Επιστολή των Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων των Δημοτικών Σχολείων Σάμου για την εκπαίδευση των παιδιών προσφύγων/μεταναστών

Επιστολή απέστειλαν, οι σύλλογοι Γονέων & Κηδεμόνων των Δημοτικών σχολείων πόλεως Σάμου, οι οποίοι τονίζουν το θέμα της εκπαίδευσης παιδιών μεταναστών/προσφύγων, θέτοντας υπόψη των αρμοδίων τις προτάσεις τους. Η επιστολή απευθύνεται στον υπουργό Παιδείας, τον Δήμαρχο Σάμου, τον Αντιπεριφερειάρχη Σάμου, την Περιφερειακή Δνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Βορείου Αιγαίου, την Διευθύντρια Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Σάμου καθώς και στη Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας Περιφερειακής Ενότητας Σάμου. Η επιστολή αναλυτικά έχει ως εξής:

00Prosfigopoula 450x251

Σε συνέχεια της ενημέρωσης, που είχαμε ως σύλλογοι γονέων & κηδεμόνων των δημοτικών σχολείων της πόλης  Σάμου, με το υπ.αριθμ.688/11-10-16 έγγραφο Γεν. Γραμματέα ΥΠΕΘ, για το θέμα της λειτουργίας δομών εκπαίδευσης για τα παιδιά των προσφύγων /μεταναστών, εντός των σχολείων της πόλης μας, θα θέλαμε ως γονείς και πολίτες του Δήμου Σάμου, να επισημάνουμε τα παρακάτω:

Σεβόμαστε τις υποχρεώσεις της χώρας μας όπως αυτές προκύπτουν από τη διεθνή και Ελληνική νομοθεσία και ειδικότερα τις διατάξεις του Ν.2101/1992(Α’ 192), με το οποίο κυρώθηκε η «Διεθνής Σύμβαση του ΟΗΕ για τα δικαιώματα του παιδιού.

Κανείς από εμάς τους γονείς δεν αμφισβητεί το δικαίωμα πρόσβασης στην εκπαίδευση όλων των παιδιών του σύγχρονου κόσμου.

Τονίζουμε τον ακριτικό χαρακτήρα της Σάμου και τη δεινή θέση, στην οποία έχει περιέλθει το σύνολο του πληθυσμού στην προσπάθεια υποδοχής – περίθαλψης των προσφύγων/μεταναστών και κυρίως από τη υπέρμετρη συσσώρευση τους.

Είναι γνωστό ότι στο Κέντρο Φιλοξενίας (hotspot), λόγω υπερπληθυσμού (τριπλάσιος μέχρι τώρα, σε αριθμό της δυναμικότητάς του), δεν είναι δυνατόν να εξασφαλιστούν οι απαιτούμενες προϋποθέσεις καλής  υγείας και  διαβίωσης των ανθρώπων που ζουν εκεί. Υπάρχουν λοιπόν οι συνθήκες (και η πληροφόρηση) για την εκδήλωση μολυσματικών και παρασιτικών ασθενειών όπως η Ελονοσία και η Ψώρα, που δεν καλύπτονται με τα προγράμματα εμβολιασμού που εφαρμόζονται στα παιδιά.  

Σε περίπτωση συστέγασης παιδιών που νοσούν από μεταδιδόμενες ασθένειες με υγιή παιδιά, υπάρχει πάντα ο κίνδυνος εξάπλωσης αυτών και πιθανότητα εκδήλωσης επιδημιών.

Η καθημερινή άφιξη σημαντικού αριθμού προσφύγων/μεταναστών στο νησί μας και με την αβεβαιότητα ως προς το χρόνο παραμονής τους, δημιουργείται μεγάλη ανησυχία ως προς την απρόσκοπτη εφαρμογή του εκπαιδευτικού προγράμματος. Κατά τη διάρκεια του σχολικού έτους, ο αριθμός των παιδιών προσφύγων/μεταναστών, θα αυξομειώνεται και αυτό από μόνο του δημιουργεί παράγοντα δυσλειτουργίας.

Προς

Υπουργό Π. Ε. Θ.

Δήμαρχο Σάμου

Αντιπεριφερειάρχη Σάμου

Περιφ. Δ/ντη Α’βάθμιας Εκπ/σης

Προϊσταμένη  Α’βάθμιας Εκπ/σης Σάμου

Δ/νση Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας ΠΕ Σάμου 

Κοιν.

Γραφείο Πρωθυπουργού

Βουλευτή Σάμου

Περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου

Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Σάμου, Ικαρίας & Κορσέων κ.κ. Ευσέβιο

Εισαγγελέα Πρωτοδικών Σάμου

Διευθυντές Δημοτικών Σχολείων

Share:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on linkedin
LinkedIn
Single Post Samostoday
Single Post Samostoday

Follow us on Social Media

Τελευταία Νέα

Τα νέα μας στο Email σου

Γράψου στο εβδομαδιαίο Newsletter

Μη χάνεις τα σημαντικότερα νέα του νησιού σου

Κατηγορίες

Samostoday

Παρόμοια Άρθρα

Επίσκεψη κυβερνητικού κλιμακίου στη Σάμο και προώθηση των εργασιών αποκατάστασης

Επίσκεψη κυβερνητικού κλιμακίου στη Σάμο και προώθηση των εργασιών αποκατάστασης

Τη Δευτέρα, 11 Ιανουαρίου 2021, επισκέφθηκε τη Σάμο κυβερνητικό κλιμάκιο αποτελούμενο από τον Γενικό Γραμματέα Οικονομικής Πολιτικής του Υπουργείου Οικονομικών, κ. Χρήστο Τριαντόπουλο, τον Γενικό

Περισσότερα »