Γιάννης Αρχοντούλης: Ξέρω ότι προσπάθησα και έδωσα τα πάντα σε όλες τις ομάδες μου. Δεν θα χαθούμε

Γιάννης Αρχοντούλης: Ξέρω ότι προσπάθησα και έδωσα τα πάντα σε όλες τις ομάδες μου. Δεν θα χαθούμε

Συνέντευξη στο Samostoday, παραχώρησε ο τέως προπονητής του ΑΟ Πολυκράτη κ. Γιάννης Αρχοντούλης. Ο Γιάννης Αρχοντούλης μίλησε για όλους και για όλα, με αφορμή τη δήλωση που έκανε στο μέσο κοινωνικής δικτύωσης Facebook και στο προσωπικό του λογαριασμό «ότι σταματά από την ομάδα για να ξεκουραστεί… αλλά Πολυκρατάρα». Παρακάτω μπορείτε να διαβάσετε αναλυτικά τη συνέντευξή του.

Samostoday: Ποια ήταν η σχέση σου με το χώρο του ποδοσφαίρου τα παιδικά σου χρόνια;

Γιάννης Αρχοντούλης: Σας ευχαριστώ πολύ για την πρόσκληση, γι’ αυτή τη συνέντευξη.

Θυμάμαι αμέτρητες ώρες να παίζω ποδόσφαιρο και στα 12 μου έκανα το πρώτο μου δελτίο στον Πανσαμιακό, αφού ο Παπαγιώργης από το πρωί μέχρι το βράδυ γι αυτόν μιλούσε σπίτι μας. Είχα την τύχη και την τιμή να ανδρωθώ πραγματικά δίπλα σε σπουδαίους ποδοσφαιριστές της εποχής, να κερδίσω πολλά πρωταθλήματα και κύπελλα και να αγωνιστώ τέσσερις φορές στο περιφερειακό ερασιτεχνικό πρωτάθλημα (η μετέπειτα Δ’ Εθνική). Στον Πανσαμιακό αγωνίστηκα δέκα χρόνια. Μία χρονιά ενδιάμεσα αγωνίστηκα και στον Πολυκράτη (Δ’ Εθνική ) όταν κατέκτησε το πρώτο του πρωτάθλημα.

Samostoday: Πως ξεκίνησες να ασχολείσαι με την προπονητική;

Γιάννης Αρχοντούλης: Από μαθητής Λυκείου ήμουν προπονητής στο τμήμα μπάσκετ ανδρών , αλλά και στο νεοσύστατο τμήμα μπάσκετ γυναικών του Πανσαμιακού, ενώ ταυτόχρονα ήμουν ποδοσφαιριστής στην ανδρική ομάδα του συλλόγου. Στο ΤΕΦΑΑ Αθηνών ασχολήθηκα περισσότερο με το ποδόσφαιρο αφού η συνεργασία μου με το δάσκαλο Μπουρουτζίκα αλλά και τον Παντέλη του Αθηναικού μου έδειξε το δρόμο. Έτσι με το πτυχίο μου, επέστρεψα στη Σάμο και ανέλαβα προπονητής στην ομάδα που αγωνίστηκα 10 χρόνια. Βασικός κορμός μου ήταν η πρωταθλήτρια παιδική ομάδα του συλλόγου και είχαμε μία αρκετά αξιόλογη πορεία δύο χρόνια. Στη συνέχεια έγινε η συγχώνευση με τον Βαθύλλο και δημιουργήθηκε η Ένωση.

00Arxontoulis02

Samostoday: Ποιος είναι ο ρόλος του προπονητή στην ομάδα;

Γιάννης Αρχοντούλης: Ο ρόλος ενός προπονητή είναι πολύ σοβαρός, πρέπει να διαθέτει γνώση η οποία να ανανεώνεται, ισχυρή προσωπικότητα, ικανότητα στη λήψη των αποφάσεων και της ιεράρχησης των στόχων, να είναι δημοκρατικός και όχι αυταρχικός και βέβαια να μην χρησιμοποιεί τους αθλητές του για την προσωπική του προβολή αλλά να είναι δίπλα τους σε όλες τις περιόδους. Η εξουσία που διαθέτει, αλλάζει μορφή από τον τρόπο που την ασκεί ο κάθε προπονητής. Χρειάζεται καθημερινή επικοινωνία με τους αθλητές και δημιουργία καλού κλίματος και να υπάρχει εμπιστοσύνη και συνεργασία.

