Γιώργος Κολλάρος: Η διαχείριση του προσφυγικού είναι εξ’ αρχής λάθος και δεν βλέπω τη βούληση της πολιτείας ν’ αλλάξει κάτι

Ημερίδα της Ύπατης Αρμοστείας σε συνεργασία με τον Δικηγορικό Σύλλογο Σάμου

Στο πρωϊνό μαγκαζίνο του Radio Café 102.4, φιλοξενήθηκε τηλεφωνικά ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Σάμου κ. Γιώργος Κολλάρος, όπου αναφέρθηκε στην πρόσφατη συγκέντρωση που προκάλεσε ο Δήμος Σάμου για το προσφυγικό/μεταναστευτικό. Ο κ. Κολλάρος αναφέρθηκε περιληπτικά στο τι αναφέρει ο Νόμος 4375/16, ποια είναι η γνώμη του για το αν μπορεί και πρέπει να γίνει τοπικό δημοψήφισμα για το συγκεκριμένο θέμα, ενώ του ζητήθηκε να σχολιάσει την όλη κατάσταση, όχι ως Πρόεδρος, αλλά ως οικογενειάρχης. Αναλυτικά τα όσα είπε ο κ. Γιώργος Κολλάρος:

“Ο Νόμος 4375/16, είναι ένας νόμος που ψήφισε η Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ για το προσφυγικό/μεταναστευτικό. Εν ολίγοις και περιεκτικά βέβαια γιατί δεν μπορεί ν’ αναλυθεί σε μερικά λεπτά συνομιλίας, αναφέρεται σε κάποιες διαδικασίες που πρέπει να τηρούνται απαρέγκλιτα και αφορούν τη διαμονή των προσφύγων, τις διαδικασίες ασύλου. Οι διαδικασίες αυτές πρέπει να ολοκληρώνονται όταν υποβάλλονται τα αιτήματα ασύλου μέσα σε 25 μέρες (άρθρο 14 του νόμου), αλλά θεωρούμε ότι δεν τηρούνται αυτές οι διαδικασίες και δεν τηρούνται ακόμα και οι διαδικασίες απέλασης. Όταν κάποιος ταυτοποιείται και έχει αποδειχθεί ότι έχει εισέλθει στη χώρα λάθρα και δεν τηρεί τις προϋποθέσεις παροχής ασύλου, σ’ αυτόν τον άνθρωπο κοινοποιείται από τη Διεύθυνση Αστυνομίας Σάμου μία απόφαση η οποία είναι η διοικητική απόφαση απέλασης.

Δυστυχώς αυτές οι αποφάσεις δεν εκτελούνται με αποτέλεσμα σήμερα να συνωστίζονται στην πόλη της Σάμου και πέριξ του HOT SPOT και να γυρνάνε ελεύθερα οι άνθρωποι αυτοί, οι οποίοι είναι για λύπηση και δεν φταίνε σε τίποτα. Δεν είμαστε ούτε ρατσιστές, ούτε ξενοφοβικοί, ούτε έχουμε κάτι με τους ανθρώπους, απεναντίας όπου μπορούμε βοηθάμε και σας πληροφορώ ότι κι εγώ στο γραφείο μου έχω δεχθεί πολλούς από αυτούς που βοηθάω με κάθε τρόπο, όσο αφορά τη νομική διαδρομή που πρέπει ν’ ακολουθήσουν.

Εκφραστής της βούλησης που αφορά το μεταναστευτικό είναι ο Υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής ο οποίος θα έπρεπε να εφαρμόσει και το νόμο. Δεν μπορεί σήμερα στο νησί να έχουν ταυτοποιηθεί 4.500 πρόσφυγες και μετανάστες σε πρώτο βαθμό, σε μερικούς εξ’ αυτών να έχει απορριφθεί  η προσφυγή τους και να παραμένουν στη Σάμο. Εγκλωβίζουν αυτούς τους ανθρώπους παραβαίνοντας το νόμο και το Σύνταγμα της Ελλάδας, εγκλωβίζουν στα νησιά τους αιτούντες άσυλο και δεν τους αφήνουν να περάσουν στην ενδοχώρα, να επισκεφθούν κάποιον συγγενή τους, γνωστό τους. Γιατί να τους υποχρεώνουμε να παραμένουν, αφού αυτή δεν είναι η βούλησή τους, να παραμένουν στα νησιά μέχρι να εξετασθεί η αίτηση ασύλου. Είναι ελεύθεροι αυτοί οι άνθρωποι, είναι πρόσφυγες. Και δεν μιλάω για Σομαλούς, Αφγανούς, παραβατικούς και λοιπούς που έχουν εισέλθει λάθρα στη χώρα.

