Για δύο Κυριακές (;) το τουρκικό πλοιάριο DEDETAS 2 θ’ αναχωρεί από το Βαθύ της Σάμου για Σίγιατζικ (Σεφεριχισάρ)

Των φρονίμων τα παιδιά πριν πεινάσουν μαγειρεύουν. Είναι μια σοφή παροιμία, που η αναφορά της χάνεται στα βάθη του χρόνου, όλοι ξέρουμε τι σημαίνει μεταφορικά, πολλές φορές την αναφέρουμε οι ίδιοι, αλλά ποτέ κανείς μας δεν την εφαρμόζει ούτε στο μισό. Μια παροιμία που έχει εφαρμογή σε πολλούς τομείς της ζωής και της καθημερινότητάς μας.

Εδώ και λίγες μέρες όλοι μας μάθαμε μέσω του Τουρκικού πρακτορείου Tursem που χρησιμοποιεί το πλοιάριο DEDETAS 2, ότι για δύο (;) τουλάχιστον Κυριακές δεν θ’ αναχωρεί από το Καρλόβασι με προορισμό το Σίγιατζικ, αλλά από το Βαθύ της Σάμου, λόγω ότι οι Τούρκοι επισκέπτες δεν μπορούν να χρησιμοποιήσουν το Duty Free.

Όλοι γνωρίζουμε (έπειτα από τόσες δημοσιεύσεις και ρεπορτάζ που έχουν γίνει), πόσος κόπος και αγωνία χρειάστηκε για να λειτουργήσει η πύλη εισόδου στο Καρλόβασι. Λειτουργεί από το 2016, αλλά χωρίς Duty Free. Υπάρχουν μόνο οι εγκαταστάσεις.

Μια δραστήρια ομάδα ανθρώπων από το Καρλόβασι υπερέβαλε εαυτούς για να τα καταφέρει. Και τα κατάφερε. Παρά τις δυσκολίες, βοηθούμενη και από ανθρώπους της τοπικής αυτοδιοίκησης. Πλην όμως έπεσαν επάνω στο «τέρας» της γραφειοκρατίας. Τελευταία στιγμή για φέτος να δημοσιευθεί στο ΦΕΚ η λειτουργία της πύλης εισόδου Καρλοβάσου, παρά τις από ενός έτους έντονες οχλήσεις για τη λειτουργία του Duty Free, αλλά φωνή «βοώντος εν τη ερήμω».

Λίγο πολύ όλοι μας έχουμε ταξιδέψει στο εξωτερικό. Δέλεαρ για κάθε πορτοφόλι, τα καταστήματα Duty Free. Είτε είσαι μικρός στην ηλικία, είτε μεγάλος. Φθηνότερες τιμές απ’ ότι βρίσκεις τα εμπορεύματα στα έξω μαγαζιά, χωρίς τον κρατικό δασμό. Επίσης δέλεαρ για τους Τούρκους επισκέπτες το φθηνό ποτό και τα τσιγάρα ή τα καπνικά προϊόντα, εφ’ όσον γνωρίζουμε ότι είναι «θεριακλήδες». Είναι κάτι που ίσως και η ίδια εταιρεία θέλει να το βάλει ως ένα ατού παραπάνω στις μονοήμερες ή διήμερες εκδρομές της για να προσελκύσει περισσότερους πελάτες.

Αυτοί (οι Τούρκοι) θέλουν τα παραπάνω που θα αυξήσουν τα έσοδά τους. Και ορθώς πράττουν. Εμείς όμως τι θέλουμε, τι μπορούμε να κάνουμε;

00Dedetas02

Ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Οικονομικών δεν υπογράφει την απόφαση λειτουργίας των καταστημάτων Duty Free στην πύλη Καρλοβάσου, επειδή έχει στα χέρια του την αρνητική εισήγηση από την Υπηρεσία Τελωνείου Σάμου.

Κι εδώ που τα λέμε η Υπηρεσία Τελωνείου Σάμου έχει το δίκιο της. Αναφέρει ότι, δεν μπορώ να εποπτεύσω τη λειτουργία Duty Free στο Καρλόβασι επειδή δεν έχω προσωπικό. Οι περισσότεροι όμως απ’ εμάς δεν καταλαβαίνουμε τι εννοεί η Υπηρεσία Τελωνείου.

Για να λειτουργήσει η Πύλη Εισόδου όχι μόνο την Παρασκευή – Σάββατο – Κυριακή, δεν πρέπει ο τελωνειακός υπάλληλος να είναι παρών μόνο αυτές τις μέρες. Η παρουσία του πρέπει να είναι και τις άλλες μέρες της εβδομάδας, εφόσον όλη την εβδομάδα θα εισάγονται και θα καταγράφονται τα προϊόντα των καταστημάτων, κάτι που η Υπηρεσία του τελωνείου δεν μπορεί να κάνει. Αυτό είναι το πρόβλημα. Η μη επαρκής στελέχωση της Υπηρεσίας.

Αυτή τη στιγμή στο Τελωνείο υπηρετούν επτά (7) στελέχη. Τέσσερις πύλες εισόδου (Βαθύ, Καρλόβασι, Πυθαγόρειο, Αεροδρόμιο), έλεγχος σε καύσιμα και πετρέλαια και οτιδήποτε άλλο που άπτονται των καθηκόντων τους, σίγουρα δεν είναι και ότι πιο εύκολο.

