Γιώργος Κολλάρος: Δεν μπορεί να στοιβάζονται 6.500 κόσμου με αυτές τις συνθήκες διαβίωσης, οι οποίες είναι και σε βάρος της τοπικής κοινωνίας και σε βάρος των ίδιων των μεταναστών

Στην πρωινή εκπομπή του Radio Café 102.4 «Ραδιοφωνικές Αναζητήσεις με τη Βιολέτα Τριπόδη», φιλοξενήθηκε τηλεφωνικά ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Σάμου κ. Γεώργιος Κολλάρος.

Το Σάββατο 10 Νοεμβρίου, πραγματοποιήθηκε σύσκεψη του Δικηγορικού Συλλόγου Σάμου με συλλόγους και φορείς για το θέμα του μεταναστευτικού-προσφυγικού. Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης, αποφασίσθηκε, να πραγματοποιηθούν μηνυτήριες αναφορές κατά παντός υπευθύνου για τη λειτουργία του ΚΥΤ Σάμου και να συγκληθεί άμεσα έκτακτη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Σάμου με μοναδικό θέμα το μεταναστευτικό και τα προβλήματα της πόλης παρουσία του Βουλευτή και του Αντιπεριφερειάρχη Σάμου.

«Θεωρήσαμε σκόπιμο (Δ.Σ.) σε πρώτη φάση να προκαλέσουμε ένα έκτακτο Δημοτικό Συμβούλιο, σε δεύτερη φάση να συντάξουμε, φυσικά συνεπικουρούμενοι από τους λοιπούς συλλόγους και με τη συναίνεση τους την έγγραφη (με αποφάσεις των συμβουλίων τους), ένα εξώδικο στον Υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής, κατά του Δήμου Σάμου, κατά της διοικήτριας του ΚΥΤ και κατά της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου.

Στο οποίο βέβαια θα αιτιαλαμβάνουμε, όσων αφορά την παραβίαση των νόμων, τη ρύπανση του περιβάλλοντος κ.τ.λ. Το τρίτο βήμα, να υποβληθεί μήνυση στον αρμόδιο Υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής, τη διοικήτρια του ΚΥΤ, σε κάθε εμπλεκόμενο φορέα για πράξεις και παραλείψεις κατά τη διαχείριση του Μεταναστευτικού (υγειονομικούς κινδύνους, λοιμώξεις, για τα μεταδοτικά νοσήματα) για πολλά θέματα που συνιστούν ποινικά κολάσιμες πράξεις».

Όταν δόθηκε στη δημοσιότητα η πρόσκληση για τη σύσκεψη των συλλόγων, ο βουλευτής Σάμου κ. Σεβαστάκης, έκανε επερώτηση στη Βουλή για το προσφυγικό-μεταναστευτικό. Κατά συνέπεια, όπως είπε ο κ. Κολλάρος μπήκε ένα μικρό λιθαράκι από τον Δ.Σ. Σάμου, ώστε να «πιέσουν» την πολιτική αρχή και τους εμπλεκόμενους φορείς να αποσυμφορηθεί η πόλη της Σάμου.

Ο Δικηγορικός Σύλλογος, κατά τη διάρκεια της σύσκεψης, έθεσε τη λύση των μηνύσεων μετά από τις επαφές που είχε με άλλους συλλόγους-φορείς του νησιού και έγινε προσπάθεια εύρεσης εφικτών λύσεων.

«Από τη στιγμή που δεν μπορούμε να βρούμε λύση γιατί το προσφυγικό θα υπάρχει, θέλουμε να αποτιναχτεί από πάνω μας το μεταναστευτικό. Δεν μπορεί η πόλη να είναι μια αποθήκη ψυχών. Δεν μπορεί να στοιβάζονται 6.500 κόσμου με αυτές τις συνθήκες διαβίωσης, οι οποίες είναι και σε βάρος της τοπικής κοινωνίας και σε βάρος των ίδιων των μεταναστών. Αυτό λοιπόν προσπαθούμε με τις κινήσεις που θέλουμε να κάνουμε, αυτό να απεμπολήσουμε. Να αναγκάσουμε την πολιτική ηγεσία, να πάρει αποφάσεις».

Η θέση του Δικηγορικού Συλλόγου Σάμου είναι να κλείσει το υπάρχον κέντρο, να μη δημιουργηθεί άλλο και να υπάρχει ένα κέντρο σύγχρονο ταυτοποίησης, να γίνεται ο υγειονομικός έλεγχος και να μεταφέρονται στην ενδοχώρα.

