Γιώργος Καραγιαννίδης – καθηγητής Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσ/νίκης: Τίποτα δεν χαρίζεται και κανένας στόχος δεν μπορεί να επιτευχθεί χωρίς κόπο

Ομολογώ ότι τον καθηγητή κ. Γιώργο Καραγιαννίδη τον παρακολουθώ χρόνια με τις ομιλίες – διαλέξεις του. Από γνωστούς στη Θεσσαλονίκη πάντα άκουγα τα καλύτερα, λέγοντάς μου, ότι εμείς εδώ στη Σάμο πρέπει να αισθανόμαστε τυχεροί που είναι συμπατριώτης μας. Ο λόγος του πάντα απλός, μεστός και όχι «ξύλινος», κάτι που κάνει πιο εύκολο να παρακολουθήσεις τα λεγόμενά του. Και είναι μεγάλη τιμή που παραχώρησε συνέντευξη στο Samostoday.

Samostoday: Ο Γιώργος Καραγιαννίδης ξεκίνησε από το Πυθαγόρειο. Έρχονται αναμνήσεις από τα χρόνια του Δημοτικού – Γυμνασίου – Λυκείου; Τι θυμάστε περισσότερο;

Γιώργος Καραγιαννίδης: Τους Δασκάλους μου. Αυτοί μου έδωσαν τα πρώτα απαραίτητα εφόδια και με έμαθαν πριν απ’ όλα να είμαι άνθρωπος. Πραγματικά είχα την τύχη να έχω εξαιρετικούς Δασκάλους από το Δημοτικό έως το Λύκειο τους οποίους πάντα θυμάμαι και ευχαριστώ.

ooKaragiannidis02

Samostoday: Πανεπιστημιακά χρόνια στην Πάτρα. Και από κει και μετά μελέτες – μελέτες. Λένε ότι το βιογραφικό σας είναι ένα μικρό βιβλίο. Είναι αλήθεια;

Γιώργος Καραγιαννίδης: Ο επιστήμονας πρέπει να είναι σεμνός. Αυτό διδάσκω στους φοιτητές μου. Αγαπώ την έρευνα και την διδασκαλία. Τα υπόλοιπα έρχονται φυσιολογικά με πολύ δουλειά.

Samostoday: Σας είχα ακούσει πρόσφατα στη Σάμο σε μια διάλεξη στο Δημαρχείο. Σας λέω ότι δεν μου δώσατε την εντύπωση του καθηγητή Πανεπιστημίου γιατί ο λόγος σας ήταν κατανοητός στον απλό πολίτη και όχι «ξύλινος λόγος».

Γιώργος Καραγιαννίδης: Ο ομιλητής πρέπει να προσαρμόζει το λόγο του στο ακροατήριο. Με αφορμή την παρατήρηση αυτή να σας ενημερώσω ότι την προηγούμενη μέρα από τη Διάλεξη στο Δημαρχείο είχα μιλήσει στους μαθητές του Γυμνασίου Πυθαγορείου

Samostoday: Στο ΑΠΘ τι ακριβώς κάνετε; Με τι ασχολείστε;

Γιώργος Καραγιαννίδης: Είμαι Καθηγητής Ψηφιακών Τηλεπικοινωνιακών Συστημάτων στο Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών & Μηχανικών Υπολογιστών. Η ερευνητική μου ομάδα ασχολείται με Κινητές Επικοινωνίες, Ασύρματη Μεταφορά Ενέργειας, Επικοινωνίες σε μοριακό επίπεδο κ.λ.π.

ooKaragiannidis03

Samostoday: Πολλοί νέοι επιστήμονες (καλά μυαλά) αναζητούν την τύχη τους στο εξωτερικό. Σκεφτήκατε ποτέ να πάτε κι εσείς;

Γιώργος Καραγιαννίδης: Η αλήθεια είναι ότι τα τελευταία χρόνια δέχομαι προτάσεις από μεγάλα πανεπιστήμια της Βόρειας Αμερικής και της Ευρώπης. Όμως απόφασή μου είναι να μην φύγω από την Ελλάδα και το ΑΠΘ για προσωπικούς λόγους αλλά όχι μόνο. Σήμερα ηγούμαι μιας ερευνητικής ομάδας με μεγάλη διεθνή αναγνώριση. Μάλιστα λαμβάνω αιτήματα από πολύ καλούς φοιτητές από όλο το κόσμο που θέλουν να εργαστούν μαζί μας. Δεν θα ήθελα επομένως να εγκαταλείψω μια προσπάθεια που προέκυψε μετά από πολύ κόπο και αγώνα πολλών χρόνων.

