Γιατροί Χωρίς Σύνορα από τη Σάμο: Κίνδυνοι για την επιδείνωση της υγείας των αιτούντων άσυλο

H αύξηση των αφίξεων στη Σάμο ειδικά τον τελευταίο μήνα έχει συμβάλει στην επιδείνωση των συνθηκών διαβίωσης για τους πρόσφυγες και μετανάστες που διαμένουν στο νησί. Περισσότεροι από 2.000 άνθρωποι παραμένουν συνωστισμένοι στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης χωρητικότητας μόλις 700 ατόμων, ενώ εκατοντάδες είναι εκείνοι που αναγκάζονται να κατασκηνώνουν στη δασική περιοχή γύρω από αυτό χωρίς πρόσβαση σε υπηρεσίες υγιεινής.

«Δυστυχώς η ανάγκη για αποσυμφόρηση του καταυλισμού δεν έχει ακόμη αντιμετωπιστεί από τις αρχές», αναφέρει η Αντιγόνη Καρκανάκη, συντονίστρια του προγράμματος των Γιατρών Χωρίς Σύνορα στη Σάμο. «Αυτή η κατάσταση κάνει τους απελπισμένους ανθρώπους που φτάνουν στο νησί να νιώθουν εγκαταλελειμμένοι από όλους. Οι ευάλωτες περιπτώσεις αντιμετωπίζονται ανεπαρκώς ενώ ακόμη και όσοι δεν είναι ευάλωτοι, κάτω από αυτές τις συνθήκες αντιμετωπίζουν κινδύνους για τη ψυχική και τη σωματική τους υγεία», δηλώνει.

Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα που δραστηριοποιούνται στο νησί εδώ και δύο χρόνια, συμβάλουν στην αποσυμφόρηση του Κέντρου Υποδοχής προσφέροντας στέγη και φροντίδα σε ευάλωτες οικογένειες που έχουν ολοκληρώσει τη διαδικασία πιστοποίησης και καταγραφής τους. Αυτή τη στιγμή φιλοξενούν και παρέχουν φροντίδα σε περίπου 80 ανθρώπους (έγκυες γυναίκες, νεογέννητα, ασθενείς, κ.α.) κυρίως από τη Συρία, το Ιράκ και το Αφγανιστάν.  

«Ο εγκλωβισμός των αιτούντων άσυλο στα ελληνικά νησιά εξαιτίας της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας οδηγεί σε συνεχή επιδείνωση της σωματικής και ψυχικής τους υγείας», δηλώνει ο Clement Perrin, επικεφαλής της αποστολής των Γιατρών Χωρίς Σύνορα στην Ελλάδα. «Οι ευρωπαϊκές και ελληνικές αρχές δεν μπορούν να αναγκάζουν τους ανθρώπους να διαμένουν σε αφόρητες συνθήκες στη Σάμο και τα άλλα νησιά του Αιγαίου. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν εκατοντάδες διαθέσιμες θέσεις σε καταυλισμούς και διαμερίσματα στην ηπειρωτική χώρα που θα μπορούσαν να φιλοξενούν τους ανθρώπους που στριμώχνονται στα υπερπλήρη κέντρα υποδοχής των νησιών», διευκρινίζει.

00Giatroixorissynora02

 

Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα βρίσκονται στη Σάμο από τον Οκτώβριο 2015. Μέχρι σήμερα έχουν προσφέρει ιατρική φροντίδα, τροφή, στέγη και είδη πρώτης ανάγκης σε δεκάδες χιλιάδες αιτούντες άσυλο ενώ παράλληλα έχουν συμβάλει στην ελάφρυνση του τοπικού συστήματος υγείας προσφέροντας πρωτοβάθμια ιατρική φροντίδα και την υποστήριξη των παραπομπών στο νοσοκομείο για τους πρόσφυγες που φιλοξενούνται στις δομές των ΓΧΣ, εμβολιάζοντας παιδιά 6 μηνών έως 15 ετών και στηρίζοντας το νοσοκομείο της Σάμου με δωρεές φαρμάκων και ιατρικού εξοπλισμού.