«Από τη στιγμή που η Ελλάδα έχει υπογράψει όχι μόνο τη σύμβαση με την Τουρκία, έχει υπογράψει και λόγω των μνημονίων, με την Ε.Ε. και με την Ύπατη Αρμοστεία κάποια πράγματα, δεν μπορεί να έρθει σε αντίθεση με αυτά τα οποία έχει υπογράψει».

Ο κ. Κολλάρος τόνισε την ανικανότητα της κυβέρνησης να διαχειριστεί το μεταναστευτικό-προσφυγικό, καθώς στην πόλη της Σάμου υπάρχουν άνθρωποι με αποφάσεις απελάσεως, πρόσφυγες που πρέπει να τύχουν διεθνούς προστασίας και εδώ φαίνεται η αδυναμία, υπάρχουν και οικονομικά συμφέροντα για να τους κρατάνε στη χώρα.

«Ο συγκερασμός οικονομικών συμφερόντων και αδυναμίας διαχείρισης , δεν υπάρχει προσωπικό διαπεραίωσης αιτημάτων ασύλου, λόγω του ότι δεν υπάρχουν οι κατάλληλες δομές φιλοξενίας, λόγω του ότι δεν υπάρχει υγειονομική περίθαλψη, αυτό αναγκαστικά οφείλεται στην προχειρότητα και την αδυναμία της κυβέρνησης να διαχειριστεί το προσφυγικό».  

Το Hot spot της Σάμου ελέγχθηκε υγειονομικά μόλις πριν ένα μήνα όπως μας είπε ο κ. Κολλάρος και θεωρεί πως υπάρχει παράβαση από την πλευρά των εντεταλμένων οργάνων που είναι υποχρεωμένα, σύμφωνα με το νόμο, να κάνουν τις απαραίτητες ενέργειες και να δουν ποιες διατάξεις του νόμου παραβιάζονται. Με τόσα σκουπίδια κινδυνεύει η υγιεινή και η ασφάλεια των πολιτών , «Έχει κατακερματιστεί η ζωή του ανθρώπου, δεν υπολογίζεται καθόλου και θέλω να το υπολογίσει ο Δήμος Σάμου αυτό, δεν είναι δική μου δουλειά».

Σε στενό κύκλο θα πραγματοποιηθεί μια συνάντηση, για να παρθούν αποφάσεις σε πρακτικά θέματα, ενώ εντός των ημερών θα υποβληθεί το αίτημα στο Δημοτικό Συμβούλιο Σάμου για έκτακτη συνεδρίαση και θα συνταχθεί το εξώδικο για να αποσταλεί στον αρμόδιο Υπουργό και τη Διοικήτρια του ΚΥΤ.

Share:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on linkedin
LinkedIn
Single Post Samostoday
Single Post Samostoday
Single Post Samostoday

Follow us on Social Media

Τελευταία Νέα

Τα νέα μας στο Email σου

Γράψου στο εβδομαδιαίο Newsletter

Μη χάνεις τα σημαντικότερα νέα του νησιού σου

Κατηγορίες

Samostoday

Παρόμοια Άρθρα

Ισχυρότατος σεισμός έντασης 6,7 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε στις 13:51 το μεσημέρι της Παρασκευής ανοιχτά της Σάμου

Ισχυρότατος σεισμός έντασης 6,7 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε στις 13:51 το μεσημέρι της Παρασκευής ανοιχτά της Σάμου

Ισχυρότατος σεισμός έντασης 6,7 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε στις 13:51 το μεσημέρι της Παρασκευής ανοιχτά της Σάμου και ταρακούνησε πολλές περιοχές της Ελλάδας αλλά

Περισσότερα »
Κορωνοϊός: Ο νέος χάρτης υγειονομικής ασφάλειας - Οι κόκκινες και πορτοκαλί περιοχές

Κορωνοϊός: Ο νέος χάρτης υγειονομικής ασφάλειας – Οι κόκκινες και πορτοκαλί περιοχές

Στο επίπεδο αυξημένου κινδύνου 4, δηλαδή στο «κόκκινο», ανεβαίνουν οι περιφερειακές ενότητες Λάρισα, Θεσσαλονίκη και Ροδόπη, ανακοίνωσε υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς κατά τη σημερινή

Περισσότερα »