Samostoday: Διαβάσαμε την ανακοίνωση που στην ουσία είπες ότι τέλος ο Πολυκράτης για να ξεκουραστείς… αλλά Πολυκρατάρα. Ποιοι ήταν οι λόγοι που σταμάτησες;

Γιάννης Αρχοντούλης: Ο βασικότερος και κύριος λόγος είναι να βρω λίγο χρόνο για μένα και τους δικούς μου ανθρώπους. Οι περισσότεροι γνωρίζουν ότι τα τελευταία χρόνια στον Πολυκράτη δεν ήμουν μόνο προπονητής αλλά εκτελούσα και χρέη γενικού αρχηγού με αποτέλεσμα να αφιερώνω πολύ χρόνο, σκέψεις αλλά και χρήματα. Νομίζω ότι προσέφερα όσα μπορούσα και προσπάθησα να κρατήσω την ομάδα σχεδόν όλα αυτά τα χρόνια σ’ ένα υψηλό επίπεδο. Φυσικά έκανα και λάθη. Πέρσι κάναμε μια εκπληκτική πορεία, φτάσαμε τους 47 βαθμούς, με 15 νίκες, 2 ισοπαλίες και μία ήττα, χάσαμε στο μπαράζ για τη Γ’ Εθνική με 2-1, ενώ κάτι παρόμοιο είχε γίνει και πριν δύο χρόνια. Λίγο η πίκρα, λίγο και η μη αναγνώριση από κάποιους και την απόφαση την παίρνεις ευκολότερα.

Επίσης είμαι αιρετός ΠΥΣΠΕ Σάμου και ΑΠΥΣΠΕ Βορείου Αιγαίου που είναι υπεύθυνες θέσεις, είμαι μέλος του συλλόγου Δασκάλων και Νηπιαγωγών Σάμου και αντιπρόσωπός του στη Δ.Ο.Ε. Είμαι υπεύθυνος και σ’ ένα εστιατόριο στο Πυθαγόρειο το οποίο σίγουρα με χρειάζεται περισσότερες ώρες. Νομίζω ότι είναι η κατάλληλη ώρα να κάνω ένα ποδοσφαιρικό διάλειμμα. Είμαι πολλά χρόνια στον Πολυκράτη, έχω αγωνιστεί και σαν ποδοσφαιριστής πολλά χρόνια εδώ και την αγαπώ την ομάδα. Πανσαμιακός και Πολυκράτης είναι οι δύο μεγάλες μου αγάπες.

00Arxontoulis03 

Samostoday: Υπήρξε διαφωνία με τη Διοίκηση της ομάδας;

Γιάννης Αρχοντούλης: Καμία διαφωνία. Απλά δεν μπήκε ποτέ το Δ.Σ. στον προβληματισμό να ρωτήσει τι ανάγκες έχει το ποδοσφαιρικό τμήμα των αντρών ή οι προπονητές. Λειτουργούσε με αυτόματο πιλότο, μεμονωμένα ενδιαφέρον από κάποια μέλη ανάλογα τη χρονιά. Και όλο το βάρος έπεφτε πάνω μου. Χάσαμε στο μπαράζ και αισθανόμασταν άσχημα ενώ παλεύαμε μόνοι μας, εγώ, ο Λάζαρος Τσιτιρίδης και οι ποδοσφαιριστές. Στην καθημερινότητα του σωματείου ήμασταν μόνοι μας. Δεν έπαιρνα μισθό όπως δεν πήρα και στο Καρλόβασι στη Δ’ Εθνική. Λειτούργημα έκανα. Βέβαια ποτέ και κανείς δεν πρότεινε να πληρωθεί κάποιος προπονητής από το αντρικό τμήμα.

