Γιώργος Στάντζος: Η κυβέρνηση για το μεταναστευτικό έχει το σχέδιό της κι εμείς έχουμε τις σημαντικές αντιρρήσεις μας

Γιώργος Στάντζος: Η κυβέρνηση για το μεταναστευτικό έχει το σχέδιό της κι εμείς έχουμε τις σημαντικές αντιρρήσεις μας

Χρειάζονται συγκεκριμένα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης μεταξύ της κεντρικής κυβέρνησης και των νησιών, τα οποία θα μπουν σε άμεση προτεραιότητα τις αμέσως επόμενες μέρες, τόνισε ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νότης Μηταράκης εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου, όπου μαζί με τον υπουργό Επικρατείας Γιώργο Γεραπετρίτη συναντήθηκαν με τον Περιφερειάρχη και Δημάρχους των νησιών του Βορείου Αιγαίου.

Αμέσως μετά από αυτή τη συνάντηση, ο Δήμαρχος Ανατολικής Σάμου κ. Γιώργος Στάντζος φιλοξενήθηκε τηλεφωνικά στην πρωϊνή εκπομπή του Radio Café 102,4 «Ραδιοφωνικές αναζητήσεις με τη Βιολέτη Τριπόδη» και είπε τα εξής:

«Εμείς μεταφέραμε όλα αυτά, όπως ακριβώς εκφράστηκε η Σαμιακή κοινωνία και το Δημοτικό Συμβούλιο. Η κυβέρνηση έχει τον σχεδιασμό της, δεν μας ανακοινώθηκε κάποια αλλαγή όσον αφορά τα κλειστά κέντρα, την δυναμικότητα και όλα αυτά. Λαμβάνονται υπ’ όψη, όχι απλά οι διαμαρτυρίες, οι βάσιμες ενστάσεις τις οποίες έχουμε. Ο κλονισμός της εμπιστοσύνης των κοινωνιών μας είναι απόλυτα δικαιολογημένος και αν και εφόσον πάμε σε διαφορετικού είδους σχέση, είναι κάτι που οικοδομείται και χτίζεται.

Εμένα, μου ενέπνευσε προσωπικά ο κ. Γεραπετρίτης το αίσθημα της ασφάλειας σε ό,τι τουλάχιστον αφορά τις δεσμεύσεις για τον τόπο. Η κυβέρνηση έχει το σχέδιό της για το μεταναστευτικό κι εμείς έχουμε τις σημαντικές αντιρρήσεις μας».  

Ο Δήμος Ανατολικής Σάμου εμμένει στην κινητοποίηση στο τέλος Ιανουαρίου – αρχές Φεβρουαρίου στην Αθήνα, αλλά αυτές είναι αποφάσεις που θα παρθούν οριστικά το επόμενο άμεσο διάστημα μετά και από τη σύσκεψη του Περιφερειακού συμβουλίου που θα γίνει στη Σάμο στις 30 Ιανουαρίου.

00Stantzos02

Επίσης ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Γιώργος Κολλάρος, ο οποίος και αυτός βρέθηκε μαζί με τον Δήμαρχο κ. Γιώργο Στάντζο στην Αθήνα, είπε τα εξής:

«Έγινε μία συζήτηση, το θέμα του μεταναστευτικού-προσφυγικού ανοίχτηκε σε όλες τις πτυχές του, συζητήθηκε παρουσία και του Υφυπουργού του κ. Γεραπετρίτη, υποσχέθηκε ο κ. Μηταράκης ότι την Δευτέρα (27/01) θα είναι στη Σάμο προκειμένου να συζητήσουμε διεξοδικά το θέμα, διότι δεν είναι καθόλου απλό.

Υπήρχαν σημεία στα οποία συμφωνούν η Δημοτική αρχή, ο κ. Δήμαρχος και οι υπόλοιποι Δήμαρχοι του Β. Αιγαίου, αλλά υπήρχαν σημεία στα οποία διαφωνούμε πλήρως. Ένα από αυτά τα σημεία είναι, το κυριότερο και το κυρίαρχο για εμάς, ο αριθμός των μεταναστών 5.000+

Δυστυχώς ο κ. Υπουργός εμμένει στην απόφασή του στη δημιουργία κέντρων ανοιχτών, όχι κλειστών, υπεράριθμους πρόσφυγες και μετανάστες οι οποίοι συν το χρόνο με τις αυξανόμενες ροές που έχουμε και βιώνουμε καταλαβαίνουμε σε ποιο σημείο μπορεί να φτάσει. Τα πράγματα είναι ρευστά, δεν έχουμε κάτι καινούργιο».

