Επίσκεψη Νότη Μηταράκη στη Σάμο: Οδεύουμε προς νέο αδιέξοδο στο μεταναστευτικό; (video)

Επίσκεψη Νότη Μηταράκη στη Σάμο: Οδεύουμε προς νέο αδιέξοδο στο μεταναστευτικό; (video)

Ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου κ. Μηταράκης παρευρέθηκε στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ανατολικής Σάμου συνοδευόμενος από τον Γενικό Γραμματέα κ. Μάνο Λογοθέτη και τον Βουλευτή Σάμου κ. Χριστόδουλο Στεφανάδη. Παρέστη επίσης και ο Αντιοπεριφερειάρχης Σάμου κ. Βασίλης Πανουράκης και ο Δήμαρχος Δυτικής Σάμου κ. Ακέξανδρος Λυμπέρης

Ζήτησε από τους Σαμιώτες να συναινέσουν σε μια δομή μεγαλύτερη των 1.200 μεταναστών και μικρότερη των 5.000. Δήλωσε διατεθειμένος να πάρει πίσω το μέτρο της επίταξης αν και εφόσον βρεθούν οι ιδιοκτήτες των όμορων οικοπέδων και να γίνουν οι μισθώσεις  για την κατασκευή της νέας δομής.

«Η πολιτική της κυβέρνησης είναι να μειωθούν οι μετανάστες στα νησιά, δεν συντρέχει λόγος δεδομένης της κατάστασης με την καλύτερη φύλαξη των συνόρων αλλά και την διεκπεραίωση της εξέτασης των αιτημάτων ασύλου σε 27 ημέρες να γίνει η δομή των 5.000 plus” δήλωσε ο Υπουργός Μετανάστευσης.

Επίσης δήλωσε ότι δεν θα υπάρχουν μετανάστες που θα μένουν σε ενοικιαζόμενα σπίτια εκτός δομής. όλοι θα καταγράφονται μπαίνοντας το ΚΥΤ και θα είναι υποχρεωτικές οι παρουσίες. Δεσμεύτηκε ότι σε 60 ημέρες θα έχει κλείσει το ΚΥΤ στην Σάμο, ενώ 6 μήνες θα είναι το ανώτερο που θα παραμένουν στο νησί.  Το Δημοτικό Συμβούλιο δεν κάνει πίσω στην πλειοψηφία του στην απόφαση για δομή στη Ζερβού χωρητικότητας ως 1.200 ατόμων. Ο Δήμαρχος Σάμου όπως και οι υπόλοιποι  επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων, πλην της Λαϊκής Συσπείρωσης που δεν συμφωνεί με καμία δομή στο νησί, έθεσαν ως κόκκινη γραμμή την χωρητικότητα στα 1.200 άτομα.

Στην αρχική του τοποθέτηση ο Υπουργός κ. Νότης Μηταράκης είπε:

«Βρίσκομαι για τρίτη φορά στη Σάμο για αυτές τις 6 εβδομάδες που έχω αναλάβει την πολιτική ευθύνη του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου. Η αλήθεια είναι ότι τις τελευταίες ημέρες η κατάσταση στο μεταναστευτικό εισήλθε σε μια εντελώς διαφορετική περίοδο, από την 1η Μαρτίου του 2010 η χώρα μας δέχτηκε μία συντονισμένη επίθεση , μια ασύμμετρη απειλή και στα θαλάσσια και στα χερσαία σύνορα από την Τουρκία, που προσπαθεί μέσω του μεταναστευτικού να πιέσει την Ευρώπη, να πιέσει την Ελλάδα για τους δικούς της στρατηγικούς σκοπούς.  

Η Ελλάδα έδωσε άμεσα μια αποφασιστική απάντηση και όλοι εδώ μέσα οφείλουμε ένα μεγάλο ευχαριστώ στους άνδρες και τις γυναίκες των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας, την Αστυνομία, τον Στρατό, το Λιμενικό και το Πολεμικό Ναυτικό που υπερέβαλλαν εαυτό και σφράγισαν αποτελεσματικά τα θαλάσσια και χερσαία σύνορα της χώρας.  Η Τουρκία πίστευε ότι η Ελλάδα δεν θα κρατήσει. Όχι απλώς κρατήσαμε αλλά στείλαμε και ένα ξεκάθαρο μήνυμα ότι θα κρατήσουμε όσο απαιτείται.