Όσον αφορά τη φετινή χρονιά, βοήθησε αρκετά ο Κώστας Σταθάκης σαν υπεύθυνος, αλλά και ο Γιώργος Μανωλιός, ενώ με τον πρόεδρο συνεργαστήκαμε άψογα στο ταξίδι της Ικαρίας. Μέχρι εκεί. Δεν μπορεί να λειτουργήσει έτσι ένα τμήμα που φτάνει στο σημείο να κάνει πρωταθλητισμό. Θα μπορούσε να γίνει μια συνάντηση μετά το τέλος του πρωταθλήματος με όλη την ομάδα. Δεν έγινε ποτέ. Τώρα δεν είχα χρόνο, έγινε και παρανόηση με δύο συμβούλια που δεν πήγα, το σκεφτόμουν να κάνω κι ένα διάλειμμα, νομίζω με βοήθησε αυτή όλη η συμπεριφορά να το κάνω. Εννοείται δεν υπάρχει θέμα και τους εύχομαι τα καλύτερα. Ειδικά στο θέμα των ακαδημιών που πρέπει να μπουν σε μία τάξη και να οργανωθούν. 15 συνεχόμενα χρόνια δεν έλειψα χρονιά. 5 χρόνια στην Ανατολή, μία χρονιά στο Φοίνικα, μία χρονιά στην Πάτμο και στον Ξάνθο, μία στο Καρλόβασι, μία στον Ταξιάρχη και τα τελευταία 6 στον Πολυκράτη. Συν δυο χρονιές Πανσαμιακό και μία Ικαρία (Μεσαριά) παλαιότερα .

Samostoday: Έχεις διαβάσει για την αντιπαράθεση που υπάρχει για το γήπεδο της Σάμου, σχετικά με τις 250.000 ευρώ. Η γνώμη σου ποια είναι;

Γιάννης Αρχοντούλης: Στη Σάμο οι αντιπαραθέσεις έχουν καταστρέψει το νησί σε όλα τα επίπεδα. Είτε σε επίπεδο τουρισμού, είτε στην τοπική αυτοδιοίκηση, είτε με το ακτοπλοϊκό, είτε σε επιχειρηματικό επίπεδο, είτε σε αθλητικό –γηπέδων. Ας πρυτανεύσει επιτέλους η ενότητα και να κοιτάξουμε το κοινό καλό του νησιού και των κατοίκων του.

Σαν εκπαιδευτικός Φυσικής Αγωγής και σαν προπονητής ποδοσφαίρου δεν είναι δυνατόν να δεχτώ ότι θα πέσουν 250 χιλιάρικα στο στάδιο και δεν θα φτιαχτεί το ταρτάν γύρω – γύρω . Αυτό είναι το πρωταρχικό και το απαραίτητο. Δεν έχει να κάνει μόνο με το στίβο και τις επιτυχίες του, αλλά με την ασφάλεια του γηπέδου και ν’ αποκτήσει επιτέλους το στάδιο της πόλης της Σάμου μία αθλητική μορφή ικανή να δεχτεί ανθρώπους όλων των ηλικιών που θέλουν να αθληθούν και τους αθλητές του στίβου να γυμνάζονται κάτω από φυσιολογικές συνθήκες. Χωρίς χαλίκια και αγριόχορτα. Ένας σωστός χώρος στίβου μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για την εκγύμναση των ποδοσφαιριστών. Προσωπική μου άποψη, να δοθεί προτεραιότητα στο ταρτάν και το γήπεδο ποδοσφαίρου φτιάχνεται με πολύ λιγότερα χρήματα.

 00Arxontoulis04

Samostoday: Πως κρίνεις την κατάσταση των γηπέδων στο Νομό;

Γιάννης Αρχοντούλης: Το ότι υπάρχουν ακόμα ξερά γήπεδα, ενώ το γήπεδο Σάμου και του Καρλοβάσου είναι σ’ αυτή την κατάσταση, νομίζω μας προσβάλει όλους αυτό.

Ίσως είναι ευκαιρία να φτιαχτεί τώρα το γήπεδο της πρωτεύουσας, για το γήπεδο Καρλοβάσου μόνο θλίψη προκαλεί η εικόνα εγκατάλειψης που έχει και μακάρι να μπει σε κάποιο πρόγραμμα αποκατάστασης, στα Κοντακέϊκα πρέπει οπωσδήποτε να μπει τάπητας, ενώ του Πυθαγορείου είναι ένα εκπληκτικό στάδιο που θα μπορούσε να γίνει αθλητικός πόλος όλης της νότιας Σάμου. Όλα αυτά θέλουν συλλογική προσπάθεια, συνεργασία με την τοπική αυτοδιοίκηση και βέβαια όραμα. Να θυμίσω ότι σαν μέλος του ΔΟΠΟΝΝΑΣ είχα παραιτηθεί για το θέμα των γηπέδων και ιδιαίτερα του γηπέδου Πυθαγορείου.