Την περασμένη εβδομάδα ξεκίνησαν μία ακόμη εκστρατεία εμβολιασμού κατά των κοινών παιδικών ασθενειών (τέτανο, κοκκύτη, ιλαρά, ερυθρά, παρωτίτιδα, ηπατίτιδα Β, διφθερίτιδα, πολιομυελίτιδα, πνευμονιόκοκκο και γρίπη τύπου Β) για τα παιδιά που διαμένουν σε κέντρα φιλοξενίας που λειτουργούν στο νησί οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα αλλά και οι οργανώσεις Άρσις, Praksis και Μετάδραση. Επίσης, σε συνεργασία με το ΚΕΕΛΠΝΟ και την Ιατρική Παρέμβαση, οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα συμμετείχαν σε πρόγραμμα εμβολιασμού όλων των παιδιών 6 μηνών έως 15 ετών που διαμένουν στο Κέντρο Υποδοχής της Σαμού. Το πρόγραμμα εμβολιασμού αναμένεται να συνεχιστεί το επόμενο διάστημα από τις τοπικές υγειονομικές αρχές.

«Κάνουμε ότι μπορούμε για να απαλύνουμε τον πόνο αυτών των ανθρώπων και να φροντίσουμε την υγεία τους. Όμως, τα προβλήματα υγείας δημιουργούνται συχνά από τις κακές συνθήκες διαβίωσης», διευκρινίζει η συντονίστρια του προγράμματος των Γιατρών Χωρίς Σύνορα στη Σάμο. «Αν δεν εξασφαλίσουμε μια αξιοπρεπή διαβίωση  για τους αιτούντες άσυλο στο νησί, οι πρώτες βροχές αναμένεται να κάνουν ακόμη πιο ανυπόφορη την κατάσταση για τους εκατοντάδες ανθρώπους που θα δουν τα λιγοστά υπάρχοντά τους να παρασύρονται από το νερό και την υγεία τους να χειροτερεύει», αναφέρει.  

Share:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on linkedin
LinkedIn
Single Post Samostoday
Single Post Samostoday
Single Post Samostoday

Follow us on Social Media

Τελευταία Νέα

Τα νέα μας στο Email σου

Γράψου στο εβδομαδιαίο Newsletter

Μη χάνεις τα σημαντικότερα νέα του νησιού σου

Κατηγορίες

Samostoday

Παρόμοια Άρθρα

Κορονοϊός: 229 νέα κρούσματα στην Ελλάδα. 5 νέα κρούσματα στην Π.Ε. Σάμου

Κορονοϊός: Σχεδόν 500 διασωλημένοι, 3.227 νέα κρούσματα στην Ελλάδα. 1 κρούσμα στη Σάμο

Σήμερα ανακοινώνουμε 3227 νέα κρούσματα του νέου ιού στη χώρα, εκ των οποίων 11 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 85261, εκ

Περισσότερα »
Διακοπή υδροδότησης στις περιοχές «Γκιώνηδες» Κοινότητας Μαυρατζαίων, «Νεροτρουβιά» Κοινότητας Μύλων, «Καρίτσα» Κοινότητας Παγώνδου

Χωρίς νερό στις περιοχές Νεάπολη, Ταμπάκικα, έως και την περιοχή Γεφυράκι «Φανάρια»

Λόγω βλάβης, σε κεντρικό αγωγό ύδρευσης της πόλης της Σάμου, έχει δημιουργηθεί πρόβλημα υδροδότησης στις περιοχές Νεάπολη, Ταμπάκικα, έως και την περιοχή Γεφυράκι «Φανάρια». Ελπίζουμε

Περισσότερα »
Τον  πρόεδρο και τα μέλη του Ελληνικού τμήματος Αντισεισμικής Μηχανικής Ε.Τ.Α.Μ δέχθηκε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης

Τον πρόεδρο και τα μέλη του Ελληνικού τμήματος Αντισεισμικής Μηχανικής Ε.Τ.Α.Μ δέχθηκε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης

Τον  πρόεδρο και τα μέλη του Ελληνικού τμήματος Αντισεισμικής Μηχανικής Ε.Τ.Α.Μ δέχθηκε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ.κ. Ευσέβιος  στο γραφείο του,  τον ενημέρωσαν για τις

Περισσότερα »