίκων των νησιών που πλήττονται από το μεταναστευτικό , τη δεινή θέση της κοινωνίας και της οικονομίας των νησιών από τις επιπτώσεις του μεταναστευτικού και έκανε γνωστή στο σώμα την υπ΄ αριθ. 46/ 26-11-2019 απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, ζητώντας από το περιφερειακό συμβούλιο την κορύφωση των κινητοποιήσεων, με παράσταση διαμαρτυρίας, στις 31 Ιανουαρίου 2020, στον Πρωθυπουργό της χώρας, στο Μέγαρο Μαξίμου, με τη συμμετοχή των Περιφερειαρχών Βορείου και Νοτίου Αιγαίου, των Περιφερειακών Συμβούλων, των Δημάρχων, των Δημοτικών Συμβουλίων και των ετεροδημοτών των νησιών που επωμίζονται το μεγαλύτερο βάρος του μεταναστευτικού προβλήματος.

Ο Δήμαρχος Ανατολικής Σάμου κ. Γιώργος Στάντζος στην τοποθέτησή του στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου είπε τα εξής:

«Σαφέστατα και η μεταναστευτική πολιτική κάθε κράτους, είναι, πολιτική της κυβέρνησης. Όσοι εκλεγήκαμε από τις τελευταίες εκλογές, αυτό φαίνεται, δεν αφήνουμε τις ευθύνες πίσω μας εφόσον αφορά όσους διαβιούν ή βρίσκονται στην επικράτειά μας κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες και κανόνες. Κάνοντας λοιπόν το καθήκον μας έναντι των κοινωνιών μας, ασχολούμαστε από την πρώτη στιγμή, ως και σήμερα και πολύ φοβάμαι σε μεγάλο βάθος χρόνου και με τη διαχείριση αυτή, καθαυτή, χωρίς κανένα νόμιμο ή ουσιαστικό ρόλο.  Η αυτοδιοίκηση  πρέπει να διεκδικήσει τον ρόλο της στην όλη διαχείριση και όχι μόνο να σέρνεται πίσω τις αρνητικές συνέπειες που αφορούν τα ανθρώπινα δικαιώματα, την ασφάλεια, το περιβάλλον και τους κανόνες νομιμότητας στην Ελληνική επικράτεια.

Έχουμε μείνει λοιπόν μόνοι, με κλονισμένη την εμπιστοσύνη, όχι έναντι οποιουσδήποτε χρώματος πολιτικής παράταξης ή οποία κυβερνά, έναντι της κεντρικής πολιτείας κυριολεκτικά και αυτό είναι το πρώτο κύριο συστατικό κινδύνου για το Αιγαίο. Όταν κλονίζεται η εμπιστοσύνη των Αιγαιοπελαγιτών, των ανθρώπων που φυλάσσουν σύνορα, των ακριτών, έναντι της εγκυρότητας των εξαγγελθέντων ή της διαχείρισης σοβαρών εθνικών θεμάτων, έναντι της κεντρικής κυβέρνησης , αυτό είναι το σοβαρό συστατικό στοιχείο μιας σοβαρής ανήσυχης μελλοντολογίας.

Υπάρχει σχέδιο; Υπήρχε σχέδιο; Σχέδιο ανακοινώθηκε, ανακοινώθηκε απλά πριν κάποιο διάστημα ένα πρωί από την τηλεόραση. Η αυτοδιοίκηση δεν γνώριζε τίποτα. Καλό είναι ότι υπάρχει σχέδιο αλλά δεν είναι σωστό να μηδενίζουμε τα πάντα. Ένα σχέδιο μη υλοποιήσιμο, λυπάμαι που το λέω, αν και διαφωνήσαμε από την πρώτη στιγμή , η υλοποίηση είναι κάτι αλλά δυστυχώς όταν δεν αλλάξει η εθνική πολιτική ασφάλειας με σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα και στις ζωές όσων επιχειρούν να  περάσουν με το γνωστό τρόπο και τα κανάλια εισόδου στη χώρα, μιας εθνικής πολιτικής με ομοθυμία των κομμάτων της βουλής και μία κυβέρνηση στιβαρή να θέλει να την υλοποιήσει.

