Φιλοζωϊκό Σωματείο Σάμου: Υπάρχει πρόβλημα με τους ανεύθυνους ανθρώπους που αφήνουν τα κατοικίδια στο δρόμο

Για το θέμα με τ’ αδέσποτα ζώα και τις δράσεις του Φιλοζωικού Σωματείου Σάμου, μίλησε τηλεφωνικά στην πρωινή εκπομπή του Radio Café 102.4 «Ραδιοφωνικές Αναζητήσεις με τη Βιολέτα Τριπόδη», η κα Brigitte Huber, μέλος του Φιλοζωϊκού Σωματείου Σάμου.

Η κατάσταση στο καταφύγιο ζώων, αυτή τη στιγμή έχει ομαλοποιηθεί μετά και τη μεγάλη φωτιά που προκάλεσε καταστροφές εντός του χώρου. Τα σκυλιά, μετά την απελευθέρωσή τους ώστε να σωθούν, επέστρεψαν και τώρα φτάνουν τον αριθμό των εξήντα σκυλιών.

00Filozoiko02

Το προσωρινό κυνοκομείο είναι ευθύνη του Δήμου Σάμου, φροντίζει για τη σίτιση τους, ενώ όσα βρίσκονται εκτός καταφυγίου φροντίζονται από τους εθελοντές. Κατά τους καλοκαιρινούς μήνες γίνεται και μεταφορά πολλών εξ’ αυτών σε χώρες του εξωτερικού με πτήσεις charter, καθώς οποιοσδήποτε άλλος τρόπος είναι δύσκολος και πολύπλοκος.

Το τελευταίο διάστημα το φαινόμενο με τα αδέσποτα γίνεται όλο και πιο έντονο, καθώς εγκαταλείπονται κουτάβια, γερασμένα σκυλιά, άρρωστα ή γιατί απλά δεν θέλουν να το φροντίσουν.

«Μιλάμε για ένα έγκλημα που όλο και αυξάνεται και γι’άυτό αυξάνεται και ο αριθμός των αδέσποτων. Γιατί τα αδέσποτα τα περισσότερα τα έχουμε στειρώσει, από αυτά δεν έχουμε τόσο μεγάλο πρόβλημα. Έχουμε το πρόβλημα με τους ανεύθυνους ανθρώπους που τα αφήνουν στο δρόμο».

00Filozoiko03

Δεν είναι λύση για τα αδέσποτα της Σάμου, η υιοθεσία σε χώρες του εξωτερικού, αν και εκεί οι συνθήκες είναι άριστες για τα ζώα. Η συνειδητοποίηση και η κουλτούρα, είναι διαφορετική, ως προς την απόκτηση κατοικίδιου σε ξένες χώρες. Οι Έλληνες γενικά προτιμούν την υιοθέτηση ζώου από κάποιο φιλικό σπίτι, αλλά σύμφωνα με την υπεύθυνη του Φιλοζωικού Σωματείου δεν έχει βάση αυτός ο τρόπος, καθώς όλα τα ζώα του καταφυγίου είναι εμβολιασμένα, τσιπαρισμένα και αν έχουν μεγαλώσει είναι και στειρωμένα. Το κέντρο λειτουργεί με ντόπιους εθελοντές αλλά και αλλοδαπούς που τρέφουν αγάπη για τα ζώα.

Οι άμεσες προτεραιότητες στο καταφύγιο είναι, να γίνονται περισσότεροι έλεγχοι ως προς το τσιπάρισμα των σκυλιών και εξετάσεις αν τα ιδιόκτητα σκυλιά είναι στειρωμένα όπως προβλέπει ο νόμος. Επίσης, συμβάσεις με κτηνίατρους και μαζικές στειρώσεις ώστε να κινείται πιο γρήγορα το σύστημα.

Επίσης ν’ αναφέρουμε ότι μέσω γραπτής ενημέρωσης το Φιλοζωϊκό Σωματείο Σάμου, παρακαλεί για την αποστολή κουβερτών ώστε τ’ αδέσποτα ζώα να προφυλαχθούν από το κρύο.

dreams1

Share:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on linkedin
LinkedIn
Samostoday

Παρόμοια Άρθρα