Γιώργος Διονυσίου: Δεν συμφωνούμε με τη δύναμη του νέου ΚΥΤ στα 3.000 άτομα. Άδικο για τον Δήμο μας η χρηματοδότηση με 100.000 ευρώ για αποζημιώσεις δημοτών μας

Γιώργος Διονυσίου: Δεν συμφωνούμε με τη δύναμη του νέου ΚΥΤ στα 3.000 άτομα. Άδικο για τον Δήμο μας η χρηματοδότηση με 100.000 ευρώ για αποζημιώσεις δημοτών μας

Στην πρωινή εκπομπή του Radio Café 102.4, φιλοξενήθηκε και μίλησε τηλεφωνικά ο Aντιδήμαρχος Ανατολικής Σάμου κ. Γιώργος Διονυσίου (Παρασκευή 28/08).

Συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ανατολικής Σάμου, πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 27/08 στην αίθουσα συνεδριάσεων του δήμου, παρουσία του Υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου κ. Νότη Μηταράκη, ύστερα από πρόσκληση του προέδρου του Δ.Σ κ. Γ. Κολάρου.

Ο κ. Διονυσίου αναφέρθηκε στο τι ειπώθηκε από τον υπουργό Μετανάστευσης και ασύλου, ενώ χαρακτήρισε θετικό το γεγονός ότι τους έδειξε το πώς θα είναι το νέο ΚΥΤ στη Ζερβού.

«Υπήρχαν πολλές απορίες όσον αφορά την χρηματοδότηση για το συγκεκριμένο ΚΥΤ. Μας ενημέρωσε, μας έδειξε ένα σχέδιο το πώς θα είναι και το πως θα λειτουργεί το νέο ΚΥΤ. Αυτό είναι το θετικό, θα είναι ένα ΚΥΤ το οποίο θα είναι κλειστό, θα είναι ελεγχόμενη η έξοδος μεταναστών-προσφύγων. Σε αυτό που δεν συμφωνούσαμε για άλλη μια φορά είναι το αριθμητικό σκέλος, για το οποίο έχει τοποθετηθεί το ΔΣ και έχουμε πάρει απόφαση για 1.500 άτομα, εκείνος αυτό που μας είπε είναι ότι θα είναι 2.100 οι διαμένοντες συν 900 άτομα στο ΠΡΟΚΕΚΑ. Αυτή θα είναι η δυναμικότητα του νέου ΚΥΤ. Φυσικά είπε ότι λόγω των αποσυμφορήσεων που γίνονται από το ΚΥΤ, πιθανά να είναι και λιγότερος αριθμός».

Ένα ερώτημα που τέθηκε είναι αν θα έρθει πληθυσμός από άλλες περιοχές, αλλά κάτι τέτοιο το αρνήθηκε ο υπουργός. Υπάρχει όμως και το αναπάντητο ερώτημα για τις αποζημιώσεις σε κατοίκους που επλήγησαν από το μεταναστευτικό, ενώ παραμένει άξιο απορίας ότι δίνει και στους 2 δήμους από 100.000€, ενώ ο δήμος θα πρέπει να φιλτράρει τα αιτήματα των πολιτών σε σχέση με τις αποζημιώσεις.

Ένα άλλο θέμα που τέθηκε έντονα ήταν η ασφάλεια της πόλης και των πολιτών, οι οποίοι έχουν υποστεί μεγάλες φθορές, όπως οι κάτοικοι στις Χαρουπιές.

Για τον ΧΥΤΑ έχει ξεκινήσει μια διαδικασία προγραμματικής σύμβασης με τον Δήμο Δυτικής Σάμου, ενώ θα γίνουν διαδικασίες για να τεθεί σε ισχύ από 1/06/20.

Για το χρονοδιάγραμμα παράδοσης του νέου ΚΥΤ, υπάρχουν αμφιβολίες αν θα πραγματοποιηθεί μέχρι τα Χριστούγεννα, ενώ για το νερό η λύση είναι στα χέρια του υπουργείου.

Με σημερινή του ανάρτηση στο Facebook (προσωπικό προφίλ) ο κ. Διονυσίου αναφέρεται αναλυτικά στην τοποθέτησή του στο Δημοτικό Συμβούλιο Ανατολικής Σάμου:

Ως αρμόδιος αντιδήμαρχος οικονομικών του Δήμου μας και με γνώμονα την διαφανή και πλήρη ενημέρωση των δημοτών μας, από αρμόδια χείλη και όχι από κάθε αυτοαποκαλούμενο “αναλυτή”, θεωρώ υποχρέωσή μου να ενημερώσω για τα εξής στα οποία και τοποθετήθηκα στο τελευταίο Δημοτικό Συμβούλιο με την παρουσία του υπουργού κ. Μηταράκη.

– Ως ανταποδοτικά τέλη για τον πληθυσμό των μεταναστών – προσφύγων που έλαβε ο Δήμος Ανατολικής Σάμου νοούνται τα εξής: «Το ενιαίο ανταποδοτικό τέλος καθαριότητας, φωτισμού και πρασίνου επιβάλλεται σε κάθε ακίνητο που βρίσκεται εντός της διοικητικής περιφέρειας των δήμων και προορίζεται αποκλειστικά για την κάλυψη των πάσης φύσης δαπανών που αφορούν την παροχή των υπηρεσιών της αποκομιδής και διαχείρισης των απορριμμάτων, του ηλεκτροφωτισμού των οδών, των πλατειών και του συνόλου των κοινόχρηστων χώρων, των υπηρεσιών συντήρησης του πρασίνου, καθώς και κάθε άλλης παγίως παρεχόμενης υπηρεσίας από τους δήμους που σχετίζεται ή είναι συναφής με αυτές.”