Ανατρέπεται ο σχεδιασμός, σήμερα αν και υπάρχουν σοβαρότατες αντιρρήσεις από την Αυτοδιοίκηση, ξεφορτώνονται κοντέινερ στο λιμάνι της Σάμου. Άρα κάθε μέρα που περνάει, απολογιστικά, έχουμε τετελεσμένα. Άρα ήδη δημιουργείται ένας οικισμός μεγάλου μεγέθους σε ένα νησί δικό μας, δικό σας. Άρα κάθε μέρα έχουμε αρνητική κλιμάκωση για όλους μας.

Εκατό (100) μετανάστες-πρόσφυγες πέρασαν σήμερα στο νησί το δικό μας και 40 κοντέινερ. Να είμαστε ιδιαίτερα ευχαριστημένοι λοιπόν για όλους μας για αυτό το οποίο προκύπτει.

00Oikiskoi04

Αν δεν τηρηθεί ο απαράβατος όρος του μαζικού απεγκλωβισμού, που τηρείται ελάχιστα, όσον αφορά τα ανθρώπινα δικαιώματα όλων, σήμερα, είτε είναι παράνομα εισερχόμενος, είτε είναι πρόσφυγας, είτε μετανάστης, είτε μόνιμος κάτοικος, είτε επισκέπτης, έχει θιγόμενους βασικούς πυρήνες των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στα νησιά μας. Υπάρχουν ζητήματα τήρησης της νομοθεσίας, ζητήματα διαχείρισης της καθημερινότητα μας.

Η απάντηση ποια είναι; Η ανεκτικότητα, αρχίζουμε και συνηθίζουμε σε φαινόμενα κλοπών, δεν αποτελούν πλέον είδηση, κακοποιήσεων δεν αποτελούν δυστυχώς είδηση, για να μην πω για οτιδήποτε άλλο, διότι θα θεωρηθεί κινδυνολογία.

Έκκληση, εθνική, δεν γίνεται διαφορετικά και ας της βάλουν ό,τι χρώμα θέλουν. Πρέπει να υπάρξει άμεσα απεγκλωβισμός μεταναστών-προσφύγων από τα νησιά, φύλαξη των θαλασσίων συνόρων με χρήση κάθε νόμιμου μέσου που διασφαλίζει τις ανθρώπινες ζωές . Η FRONTEX, να πιεστεί η Τουρκία από την Ε.Ε. που την χρηματοδοτεί, να τοποθετηθεί εκεί από όπου ξεκινούν οι ροές και οι ροές δεν ξεκινούν από τα νησιά μας.

Αν λοιπόν δεν αλλάξουν όλα αυτά δεν θα μπορέσουν, εθνική κυβέρνηση, αυτοδιοικήσεις και τοπικές κοινωνίες να συνδιαχειριστούμε το θέμα. Έχουμε μπροστά μας μία κινητοποίηση, το Δ.Σ. Αν. Σάμου έχει ομογενοποιηθεί. Το ότι έχουμε ένα πολιτικό πλαίσιο αγώνα, από πολλές παρατάξεις, είναι πολύ σημαντικό κέρδος και θα μιλήσω για τον Δήμο.