Σας είχα πει στην προηγούμενή μου παρέμβαση στο Δημοτικό Συμβούλιο ότι η πολιτική της κυβέρνησης έχει ως στόχο την μείωση των ροών και για να πετύχουμε την μείωση των ροών έχουμε 4 γραμμές άμυνας. Η πρώτη γραμμή άμυνας είναι η καλύτερη φύλαξη των συνόρων και νομίζω τον Μάρτιο και οι πιο δύσπιστοι βλέπουν την διαφορά. Η δεύτερη γραμμή άμυνας είναι η επιτάχυνση της διαδικασίας ασύλου και οι επιστροφές αυτών που δεν δικαιούνται προστασίας. Το 2019 η μέση απόφαση πρωτοβάθμιου ασύλου ήταν 183 μέρες, το 2020, ήδη θέλει 27 ημέρες, αυτό σημαίνει ότι η παραμονή στα κέντρα  καταγραφής και ταυτοποίησης που αυτή την στιγμή έχει φτάσει το μέγιστο στα νησιά μας τους 15 μήνες, μπορεί μέσα στο 2020 να πέσει στους 6 μήνες και αυτό δημιουργεί μια πολύ αποφασιστική αποσυμφόρηση των νησιών.

Τρίτο απαραίτητο μέτρο η διασφάλιση της αποτροπής, είναι η αντικατάσταση, η κατάργηση των ανοιχτών δομών που τόσα προβλήματα έχουν δημιουργήσει στα νησιά μας, με κλειστές ελεγχόμενες δομές. Γιατί λειτουργούν αποτρεπτικά, στέλνουν ένα μήνυμα στους διακινητές ότι η διαδρομή σας στην Ευρώπη μέσω της Ελλάδος είναι αδιέξοδη, δεν είναι ο δρόμος που νομίζατε τα προηγούμενα χρόνια.

Η 4η γραμμή άμυνας είναι η διεθνοποίηση της κρίσης, η πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής επιτροπής σε συνεργασία με τον Έλληνα πρωθυπουργό για την μετακίνηση από τα νησιά μας, αρχικά ασυνόδευτων ανηλίκων κατευθείαν σε χώρες της Ε.Ε.

Είναι η συζήτηση που γίνεται για τη νέα συμφωνία του Δουβλίνου, που η Ελλάδα είναι στην πρώτη γραμμή η Ευρώπη πρέπει ενεργά να μοιραστεί τα βάρη της. Αυτή την στιγμή η συμφωνία Ε.Ε-Τουρκίας, όσο λειτουργούσε, είχε οδηγήσει σε συμφόρηση των νησιών και αυτό είναι κάτι που πρέπει να σταματήσει. Τα νησιά μας δεν μπορούν να σηκώσουν πλέον άλλο βάρος.  Με ρωτάνε τι αποσυμφόρηση έχει γίνει. Το 2ο εξάμηνο του 2019 φύγανε από τα νησιά 12.000, αυτό επιταχύνθηκε τους 2 τελευταίους μήνες και έχουν φύγει ήδη από τα νησιά του τελευταίους 2 μήνες 6.200 και ο στόχος είναι μέχρι τέλος Μαρτίου να φύγουν από τα νησιά μας άλλοι 4.000, ώστε να έχουν φύγει από τα νησιά 10.000.