Πρέπει να γίνει κατανοητό ότι μια πύλη εισόδου μπορεί να λειτουργήσει με τρείς αστυνομικούς (παράδειγμα) και έναν τελωνειακό υπάλληλο. Πύλη εισόδου με χωρίς την παρουσία τελωνειακού υπαλλήλου παραμένει ΚΛΕΙΣΤΗ.

Κι εδώ έρχεται ο λεγόμενος προγραμματισμός που σκέφτεται ένας σωστά νοήμων άνθρωπος. Σε κάθε έναρξη της καλοκαιρινής περιόδου τα ίδια προβλήματα, οι ίδιες καταστάσεις, οι ίδιες γκρίνιες. Αλήθεια πόσο δύσκολο είναι, όλοι οι αρμόδιοι να κάτσουν σ’ ένα τραπέζι και να σχεδιάσουν τι πρέπει να γίνει, τι αποφάσεις πρέπει να πάρουν, ποιες πόρτες να χτυπήσουν κι έτσι μέχρι το Πάσχα, όλα αυτά τα υποτιθέμενα προβλήματα να έχουν λυθεί.

Αλλιώς στο ίδιο έργο θεατές. Πόσο δύσκολο τελικά είναι να γίνει προκήρυξη για εποχικό προσωπικό (και λυπάμαι που το λέω γιατί δουλειά πρέπει να υπάρχει πάντα), ώστε να στελεχωθούν όλες οι Υπηρεσίες; Ο τουρισμός που οποιοσδήποτε Υπουργός καυχάται για τα υψηλά νούμερα τουριστών, είναι η βαριά βιομηχανία της χώρας μας και οφείλουμε όλοι μας να τον προστατεύουμε.

Θέλω να πιστεύω ότι το πρόβλημα με την Πύλη Καρλοβάσου θα ξεπεραστεί σε σύντομο χρονικό διάστημα και όλα θα κυλήσουν ομαλά.

Έχουμε που έχουμε ένα σωρό προβλήματα, δεν χρειάζεται να βάλουμε κι άλλα στο κεφάλι μας.

Οι μεγαλύτεροι σε ηλικία λέγανε ότι «ο τουρίστας ακόμα και τη σκόνη του ν’ αφήσει, είναι καλό για τον τόπο».

Οι μεγαλύτεροι, είναι σοφότεροι. Κάτι παραπάνω θα ξέρουν.

Αλέξης Κομνηνός

Σημείωση 1: Το Τουρκικό πλοιάριο φωτογραφήθηκε σήμερα στον κόλπο του Βαθέος. Θέλω να πιστεύω ότι σε δύο Κυριακές θα το φωτογραφήσω στο λιμάνι Καρλοβάσου (για Κυριακή μιλάω). Οι υπεύθυνοι και οι αρμόδιοι ας δραστηριοποιηθούν για το καλό του τόπου.

Σημείωση 2: Όσο γι’ αυτούς που άρχισαν πάλι να μιλούν για «πόλεμο» Ανατολικής και Δυτικής Σάμου, είναι άτομα που δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα και αποτελούν τα φαντάσματα του παρελθόντος. Αυτό να το ξέρουν.

00CityLab01

Share:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on linkedin
LinkedIn
Single Post Samostoday
Single Post Samostoday
Single Post Samostoday

Follow us on Social Media

Τελευταία Νέα

Τα νέα μας στο Email σου

Γράψου στο εβδομαδιαίο Newsletter

Μη χάνεις τα σημαντικότερα νέα του νησιού σου

Κατηγορίες

Samostoday

Παρόμοια Άρθρα

Κορωνοϊός: Ο νέος χάρτης υγειονομικής ασφάλειας - Οι κόκκινες και πορτοκαλί περιοχές

Κορωνοϊός: Ο νέος χάρτης υγειονομικής ασφάλειας – Οι κόκκινες και πορτοκαλί περιοχές

Στο επίπεδο αυξημένου κινδύνου 4, δηλαδή στο «κόκκινο», ανεβαίνουν οι περιφερειακές ενότητες Λάρισα, Θεσσαλονίκη και Ροδόπη, ανακοίνωσε υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς κατά τη σημερινή

Περισσότερα »
2η συνεχόμενη ήττα για την ομάδα του Καρλοβάσου στο μπάσκετ

Δύσκολη αποστολή για το Καρλόβασι στη Μύκονο. Σκέψεις για την αναστολή των πρωταθλημάτων της ΕΟΚ λόγω κορονοϊού

Για την τρίτη αγωνιστική του πρωταθλήματος του 3ου ομίλου της Γ’ Εθνικής κατηγορίας, το Καρλόβασι βρίσκεται ήδη στη Μύκονο, όπου την Παρασκευή (30/10) στις 14:30

Περισσότερα »
Τελετές ορκωμοσίας νεοπροσληφθέντων Συνοριακών Φυλάκων, πραγματοποιήθηκαν στη Λέσβο, τη Χίο και τη Σάμο

Τελετές ορκωμοσίας νεοπροσληφθέντων Συνοριακών Φυλάκων, πραγματοποιήθηκαν στη Λέσβο, τη Χίο και τη Σάμο

Τελετές ορκωμοσίας νεοπροσληφθέντων Συνοριακών Φυλάκων ορισμένου χρόνου, πραγματοποιήθηκαν πρωινές ώρες σήμερα (29 Οκτωβρίου 2020) στη Λέσβο, τη Χίο και τη Σάμο. Ειδικότερα, στη Λέσβο ορκίστηκαν

Περισσότερα »