Samostoday: Πριν από 1 ή δύο χρόνια αν θυμάμαι καλά το ίδρυμα Thomson Reuters εσάς και άλλους 8 συναδέλφους σας συμπεριέλαβε στη λίστα με τους 3.000 επιστήμονες που έχουν την μεγαλύτερη επιρροή στον κόσμο. Τι σημαίνει αυτό για εσάς;

Γιώργος Καραγιαννίδης: Πρόκειται για μία πολύ σημαντική διάκριση σε παγκόσμιο επίπεδο, η οποία λαμβάνει μεγαλύτερη διάσταση γιατί η έρευνα στην οποία αναφέρεται πραγματοποιήθηκε εξ ολοκλήρου στην Ελλάδα και ειδικότερα στο Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του ΑΠΘ. Προσωπικά είναι μία δικαίωση των κόπων πολλών ετών, με μεγάλο προσωπικό και οικογενειακό κόστος. Κυρίως όμως με χαροποιεί γιατί θα βοηθήσει στην περεταίρω ανάπτυξη της ερευνητικής μου ομάδας.

Samostoday: Την καθημερινότητα την μοιράζεστε εξίσου με την επιστήμη και την οικογένεια; Ή κάπου περισσότερο γέρνει η πλάστιγγα; Τι σας κεντρίζει περισσότερο στον ελεύθερο χρόνο σας;

Γιώργος Καραγιαννίδης: Το μεγαλύτερο μέρος στην καθημερινότητα ανήκει στη δουλειά μου. Δυστυχώς, δεν γίνεται διαφορετικά, αφού ηγούμαι μιας ερευνητικής ομάδας με μεγάλες απαιτήσεις. Για το λόγο αυτό ανέφερα προηγουμένως ότι η επιτυχία έχει μεγάλο προσωπικό και οικογενειακό κόστος. Όταν βρίσκω ελεύθερο χρόνο ασχολούμαι με το θαλάσσιο καγιάκ, στο οποίο θεωρώ τον εαυτό μου σχεδόν επαγγελματία.

ooKaragiannidis01

Samostoday: Τελευταία στη Σάμο, υπάρχει μια πολύ μεγάλη αντιπαράθεση για την Ίδρυση Πολυτεχνικής Σχολής στη Σάμο. Είχαμε παρεμβάσεις θεσμικών προσώπων, φορέων και άλλων για το που θα πρέπει να πάει η έδρα αν έρθει στο νησί. Να πάει στο Βαθύ ή στο Καρλόβασι; Η γνώμη σας με λίγα λόγια.

Γιώργος Καραγιαννίδης: Πρόκειται για αντιπαράθεση άνευ ουσίας αφού η ίδρυση Πολυτεχνικής Σχολής δεν θα έχει κανένα ουσιαστικό αποτέλεσμα όσον αφορά αυτό που ενδιαφέρει τους φορείς, δηλαδή την ανάπτυξη της τοπικής οικονομίας. Η Σχολή είναι όργανο διοίκησης Τμημάτων ενώ οι φοιτητές ανήκουν στα Τμήματα. Έτσι, στο μηχανογραφικό που συμπληρώνουν οι απόφοιτοι Λυκείου θα δείτε μόνο Τμήματα και όχι Σχολές. Αν τελικά η έδρα της Σχολής δοθεί στη Σάμο, κατά τη γνώμη μου πρέπει να εγκατασταθεί στο Καρλόβασι ώστε να είναι και γεωγραφικά κοντά με το Τμήμα Μηχανικών Πληροφοριακών και Επικοινωνιακών Συστημάτων, το οποία θα είναι ένα από αυτά που θα ανήκουν στην υπό ίδρυση Σχολή.  

ooKaragiannidis05

Samostoday: Το αντικείμενό σας είναι ότι πιο σύγχρονο, ότι πιο εξελίξιμο. Για να σας φέρω στη γενέτειρα, αυτό που έκαναν οι πρόγονοί μας στο Ευπαλίνειο όρυγμα τι σημαίνει για σας;

Γιώργος Καραγιαννίδης: Αυτό που με εντυπωσιάζει με το Ευπαλίνειο Όρυγμα είναι η εφαρμογή των μαθηματικών στη Μηχανική. Κάτι ανάλογο γίνεται και σήμερα στη δική μου επιστήμη τις Τηλεπικοινωνίες. Όμως, για μένα το Ευπαλίνειο Όρυγμα είναι και οι εκδρομές στο Δημοτικό Σχολείο. Δύσκολο να πεις με σιγουριά πιο από τα δύο είναι εντονότερο μέσα μου…

Samostoday: Στους νέους που τελειώνουν το Λύκειο και θα γίνουν φοιτητές, τι έχετε να τους πείτε;