Αυτό σημαίνει ότι ήδη την πρώτη Μαρτίου στα νησιά βρισκόντουσαν λιγότεροι από ότι βρισκόντουσαν στις 31 Δεκεμβρίου. Άρα η αποσυμφόρηση γίνεται πράξη. Έχουν φύγει από τη Σάμο 3.700 τους τελευταίους μήνες και θα φύγουν και άλλοι. Για μένα ο στόχος πρέπει να είναι κοινός, να κλείσει η ανοιχτή δομή στο Βαθύ τους επόμενους μήνες. Η δομή που δημιουργείται αυτή την στιγμή στη Ζερβού η οποία θα είναι κλειστή και ελεγχόμενη, μπορεί να αποτελέσει μια μόνιμη και ουσιαστική λύση για την προστασία της Σάμου, για την θωράκιση των νησιών και την αποσυμφόρηση που όλοι θέλουμε. Λόγω της νέας πολιτικής που εφαρμόζουμε του τελευταίους 2 μήνες , την φύλαξη των συνόρων και της επιτάχυνσης της διαδικασίας ασύλου, έχει μειωθεί και ουσιαστικά και το μέγεθος της δομής που απαιτείται για να είναι επαρκής στα νησιά του Αιγαίου.  Αρχικά μιλούσαμε για 5.000-7.000 , αυτό το νούμερο είναι πλέον πολύ μεγάλο με τα νέα δεδομένα. Γιατί με την φύλαξη των συνόρων και με το άσυλο να βγαίνει στις 27 ημέρες , το οποίο σημαίνει ότι όποιος πάρει άσυλο στον ένα μήνα έχει ήδη φύγει και όποιος δεν πάρει άσυλο στους 5-6 μήνες έχει φύγει από τα νησιά, χρειαζόμαστε πολύ μικρότερες δομές.

Δεν χρειαζόμαστε πλέον τον σχεδιασμό που είχαμε κάνει πριν από 5 μήνες. Τα δεδομένα μέχρι στιγμής είναι πολύ θετικότερα. Χρειαζόμαστε τη δομή που έχουμε πει στη Ζερβού, επειδή θα είναι κλειστή η δομή χρειάζονται περισσότερα στρέμματα γιατί μια κλειστή δομή για λόγους ανθρωπιστικούς, για λόγους κοινών χώρων, χρειάζεται περισσότερο χώρο και χρειάζεται μια μικρή λελογισμένη επέκταση, η οποία σε καμία περίπτωση δεν θα πλησιάσει τον αρχικό σχεδιασμό. Αυτό θα μας επιτρέψει να κλείσουμε την δομή στο Βαθύ μέσα σε 60 ημέρες από την λειτουργία της νέας δομής. Αν η νέα δομή λειτουργήσει μέσα στον Απρίλιο σημαίνει ότι τον Ιούνιο μπορούμε να κλείσουμε το Βαθύ».

Ο κ. Μηταράκης έχει καλέσει σε ομάδα εργασίας τους τοπικούς  φορείς για τα οργανωτικά θέματα για το κλείσιμο της δομής και την παράδοση του χώρου στην τοπική κοινωνία.                 

Ο Βουλευτής Σάμου κ. Χριστόδουλος Στεφανάδης είπε:

«Υπάρχει απόλυτο δίκιο στο λαό της Σάμου, το αισθάνομαι, το πιστεύω, να έχει δυσπιστία, αγανάκτηση, να έχει οργή. Υπάρχουν οι αιτιάσεις ότι υπάρχει παλινωδία στις κυβερνητικές αποφάσεις. Πράγματι δεν τηρήθηκαν όλα, υπήρξαν καθυστερήσεις, υπήρξαν αλλαγές, δεν πρέπει όμως να ξεχνάμε ότι αλλάζουν τα δεδομένα. Σε κάθε ανακοίνωση υπάρχουν, τα δεδομένα δυστυχώς αλλάζουν».  

Ο κ. Στεφανάδης κάλεσε τον λαό της Σάμου να κάνει μια υπέρβαση μπροστά και να ξεχάσουν το παρελθόν, τις παλινωδίες και τις ασυνέπειες της κυβέρνησης.   

