Εργατικό Κέντρο Σάμου: Κάλεσμα- Ανακοίνωση προς τα σωματεία και τους φορείς του νησιού για λήψη άμεσων και ουσιαστικών μέτρων για το προσφυγικό- μεταναστευτικό ζήτημα.

Εργατικό Κέντρο Σάμου: Κάλεσμα- Ανακοίνωση προς τα σωματεία και τους φορείς του νησιού για λήψη άμεσων και ουσιαστικών μέτρων για το προσφυγικό- μεταναστευτικό ζήτημα.

Η Διοίκηση του Εργατικού Κέντρου Σάμου καλεί τα σωματεία, όλους τους φορείς και τους συλλόγους του νησιού σε συντονισμό  και κοινή δράση ώστε να διεκδικήσουμε ενωμένοι την λήψη άμεσων και ουσιαστικών μέτρων για το προσφυγικό- μεταναστευτικό ζήτημα.

Αγωνιζόμαστε για:

 • Να μην υπάρχει κανένα hotspot στο νησί. Να κλείσει αυτό που ήδη υπάρχει. Να μην ανοίξει κανένα νέο hotspot-κέντρο φυλακή πουθενά, ανοιχτό ή κλειστό.
 • Άμεσο απεγκλωβισμό προσφύγων και μεταναστών από το νησί και τη χώρα.
 • Μετακίνηση τους σε ανθρώπινα κέντρα φιλοξενίας στην ηπειρωτική Ελλάδα. Εκεί να διατυπώνονται τα αιτήματα ασύλου κλπ και από εκεί σύντομα και με ασφάλεια να πηγαίνουν σε όποια χώρα επιθυμούν.
 • Στη Σάμο να υπάρχει ένας μικρός χώρος καταγραφής, ταυτοποίησης και πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας.
 • Να καταργηθεί η Συφωνία Ελλάδας-Ευρωπαϊκής Ένωσης –Τουρκίας και όποια άλλη συνθήκη τους εγκλωβίζει στα νησιά και τη χώρα.
  • Ιδιαίτερη μέριμνα και φροντίδα για τα ασυνόδευτα παιδιά, επανενώσεις οικογενειών, κανένας ανήλικος, έγκυος και ευάλωτος σε ακατάλληλες συνθήκες.
  • Πλήρης σεβασμός των δικαιωμάτων στο άσυλο, όχι στην καταστολή και την καταπάτηση θεμελιωδών διεθνών και κατοχυρωμένων δικαιωμάτων.
  • Καμιά εμπλοκή των ΜΚΟ στο προσφυγικό-μεταναστευτικό. Η διαχείριση να είναι στην αποκλειστική ευθύνη του κρατους (υγειονομική περίθαλψη, εκπαίδευση κλπ). 
 • Να αποζημιωθούν στο 100% οι κάτοικοι που έχουν υποστεί ζημιές από τις συνέπειες του μαζικού εγκλωβισμού.

Επειδή η κατάσταση εξαιτίας του υπερπληθυσμού που είναι εκλωβισμένος κάτω από άθλιες συνθήκες στο νησί είναι πλέον υπερβολικά κακή και επικίνδυνη για πρόσφυγες-μετανάστες και για τους κατοίκους πρέπει η κυβέρνηση να πάρει άμεσα μέτρα και:

 • να μετακινήσει ΤΩΡΑ από το νησί, με πλοία που θα ναυλώσει, σε ανθρώπινα κέντρα στην ηπειρωτική χώρα πρόσφυγες και μετανάστες που μένουν εντός και εκτός ΚΥΤ σε άθλιες συνθήκες, οι οποίες επιδεινώνονται λόγω του χειμώνα και
 • να προσλάβει μόνιμο προσωπικό για όλες τις αναγκαίες θέσεις, για την πλήρη στελέχωση του Νοσοκομείου, του ΚΥΤ, του δήμου και όλων των υπηρεσιών που εμπλέκονται στη διαχείριση του προβλήματος.

Θεωρούμε ότι το πλαίσιο αιτημάτων που έχουν αποφασίσει ο Περιφερειάρχης και οι Δήμαρχοι των νησιών του Αιγσίου δεν συμβάλει στην ουσιαστική αντιμετώπιση του μαζικού εγκλωβισμού. Αντίθετα αποδέχεται τη λειτουργία hot spot στα νησιά ανοιχτών ή κλειστών, δηλαδή αποδέχεται την  συμφωνία ΕΕ- Τουρκίας που μετατρέπει το νησί και τα άλλα νησιά του Βορείου Αιγαίου σε στρατόπεδα συγκέντρωσης ξεριζωμένων και εξαθλιωμένων. 

Τα αιτήματα της 7ης Φλεβάρη και η μαζική συσπείρωση σωματείων και φορέων στο νησί μας γύρω από αυτά, είναι τα μόνα που χτυπούν το πρόβλημα και μπορούν να δώσουν άμεση ανακούφιση και ουσιαστική λύση στα προβλήματα που ζουν πρόσφυγες-μετανάστες και κάτοικοι.

Για όλα αυτά καλούμε σε Σύσκεψη τη Δευτέρα 9 Δεκεμβρίου, στις 6 το απόγευμα, στο Εργατικό Κέντρο, για να συζητήσουμε την κλιμάκωση της αγωνιστικής διεκδίκησης.

Share:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on linkedin
LinkedIn
Single Post Samostoday
Single Post Samostoday
Single Post Samostoday

Follow us on Social Media

Τελευταία Νέα

Τα νέα μας στο Email σου

Γράψου στο εβδομαδιαίο Newsletter

Μη χάνεις τα σημαντικότερα νέα του νησιού σου

Κατηγορίες

Samostoday

Παρόμοια Άρθρα

Γεράσιμος Χουλιάρας: Οι κάτοικοι της Σάμου να αποφεύγουν τα παλιά και καταπονημένα κτήρια

Γεράσιμος Χουλιάρας: Οι κάτοικοι της Σάμου να αποφεύγουν τα παλιά και καταπονημένα κτήρια

Συμπληρώνεται σχεδόν ένας μήνας από τον ισχυρό σεισμό βόρεια της Σάμου. Η ανάλυση των σεισμολογικών δεδομένων του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, παρουσιάζουν μια

Περισσότερα »