00kollaros

Το δημοψήφισμα είναι ένας θεσμός άμεσης Δημοκρατίας και προβλέπεται από το σύνταγμα. Και μέσω αυτού μπορεί ο λαός να συμμετέχει στη λήψη αποφάσεων. Μπορεί ο Δήμος με απόφαση του Δημοτικού συμβουλίου, να προκηρύξει δημοψήφισμα. Αυτό το προβλέπει άρθρο του Συντάγματος αλλά και ο κώδικας Δήμων και Κοινοτήτων Ελλάδας. Μπορούν δηλαδή οι τοπικές αρχές να διεξάγουν τοπικό δημοψήφισμα προκειμένου να πάρουν μια απόφαση για ένα πολύ σοβαρό θέμα όπως πχ, το προσφυγικό και αν θυμάμαι καλά το τελευταίο τοπικό δημοψήφισμα έγινε στη Σαλαμίνα. Ποια είναι τώρα η προσωπική μου άποψη για το δημοψήφισμα. Είναι άκαιρο. Υπάρχουν άλλες διαδικασίες και άλλες νομικές διαδρομές αν υπάρχει βέβαια βούληση πολιτική και αν υπάρχει θέληση από αυτούς που εμπλέκονται στο προσφυγικό και αν θέλει ο Δήμος ν’ ακολουθήσει, όπως να ζητήσει την άμεση εφαρμογή του Νόμου με νομικές διαδικασίες και διαδρομές

Σαν οικογενειάρχης θέλω να πω κάποια λόγια. Πριν μερικές μέρες είχα επισκεφθεί την κα Εισαγγελέα και της είχα ζητήσει να προκαλέσει μια σύσκεψη και να καλέσει την Αστυνομία, Λιμεναρχείο και Πυροσβεστική και τους άμεσα εμπλεκόμενους στο προσφυγικό, διότι χωρίς να θέλω να γίνω μάντης κακών ο χειμώνας θα είναι πολύ δύσκολος για την πόλη της Σάμου και θα έχουμε μεγαλύτερα επεισόδια από αυτά που έχουν διαδραματισθεί τον τελευταίο καιρό.

Η διαχείριση του προσφυγικού είναι εξ’ αρχής λάθος και δεν βλέπω τη βούληση της πολιτείας ν’ αλλάξει κάτι, από τον αρμόδιο Υπουργό και τους συναρμόδιους Υπουργούς. Έχει αλλάξει η καθημερινότητά μας χωρίς να φταίνε αυτοί που μας την αλλάξανε και αυτό είναι βασικό. Προέρχονται από εμπόλεμες χώρες, δεν έχουνε στον ήλιο μοίρα, είναι φτωχοί, ρακένδυτοι, δεν έχουνε σπίτια, έχουνε βομβαρδιστεί, δεν έχουνε χρήματα.

Έχεις ένα Ευρωπαϊκό κράτος που λέγεται Ελλάδα, έχεις πάρει χρήματα από την Ευρωπαϊκή Ένωση, είσαι σε μια πύλη εισόδου μεγάλη και δεν έχει φροντίσει η συντεταγμένη πολιτεία να κάνει τα’ αυτονόητα. Να βρει χώρους σωστούς, με ικανές συνθήκες διαβίωσης και όχι άθλιες, να τους εγκαταστήσει, ενώ δεν έχει προβεί και στη μετεγκατάστασή τους.

Άλλα λέει ο νόμος 4375/16 και άλλα κάνουν αυτοί που εμπλέκονται με το προσφυγικό/μεταναστευτικό και θα πρέπει κάποια στιγμή να λογοδοτήσουν. Και να πω και κάτι άλλο μιλώντας σαν οικογενειάρχης. Θα μου άρεσε να δω τους πρόσφυγες να εξεγερθούν ειρηνικά, με νομιμότητα,  μαζί με τους Σαμιώτες στην πλατεία και να φωνάξουν να φύγουν από δω και να εξεταστούν τα αιτήματα ασύλου τους γρήγορα, γιατί στην ουσία και οι δύο πλευρές το ίδιο θέλουν. Και πιστεύω ότι τότε θα χτυπήσει το κουδούνι μήπως και ευαισθητοποιηθεί η πολιτεία, γιατί αν δεν υπάρξει πολιτική βούληση για τη λύση του προσφυγικού θα δούμε χειρότερες μέρες”.

Αλέξης Κομνηνός

Share:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
Search
Single Post Samostoday

Follow us on Social Media

Τελευταία Νέα

Τα νέα μας στο Email σου

Γράψου στο εβδομαδιαίο Newsletter

Μη χάνεις τα σημαντικότερα νέα του νησιού σου

Κατηγορίες

Samostoday

Παρόμοια Άρθρα