ΕΟΣΣ: Ενημέρωση σχετικά με τις ασφαλιστικές υποχρεώσεις απασχολούμενων στον πρωτογενή τομέα

Σύμφωνα με δημοσιεύματα και τις διευκρινήσεις που παρείχε στη Βουλή ο υφυπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Τάσος Πετρόπουλος, ισχύουν τα παρακάτω:

Α) Οι συνταξιούχοι του ΟΓΑ και κατά κύριο επάγγελμα αγρότες που θα συνταξιοδοτηθούν έως τις 31-12-2014 δεν αντιμετωπίζουν θέμα περικοπής σύνταξης. Η περικοπή του 60% της σύνταξης θα ισχύσει από 01/01/2025. Επίσης έως το 2024 θα απαλλάσσονται από την καταβολή υποχρεωτικών εισφορών ΕΦΚΑ.

Β) Οι συνταξιούχοι Δημοσίου, ΙΚΑ, ΟΑΕΕ, ΕΤΑΑ, ΕΤΑΠ-ΜΜΕ, όλων δηλαδή των πρ. Ταμείων κύριας ασφάλισης πλην ΟΓΑ, που ήταν ήδη συνταξιούχοι ή είχαν καταθέσει αίτηση ως τις 13/05/2016 και ασκούσαν αγροτική δραστηριότητα, μπορούν να συνεχίσουν να καλλιεργούν χωρίς να χάσουν το 60% της σύνταξής τους. Τα ίδια πρόσωπα θα απαλλάσσονται και από την υποχρεωτική καταβολή ασφαλιστικών εισφορών υπέρ ΕΦΚΑ για το αγροτικό τους εισόδημα.

Γ) ΄Ολοι οι νέοι συνταξιούχοι (μετά τις 13/05/2016) ταμείων πλην ΟΓΑ που συνεχίζουν να ασκούν αγροτική δραστηριότητα ή θελήσουν να ασκήσουν αγροτική δραστηριότητα, θα υποστούν την περικοπή του 60% των συντάξιμων αποδοχών τους. Επίσης θα τους επιβληθεί εισφορά υπέρ ΕΦΚΑ με βάση τα όσα ο νόμος ορίζει.

Δ) ΄Οσοι συνταξιούχοι άλλων Ταμείων υποβάλουν πρώτη φορά δήλωση ΟΣΔΕ το 2017, θα υποστούν περικοπή κατά 60%, καθώς αναγνωρίζονται ως νεοεισερχόμενοι. Όσοι υπέβαλαν τα προηγούμενα χρόνια, δεν αντιμετωπίζουν θέμα περικοπής σύνταξης.

Ε) Οι ασφαλισμένοι ετερο-επαγγελματίες (π.χ. δημόσιοι ή ιδιωτικοί υπάλληλοι ή ελεύθεροι επαγγελματίες) που δηλώνουν αγροτικό φορολογητέο εισόδημα ή και λαμβάνουν επιδοτήσεις, θα πληρώνουν εισφορές για το φορολογητέο αγροτικό εισόδημά τους.

Για τον

ΕΝΙΑΙΟ ΟΙΝ/ΚΟ ΑΓΡΟΤΙΚΟ ΣΥΝ/ΣΜΟ ΣΑΜΟΥ

ΗΛΙΑΣ Λ. ΚΑΡΙΩΤΟΓΛΟΥ

ΓΕΝΙΚΟΣ Δ/ΝΤΗΣ

Share:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on linkedin
LinkedIn
Single Post Samostoday
Single Post Samostoday
Single Post Samostoday

Follow us on Social Media

Τελευταία Νέα

Τα νέα μας στο Email σου

Γράψου στο εβδομαδιαίο Newsletter

Μη χάνεις τα σημαντικότερα νέα του νησιού σου

Κατηγορίες

Samostoday

Παρόμοια Άρθρα

Γεράσιμος Χουλιάρας: Οι κάτοικοι της Σάμου να αποφεύγουν τα παλιά και καταπονημένα κτήρια

Γεράσιμος Χουλιάρας: Οι κάτοικοι της Σάμου να αποφεύγουν τα παλιά και καταπονημένα κτήρια

Συμπληρώνεται σχεδόν ένας μήνας από τον ισχυρό σεισμό βόρεια της Σάμου. Η ανάλυση των σεισμολογικών δεδομένων του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, παρουσιάζουν μια

Περισσότερα »