Ευγνώμονες ως Σαμιώτες για την 79 ΑΔΤΕ «Ταξιαρχία ΜΥΚΑΛΗ». Με σεβασμό στους ήρωες, η επετειακή εκδήλωση για το έπος του ’40

Τυχεροί ήταν όσοι βρέθηκαν στο κατάμεστο από θεατές αμφιθέατρο της Περιφερειακής Ενότητας Σάμου το Σάββατο βράδυ (27/10) για να παρακολουθήσουν την έξοχη επετειακή εκδήλωση της 79 ΑΔΤΕ με τίτλο, «Οι Σαμιώτες γράφουν ιστορία». Το έπος του ’40 και η δράση του 18ου Συντάγματος Πεζικού Σαμίων.

Η παραπάνω επετειακή εκδήλωση πραγματοποιήθηκε και με τη συμμετοχή της Ιεράς Μητρόπολης Σάμου, Ικαρίας και Κορσεών, της Στρατιωτικής μουσικής της 79 ΑΔΤΕ και της χορωδίας του 1ου και 2ου Γυμνασίων Σάμου.

0079ADTEekdilosi02

Από τις λίγες φορές που αντικρίσαμε τόσο μεγάλο αριθμό ανθρώπων ως ακροατήριο κάτι που φανέρωσε πριν ξεκινήσει η εκδήλωση, ότι θα πρόκειται για κάτι διαφορετικό. Στην είσοδο του αμφιθεάτρου είχε στηθεί με επιμέλεια έκθεση μουσειακού οπλισμού εποχής, ενώ υπήρχε και φωτογραφική έκθεση αρχειακού υλικού του 18ου Συντάγματος πεζικού Σαμίων και κειμηλίων του «Ιερού Λόχου».

Η επετειακή εκδήλωση ξεκίνησε με σύντομο χαιρετισμό του Ταξιάρχου Διοικητή της 79 ΑΔΤΕ κ. Αντωνίου Κωστάκη, ενώ αμέσως μετά ακολούθησε η καθ’ όλα εξαίρετη ομιλία για τη δράση του 18ου Συντάγματος Πεζικού Σαμίων, από τον Ταγματάρχη (ΔΒ) κ. Αναστάσιο Παππά.

0079ADTEekdilosi03

Ο κ. Παππάς αναφέρθηκε στην έντονη δράση που είχε το 18ο Σύνταγμα Πεζικού Σαμίων στο Ελληνοαλβανικό μέτωπο και στις δύσκολες αποστολές που του ανατέθηκαν από την ηγεσία του Ελληνικού Στρατού. Κατά τη διάρκεια των επιχειρήσεων 118 Αξιωματικοί και οπλίτες έπεσαν μαχόμενοι. Σε ένδειξη τιμής προς τους πεσόντες του Συντάγματος, όταν συγκροτήθηκε για πρώτη φορά ενεργός Σχηματισμός στη ν. Σάμο, έφερε την τιμητική ονομασία 118 Διοίκηση Ταγμάτων Εθνοφυλακής, ονομασία που προήλθε από τους 118 νεκρούς του 18ου ΣΠ Σαμίων.

Στη συνέχεια ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σάμου και Ικαρίας κ.κ. Ευσέβιος αναφέρθηκε στη δράση του Μητροπολίτη Σάμου και Ικαρίας Ειρηναίου στα χρόνια της κατοχής στη Σάμο, ενώ υπήρξε και ειδική ομιλία για τη δράση του Υποδιοικητή του 18ου Συντάγματος Πεζικού Σαμίων, Αντισυνταγματάρχη (ΠΖ) Χαράλαμπου Κεφαλόπουλου, από τον Επίλαρχο και εκπρόσωπο τύπου της 79 ΑΔΤΕ κ. Ιωάννη Καλιό.

Μετά τις ομιλίες ακολούθησε ανάγνωση φιλολογικών κειμένων από τον Υπολοχαγό (ΤΧ) κ. Ελευθέριο Κατόπη και την Ανθυπασπιστή (ΥΠ) κα Ειρήνη Καζαντζίδου, ενώ η Στρατιωτική Μουσική της 79 ΑΔΤΕ πλαισιωμένη από την χορωδία του 1ου και 2ου Γυμνασίων Σάμου, απέδωσαν 10 τραγούδια εκείνης της εποχής.

