Για ποιο λόγο το διασωστικό «Sea Watch» έχει αγκυροβολήσει στο λιμάνι του Βαθέος;

Από τη Δευτέρα (04/09) το απόγευμα, έχει δέσει στο λιμάνι του Βαθέος το πλοίο «Sea Watch» (σημαία Γερμανίας), το οποίο όπως τουλάχιστον αναγράφει σε πινακίδα που είναι ανηρτημένη στην πρύμνη του, η αποστολή του είναι να επεμβαίνει σε θέματα διάσωσης αλλοδαπών και κάνει και ειδική αναφορά σ’ αυτούς που προέρχονται από τα παράλια της Τουρκίας (δραστηριότητα στο Αιγαίο).

Το συγκεκριμένο σκάφος ανήκει στη Μη Κυβερνητική Οργάνωση της Γερμανίας «Sea Watch e.V.», όπου λειτουργεί πολιτικά, οικονομικά και θρησκευτικά ανεξάρτητα. Ανήκει δε σε τρείς επιχειρηματικούς εταίρους και ιδρύθηκε μετά το τέλος της επιχείρησης Mare Nostrum στη Μεσόγειο.

00SeaWatxh02

Όπως αναφέρει η συγκεκριμένη Μ.Κ.Ο. «Το φθινόπωρο του 2015 η Sea-Watch ξεκίνησε τις επιχειρήσεις διάσωσης με ταχύπλοα από την ακτή της Λέσβου στην Ελλάδα». Μέσα σε μόλις 5 μήνες διασώθηκαν σχεδόν 4.000 άτομα σε κίνδυνο. Ο αριθμός των προσφύγων μειώθηκε σημαντικά μετά την έναρξη ισχύος του Συμφώνου ΕΕ-Τουρκίας τον Μάρτιο του 2016 και διατηρούμε τα ταχύπλοα σκάφη μας σε κατάσταση αναμονής. Αυτή η λειτουργία επιτρέπει στις ομάδες μας να επιστρέψουν αμέσως στις ενεργές επιχειρήσεις».

Φυσικά κανείς δεν γνωρίζει πως η συγκεκριμένη Μ.Κ.Ο. με το σκάφος της αποφάσισε να έρθει στη Σάμο. Τα θέματα έρευνας και διάσωσης ανήκουν καθαρά στον θάλαμο επιχειρήσεων του Υπουργείου Ναυτιλίας και έχουμε την αίσθηση ότι αν προκύψει κάτι τέτοιο (που απευχόμαστε), υπάρχουν οι ανάλογες δυνάμεις για να το πράξουν. Υπάρχουν τα σκάφη του Λιμενικού, υπάρχει ο Σύλλογος Αυτοδυτών Σάμου, η Ελληνική Ομάδα Διάσωσης (παράρτημα Σάμου), υπάρχει και η Frontex.

00SeaWatxh03

Έχουμε την αίσθηση και θέλουμε να πιστεύουμε ότι το συγκεκριμένο σκάφος και το πλήρωμά του δεν έχει λόγo ύπαρξης στη Σάμο. Και πρέπει ν’ αντιμετωπίζεται ως πλήρωμα και επιβάτες θαλαμηγού – τουριστικού σκάφους. Με τους κανόνες και νόμους που διέπουν όλα τα τουριστικά σκάφη.

Εκτός και αν κάτι άλλο συμβαίνει που θα πρέπει να μας το πουν οι αρμόδιοι…

Αλέξης Κομνηνός

Share:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on linkedin
LinkedIn
Samostoday

Παρόμοια Άρθρα

Παράταση στην εξόφληση λογαριασμών ύδρευσης από τον Δήμο Ανατολικής Σάμου

Παράταση στην εξόφληση λογαριασμών ύδρευσης από τον Δήμο Ανατολικής Σάμου

Ο Δήμος Ανατολικής Σάμου, ενημερώνει τους κατοίκους ότι  λόγω των κείμενων διατάξεων, οι οποίες θέτουν αποκλειστικές προθεσμίες, εκδόθηκαν από την αρμόδια Υπηρεσία του Δήμου και απεστάλησαν

Περισσότερα »
Απογοήτευσαν οι Κροάτες

Αγώνες με φαβορί

Μάχη στον 7ο όμιλο για πρόκριση δίνει η ΑΕΚ, που υποδέχεται σήμερα τη Ζόρια, στα πλαίσια της 4ης αγωνιστικής του Γιουρόπα Λιγκ, στο θεωρητικά ευκολότερο

Περισσότερα »