Samostoday: Θα ήθελες να ασχολείσαι μόνο με ακαδημίες;

Γιάννης Αρχοντούλης: Νομίζω αν δεν έκανα όλα αυτά που κάνω, μόνο με ακαδημίες θα ασχολούμουν. Σαν καθηγητής Φυσικής Αγωγής στην Α/θμια Εκπ/ση έχω καθημερινή συνεργασία με τους μαθητές μου, δημιούργησα δύο ακαδημίες, μία στη Μεσαριά Ικαρίας και μία στην Ανατολή Παλαιοκάστρου. Είναι χαρά μου που βλέπω σήμερα πολλούς από τους τότε μικρούς μου να είναι βασικοί στις ομάδες τους. Νομίζω ότι δεν έχω πλέον τον χρόνο να αφοσιωθώ.

Samostoday: Θέλω να μου πείς μια στιγμή που θα θέλεις να θυμάσαι και μια που θα ήθελες να ξεχάσεις (από το ποδόσφαιρο).

Γιάννης Αρχοντούλης: Θυμάμαι πάρα πολλές στιγμές είτε σαν ποδοσφαιριστής είτε σαν προπονητής. Τα πρωταθλήματα με τον Πανσαμιακό, τις πέντε χρονιές στην Δ’ Εθνική σαν ποδοσφαιριστής και την μία σαν προπονητής (Καρλόβασι), την άνοδο με την Ανατολή, την εκπληκτική χρονιά με τον Ταξιάρχη και στον Ξάνθο Πάτμου, τη χρονιά στην Ικαρία και την Μεσαριά και βέβαια αμέτρητες ωραίες στιγμές στον Πολυκράτη. Πολλοί φίλοι, πολλές συγκινήσεις και ατέλειωτες ώρες προπόνησης.

Δεν υπάρχει στιγμή που δεν θέλω να θυμάμαι. Όλα μέσα στο παιχνίδι και στη ζωή είναι. Φέτος χάσαμε στο μπαράζ για τη Γ’ Εθνική. Πρόπερσι πάλι από τα Κοντακαίϊκα στο τελευταίο παιχνίδι. Με την Μεσαριά έφτασα τελικό κυπέλου και έπαιξα με το Καρλόβασι που ήταν ομαδάρα και έπαιζε Δ’ Εθνική. Χάναμε 2-0, ισοφαρίσαμε και χάσαμε στα πέναλτι. Με τον Πολυκράτη την πρώτη χρονιά παιδικό ισοφαριστήκαμε στον τελικό με την ομάδα του ΑΟ Σάμου στο τελευταίο λεπτό.

Ατυχία, γκαντεμιά για κάποιους, προσπάθεια ψυχής για άλλους. Όπως θέλει το βλέπει ο καθένας. Με τη συνείδησή μου πάντως είμαι καλά. Ξέρω ότι προσπάθησα και έδωσα τα πάντα σε όλες τις ομάδες μου.

 00Arxontoulis06

Samostoday: Ποιο είναι το μήνυμα που θα ήθελες να περάσεις στον κόσμο που ασχολείται γενικά με τον αθλητισμό;

Γιάννης Αρχοντούλης: Η συμμετοχή από μόνη της είναι σημαντική. Σε ό,τι κάνουμε. Οποιαδήποτε μορφή αθλητισμού μας κρατάει υγιείς και διώχνει τις κακές ενέργειες. Περπάτημα, τρέξιμο, γυμναστήριο. ποδηλασία, κολύμπι, αθλοπαιδειές. Αν κάποιος δεν κάνει τίποτα απ’ όλα αυτά ας ξεκινήσει. Καλό θα κάνει, κακό δεν κάνει. Σε ομαδικό επίπεδο πρέπει πάντα να υπάρχει στόχος, χωρίς ανταγωνισμό και πάντα με αρχές προπόνησης και σεβασμό σε ό,τι κάνουμε.

