Γιώργος Κουμουτσάκος από τη Σάμο: Η δέσμευσή μας είναι ν’ αποσυμφορήσουμε τα νησιά και αυτό θα το κάνουμε με σεβασμό των κανόνων και με σεβασμό των ζωών των ανθρώπων αυτών (video)

Μεγάλη επιτυχία είχαν οι εκδηλώσεις της ΕΕΔΥΕ στη Σάμο

Επίσκεψη στη Σάμο πραγματοποίησε ο νέος Αναπληρωτής Yπουργός αρμόδιος για τη Μεταναστευτική Πολιτική κ. Γιώργος Κουμουτσάκος στη Σάμο, έτσι ώστε να ενημερωθεί από τους αρμόδιους φορείς για την κατάσταση που επικρατεί στο μεταναστευτικό – προσφυγικό.

Η πρώτη στάση του κ. Κουμουτσάκου ήταν στο ΚΥΤ Σάμου, όπου εκεί ενημερώθηκε από τη Διοικήτρια του ΚΥΤ κα Μαρία – Δήμητρα Νιούτσικου και πραγματοποιήθηκε μίνι σύσκεψη, όπου παρόντες ήταν ο βουλευτής Σάμου κ. Χριστόδουλος Στεφανάδης, η Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου κα Χριστιάνα Καλογήρου, ο ιατρός του ΚΕΕΛΠΝΟ κ. Μάνος Λογοθέτης, ο πολιτευτής της ΝΔ κ. Νίκος Στεφανής και άλλοι. Κατά την έξοδό του ο κ. Γιώργος Κουμουτσάκος δήλωσε:

00Koumoutskaos01

«Δύο μέρες μετά την ορκωμοσία της κυβέρνησης και την ανάληψη των καθηκόντων μου ως αναπληρωτού υπουργού του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη με αρμοδιότητα την προσφυγική και μεταναστευτική πολιτική της χώρας, επισκέπτομαι εδώ στη Σάμο τον καταυλισμό του hot spot στο Bαθύ. Η κατάσταση είναι πραγματικά τραγική για ένα χώρο που προβλέπεται να υποδέχεται 600-700 ανθρώπους, αυτή τη στιγμή έχει 3.200 άτομα.

Είναι μια κατάσταση που προβληματίζει , μια κατάσταση που ανησυχεί και τη χώρα και την τοπική κοινωνία με σεβασμό και στα ανθρώπινα δικαιώματα και στις μεγάλες και θεμιτές ανησυχίες της τοπικής κοινωνίας και ολόκληρου του νησιού θα διαμορφώσουμε πολύ γρήγορα μια αποτελεσματική πολιτική».

Επόμενοι σταθμοί του κ. Γιώργου Κουμουτσάκου ήταν ο Ταξίαρχος Διοικητής της 79 ΑΔΤΕ κ. Δημήτρης Βακεντής, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σάμου κ.κ. Ευσέβιος, ο Λιμενάρχης Σάμου κ. Νίκος Κωνσταντέλλης, ο Δντής Αστυνομίας Σάμου κ. Αντώνης Σαραντίδης, ενώ αμέσως μετά ακολούθησε σύσκεψη στο Δημαρχείου Σάμου για την κατάσταση που επικρατεί στη Σάμο, παρουσία του Δημάρχου Σάμου κ. Χριστόδουλου Σεβαστάκη, του βουλευτή Σάμου, της Περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου, του προέδρου Δημοτικού Συμβουλίου κ. Κώστα Αμυρσώνη, του νεοεκλεγέντα Δημάρχου κ. Γιώργου Στάντζου, των νεοκλεγέντων Περιφερειακών Συμβούλων κ.κ. Βασίλη Πανουράκη και Μανώλη Κάρλα, καθώς και νεοεκλεγέντων Δημοτικών συμβούλων. Επίσης παρών ήταν και ο πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Μυτιληνιών κ. Γιώργος Ελευθερόγλου. Κατά την έξοδό του από τη σύσκεψη ο κ. Γιώργος Κουμουτσάκος δήλωσε:

«Σαράντα οκτώ(48) ώρες μετά την ορκωμοσία της κυβέρνησης και την ανάληψη των καθηκόντων μου, που έχω την τιμή να μου έχει αναθέσει ο πρωθυπουργός της χώρας, επισκέπτομαι εδώ τη Σάμο, το Bαθύ. Εδώ που αυτή τη στιγμή υπάρχει το μεγαλύτερο πρόβλημα στη διαχείριση του προσφυγικού-μεταναστευτικού στα νησιά του Αιγαίου.

