Έσβησε η φωτιά στoν Μεσόκαμπο της Σάμου

Σύλληψη 31χρονου και 32χρονου, για το αδίκημα της κλοπής

Τα μεσάνυχτα του Σαββάτου κατάφερε να τεθεί υπό πλήρη έλεγχο, από τις επίγειες δυνάμεις πυρόσβεσης, η πυρκαγιά που ξέσπασε από άγνωστη μέχρι στιγμής αιτία στις 5 το απόγευμα της ίδιας ημέρας.

Το προσωπικό της ΠΥ Σάμου και οι Εθελοντές πυροσβέστες (σχεδόν όλων των εθελοντικών κλιμακίων του νησιού) έδωσαν  μάχη με το χρόνο,  για να περιορίσουν τα μέτωπα, με σύμμαχό τους την εξασθένηση  των βορείων ανέμων.

Η πυρκαγιά  που εκδηλώθηκε σε δασική έκταση, λόγω των ισχυρών βορείων ανέμων που έπνεαν στην περιοχή πήρε γρήγορα διαστάσεις και με δεδομένο την απουσία των πυροσβεστικών αεροπλάνων αφού   που για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια αποφασίστηκε τον περασμένο Ιούνιο, σε κανένα από τα νησιά του Βορείου Αιγαίου να μην σταθμεύει μόνιμα πυροσβεστικό   αεροπλάνο.

Επίσης το  πυροσβεστικό ελικόπτερο που σταθμεύει στη Σάμο επιχείρησε μετά από μισή ώρα περίπου,  γεγονός που έκανε πολύ δύσκολο το έργο της κατάσβεσης που είχαν επωμιστεί εξολοκλήρου οι επίγειες δυνάμεις.

Ωστόσο λόγω της  γρήγορης εξάπλωσης της φωτιάς  σε περιοχή ιδιαίτερα τουριστική με πολλές ξενοδοχειακές μονάδες, αποφασίστηκε από τη  Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας  ν’ αποσταλούν δύο πυροσβεστικά αεροσκάφη και δύο ελικόπτερα, τα οποία επιχείρησαν για μικρό χρονικό διάστημα λόγω του ότι ήδη είχε αρχίσει να πέφτει το σκοτάδι. Επίσης συνολικά επιχείρησαν  31 πυροσβέστες με 13 οχήματα. Συνδρομή παρείχαν  88 εθελοντές και 27 εθελοντικά οχήματα.

Αργά το βράδυ του Σαββάτου (24/08) έφτασε στη Σάμο ελικόπτερο Super Puma και C-130 που μετέφεραν προσωπικό της ΕΜΑΚ για να βοηθήσουν στην κατάσβεση της πυρκαγιάς.

00Fotia

Το απόγευμα του Σαββάτου όμως ήταν δύσκολο και για τους ενοίκους ξενοδοχείων της περιοχής νότια της πυρκαγιάς (Αγία Ελεούσα – και κοντά στο Πυθαγόρειο), όπου για προληπτικούς λόγους εκκενώθηκαν τα ξενοδοχεία και οι τουρίστες μεταφέρθηκαν στην παραλία και από εκεί με σκάφη του Λιμενικού και ιδιωτικά σκάφη μεταφέρθηκαν στην Μαρίνα Πυθαγορείου και στο λιμάνι Πυθαγορείου.

Φυσικά η ΕΟ Πυθαγορείου – Σάμου με μέριμνα της ΕΛ.ΑΣ. παρέμεινε κλειστή και η εκτροπή των οχημάτων γινόταν στο «Σιδερένιο γεφύρι» και από το δρόμο που από το Πυθαγόρειο και μέσω της Ι.Μ. Αγίας Τριάδας, οδηγεί στους Μυτιληνιούς.