00DimotikoMitarakis02 

Ο Δήμαρχος Ανατολικής Σάμου κ. Γιώργος Στάντζος είπε:

Στο πλαίσιο της ενότητας χρειάζεται από όλους υποχωρήσεις σε ζητήματα ηθικής και διαχείρισης. Δεν θα αυτοθυματοποιηθώ παρουσιάζοντας τι έχω περάσει τις τελευταίες ημέρες για τα αυτονόητα. Η υπομονή μου έναντι των χαρακτηρισμών, προδότης, κλέφτης, τα έχω πάρει πάνω ή κάτω από το τραπέζι γιατί συνεχίζω να υπερασπίζω τα συμφέροντα του Δήμου και τις αποφάσεις του δημοτικού συμβουλίου.

Προτροπές σε βία ενάντια σε δημοτικούς συμβούλους, προτροπές σε βία ενάντια σε μετανάστες , προτροπές σε αδιάκριτη βία και να μην αισθανόμαστε περήφανοι που το νησί μας δεν έχει ξεσπάσματα βίας, αυτό γίνεται μόνο από όποιον θέλει να δημιουργήσει καταστάσεις έκρυθμες. Δεν μπορεί η πατρίδα να δέχεται επίθεση από την Τουρκία, να δεχόμαστε επίθεση από την Τουρκιά χρησιμοποιώντας ανθρώπους, δεν μπορεί να ξημεροβραδιάζονται οι άντρες του στρατού, του λιμενικού, του πολεμικού ναυτικού, της αστυνομίας και η απόφαση αναστολής ενός υπεύθυνου δημοτικού συμβουλίου με όρους, να θεωρείται προδοτική πράξη και αυτό να απευθύνεται από έναν αυτοδιοικητικό. Δεν είναι το κύριο θέμα μας αυτό.

Πριν από λίγο πήρε τον λόγο (Ελευθερόγλου) και δεν ζήτησε ούτε ένα συγγνώμη, ένα ανθρώπινο συγγνώμη, έκανα λάθος εν θερμώ, οτιδήποτε. Ένα συγγνώμη έναντι τις ομοψυχίας, ξέφυγε, έκανα λάθος. Αυτό ξέρετε ποιος δεν το κάνει;  Όποιος υπηρετεί σχεδιασμό.

Η Κοινότητα Μυτιληνιών έχει μια διαφορετική προσέγγιση, αυτό είναι δημοκρατία, διάλογος, η ύβρις δεν είναι διάλογος, είναι προτροπή σε βία. Περίμενα κ. Ελευθερόγλου ένα συγγνώμη σε όλους εδώ , τους πατεράδες και τις μανάδες παιδιών που σε μια μικρή κοινωνία τους απευθύνατε τόσες βαριές κουβέντες. Ο απλός κόσμος εξέφρασε προβληματισμό καθώς διάφορα κέντρα λειτουργούν μέσα στο όλο θέμα, από την Τουρκία, από ΜΚΟ στα νησιά μας. Κατανοώ την σύγχυση ενός απλού πολίτη.

Λυπάμαι κ. Ελευθερόγλου που αν και είσαι πατέρας πολλών από εδώ, μια απλή συγγνώμη δεν ζήτησες. Δεν μπορείς να εκπροσωπείς την ενότητα του Σαμιακού λαού. Λυπάμαι.

Η θέση λοιπόν του Δήμου είναι ξεκάθαρη. Αδειάζει το Βαθύ, δεν πάνε στου Ζερβού και να θελήσει ο υπουργός να τους πάει δεν πάνε στου Ζερβού, πάνε εκτός νησιού. Χρονοδιάγραμμα και τίποτα παραπάνω και στου Ζερβού είναι 1.200 +300 άτομα. Είναι η μεγάλη παραχώρηση  που κάνει ο Σαμιακός λαός που γεννήθηκε και μεγάλωσε ως ακρίτας. Είναι δήλωσή μου θεσμική, τίποτα παραπάνω , παρακάτω ναι. Κάνουμε αυτή την «παραχώρηση» γιατί πρέπει να υπηρετήσουμε τον θεσμικό μας ρόλο. Ο λαϊκισμός σε αυτό το μεγάλο θέμα δεν έχει διάρκεια ζωής.  Χαίρομαι και χαιρετίζω την ωριμότητα του δημοτικού συμβουλίου και οφείλουμε να αντέξουμε. Αναλαμβάνουμε την ευθύνη των ρόλων. Η επίταξη, όπως αναγνωρίσατε και εσείς κ. Μηταράκη ήταν ένα βίαιο μέτρο, οι Σαμιώτες έχουμε δώσει ψυχή και δεν αντέχουμε άλλο.