Μία δομή που είναι με προδιαγραφές να δεχτεί περίπου 650 ανθρώπους, αυτή τη στιγμή έχει πάνω από 3.500, σχεδόν 4.000 ανθρώπους. Η κατάσταση όπως καταλαβαίνεται είναι μη βιώσιμη και αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί. Η πόλη στο Βαθύ της Σάμου είναι μια πολιορκημένη πόλη και αυτό πρέπει να τελειώσει. Μια δημοκρατική πολιτεία αντιμετωπίζει τέτοια ζητήματα σε δύο άξονες, αφενός το σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, αφετέρου έχει την υποχρέωση να προστατέψει την ασφάλεια των πολιτών και την ασφάλεια της χώρας.

Εμείς, με αυτά τα δύο κριτήρια θα κινηθούμε, χωρίς εκπτώσεις ούτε στο ένα, αλλά ούτε στο άλλο. Γιατί αυτό είναι και η εντολή του Ελληνικού λαού που πήραμε στις 7 Ιουλίου. Από εδώ και πέρα θέλω να σας πω ότι είχα μία εξαιρετικά ουσιαστική και ειλικρινή συζήτηση και με τους παράγοντες του νησιού αλλά και πριν λίγο εδώ στην Δημαρχία με όλους. Μια κουβέντα ουσιαστική, ειλικρινή που έφτασε σε βάθος. Η δέσμευσή μας είναι να αποσυμφορήσουμε τα νησιά και αυτό θα το κάνουμε με σεβασμό των κανόνων και με σεβασμό των ζωών των ανθρώπων αυτών.

00Koumoutskaos03

Δεν υπάρχουν μαγικές λύσεις, μία είναι η πρώτη επιλογή, επιτάχυνση των διαδικασιών εξέτασης και χορήγησης ασύλου. Είναι παράλογο και δεν είναι αποδεκτό κάποιος που έχει κάνει αίτηση ασύλου πριν 3 χρόνια να γίνεται και να προγραμματίζεται η πρώτη συνέντευξη το 2021, αυτή είναι μία μη βιώσιμη κατάσταση. Η επιτάχυνση της διαδικασίας του ασύλου θα επιτρέψει στην Ελληνική δημοκρατική πολιτεία να διαχωρίσει εκείνους που έχουν αμιγώς προσφυγικό προφίλ και δικαιούνται ασύλου από εκείνους που παρανόμως έρχονται και εισέρχονται στη χώρα. Οι πρώτοι έχουν το δικαίωμα και μπορούν να μείνουν, οι δεύτεροι πρέπει να φύγουν. Καταθέτουμε λοιπόν τη βούληση και ενός προγράμματος ισχυρού και αποτελεσματικού επιστροφών για εκείνους που δεν έχουν το δικαίωμα να μείνουν στη χώρα. Από εκεί και πέρα πολλά πρέπει να γίνουν , η πολιτική –μεταναστευτική δεν μπορεί παρά να είναι μια ολοκληρωμένη στρατηγική. Μια βεντάλια μέτρων, όπως πριν λίγο κάποιος από τους συνομιλητές ανέφερε και έχει δίκιο. Βεντάλια μέτρων χρειάζεται, δηλαδή μια συνεκτική πολιτική στρατηγική.

Ο αγώνας θα δοθεί εντός της χώρας, δηλαδή στο Βαθύ, στον Έβρο, στο Καράτεπε, στην Μόρια. Αλλά και εκτός Ελλάδος, εκεί που λαμβάνονται οι αποφάσεις για την ευρωπαϊκή διάσταση του ζητήματος. Μην ξεχνάμε ότι η Ελλάδα είναι φύλακας και ταυτόχρονα προασπίζεται το Ευρωπαϊκό έδαφος. Δηλαδή ο αγώνας θα δοθεί και στις Βρυξέλλες και στις άλλες Ευρωπαϊκές πρωτεύουσες αλλά και στις πρωτεύουσες των γειτονικών χωρών. Στην Άγκυρα, την Αίγυπτο, στο Ισλαμαμπάντ, παντού. Επομένως εσωτερικός και διεθνής αγώνας βάση των κριτηρίων που ανέφερα πριν.

Προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων αλλά πάνω από όλα διασφάλιση της ασφάλειας της χώρας και των πολιτών της, έτσι θα κινηθούμε. Σήμερα είμαι εγώ εδώ, αύριο ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη ο κ. Χρυσοχοΐδης θα επισκεφθεί τη Μόρια. Η βούληση της κυβέρνησης είναι παρούσα, η απόφαση μας να λύσουμε το ζήτημα είναι εδώ και θα τα καταφέρουμε, δύσκολα αλλά θα το καταφέρουμε.