Οι τουρίστες περίπου διακόσιοι στον αριθμό μεταφέρθηκαν στο κλειστό γυμναστήριο Πυθαγορείου, όπου εκεί τους ανακοινώθηκαν ότι τα δύσκολα πέρασαν και όλοι απόψε θα διανυκτερεύσουν σε άλλα καταλύματα, μέχρι το πρωί όπου θα μεταβούν και πάλι στα ξενοδοχεία τους εφ΄όσον η κατάσταση ήταν καλύτερη.

Στο κλειστό γυμναστήριο συντόνιζαν την κατάσταση ο Περιφερειάρχης Σάμου κ. Νίκος Κατρακάζος, ο Αντιδήμαρχος Σάμου κ. Πάρης Παπαγεωργίου και άλλοι φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ώστε να βρεθούν άμεσα καταλύματα για τους τουρίστες.

Τα δύο πυροσβεστικά αεροπλάνα αναχώρησαν για την Ελευσίνα, ενώ στο αεροδρόμιο Σάμου, παρέμειναν  τρία πυροσβεστικά ελικόπτερα. Το μόνιμης στάθμευσης στη Σάμο, ένα από τη Χίο κι ένα από την Ελευσίνα.

Στο σημείο της πυρκαγιάς παραμένουν ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις για την εκδήλωση τυχόν αναζωπυρώσεις.

Επίσης σε συνεχή επικοινωνία βρίσκονταν ο Βουλευτής του Νομού Σάμου κ. Χριστόδουλος Στεφανάδης με τον Υπουργό Εσωτερικών κ. Τάκη Θεοδωρικάκο σχετικά με τη μεγάλη πυρκαγιά στη Σάμο στην περιοχή του Μεσοκάμπου. Ο Υπουργός Εσωτερικών διαβεβαίωσε τον Βουλευτή Σάμου, ότι η Κυβέρνηση θα κάνει ότι είναι δυνατόν για την ασφάλεια των πολιτών και επισκεπτών, όπως επίσης θα συνδράμει με αεροπορικά και επίγεια μέσα για την άμεση κατάσβεση της πυρκαγιάς.

To σχόλιό μας στο Facebook:

Καλημέρα και καλή Κυριακή σε όλους μας. ΥΠΟ ΠΛΗΡΗ ΕΛΕΓΧΟ, η πυρκαγιά στην περιοχή Μεσοκάμπου (ανεμογεννήτριες).

Άλλη μια δύσκολη νύχτα και άλλη μια δύσκολη μέρα γενικά για το νησί μας πέρασε. Πέρασε γιατί απλά κάποιοι άνθρωποι υπερέβαλαν εαυτούς, είτε λέγονται επαγγελματίες – εθελοντές πυροσβέστες, είτε λέγονται αστυνομικοί – λιμενικοί – 79 ΑΔΤΕ, φορείς τοπικής αυτοδιοίκησης ή λέγονται απλοί πολίτες. Όλοι αυτοί από την πρώτη στιγμή ρίχτηκαν στη μάχη της κατάσβεσης της πυρκαγιάς και στην προστασία των πολιτών όσο αφορά την ασφάλειά τους.

Ξενοδοχειακές μονάδες εκκενώθηκαν προληπτικά αλλά μέχρι εκεί. Και εκκενώθηκαν για λόγους ασφαλείας των τουριστών. Αλλά μέχρι εκεί και όχι παραπάνω καταστροφολογία. Οι εγκαταστάσεις δεν υπέστησαν σοβαρές ζημιές (μικροζημιές), γιατί προστατεύθηκαν από τους πυροσβέστες. Από σήμερα και πάλι είναι σε θέση να προσφέρουν τις υπηρεσίες στους πελάτες τους και όχι μόνο.

Για το θέμα των αεροσκαφών. Πολλά γράφηκαν, πολλά ακούστηκαν. Το θέμα όμως είναι ότι δεν τα έχουμε εδώ στο αεροδρόμιο της Σάμου, γιατί έτσι σχεδιάστηκε από την αρχή της αντιπυρικής περιόδου. Κι εκεί έπρεπε να είχε γίνει η μεγάλη πίεση από τους αρμόδιους φορείς. Πριν και όχι μετά. Από λόγια με υποσχέσεις χορτάσαμε. Και από δηλώσεις που γίνονται, γιατί πρέπει να γίνουν.

