Επαγγελματίες Φούρνων: Διαμαρτυρία για τ’ ακτοπλοϊκά δρομολόγια την καλοκαιρινή περίοδο 2018

Με επιστολή τους προς την Ναυτιλιακή εταιρεία Hellenic Seaways οι επαγγελματίες των Φούρνων διαμαρτύρονται για άλλη μια φορά για τα ακτοπλοϊκά δρομολόγια που θα ισχύσουν το φετινό καλοκαίρι.

Συγκεκριμένα η διαμαρτυρία είναι σε δύο επίπεδα, πρώτον για την συχνότητα των προσεγγίσεων και δεύτερον για την ενδιάμεση προσέγγιση στο νησί της Πάτμου γεγονός που επιμηκύνει για 2 ώρες τουλάχιστον το συνολικό ταξίδι από τον Πειραιά προς το νησί.

Να σημειώσουμε ότι τα δρομολόγια  είναι κάθε Πέμπτη 12:30 αναχώρηση από τον Πειραιά και άφιξη στις  10:30 το πρωί  στους Φούρνους και κάθε Παρασκευή μεσημέρι στις 14:00 αναχώρηση από τον Πειραιά και άφιξη στις 01:30 τα ξημερώματα του Σαββάτου.

Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες γίνονται προσπάθειες από την Τοπική Αυτοδιοίκηση Β’ Βαθμού ώστε να  γίνει ευρεία σύσκεψη μέσα στον Μάρτιο  με στελέχη του Υπουργείου και της Ναυτιλιακής Εταιρείας ώστε να βρεθεί η καλύτερη δυνατή λύση τόσο για τους κατοίκους όσο και για τους επισκέπτες  των Φούρνων.

Αναλυτικά η επιστολή του συλλόγου έχει ως εξής:

Θέμα: Δρομολόγια την θερινή περίοδο 2018, Πειραιάς-Φούρνοι
Κοινοποίηση:
Προς Δήμο Φούρνων Κορσεών, εταιρεία Hellenic Seaways, Βουλευτή Ν. Σάμου, Περιφερειάρχη Β.Αιγαίου, Αντιπεριφερειάρχη Ν. Σάμου

Αξιότιμε κύριοι,

Πρόσφατα ενημερωθήκαμε για τα θερινά δρομολόγια του 2018 που θα συνδέουν τους Φούρνους με τον Πειραιά και τα υπόλοιπα γειτονικά νησιά .Πιστεύουμε πως υπάρχουν δυνατότητες βελτίωσης των δρομολογίων και θα θέλαμε να αναφέρουμε την επιτακτική ανάγκη για συχνότερη σύνδεση με τον Πειραιά σε 3 φορές(από τις 2 που έχει ανακοινωθεί) εβδομαδιαίως. Την περίοδο 2015-2016 είχαμε 3 φορές δρομολόγιο από Πειραιά Φούρνοι και επιστροφή.

Μεταφέροντας την αγωνία των συμπολιτών μας, απευθυνόμαστε σ’ εσάς προκειμένου να σας κοινοποιήσουμε το αίτημά μας . Καταρχάς, τα δύο δρομολόγια δεν εξυπηρετούν επαρκώς την τουριστική κίνηση το καλοκαίρι στο νησί μας. Σ ένα νησί που περιμένει τη θερινή περίοδο για να ανορθωθεί οικονομικά μετά τον πολύ δύσκολο χειμώνα, τα μόλις δύο δρομολόγια δεν επαρκούν για την τόνωση της τουριστικής κίνησης. Επίσης, εάν ισχύσουν τα δύο δρομολόγια θα υπάρχει πρόβλημα με τη μεταφορά των ψαριών στην πρωτεύουσα από τους επαγγελματίες ψαράδες. Υπάρχει μεγάλο κενό ανάμεσα στα δύο δρομολόγια και έτσι τα αλιευτικά προϊόντα δε μπορούν να μετακινηθούν ικανοποιητικά με κίνδυνο να αλλοιωθούν. Τέλος, η σημερινή κατάσταση των ακτοπλοϊκών συγκοινωνιών (με μόλις δύο δρομολόγια για Πειραιά τη χειμερινή και εαρινή περίοδο) έχει σαν συνέπεια να δυσχεραίνεται η εξυπηρέτηση όλων εμάς των κατοίκων των Φούρνων , οι οποίοι τις περισσότερες φορές υποχρεωνόμαστε σε διανυκτέρευση στα ενδιάμεσα εναλλακτικά λιμάνια (Σάμος, Ικαρία). Εάν ισχύσουν τα δύο δρομολόγια, τόσο εμείς οι Φουρνιώτες, όσο και οι τουρίστες θα αναγκαστούμε να ταλαιπωρηθούμε εκ νέου με τις ενδιάμεσες ανταποκρίσεις και κυρίως θα αισθανόμαστε και πάλι αποκομμένοι από την πρωτεύουσα και τα γειτονικά νησιά.

Με βάση λοιπόν τα παραπάνω δεδομένα ζητάμε :

α. Την προσέγγιση του καραβιού από και προς Πειραιά τουλάχιστον 3 ή 4 φορές την καλοκαιρινή περίοδο.

β. Την προσέγγιση του καραβιού σε λιμάνια που δεν προκύπτει μεγάλη χρονική καθυστέρηση έτσι ώστε το ταξίδι να είναι μεταξύ 9-10 ώρες. Δεν είναι δυνατόν τον τρέχοντα χειμώνα να έχουμε καράβι που κάνει το δρομολόγιο Πειραιάς-Φούρνοι σε 9 ώρες και το προηγούμενο καλοκαίρι παρατηρήθηκε ότι προσεγγίζοντας επιπλέον το λιμάνι της Πάτμου το δρομολόγιο αυτό να διαρκεί τουλάχιστον 12 ώρες μέχρι και 15.

Αυτό είχε πολύ αρνητικές συνέπειες για τον τουρίστα που ήθελε να επισκεφτεί τον νησί μας δηλαδή μειωμένες αφίξεις από την πρωτεύουσα. Δεν είναι δυνατόν κύριοι να έχετε αυτοσκοπό το κέρδος σας με το να προσεγγίζετε ένα εμπορικό νησί και από την άλλη δημιουργώντας όλη αυτή την ταλαιπωρία των τουριστών που ταξιδεύουν στα νησιά του Ν.Σάμου αλλά και τους Φούρνους να δείχνετε ότι αδιαφορείτε για ένα πιο μικρό που η κοινωνία του παλεύει να ορθοποδήσει τους καλοκαιρινούς μήνες.

γ. Την εξασφάλιση εκτάκτων δρομολογίων σε περιόδους αιχμής (Αγίου Πνεύματος, 15 Αυγούστου) για την αναχώρηση των επισκεπτών των Φούρνων από και προς Πειραιά.

Έστω και την ύστατη ώρα, ελπίζουμε να πρυτανεύσει η λογική και αφού αντιληφθείτε τα προβλήματα του νέου προγράμματος των θερινών δρομολογίων, άμεσα να συναινέσετε στο να επανέλθουμε σε μια καλύτερη κατάσταση τόσο για εμάς τους επαγγελματίες όσο και για όλους τους κατοίκους των Φούρνων. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας.

Με εκτίμηση,

Ο Πρόεδρος και το Δ.Σ του Συλλόγου Επαγγελματιών Φούρνων Κορσεών

Share:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on linkedin
LinkedIn
Samostoday

Παρόμοια Άρθρα