 00Arxontoulis07

Samostoday: Ο Γιάννης Αρχοντούλης τι θα κάνει την ερχόμενη αγωνιστική περίοδο;

Γιάννης Αρχοντούλης: Νομίζω θα ξεκουραστεί. Αν δω ότι αρχίζει και μου λείπει θα δω τι θα κάνω. Προς το παρόν το αφήνω στην άκρη. Κλείνοντας να ευχαριστήσω όλους τους ποδοσφαιριστές του Πολυκράτη για την στήριξη και την αγάπη τους, και εγώ το ίδιο νοιώθω. Επίσης τον ακούραστο συνεργάτη μου Λάζαρο Τσιτιρίδη καθώς και όλους τους ποδοσφαιριστές ή γενικά αθλητές για τα μηνύματα τους. Καλή συνέχεια σε όλους και κάπου εδώ κοντά θα είμαστε όλοι. Δε θα χαθούμε. Επίσης ευχαριστώ και σένα Αλέξη για το χώρο και το χρόνο σου.

00Arxontoulis05

ΥΓ: Γιάννης Αρχοντούλης: Τον γνωρίζω πολλά χρόνια και δεν κρύβω ότι αρκετές φορές έχουμε «τσακωθεί», με την καλή έννοια. Ισχυρή προσωπικότητα, γνώστης των χώρων που δραστηριοποιείται, όταν ακούσει τη σωστή συμβουλή, αμέσως θα την υλοποιήσει, άσχετα αν δείχνει ισχυρογνώμων. Παθιάζεται με ότι κάνει, θέλει να κάνει πάντα το τέλειο, αλλά έρχεται κάποια στιγμή που το ανθρώπινο σώμα και μυαλό πρέπει να ξεκουράζεται. Να φορτίζει μπαταρίες, να σκεφτεί τα λάθη ιδιαίτερα και με την επιστροφή να κάνει το πολύ καλύτερο. Η διακοπή θα του κάνει σίγουρα καλό. Προσωπικά του εύχομαι ότι καλύτερο, πρόκειται για μια μικρή (work machine). Στα ίδια μέρη θα ξαναβρεθούμε… 

Αλέξης Κομνηνός

Share:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on linkedin
LinkedIn
Single Post Samostoday
Single Post Samostoday

Follow us on Social Media

Τελευταία Νέα

Τα νέα μας στο Email σου

Γράψου στο εβδομαδιαίο Newsletter

Μη χάνεις τα σημαντικότερα νέα του νησιού σου

Κατηγορίες

Samostoday

Παρόμοια Άρθρα

Ψήφισμα συμπαράστασης στον κλάδο θεαμάτων-ακροαμάτων από την Π.Ε Βορείου Αιγαίου

Σε 90 ημέρες η ολοκλήρωση των διαδικασιών για την ενίσχυση μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων που επλήγησαν από την πανδημία Covid-19 στην Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου

Η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου γνωστοποιεί, ότι οι 3.823 υποβληθείσες προτάσεις για το πρόγραμμα «Ενίσχυση μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων που επλήγησαν από την πανδημία Covid-19

Περισσότερα »
Ναυτικός Όμιλος Σάμου κατά Αλέξανδρου Τατούρη. Καταδικάζει επίσης απερίφραστα την αποτρόπαια πράξη βιασμού ανήλικης αθλήτριας

Ναυτικός Όμιλος Σάμου κατά Αλέξανδρου Τατούρη. Καταδικάζει επίσης απερίφραστα την αποτρόπαια πράξη βιασμού ανήλικης αθλήτριας

Tο Δ.Σ του Ναυτικού Ομίλου Σάμου στην υπ. αριθμ.   285  27/1/21   συνεδρίασή του καταδικάζει απερίφραστα την αποτρόπαια πράξη του βιασμού της ανήλικης αθλήτριας ιστιοπλοΐας που

Περισσότερα »
Πλαίσιο αναγκαίων μέτρων και διεκδικήσεων της Λαϊκής Συσπείρωσης για τον σεισμό της 30ης Οκτώβρη

Ερωτήσεις και παρεμβάσεις της Λαϊκής Συσπείρωσης στο Δημοτικό Συμβούλιο Ανατολικής Σάμου

Σειρά ερωτήσεων και παρεμβάσεων για τα προβλήματα των κατοίκων του δήμου Ανατολικής Σάμου έκαναν οι δημοτικοί σύμβουλοι Μανώλης Παχυμανώλης και Κώστας Τζίχας στη συνεδρίαση του

Περισσότερα »