Επιστολή Δημάρχου Σάμου για τις αρνητικές συνέπειες που θα επιφέρει στον θαλάσσιο τουρισμό η εφαρμογή των διαλαμβανομένων στο άρθρο 85 του Ν.4504/2017, «Τέλος Πλοίων Αναψυχής και Ημερόπλοιων», από 01/04/2019

Σύλληψη 31χρονου και 32χρονου, για το αδίκημα της κλοπής

Επιστολή προς την Υπουργό Τουρισμού κα Έλενα Κουντουρά και τον Υπουργό Νησιωτικής Πολιτικής κ. Φώτη Κουβέλη απέστειλε ο Δήμαρχος Σάμου κ. Μιχάλης Αγγελόπουλος σχετικά με την εφαρμογή των διαλαμβανομένων στο άρθρο 85 του Ν.4504/2017 «Τέλους Πλοίων Αναψυχής και Ημερόπλοιων», από 01/04/2019. Αναλυτικά η επιστολή έχει ως εξής:

«Κυρία και Κύριε Υπουργέ  

Με την παρούσα επιστολή μας, επιθυμούμε να επισημάνουμε τις αρνητικές συνέπειες που θα επιφέρει στον θαλάσσιο τουρισμό της νησιωτικής Ελλάδας, η εφαρμογή των διαλαμβανομένων στο άρθρο 85 του Ν.4504/2017, «Τέλος Πλοίων Αναψυχής και Ημερόπλοιων», από 01/04/2019.

Ειδικότερα, προβλέπεται ότι τα σκάφη που θα εισέρχονται στα ελληνικά χωρικά ύδατα έστω και για μία ημέρα ενός ημερολογιακού μήνα, καλούνται να πληρώσουν τέλη (Transit Log στο Τελωνείο και ΕΚΟΕΝ στο Λιμεναρχείο), για ολόκληρο τον μήνα αυξάνοντας έτι περαιτέρω τα ήδη επιβαρυμένα λειτουργικά τους έξοδα.

Είναι αντιληπτό ότι η αύξηση των δημοσίων εσόδων αποτελεί επιτακτική ανάγκη, αλλά η υπεροφορολόγηση ενός κλάδου ήδη επιβαρυμένου θα οδηγήσει στην δημιουργία θνησιγενών επιχειρήσεων, ακυρώνοντας με τον τρόπο αυτό την όποια επιδίωξη αύξησης των δημόσιων εσόδων.

Πέραν τούτου, θα επέλθουν σημαντικές αρνητικές επιπτώσεις στην τοπική οικονομία των νησιών και ιδιαίτερα στον κλάδο εστίασης – διασκέδασης, εμπορίου και παροχής ναυτιλιακών υπηρεσιών.

Η θέσπιση αυτού του τέλους καθιστά απαγορευτικό το κόστος προσέγγισης μεσαίου μεγέθους τουριστικών σκαφών στη νησιωτική χώρα με ότι αυτό συνεπάγεται για την βιωσιμότητα όχι μόνο των τοπικών επιχειρήσεων αλλά και αυτών των ίδιων των μαρινών.

Θεωρούμε ότι η συγκεκριμένη θεσμοθέτηση έγινε χωρίς να έχει προηγηθεί μία ενδελεχής μελέτη των επιπτώσεων στο ευρύτερο πλαίσιο του θαλάσσιου τουρισμού.

Στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων σας, παρακαλούμε να επανεξετάσετε το όλο ζήτημα, δημιουργώντας ένα νέο ρυθμιστικό πλαίσιο που θα προσφέρει στη χώρα το συγκριτικό πλαίσιο έναντι της γείτονος και παράλληλα θα αποτελέσει το πρώτο βήμα και απτό μέτρο για την στήριξη των νησιών που βρίσκονται στην οριογραμμή της επικράτειας και επί τέσσερα έτη υφίστανται τις αρνητικές συνέπειες της ανεξέλεγκτης εισόδου προσφύγων – μεταναστών».

Με Εκτίμηση

Ο

ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΣΑΜΟΥ

ΜΙΧΑΛΗΣ Α. ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΣ

Σάμος 28/01/2019

Α.Π. ΟΙΚ. Γ.Δ. 8   

ΠΡΟΣ : 1. ΥΠΟΥΡΓΟ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ

Κα ΕΛΕΝΑ ΚΟΥΝΤΟΥΡΑ

2. ΥΠΟΥΡΓΟ ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ ΚΑΙ ΝΗΣΙΩΤΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ

Κον ΦΩΤΗ ΚΟΥΒΕΛΗ

ΚΟΙΝ.: 1. ΥΦΥΠΟΥΡΓΟ ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ ΚΑΙ ΝΗΣΙΩΤΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ

Κον ΝΕΚΤΑΡΙΟ ΣΑΝΤΟΡΙΝΙΟ

2. ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ ΒΟΡΕΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ

Κα. ΧΡΙΣΤΙΑΝΑ ΚΑΛΟΓΗΡΟΥ

00CharismaMikro

Share:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on linkedin
LinkedIn
Single Post Samostoday
Single Post Samostoday
Single Post Samostoday

Follow us on Social Media

Τελευταία Νέα

Τα νέα μας στο Email σου

Γράψου στο εβδομαδιαίο Newsletter

Μη χάνεις τα σημαντικότερα νέα του νησιού σου

Κατηγορίες

Samostoday

Παρόμοια Άρθρα

Ισχυρότατος σεισμός έντασης 6,7 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε στις 13:51 το μεσημέρι της Παρασκευής ανοιχτά της Σάμου

Ισχυρότατος σεισμός έντασης 6,7 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε στις 13:51 το μεσημέρι της Παρασκευής ανοιχτά της Σάμου

Ισχυρότατος σεισμός έντασης 6,7 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε στις 13:51 το μεσημέρι της Παρασκευής ανοιχτά της Σάμου και ταρακούνησε πολλές περιοχές της Ελλάδας αλλά

Περισσότερα »
Κορωνοϊός: Ο νέος χάρτης υγειονομικής ασφάλειας - Οι κόκκινες και πορτοκαλί περιοχές

Κορωνοϊός: Ο νέος χάρτης υγειονομικής ασφάλειας – Οι κόκκινες και πορτοκαλί περιοχές

Στο επίπεδο αυξημένου κινδύνου 4, δηλαδή στο «κόκκινο», ανεβαίνουν οι περιφερειακές ενότητες Λάρισα, Θεσσαλονίκη και Ροδόπη, ανακοίνωσε υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς κατά τη σημερινή

Περισσότερα »