Γιάννης Παλαιοκαστρίτης: «Για ν’ αλλάξει το χωροταξικό πρέπει να υπάρχει ομόφωνη απόφαση Δημοτικού Συμβουλίου, ότι το νησί έχει τουριστικό προσανατολισμό»

Γιάννης Παλαιοκαστρίτης: «Για ν’ αλλάξει το χωροταξικό πρέπει να υπάρχει ομόφωνη απόφαση Δημοτικού Συμβουλίου,  ότι το νησί έχει τουριστικό προσανατολισμό»

Στην πρωινή εκπομπή του Radio Café 102.4 «Ραδιοφωνικές Αναζητήσεις με τη Βιολέτα Τριπόδη», φιλοξενήθηκε τηλεφωνικά ο κ. Ιωάννης Παλαιοκαστρίτης

«Το Υπουργείο Ανάπτυξης είναι έτοιμο να προωθήσει νέο χωροταξικό τουρισμού. Επειδή με ρωτούν από το πρωί να ξεκαθαρίσουμε μερικά πράγματα:
– αυτή είναι η Τρίτη προσπάθεια χωροταξίας στον τουρισμό με τις δυο προηγούμενες 2009 (Νόμος Σουφλιά) και το 2013 να καταπέφτουν στο ΣτΕ λόγω πολλών αντιδράσεων και ελλιπούς μέριμνας
– Το σημαντικό για την Σάμο είναι το τοπικό χωροταξικό που συγκεκριμενοποιεί όρους δόμησης και χρήσεις γης και εκεί πρέπει να επικεντρωθούμε.
– τα δυο προηγούμενα χωροταξικά τουρισμού αν και δίνουν γενικό πλαίσιο ήταν και αυτά αρνητικά για την Σάμο γιατί θεώρησαν το νησί … κορεσμένο από καταλύματα βάσει των αδειών ΕΟΤ που είχαν εκδοθεί ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΑ στο νησί για καταλύματα.
ΗΤΟΙ πολλά είναι τα καταλύματα που έχουν κλείσει εδώ και χρόνια και δεν έχουν διακόψει της άδειες στον ΕΟΤ.
Αυτό δείχνει πόσο ερασιτεχνικά αντιμετωπίστηκε η περιφέρεια στην σύνταξη χωροταξικών με ανακριβή παλαιωμένα στοιχεία.
Συνεπώς στις «κορεσμένες» περιοχές υπήρχαν πολύ αυστηρότεροι περιορισμοί…
– πρέπει στην διαβούλευση που αρχίζει να συμμετέχει ΚΑΙ ο δήμος Σάμου ώστε να δώσει τα πραγματικά στοιχεία για τα ΕΝΕΡΓΑ καταλύματα που αποδεικνύουν ότι το νησί δεν είναι κορεσμένο σε καταλύματα, τουναντίον έχει πολλά κλειστά και ανενεργά καταλύματα και πολύ χώρο για ανάπτυξη.

Αν γίνει πάλι χαρακτηρισμός «κορεσμένου» τόπου θα λειτουργήσει πάλι εναντίον μας στην αναπτυξιακή προσπάθεια που κάνουμε με την αλλαγή του τοπικού χωρικού σχεδίου». (facebook κ. Παλαιοκαστρίτη).

«Υπήρξαν 2 προσπάθειες χωροταξικών του τουρισμού, πήγαν να βάλουν νόμους και κανόνες στο πως θα υπάρχει χωροταξικά ο τουρισμός στην Ελλάδα και τα έκαναν θάλασσα. Το 2009 ψηφίστηκε ο νόμος Σουφλιά και το 2013 ένας νέος νόμος που διόρθωνε το νόμο Σουφλιά. Υπήρχανε πάρα πολλές ελλείψεις και κενά, αντέδρασε ο κόσμος του τουρισμού συνολικά, προσέφυγε στο Σ.τ.Ε για άλλους λόγους και ακυρώθηκαν αυτά τα 2 νομοσχέδια. Το πρόβλημα με αυτά τα χωροταξικά τουρισμού είναι ότι βάζανε πολύ αυστηρούς περιορισμούς στην δημιουργία νέων καταλυμάτων. Δηλαδή έχει μια λογική το κράτος ότι η εκτός σχεδίου δόμηση είναι κάτι κακό, κάτι καταστροφικό για το περιβάλλον και πρέπει να υπάρχει το μοντέλο στην Ελλάδα συνεκτικών οικισμών ».

Όπως τόνισε ο κ. Παλαιοκαστρίτης, ο σύγχρονος τρόπος ζωής δείχνει ότι αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί και πρέπει το κράτος να μπει σε άλλη λογική.

« Το χωροταξικό του τουρισμού θα θέσει κάποιους κανόνες και θα δώσει κάποια κατεύθυνση στο κράτος τι εστί Σάμος στον τουρισμό. Η λογική των προηγούμενων χωροταξικών ήταν πως η Σάμος είναι ένα κορεσμένο νησί τουριστικά γιατί έχει πολλές κλίνες. Κάτι το οποίο δεν ισχύει, οι περισσότερες μελέτες γίνονται στο πόδι, αυτό είναι το κακό».

Τα κορεσμένα νησιά θα έχουν πολύ αυστηρότερους περιορισμούς και όρους δόμησης ώστε να γίνει ένα τουριστικό κατάλυμα. Αυτό που πρέπει να αλλάξει είναι το τοπικό χωροταξικό το οποίο συγκεκριμενοποιεί όρους και ζώνες δόμησης ώστε να προχωρήσει σε ανάπτυξη το νησί.

Για το συγκεκριμένο θέμα έχουν γίνει κάποιες πρώτες ενέργειες και συναντήσεις με το δήμαρχο Ανατολικής Σάμου κ. Στάντζο.

«Πρέπει να ξεκαθαρίσουμε τι νησί θέλουμε, θέλουμε ένα νησί αγροτικό και τουριστικό;». Είναι εγκληματικά στάσιμα πολλά πράγματα πάνω στο νησί που βασίζονται πάνω σε σχέδια πόλης προπολεμικά.

«Για να αλλάξει το χωροταξικό πρέπει να βγει απόφαση Δημοτικού Συμβουλίου ομόφωνη ότι το νησί έχει τουριστικό προσανατολισμό και όλες οι κινήσεις που θα κάνει ο δήμος θα πρέπει να έχουν τουριστικό προσανατολισμό».

00CharismaMikro

 

Share:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on linkedin
LinkedIn
Single Post Samostoday
Single Post Samostoday
Single Post Samostoday

Follow us on Social Media

Τελευταία Νέα

Τα νέα μας στο Email σου

Γράψου στο εβδομαδιαίο Newsletter

Μη χάνεις τα σημαντικότερα νέα του νησιού σου

Κατηγορίες

Samostoday

Παρόμοια Άρθρα

Γεράσιμος Χουλιάρας: Οι κάτοικοι της Σάμου να αποφεύγουν τα παλιά και καταπονημένα κτήρια

Γεράσιμος Χουλιάρας: Οι κάτοικοι της Σάμου να αποφεύγουν τα παλιά και καταπονημένα κτήρια

Συμπληρώνεται σχεδόν ένας μήνας από τον ισχυρό σεισμό βόρεια της Σάμου. Η ανάλυση των σεισμολογικών δεδομένων του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, παρουσιάζουν μια

Περισσότερα »