Επίκαιρη ερώτηση του Βουλευτή ΚΚΕ Χρήστου Κατσώτη για τα προβλήματα των συμβασιούχων εργαζομένων στις Υπηρεσίες Ασύλου, στα hotspots, τα Κέντρα Φιλοξενίας Προσφύγων και τις άλλες υπηρεσίες του Υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής

Για να καλύψει τις ανάγκες από τον εγκλωβισμό χιλιάδων προσφύγων στην Ελλάδα και ιδιαίτερα το διπλό εγκλωβισμό στα νησιά του Β. Αιγαίου, η κυβέρνηση προχώρησε στην πρόσληψη εργαζομένων για την Υπηρεσία Ασύλου, την Υπηρεσία Υποδοχής και Ταυτοποίησης και τις άλλες υπηρεσίες του Υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής, με συμβάσεις ορισμένου χρόνου και με διαφορετικές ημερομηνίες λήξης, που πληρώνονται μέσω διαφόρων προγραμμάτων.

Επίσης, προχώρησε στην πρόσληψη χιλιάδων εργαζομένων μέσω των προγραμμάτων κοινωφελούς εργασίας 8μηνης διάρκειας, που πληρώνονται με μισθό φτώχειας 500 ευρώ.

Όλοι οι παραπάνω εργαζόμενοι εργάζονται κάτω από ιδιαίτερα δύσκολες συνθήκες, μέσα σε απαράδεκτους χώρους για τους πρόσφυγες-μετανάστες αλλά και τους ίδιους και αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα:

Συμβασιούχοι παρά τις απεργιακές τους κινητοποιήσεις, παραμένουν απλήρωτοι και ανασφάλιστοι, ενώ αντιμετωπίζουν μεγάλο φόρτο εργασίας.

Παρ’ ότι οι ανάγκες παραμένουν μεγάλες δεν ανανεώνονται όλες οι συμβάσεις των εργαζομένων, δημιουργώντας τεράστια προβλήματα.

Οι απαντήσεις μέχρι τώρα του υπουργείου στα αιτήματα των εργαζομένων παραμένουν γενικόλογες.

Εξακολουθούν να μην υπάρχουν σε αρκετούς εργαζόμενους μέσα ατομικής υγιεινής και προστασίας, να μην έχουν γίνει εμβολιασμοί των εργαζομένων, να μετακινούνται με δικά τους έξοδα προς τα, συχνά απομακρυσμένα, hotspots, ενώ υπάρχουν και περιστατικά απαράδεκτης συμπεριφοράς και εκφοβισμού των εργαζομένων από πλευράς του εκάστοτε «υπευθύνου» και «προϊσταμένου».

Την ίδια στιγμή, παραμένουν χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες εγκλωβισμένοι στην Ελλάδα, στοιβαγμένοι στα «κέντρα φιλοξενίας», οι οποίοι χρειάζεται άμεσα να απεγκλωβιστούν και να μεταφερθούν με ασφάλεια στις χώρες πραγματικού προορισμού τους. Να μη δημιουργηθεί κανένα νέο hotspot και κανένα κέντρο κράτησης.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός τι μέτρα θα πάρει η κυβέρνηση προκειμένου:

Να καταβληθούν τα δεδουλευμένα και να πληρώνονται και να ασφαλίζονται κανονικά οι συμβασιούχοι, να ενεργοποιηθούν όλα τα βιβλιάρια ΙΚΑ, ανεξάρτητα από τα ένσημα και να δοθεί το επίδομα μετεγκατάστασης σε όσους το δικαιούνται.

Να προσληφθούν οι εργαζόμενοι με μόνιμη και σταθερή σχέση εργασίας, χωρίς όρους και προϋποθέσεις και να αναγνωριστεί ως βαριά και ανθυγιεινή η δουλειά στους συγκεκριμένους εργασιακούς χώρους και να καταβληθεί το σχετικό επίδομα.

Ο βουλευτής

Χρήστος Κατσώτης

Share:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on linkedin
LinkedIn
Single Post Samostoday
Single Post Samostoday
Single Post Samostoday

Follow us on Social Media

Τελευταία Νέα

Τα νέα μας στο Email σου

Γράψου στο εβδομαδιαίο Newsletter

Μη χάνεις τα σημαντικότερα νέα του νησιού σου

Κατηγορίες

Samostoday

Παρόμοια Άρθρα

Κορωνοϊός: Πρώτο «καμπανάκι» ΕΟΔΥ -2 νεκροί & 97 νέα κρούσματα το τετραήμερο. ΠΟΥ: Η πανδημία επιδεινώνεται παγκοσμίως

Κορονοϊός: Ξεπέρασαν κάθε προηγούμενο οι διασωληνωμένοι – 2.186 νέα κρούσματα

Σήμερα ανακοινώνουμε 2.186 νέα κρούσματα του νέου ιού στη χώρα, εκ των οποίων 28 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 109.655, εκ

Περισσότερα »
Νίκος Στεφανής: Αντιμετωπίζουμε την κατάσταση με προσοχή και ευθύνη

Νίκος Στεφανής: Όσοι θέλουν να κάνουν κριτική στη λειτουργία του Νοσοκομείου, θα ήταν καλύτερο πρώτα να ενημερώνονται από τη Διοίκησή του

Ως απάντηση στη συκοφαντική ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης περί λειτουργίας των προγραμματισμένων ακτινοδιαγνωστικών εξετάσεων στο Γενικό Νοσοκομείο Σάμου, ενημερώνουμε τους πολίτες ότι τα ραντεβού

Περισσότερα »