Το ΚΥΤ στο Βαθύ πρέπει να κλείσει. Πρέπει μέχρι τον Ιούνιο η φωτογραφία πρέπει να είναι  κενή, να έχει αποκατασταθεί  το φυσικό περιβάλλον. Αποδεχτήκαμε μία δομή στου Ζερβού μέχρι εκεί που χτίζεται και απεγκλωβισμός. Έχουμε ανάγκη την κοινότητα, προσοχή σε όλους να μην γινόμαστε άθελά μας κομμάτι του ψυχολογικού πολέμου που γίνεται στη χώρα μας. Έχουμε ταλαιπωρηθεί πολύ, έχουμε περάσει την κόκκινη γραμμή, δεν είμαστε ενάντια σε καμιά κυβέρνηση. 

Μετά από τρείς περίπου ώρες συζήτησης και αφού μίλησαν σχεδόν όλοι οι Δημοτικοί Σύμβουλοι, αλλά και απλοί πολίτες, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Γιώργος Κολλάρος είπε:

«Συνάδελφοι, θεωρώ ότι έγινα μια εποικοδομητική συζήτηση με τον κ. Υπουργό. Όλοι είπατε τη γνώμη. Την άποψή σας, τα πιστεύω σας. Το μεταναστευτικό – προσφυγικό δεν λύνεται ως δια μαγείας. Είναι ένα πρόβλημα που μας έχει ξεπεράσει όλους. Εμείς έχουμε πάρει μια απόφαση σαν Σώμα, αυτή θα τηρήσουμε ευλαβικά και πάνω σ’ αυτόν τον παλμό και το μοτίβο θα συνεχίσουμε».

Ο Δήμαρχος Σάμου κ. Γιώργος Στάντζος «Μακάρι όλες οι βραδιές, σε τόσο δύσκολα θέματα, παρ’ όλες τις επιφυλάξεις που μπορεί να έχουμε φεύγοντας από αυτήν την αίθουσα, να κλείνουν έτσι. Είμαστε πολύ πιο ενωμένοι απ’ ότι όταν μπήκαμε μέσα στην αίθουσα. Το προτέρημα του Έλληνα είναι ότι ενώνεται στα δύσκολα και το προτέρημά του είναι ότι μπορεί να ξεχωρίσει την ήρα από το στάρι. Οι έλληνες είναι πολλοί πάνω στη Σάμο, είναι οι περισσότεροι και δεν έχουμε να φοβηθούμε τίποτα. Απαρέγκλητα, συζητάμε, σταθεροί στις γραμμές μας. Από μέρους μου ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όλους. Αυτό θα κερδίσει την υπόθεση της Σάμου. Αυτό το αποψινό, το επίπεδο και η ενότητα. Και γι αυτό να είμαστε περήφανοι. Κ. Υπουργέ είμαστε και εν αναμονή της προγραμματισμένης επίσκεψης του Πρωθυπουργού στη Σάμο».

00DimotikoMitarakis01

O Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου κ. Νότης Μηταράκης με την ολοκλήρωση της συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου προέβη στις παρακάτω δηλώσεις:

«Συζητήσαμε με τις τοπικές αρχές της Σάμου τις εξελίξεις στην μεταναστευτική κρίση, σε σχέση με την προηγούμενη επίσκεψη μου είχαμε πολλά θετικά νέα να παρουσιάσουμε, την αλλαγή της πολιτικής της φύλαξης των συνόρων που πλέον την βλέπουν οι νησιώτες. Την επιτάχυνση της διαδικασίας ασύλου που έχει ήδη επιτευχθεί, το γεγονός ότι έχουν οριακά μειωθεί οι διαμένοντες στα νησιά, το γεγονός ότι δώσαμε τις επιχορηγήσεις στους δήμους που αντιμετωπίζουν μεταναστευτικές ροές, το γεγονός ότι ξεκινήσαμε διαδικασίες αποζημίωσης στους κατοίκους που είχαν ζημιές. Όλα αυτά είναι βήματα που συμβάλλουν στη βελτίωση της αξιοπιστίας και της σχέσης εμπιστοσύνης μεταξύ κυβέρνησης και τοπικής αυτοδιοίκησης.