Η ιστορία για το νησί της Σάμου έχει αποδείξει, ότι όταν τα πυροσβεστικά αεροπλάνα είναι εδώ, οι ζημιές είναι μηδενικές. Όταν όμως δεν είναι εδώ, δυστυχώς θρηνούμε μεγάλες ζημιές.

Η χθεσινή πυρκαγιά πρέπει να ευαισθητοποιήσει όλους μας, γιατί στις πρώτες στιγμές εκδήλωσής της θα είμαστε μόνοι μας, βοηθούμενοι ΜΟΝΟ από ένα ελικόπτερο. Και η μάχη δίνεται στα πρώτα λεπτά. Μετά το 20λεπτο – μισάωρο η μάχη είναι άνιση.

Σε διάφορα σημεία παραμένουν πυροσβεστικές δυνάμεις όπου επιχειρούν για τυχόν αναζωπυρώσεις, ενώ τα πυροσβεστικά ελικόπτερα πραγματοποιούν προληπτικές ρίψεις σε σημεία που μπορεί να δώσουν αναζωπύρωση.

Η Σάμος είναι όμορφη, έχει το δυνατότερο εθελοντικό κίνημα κι έχει ανθρώπους που παρά τα όποια προβλήματα νοιάζονται για τον τόπο. Συνεχίζουμε…

00CharismaMikro

Share:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on linkedin
LinkedIn
Single Post Samostoday
Single Post Samostoday
Single Post Samostoday

Follow us on Social Media

Τελευταία Νέα

Τα νέα μας στο Email σου

Γράψου στο εβδομαδιαίο Newsletter

Μη χάνεις τα σημαντικότερα νέα του νησιού σου

Κατηγορίες

Samostoday

Παρόμοια Άρθρα

Κορονοϊός: 229 νέα κρούσματα στην Ελλάδα. 5 νέα κρούσματα στην Π.Ε. Σάμου

Κορονοϊός: Σχεδόν 500 διασωλημένοι, 3.227 νέα κρούσματα στην Ελλάδα. 1 κρούσμα στη Σάμο

Σήμερα ανακοινώνουμε 3227 νέα κρούσματα του νέου ιού στη χώρα, εκ των οποίων 11 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 85261, εκ

Περισσότερα »
Διακοπή υδροδότησης στις περιοχές «Γκιώνηδες» Κοινότητας Μαυρατζαίων, «Νεροτρουβιά» Κοινότητας Μύλων, «Καρίτσα» Κοινότητας Παγώνδου

Χωρίς νερό στις περιοχές Νεάπολη, Ταμπάκικα, έως και την περιοχή Γεφυράκι «Φανάρια»

Λόγω βλάβης, σε κεντρικό αγωγό ύδρευσης της πόλης της Σάμου, έχει δημιουργηθεί πρόβλημα υδροδότησης στις περιοχές Νεάπολη, Ταμπάκικα, έως και την περιοχή Γεφυράκι «Φανάρια». Ελπίζουμε

Περισσότερα »
Τον  πρόεδρο και τα μέλη του Ελληνικού τμήματος Αντισεισμικής Μηχανικής Ε.Τ.Α.Μ δέχθηκε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης

Τον πρόεδρο και τα μέλη του Ελληνικού τμήματος Αντισεισμικής Μηχανικής Ε.Τ.Α.Μ δέχθηκε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης

Τον  πρόεδρο και τα μέλη του Ελληνικού τμήματος Αντισεισμικής Μηχανικής Ε.Τ.Α.Μ δέχθηκε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ.κ. Ευσέβιος  στο γραφείο του,  τον ενημέρωσαν για τις

Περισσότερα »