0079ADTEekdilosi04

Η 79 ΑΔΤΕ διά του Διοικητή της, απένειμε τιμητικές πλακέτες στο Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Σάμου και Ικαρίας κ.κ. Ευσέβιο, στην εγγονή του Συνταγματάρχη Χαράλαμπου Κεφαλόπουλου και σε εκπαιδευτικούς που βοήθησαν στην πραγματοποίηση της εκδήλωσης.

Συγκινητική η στιγμή όπου στο τέλος της εκδήλωσης, όλοι με μια φωνή έψαλλαν τον Εθνικό Ύμνο.

Την 28η Οκτωβρίου 1940 στην Ελλάδα δόθηκε μια προθεσμία τριών ωρών για ν’ αποφασίσει σχετικά με τον πόλεμο ή την ειρήνη, αλλά ακόμα και αν δίδονταν τρείς ημέρες ή τρείς εβδομάδες ή τρία έτη, η απάντηση θα ήταν ίδια, ΟΧΙ αποδεικνύοντας ότι οι Έλληνες δίδαξαν και διδάσκουν με τη στάση τους την αξιοπρέπεια στο πέρασμα των αιώνων. Τώρα πια ξέρουμε πως ο ήλιος μας και η θάλασσα είναι ακριβά πληρωμένα, πληρωμένα με ανθρώπινες ζωές και ιδανικά και τα χρωστάμε σ’ αυτούς που τα πλήρωσαν.

Στο κατάμεστο αμφιθέατρο της ΠΕ Σάμου ακούσαμε την ιστορία του 18ου ΣΠ Σαμίων, μια ιστορία γεμάτη, με νίκες στα πεδία των μαχών αλλά και το αίμα των νεκρών Σαμίων, Ικαριωτών, Φουρνιωτών αγωνιστών που έδωσαν τη ζωή τους για να μπορούμε εμείς σήμερα οι νεότεροι να λέμε με υπηρηφάνεια ότι «Οι Σαμιώτες γράφουν ιστορία».

0079ADTEekdilosi05

Την υπέροχη επετειακή εκδήλωση παρακολούθησε ο βουλευτής Σάμου κ. Δημήτρης Σεβαστάκης, ο Αντιπεριφερειάρχης Σάμου κ. Νίκος Κατρακάζος, ο Δήμαρχος Σάμου κ. Μιχάλης Αγγελόπουλος, η Στρατιωτική ηγεσία του τόπου (Διοικητές Όπλων και Σωμάτων Ασφαλείας), αντιπροσωπεία του Κλήρου,  Περιφερειακοί και Δημοτικοί Σύμβουλοι, φορείς του τόπου, καθώς και πλήθος κόσμου.

Σίγουρα μια υπέροχη βραδιά και σας ευχαριστούμε.

Αλέξης Κομνηνός

Περισσότερες φωτογραφίες μπορείτε να δείτε εδώ…

Share:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on linkedin
LinkedIn
Single Post Samostoday
Single Post Samostoday
Single Post Samostoday

Follow us on Social Media

Τελευταία Νέα

Τα νέα μας στο Email σου

Γράψου στο εβδομαδιαίο Newsletter

Μη χάνεις τα σημαντικότερα νέα του νησιού σου

Κατηγορίες

Samostoday

Παρόμοια Άρθρα

Ορκίστηκε Δημοτικός Σύμβουλος ο Δημήτρης Έλληνας

Δημήτρης Έλληνας: Η Σάμος πιστεύω βρίσκεται σε μια κατάσταση «γαρνιτούρας» στους μεγάλους τουριστικούς προορισμούς

Στο πρωινό μαγκαζίνο του Radio Café 102.4 φιλοξενήθηκε τηλεφωνικά ο τουριστικός πράκτορας και δημοτικός σύμβουλος, κ. Δημήτρης Έλληνας. Ο τουρισμός στη Σάμο τελείωσε απότομα λόγω

Περισσότερα »
Συνελήφθη ημεδαπός στη Σάμο, για παράβαση του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας

Συνελήφθη ημεδαπός στη Σάμο, για παράβαση του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας

Συνελήφθη την Κυριακή (25/10) στην ευρύτερη περιοχή του Καρλοβασίου στη Σάμο, από αστυνομικούς του Αστυνομικού Τμήματος Καρλοβασίου, ημεδαπός, για παράβαση του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας. Ειδικότερα,

Περισσότερα »