Παρουσιάσαμε το κέντρο, την ανάγκη που υπάρχει για να υπάρξει ένα νέο κλειστό κέντρο στη Σάμο είναι πλέον κάτι που το δέχεται η τοπική κοινωνία, συζητάμε κάποιες λεπτομέρειες για τη λειτουργία αυτού του κέντρου, αλλά πιστεύω ότι έχει επιτευχθεί μεγάλη πρόοδος.

Το γεγονός ότι η Ελλάδα περνάει μια μεταναστευτική κρίση και μια έντονη πίεση από τη γείτονα χώρα, μας ενώνει και στα δύσκολα οι Έλληνες βρίσκουν τη λύση.

Θεωρώ ότι υπάρχει μια κατανόηση ότι το κέντρο πρέπει να είναι επαρκές με τη νέα πολιτική φύλαξης των συνόρων, με τη νέα πολιτική επιτάχυνσης του ασύλου δεν χρειαζόμαστε τις υπερδομές που είχαμε περιγράψει πριν από μήνες, πιστεύω με μικρότερες δομές μπορούμε να πετύχουμε τον ίδιο στόχο και αυτό δείχνει ότι η πολιτική της κυβέρνησης αποδίδει».    

00CharismaMikro

 

Share:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
Single Post Samostoday

Follow us on Social Media

Τελευταία Νέα

Τα νέα μας στο Email σου

Γράψου στο εβδομαδιαίο Newsletter

Μη χάνεις τα σημαντικότερα νέα του νησιού σου

Κατηγορίες

Samostoday

Παρόμοια Άρθρα

Ν.Ε ΣΥ.ΡΙΖ.Α ΣΑΜΟΥ: Δύσκολη κατάσταση – Τεράστιες ευθύνες

ΝΕ Σάμου ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ.: «Η επιβολή ληστρικού φόρου διαμονής, πλήγμα στον τουρισμό της Σάμου» – Περί τέλους ανθεκτικότητας στην κλιματική κρίση

Ανακοίνωση της Νομαρχιακής Επιτροπής Σάμου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία. «Είχε χαρακτηρισθεί ως δυσβάσταχτος φόρος από γνωστές ειδησεογραφικές ιστοσελίδες, ο «φόρος διαμονής» που επιβλήθηκε από το έτος

Περισσότερα »
Επίσκεψη στον Ουρολόγο. Μύθοι και Αλήθειες

O κ. Παναγιώτης Μουρμούρης Ουρολόγος- Ανδρολόγος θα βρίσκεται στη Σάμο τη Δευτέρα 01 Απριλίου

Ο γιατρός κ. Παναγιώτης Μουρμούρης, Ουρολόγος- Ανδρολόγος που είναι Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Αθηνών και εξειδικευμένος στη Ρομποτική Ουρολογία, θα βρίσκεται στη Σάμο τη Δευτέρα 01/04 και

Περισσότερα »
Κωνσταντίνος Φραγκούλης - Ο Σαμιώτης σκηνοθέτης μιλά για την 1η μεγάλου μήκους ταινία του «Γυάλα» - Από 28/3-1/4 στο Cine Rex

Κωνσταντίνος Φραγκούλης – Ο Σαμιώτης σκηνοθέτης μιλά για την 1η μεγάλου μήκους ταινία του «Γυάλα» – Από 28/3-1/4 στο Cine Rex

Με αφορμή την έναρξη προβολών της πρώτης μεγάλου μήκους ταινίας του, στον Κινηματογράφο Cine Rex Μυτιληνιών, ο Σαμιώτης σκηνοθέτης Κωνσταντίνος Φραγκούλης μιλά στον διευθυντή του

Περισσότερα »