00Oikiskoi03

 

Δεν αποδέχεται και απορρίπτει το σχεδιασμό της κυβέρνησης όπως αυτός ανακοινώθηκε από τον Υφυπουργό κ. Στεφανή. Ο δήμαρχος να πάρει πρωτοβουλίες, να προχωρήσουμε σε μαζική κινητοποίηση όλων των Αιγαιοπελαγιτών, Λέσβου, Χίου, Σάμου, Κω και Λέρο. Στην Αθήνα, στο μέγαρο Μαξίμου και συνάντηση με τον πρωθυπουργό της χώρας. Βασικός στόχος ο άμεσος απεγκλωβισμός των νησιών μας από πρόσφυγες και μετανάστες με μεταφοράς τους στην Ηπειρωτική Ελλάδα και στις Ευρωπαϊκές χώρες που επιθυμούν. Μικρές δομές , αυτό αποδεχόμαστε εμείς, πρώτης υποδοχής και καταγραφής στα νησιά, με κλείσιμο του σημερινού Hot Spot στη Σάμο, το οποίο είναι κολαστήριο και δυσφημεί το νησί και τα νησιά μας, της Ελλάδος και του πολιτισμού. Ενίσχυση με προσωπικό των κρατικών δομών προκειμένου να αντέξουν. Αυτές είναι οι θέσεις του Δ.Σ. 

Πρέπει να κλιμακώσουμε, προτείνουμε λοιπόν, επειδή η μετάβαση δεν είναι εύκολη, υπάρχουν αδελφότητες , να τις ενεργοποιήσουμε και να μην αφήνουμε έξω, στο βαθμό που δεν θέλουν να μείνουν έξω, την Κω και τη Λέρο. Προτείνουμε λοιπόν να κάνουμε την κινητοποίηση στις 22-23 που αφορά τις υπηρεσίες , τα καταστήματα, τις απεργίες, την κεντρική συγκέντρωση την ίδια ώρα σε όλο το Αιγαίο, είναι σημαντικό. Είναι το στοίχημα μεγάλο μπροστά μας γιατί ενώνεται το Αιγαίο.  Στις 31 Ιανουαρίου, η πρόταση μας είναι, κινητοποίηση  στην Αθήνα με παρουσία Περιφερειακών-Δημοτικών συμβουλίων, όσων κατοίκων μπορέσουν να μετακινηθούν και βέβαια των αδελφοτήτων μας. Με αυτό τον τρόπο θα προκαλέσουμε ένα ισχυρό γεγονός».

00CharismaMikro

Share:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on linkedin
LinkedIn
Single Post Samostoday
Single Post Samostoday
Single Post Samostoday
Single Post Samostoday

Follow us on Social Media

Τελευταία Νέα

Τα νέα μας στο Email σου

Γράψου στο εβδομαδιαίο Newsletter

Μη χάνεις τα σημαντικότερα νέα του νησιού σου

Κατηγορίες

Samostoday

Παρόμοια Άρθρα

Βασίλης Πανουράκης: Οτιδήποτε συμβαίνει σήμερα εντός του ΚΥΤ Σάμου αρμοδιότητα διαχείρισης των θεμάτων φέρει το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου

Βασίλης Πανουράκης: Οτιδήποτε συμβαίνει σήμερα εντός του ΚΥΤ Σάμου αρμοδιότητα διαχείρισης των θεμάτων φέρει το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου

Σχετικά με τα τελευταία γεγονότα που διαδραματίστηκαν στο ΚΥΤ Σάμου και σε συνέχεια των ενημερώσεων που εκδίδει καθημερινά ο ΕΟΔΥ περί κρουσμάτων του Κορονοϊού η

Περισσότερα »
Δημήτρης Κουρσουμπάς: κ. Υπουργέ πρέπει να αντιληφθείτε πως η Μυτιλήνη και οι γύρω περιοχές της, έχουν «καταληφθεί από πρόσφυγες και μετανάστες»

Δημήτρης Κουρσουμπάς: κ. Υπουργέ πρέπει να αντιληφθείτε πως η Μυτιλήνη και οι γύρω περιοχές της, έχουν «καταληφθεί από πρόσφυγες και μετανάστες»

Έντονη ανησυχία στον Τοπικό πληθυσμό της Μυτιλήνης και των όμορων Δημοτικών Ενοτήτων, προκαλεί ο μεγάλος αριθμός κρουσμάτων κορωνοϊού στους εισερχόμενους στη νέα  προσωρινή Δομή στο

Περισσότερα »