Σύμφωνα και με την απόφαση του Δ.Σ Σάμου, «θα δεχτούμε μόνο μία δομή, ασφαλή, ελεγχόμενη, με ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης, όχι όμως πέρα του αριθμού των 1.300 ατόμων. Σε αυτό εμμένουμε, γι αυτό θα πολεμήσουμε και αυτό θα προσπαθήσουμε».

Η γρήγορη καταγραφή και απόφαση ασύλου είναι μία διαδικασία πολύ δύσκολη και για να πραγματοποιηθεί πρέπει να υπάρχει προσωπικό και υλικοτεχνική υποδομή.

00Stantzos03

Να υπενθυμίσουμε ότι την Τετάρτη (22/01) πραγματοποιήθηκε η συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην πλατεία Πυθαγόρα που προκάλεσε η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου για το μεταναστευτικό – προσφυγικό, εκεί όπου ο Δήμαρχος Ανατολικής Σάμου κ. Γιώργος Στάντζος πήρε τελευταίος το λόγο, κλείνοντας τις ομιλίες, λέγοντας επιγραμματικά τα παρακάτω:

«Είμαστε όλοι εδώ σε μια άλλη χρονική στιγμή με άλλα χαρακτηριστικά του θέματος. Το θέμα πλέον έχει εξελιχθεί, μιλάμε για συνειδητή πάκτωση πληθυσμού στα νησιά μας. Συνειδητή πολιτική επιλογή της Ε.Ε. για τα νησιά μας. Η Ε.Ε πρέπει να το άρει άμεσα, πρέπει να επανέλθει η κατάσταση στην κανονικότητα, πρέπει να επανέλθει η κατάσταση στο όριο του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων όλων. Στα νησιά μας, δεν θίγονται μόνο τα ανθρώπινα δικαιώματα των ανθρώπων της δυστυχίας, θίγονται τα ανθρώπινα δικαιώματα όλων μας. Τα νησιά μας και την πατρίδα δεν τα φυλάν τα όπλα, δεν θα τα φυλάξουν τα F35, τα φυλάμε εμείς».

Ο κ. Στάντζος μίλησε για ιστορικές στιγμές και τόνισε ότι πρέπει να επιλυθεί εδώ και τώρα το τεράστιο πρόβλημα με πράξεις και όχι με λόγια. Άμεσο απεγκλωβισμό, κλείσιμο του ΚΥΤ Σάμου, φύλαξη συνόρων, τοποθέτηση Frontex στα Τουρκικά παράλια και εφαρμογή του διεθνούς δικαίου και διεκδίκηση στα αυτονόητα, αποζημίωση όλων των ζημιών και στοχευμένα μέτρα, χωρίς «αντίδωρα», δημιουργία πανεπιστημιακής σχολής στο χώρο που βρίσκεται το ΚΥΤ, ρύθμιση των χρεών.      

00CharismaMikro

Share:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on linkedin
LinkedIn
Single Post Samostoday
Single Post Samostoday
Single Post Samostoday
Single Post Samostoday

Follow us on Social Media

Τελευταία Νέα

Τα νέα μας στο Email σου

Γράψου στο εβδομαδιαίο Newsletter

Μη χάνεις τα σημαντικότερα νέα του νησιού σου

Κατηγορίες

Samostoday

Παρόμοια Άρθρα

Το ΚΥΤ και το Γενικό Νοσοκομείο Σάμου επισκέφθηκε ο Βουλευτής Σάμου Χριστόδουλος Στεφανάδης

Χριστόδουλος Στεφανάδης: «Πιστεύω πως με τη μεταφορά των μεταναστών-προσφύγων στου «ΖΕΡΒΟΥ», θ’ απαλλαγεί το Βαθύ απ’ αυτή την αθλιότητα»

Στο πρωινό μαγκαζίνο του Radio Café 102.4, φιλοξενήθηκε τηλεφωνικά ο Βουλευτής Σάμου, κ. Χριστόδουλος Στεφανάδης και μίλησε για τα θέματα που ταλανίζουν το νησί της

Περισσότερα »
Τηλεδιάσκεψη Υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου κ. Νότη Μηταράκη με Προέδρους των Δικηγορικών Συλλόγων Μυτιλήνης, Χίου και Σάμου

Νότης Μηταράκης: Το σχέδιο αποσυμφόρησης θα επεκταθεί, πέρα από τα νησιά και σε ολόκληρη τη χώρα

Ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, κ. Νότης Μηταράκης, ενημέρωσε σήμερα το Υπουργικό Συμβούλιο για την Εθνική Στρατηγική Μετανάστευσης 2020-2021. Παρουσιάζοντας τις βασικές αρχές της εθνικής

Περισσότερα »