Εργατικό Κέντρο Σάμου: Βάζουμε μπροστά τις δικές μας ανάγκες!

Μεγάλη επιτυχία είχαν οι εκδηλώσεις της ΕΕΔΥΕ στη Σάμο

Στη σύσκεψη σωματείων και φορέων του νησιού, που πραγματοποιήθηκε στις 12 Σεπτέμβρη στο Εργατικό Κέντρο, συζητήθηκαν τα σημαντικότερα προβλήματα που απασχολούν τους εργαζόμενους, τους αυτοαπασχολούμενους και μικρούς εμπόρους, τους αγρότες και επιστήμονες, τους νέους και τις νέες του νησιού μας. Κοινή διαπίστωση όλων ότι η οργή και η αγανάκτηση πρέπει να γίνει δύναμη δράσης και αγώνα, ενάντια στην πολιτική και σε αυτούς που μας έχουν φέρει σε αυτή την κατάσταση, βάζοντας μπροστά την πάλη για την κάλυψη των δικών μας αναγκών.

Η κατάργηση του μειωμένου ΦΠΑ στα νησιά μας θα μπει σε εφαρμογή από 1-1-2019. Ακόμη και αν δοθεί άλλη μια παράταση μέσα στην προεκλογική περίοδο για ψηφοθηρικά οφέλη, κυβέρνηση και Ε.Ε. θεωρούν ότι το μέτρο «συνιστά σημαντική διαρθρωτική μεταρρύθμιση» και θα εφαρμοστεί. Για μας τους νησιώτες είναι επιτακτική η ανάγκη όχι μόνο να μην καταργηθεί ο μειωμένος συντελεστής ΦΠΑ, αλλά να διευρυνθεί σε όλα τα νησιά και να καταργηθεί αυτός που υπάρχει σε τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης. Να σταματήσει η φοροληστεία του λαού.

Ο εγκλωβισμός προσφύγων και μεταναστών στο νησί μας, εξαιτίας του πολέμου, οξύνεται με περίπου 4.000 και πλέον να βρίσκονται στο νησί και στο Hot spot. Ενώ αυτό μεγαλώνει τα προβλήματα που ήδη υπάρχουν, κυβέρνηση και μια σειρά φορείς της πόλης της Σάμου, συζητούν αν θα μεταφερθεί το hot spot στο κέντρο, ανατολικά ή δυτικά του νησιού, λες και πρόκειται για σκουπίδια και όχι για ανθρώπους. Η θέση μας είναι : να κλείσει ΤΩΡΑ το Hot spot στη Σάμο και στα άλλα νησιά, να μην γίνει κανένα νέο σε οποιοδήποτε σημείο του νησιού, να απεγκλωβιστουν και να μετακινηθούν στην ηπειρωτική Ελλάδα και στη συνέχεια άμεσα σε όποια χώρα επιθυμούν. Εκφράζουμε αλληλεγγύη. Όχι στο δηλητήριο του ρατσισμού, του εθνικισμού και της ξενοφοβίας.

Έχουμε ανάγκη από φθηνές, συχνές και ασφαλείς ακτοπλοϊκές και αεροπορικές συγκοινωνίες. Το μεταφορικό ισοδύναμη δεν θα μας σώσει.

Η συνεχής υποστελέχωση και υποχρηματοδότηση που υπάρχει στην υγεία, οδηγούν τον κόσμο των νησιών μας να βάζει βαθιά το χέρι στην τσέπη ή να μην έχει την απαραίτητη περίθαλψη και φροντίδα, δεν μπορούμε να την ανεχτούμε άλλο.

Είναι ανάγκη να γίνουν έργα προστασίας της ανθρώπινης ζωής και της λαϊκής περιουσίας (αντιπλημμυρικά, αντισεισμικά, αντιπυρικά, εργατικές κατοικίες, ΧΥΤΑ κλπ).

Το ΦΠΑ, το προσφυγικό, η υγεία, οι συγκοινωνίες, το πώς θα προστατευτεί η ζωή και το βιός μας είναι ζητήματα αιχμής που αφορούν κάθε Σαμιώτη που μοχθεί καθημερινά να τα βγάλει πέρα και να ζήσει αξιοπρεπώς την οικογένειά του.

Το επόμενο διάστημα θα τα παλέψουμε με σχέδιο, ορμή, συντονισμένα

μαζί με τα ειδικά ζητήματα του κλάδου του ο καθένας.

Ο Σεπτέμβρης θα είναι μήνας πλατιάς ενημέρωσης του λαού των νησιών μας μέσα από συνεδριάσεις Δ.Σ. σωματείων, φορέων και συλλόγων, γενικές συνελεύσεις, συσκέψεις, περιοδείες σε χώρους δουλειάς, σε πόλεις και χωριά, πολύμορφες αγωνιστικές πρωτοβουλίες. Η δράση μας θα κλιμακωθεί τον Οκτώβρη με νέα σύσκεψη, περαιτέρω δράση και κινητοποιήσεις. Καλούμε όλα τα σωματεία, φορείς και συλλόγους, το λαό των νησιών μας να είναι σε αγωνιστική επαγρύπνηση.

Κάθε εκλεγμένος σε Δ.Σ. σωματείου ή συλλόγου έχει ευθύνη για τη στάση που κρατάει αυτές τις ώρες σε ζητήματα που καίνε την εργατική τάξη και το λαό μας. Η απουσία από τον αγώνα την ώρα που αποδεδειγμένα έχουν κηρύξει «πόλεμο» ενάντια μας δεν μπορεί να συνεχιστεί άλλο από κάποιους. Η αδράνεια και η μη συμμετοχή ρίχνει νερό στο μύλο της κυβέρνησης και της αντιλαϊκής πολιτικής. Είναι συνενοχή στο έγκλημα που διαπράττεται σε βάρος του λαού.

Συνεχίζουμε ακούραστα την προσπάθεια για κοινή δράση των εργαζομένων με τους αυτοαπασχολούμενους, μικρέμπορους και φτωχούς αγρότες. Έχουμε ανοιχτές τις πόρτες του διαλόγου και του συντονισμού. Είναι καθήκον μας να δυναμώσουν σε αγωνιστική κατεύθυνση τα σωματεία, οι σύλλογοι και οι φορείς του τόπου μας, να συμμετέχουν σε αυτά περισσότερος κόσμος, να παλέψουμε και να διεκδικήσουμε λύσεις με βάση τις ανάγκες μας .

Θα κάνουμε προσπάθεια περισσότερα σωματεία, φορείς και σύλλογοι να δραστηριοποιηθούν.

Η εργατική τάξη και ο λαός μπορεί να φέρει τα πάνω κάτω! Να αλλάξει τα πράγματα υπέρ του!

Η Διοίκηση του ΕΚΣ

00Elia

Share:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on linkedin
LinkedIn
Samostoday

Παρόμοια Άρθρα