Ανταποδοτικά τέλη πληρώνουμε όλοι οι δημότες μέσω του λογαριασμού της ΔΕΗ. Οπότε το ανταποδοτικό τέλος , δεν έχει να κάνει με δώρο, τσέπωμα… ή οτι άλλο βολεύει για διάφορους λόγους τον καθένα. Ο πληθυσμός των μεταναστών προσφύγων δεν πληρώνει λογαριασμό ΔΕΗ , αλλά όλες οι υπηρεσίες από την πλευρά του Δήμου παρέχονται και σε αυτούς, οπότε κάποιος έπρεπε να πληρώνει αυτό το τέλος μιας και είναι άδικο να επωμίζονται οι δημότες, το συγκεκριμένο τέλος για λογαριασμό του πληθυσμού αυτού. Τέλος, για όλο το 2019 λάβαμε συνολικά περίπου 1.198.000 ευρώ και η Α’ δόση 2020 σύμφωνα με τον πληθυσμό του Ιανουαρίου , Φεβρουαρίου και Μαρτίου 2020 για το οποίο λάβαμε 330.000 ευρώ . Τα ποσά αυτά διαχειρίζονται με πλήρη διαφάνεια μιας εγκρίνονται από την Οικονομική Επιτροπή και το Δημοτικό Συμβούλιο και διατίθενται όλα πίσω στους δημότες (ανταποδοτικά), για παράδειγμα παραγγελία και αλλαγή όλων των κάδων του Δήμου (σε εξέλιξη), αλλαγή φωτιστικών (σε εξέλιξη), αγορά μηχανημάτων καθαριότητας κλπ, τα οποία θα τα δούν άμεσα οι πολίτες.

– Αποζημιώσεις δημοτών από ζημιές μεταναστών – προσφύγων.

Η ερώτησή μου στον υπουργό αφορούσε τον λόγο για τον οποίο δόθηκε το ίδιο ακριβώς ποσό και στους δύο Δήμους. Εδώ να ξεκαθαρίσω ότι δεν έχω κανένα πρόβλημα και είμαι σύμφωνος στο ότι διεκδικεί ο κάθε Δήμος και το δικαιούται να το λαμβάνει.

Η ένστασή μου είναι στο εξής: Οι κάτοικοι της Σάμου και του Βαθέος έχουμε υποφέρει και συνεχίζουμε να υποφέρουμε από το μεταναστευτικό και δικαιούνται να αποζημιωθούν για τις κλοπές, καταπατήσεις, καταστροφές κλπ. Γι αυτό το λόγο ο Δήμος μας συνέστησε επιτροπή η οποία ανέλαβε να συλλέξει όλες τις αιτήσεις των δημοτών οι οποίοι επλήγησαν και στη συνέχεια να τις διαβάσει και να τις διαχειριστεί, ώστε να σταλούν στο υπουργείο αφού πρώτα περάσουν και από οικονομική επιτροπή. Όπως καταλαβαίνετε αυτό διήρκησε αρκετό χρονικό διάστημα λόγω και των διαδικαστικών. Στη συνέχεια μετά από μήνες ενημερωθήκαμε από την επιστολή – απάντηση του κου Μηταράκη προς τον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου, ότι θα δοθούν 100.000 ευρώ για τον Δήμο Ανατολικής Σάμου και 100.000 ευρώ για τον Δήμο Δυτικής Σάμου (;;;) Πως είναι λοιπόν δυνατόν να ζητάμε συνολικά 709.000 ευρώ με την διαδικασία που περιέγραψα παραπάνω και να λαμβάνουμε το 1/7 και μάλιστα το ίδιο ακριβώς ποσό με τον Δήμο Δυτικής Σάμου ο οποίος δεν έχει βλάβη από το συγκεκριμένο ζήτημα;;; Ξανά διευκρινίζω για πολλοστή φορά ότι δεν έχει να κάνει με τα χρήματα που λαμβάνει ο όμορος Δήμος αλλά με το άδικο που γίνεται από το υπουργείο για τους δημότες του Δήμου Ανατολικής Σάμου.

Ζητάω συγνώμη για το μακροσκελές της ανάρτησης αλλά έχω μάθει να μιλώ έξω απ τα δόντια και με ειλικρίνεια, σύμφωνα με τη δική μου λογική και κάποια σημαντικά θέματα πρέπει να διαλευκαίνονται .

Διονυσίου Γεώργιος

Αντιδήμαρχος Δήμου Αν. Σάμου

00Kalatzi01

Share:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on linkedin
LinkedIn
Single Post Samostoday
Single Post Samostoday

Follow us on Social Media

Τελευταία Νέα

Τα νέα μας στο Email σου

Γράψου στο εβδομαδιαίο Newsletter

Μη χάνεις τα σημαντικότερα νέα του νησιού σου

Κατηγορίες

Samostoday

Παρόμοια Άρθρα

Ευθύμιος Λέκκας στο "Radio Cafe 102,4" - 7 ρίχτερ ο σεισμός, πάνω από 3 χιλιάδες μετασεισμοί

Ευθύμιος Λέκκας: Κάναμε παρατηρήσεις κατά πόσο είναι ανθεκτικές οι κατασκευές ή δημιουργήθηκαν προβλήματα σ’ αυτήν την καθυστερημένη σεισμική δόνηση

Τη Σάμο επισκέφτηκε μετά τον σεισμό των 4,4 Ρίχτερ που σημειώθηκε πριν λίγες ημέρες στο νησί μας, ο πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας,

Περισσότερα »