Γιώργος Καραγιαννίδης: Έχοντας την διεθνή εμπειρία, θεωρώ ότι οι φοιτητές μας είναι από τους καλύτερους στο κόσμο. Θα τους συμβούλευα να προσπαθήσουν να αγαπήσουν την επιστήμη που θα ακολουθήσουν, να έχουν φαντασία, όποτε χρειάζεται να ρισκάρουν, να βάζουν στόχους και το κυριότερο να δουλεύουν πολύ. Τίποτα δεν χαρίζεται και κανένας στόχος δεν μπορεί να επιτευχθεί χωρίς κόπο.

ooKaragiannidis06

Samostoday: Ποια τα επόμενα σχέδιά σας;

Γιώργος Καραγιαννίδης: Η κακή κατάσταση στα πανεπιστήμια και η έλλειψη χρηματοδότησης δεν μου επιτρέπουν να κάνω μακροπρόθεσμα σχέδια. Αυτό που προσπαθώ σήμερα είναι να διασφαλίσω τη συνέχεια της έρευνας μέσω χρηματοδότησης από το εξωτερικό, κυρίως από Κίνα, Κορέα και Κατάρ. Τώρα όσον αφορά τα ερευνητικά σχέδια, σκοπός μας είναι να αναπτύξουμε το επόμενο διάστημα ένα ασύρματο τηλεπικοινωνιακό σύστημα για εσωτερικούς χώρους, το οποίο θα χρησιμοποιεί αντί για σημείο πρόσβασης WiFi τους λαμπτήρες φωτισμού LED και το οποίο θα επικοινωνεί με τα τερματικά (SmartPhone, Tablet, Laptop) με ταχύτητες πολλαπλάσιες αυτών του WiFi.

Αλέξης Κομνηνός

 

Ο Γιώργος Καραγιαννίδης γεννήθηκε στο Πυθαγόρειο Σάμου και αποφοίτησε από το Πυθαγόρειο Λύκειο Αρρένων. Είναι διπλωματούχος του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών & Τεχνολογίας Υπολογιστών του Πανεπιστημίου Πατρών (1987) και Διδάκτωρ του ιδίου Τμήματος (1999). 

Από το 2000 έως τον Ιούνιο του 2004 εργαζόταν ως Ερευνητής στο Ινστιτούτο Διαστημικών Εφαρμογών & Τηλεπισκόπισης του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών. Από τον Ιούνιο του 2004 εργάζεται στο Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του ΑΠΘ ως Καθηγητής, με αντικείμενο «Ψηφιακά Τηλεπικοινωνιακά Συστήματα».

Οι κυριότερες ερευνητικές του δραστηριότητες περιλαμβάνουν Ψηφιακές Επικοινωνίες, Ασύρματη μεταφορά ενέργειας, Ασύρματες οπτικές επικοινωνίες, Δορυφορικές επικοινωνίες, κ.λ.π.
Ήταν συντάκτης σε πολλά διεθνή περιοδικά με αντικείμενο τις Τηλεπικοινωνίες και διευθυντής σύνταξης από το 2012-2015 στο διεθνούς φήμης περιοδικό IEEE Communications Letters.

Έχει δώσει πάνω από 40 διαλέξεις σε ξένα πανεπιστήμια και φόρα και έχει βραβευθεί πολλές φορές για το ερευνητικό του έργο από διεθνείς οργανισμούς, όπως το IEEE. Τον Οκτώβριο του 2015 ανακηρύχθηκε Ομότιμος Καθηγητής σε ένα από τα παλαιότερα κια μεγαλύτερα πανεπιστήμια της Κίνας, το Southwest Jiatong University.

Είναι μεταξύ των επτά Ελλήνων ακαδημαϊκών που ανήκουν στη λίστα Thomson Reuters των επιστημόνων με τη μεγαλύτερη επιρροή στην έρευνα παγκοσμίως.

Share:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
Search
Single Post Samostoday

Follow us on Social Media

Τελευταία Νέα

Τα νέα μας στο Email σου

Γράψου στο εβδομαδιαίο Newsletter

Μη χάνεις τα σημαντικότερα νέα του νησιού σου

Κατηγορίες

Samostoday

Παρόμοια Άρθρα

Aκολουθία του Ακαθίστου Ύμνου στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου Παλαιού Καρλοβάσου

Aκολουθία του Ακαθίστου Ύμνου στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου Παλαιού Καρλοβάσου

Ἡ Ἱερά Μητρόπολίς μας ἀνακοινώνει πρός τούς Εὐσεβεῖς Χριστιανούς μας ὃτι τήν Παρασκευή 19 Ἀπριλίου 2024 καί Ὣρα 19.00΄ στον Ἱερό Ναό Κοιμήσεως τῆς Θεοτόκου Παλαιοῦ Καρλοβάσου (Παναγία Καστρινή), θά τελεσθεῖ

Περισσότερα »