Φιλοζωϊκό Σωματείο Σάμου: Πρότυπο πιλοτικό σχολικό πρόγραμμα φιλοζωίας

Την Πέμπτη, 7/12/2017 ξεκίνησε με μεγάλη επιτυχία ένα πρότυπο  πιλοτικό πρόγραμμα μαθημάτων περί φιλοζωίας στο Πρώτο Δημοτικό Σχολείο Σάμου μετά από την πρωτοβουλία του Φιλοζωικού Σωματείου Σάμου.

Ένα τέτοιο πρόγραμμα ήταν πάντα ένας από τους πιο βασικούς στόχους του σωματείου μας, γιατί τα παιδιά και οι νέοι είναι χωρίς αμφιβολία οι καλύτεροι πρεσβευτές της φιλοζωίας.  Τριάντα (30) μαθητές των δύο ΣΤ΄ τάξεων παρακολουθήσαν αυτό το μάθημα με μεγάλο ενδιαφέρον. Κεντρικό ρόλο έπαιξε ο αρχιφύλακας κ. Δημήτρης Καζόγλου με τον  σκύλο του Τζάκσον και τις εξηγήσεις του συμπλήρωσαν ο εκπαιδευτής σκύλων κ. Νίκος Βαλσάμης και μέλη του σωματείου μας.

Ο κ. Καζόγλου ξεκίνησε το μάθημα με πληροφορίες για την σωστή συμπεριφορά απέναντι στα σκυλιά, για τις ανάγκες, τον χαρακτήρα, τις ιδιαιτερότητες και ικανότητες τους. Με έναν ιδιαίτερα κατανοητό τρόπο μετέδωσε αρκετές  γνώσεις στους μαθητές, που τον παρακολούθησαν με μεγάλη προσοχή. Εννοείται πως η πιο σημαντική στιγμή του μαθήματος ήταν η εμφάνιση του πολύ φιλικού και πανέξυπνου σκύλου του. Ο Τζάκσον κέρδισε αμέσως τις καρδιές των παιδιών, ακόμα και αυτών, που φοβούνται τα σκυλιά. Όπως τους είχε πει από πριν, ο κ. Καζόγλου περιμένανε όλα με ηρεμία και υπομονή να έρθει ο Τζάκσον από μόνος του κοντά στο καθένα για να τον χαϊδέψουν με μεγάλη τρυφερότητα. Ο αρχιφύλακας τους έδειξε αρκετές περιπτώσεις θεμιτής συμπεριφοράς απέναντι στα σκυλιά, πως ανταποκρίνεται ένας σκύλος, τι σημαίνουν  διάφορες στάσεις του σώματος του και ότι χρειάζεται μεγάλη προσοχή πώς να προσεγγίσουμε έναν σκύλο. Τόνισε επίσης, πως δεν υπάρχει κανένας λόγος να φοβόμαστε τα σκυλιά,  απλά  σε  συγκεκριμένες περιπτώσεις δεν τα πλησιάζουμε.  

Φυσικά έγινε και αναφορά στα αδέσποτα ζώα, στους λόγους εγκατάλειψης, την ανάγκη και υποχρέωση φροντίδας και σίτισης τους. Εξηγήσαμε  στους μαθητές, εφόσον θέλουν να πάρουν σκύλο (μόνο βέβαια με την έγκριση των γονέων τους), να μην τον αγοράσουν, αλλά να υιοθετήσουν ένα αδέσποτο και τους ενημερώσαμε σχετικά για αυτήν την διαδικασία. Μεγάλο το ενδιαφέρον των μαθητών και τόσες πολλές οι ερωτήσεις τους, που  αγνόησαν  ακόμα και το χτύπημα του κουδουνιού….. Εννοείται πως θα συνεχιστεί αυτό το τόσο επιτυχές πρόγραμμα και σε άλλα σχολεία.

Το σωματείο μας ευχαριστεί θερμά όσους βοήθησαν να πραγματοποιηθεί αυτό το πρότυπο  μάθημα: την Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, ιδιαίτερα την κ. Πέλλα Παππά, τον διευθυντή του Πρώτου Δημοτικού Σχολείου Σάμου κ. Κονδύλη Κωνσταντίνο και τους δασκάλους, τον διευθυντή της Αστυνομίας κ. Ελευθεριάδη Λάζαρο, τον εκπαιδευτή σκύλων κ. Νίκο Βαλσάμη και προ πάντων τον αρχιφύλακα  κ. Καζόγλου Δημήτρη και τον σκύλο του Τζάκσον.

Share:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on linkedin
LinkedIn
Single Post Samostoday
Single Post Samostoday
Single Post Samostoday

Follow us on Social Media

Τελευταία Νέα

Τα νέα μας στο Email σου

Γράψου στο εβδομαδιαίο Newsletter

Μη χάνεις τα σημαντικότερα νέα του νησιού σου

Κατηγορίες

Samostoday

Παρόμοια Άρθρα

Δήλωση Κώστα Τζίχα για τη χθεσινοβραδινή φωτιά στο ΚΥΤ

ΔΗΛΩΣΗ του Κώστα Τζίχα, δημοτικού συμβούλου και επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης στο δήμο Ανατολικής Σάμου

Πρώτα απ’ όλα εκφράζουμε την οδύνη μας για τον χαμό 2 νέων παιδιών και τα θερμά μας συλλυπητήρια στις οικογένειές τους. Επίσης εκφράζουμε τη συμπαράστασή

Περισσότερα »
Αναβολή προγραμματισμένων αγώνων βόλεϊ 31/10 και 01/11 λόγω σεισμού και πένθους

Αναβολή προγραμματισμένων αγώνων βόλεϊ 31/10 και 01/11 λόγω σεισμού και πένθους

Οι προγραμματισμένοι αγώνες βόλει για 31/10-1/11/20 αναβάλλονται λόγω σεισμού και πένθους. Πενθούμε όλοι για δυο όμορφα παιδιά που χάθηκαν τόσο απρόσμενα. Πενθούμε  για το άδικο του θανάτου αθλητές

Περισσότερα »