Θα επισκεφτώ το νέο Hot Spot, η κατάσταση στο υπάρχον hot spot είναι πραγματικά κατάσταση κολαστήριο και η κατάσταση αυτή δεν μπορεί να συνεχιστεί. Θα πρέπει να αναζητηθούν μέτρα αποσυμφόρησης έτσι ώστε οι διαδικασίες για να γίνουν ταχύτερες χρειάζονται την έλευση νέων ανθρώπων και να έχουν και το κίνητρο, μην έρχονται και φεύγουν, διότι έτσι ανακυκλώνεται η σημερινή απαράδεκτη κατάσταση στο Βαθύ. Με αυτή τη λογική και με αυτά τα κριτήρια θα επισκεφτώ σε λίγο τη νέα εναλλακτική λύση προκειμένου να δω τις δυνατότητες της.

Η κατάσταση όσων αφορά την δράση των Μ.Κ.Ο χρειάζεται μια αποσαφήνιση και αυτή θα την κάνουμε».

00Koumoutskaos04

Στη συνέχεια ο κ. Γιώργος Κουμουτσάκος επισκέφθηκε τον Αντιπεριφερειάρχη Σάμου κ. Νίκο Κατρακάζο και τελευταίος σταθμός του ήταν η θέση του νέου ΚΥΤ στην περιοχή «Σφαγεία Κνίτη» όπου ενημερώθηκε από τους αρμόδιους για τις εργασίες κατασκευής του. Εκεί βρέθηκαν και 100 περίπου κάτοικοι των Μυτιληνιών, αλλά και ευρύτερων περιοχών, όπου διαμαρτυρήθηκαν για την κατασκευή του νέου ΚΥΤ στην περιοχή του, όπου κατά δήλωσή τους θα δημιουργήσει πολλά προβλήματα στην καθημερινότητά τους. Οι κάτοικοι διερωτήθηκαν πως είναι δυνατόν όταν γίνεται συζήτηση για κέντρο καταγραφής και να παραμένουν για λίγες μέρες, να υπάρχουν τόσες πολλές εγκαταστάσεις σύμφωνα με το σχεδιάγραμμα που έχει δει το φως της δημοσιότητας.

Ο κ. Κουμουτσάκος ανέφερε, ότι βρήκε αυτά τα σχέδια και τα πλάνα από την προηγούμενη κυβέρνηση και ήρθε ο ίδιος για να δει από κοντά το πρόβλημα, ενώ είπε ακόμα ότι σε 5-6 μέρες θα επισκεφτεί το Ελσίνκι όπου θα έχει συναντήσεις με υψηλόβαθμους για το Μεταναστευτικό – Προσφυγικό και αμέσως μετά θα ληφθούν οι όποιες αποφάσεις. Πάντως δεν ανέφερε ότι το νέο ΚΥΤ δεν πρόκειται να γίνει στη θέση «Σφαγεία Κνίτη». Οπότε αναμένονται εξελίξεις.

Περισσότερες φωτογραφίες μπορείτε να δείτε ΕΔΩ κι ΕΔΩ

00Elia

Share:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on linkedin
LinkedIn
Single Post Samostoday
Single Post Samostoday
Single Post Samostoday

Follow us on Social Media

Τελευταία Νέα

Τα νέα μας στο Email σου

Γράψου στο εβδομαδιαίο Newsletter

Μη χάνεις τα σημαντικότερα νέα του νησιού σου

Κατηγορίες

Samostoday

Παρόμοια Άρθρα

Kαθολική χρήση μάσκας και απαγόρευση κυκλοφορίας. Το διάγγελμα του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη μετά την έξαρση των κρουσμάτων

Kαθολική χρήση μάσκας και απαγόρευση κυκλοφορίας. Το διάγγελμα του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη μετά την έξαρση των κρουσμάτων

Συμπολίτες μου, Επικοινωνώ και πάλι μαζί σας, καθώς το δεύτερο κύμα της πανδημίας βρίσκεται σε επιθετική έξαρση. Παντού στην Ευρώπη, αλλά πλέον και εδώ στην

Περισσότερα »
Γιάννης Μάρκου: «Μέχρι στιγμής υπάρχουν 2 υποψηφιότητες για τη θέση του προέδρου της ΔΕΕΠ Σάμου»

Γιάννης Μάρκου: «Μέχρι στιγμής υπάρχουν 2 υποψηφιότητες για τη θέση του προέδρου της ΔΕΕΠ Σάμου»

Στο πρωινό μαγκαζίνο του Radio Café 102.4, φιλοξενήθηκε τηλεφωνικά, ο πρόεδρος της ΔΕΕΠ (Διοικούσα Επιτροπή Εκλογικής Περιφέρειας) Σάμου, κ. Γιάννης Μάρκου. Η ΔΕΕΠ Σάμου συγκέντρωσε

Περισσότερα »