Εντυπωσιακή η μουσικοθεατρική – χορευτική παράσταση της Ομάδας Ελληνικού Παραδοσιακού Χορού του Ι.Ν. Αγίου Θεοδώρου Σάμου

Κάθε χρόνο και καλύτερα, κάθε χρόνο και μια διαφορετική προσέγγιση στα μουσικά – θεατρικά – χορευτικά δρώμενα για την Ομάδα Ελληνικού Παραδοσιακού Χορού του Ι.Ν. Αγίου Θεοδώρου Σάμου.

Φέτος το 2018 και ανήμερα της Εθνικής μας εορτής της 25ης Μαρτίου η παράσταση ήταν αφιερωμένη στη Μεγάλη Μάνα όλων μας. Την Παναγιά.

«Το Περιβόλι της Παναγίας». Μια παράσταση που περιελάμβανε ύμνους, τραγούδια και χορούς αφιερωμένα στην Παναγιά.

Και μέσα από την παράσταση που ήταν ένα μικρό «κατηχητικό», μάθαμε για τις ονομασίες της χάρης Της, για τα θαύματά Της, για τους τόπους που λατρεύεται ανά την Ελλάδα και για τις εκκλησίες που είναι αφιερωμένες στη χάρης Της εδώ και εκατοντάδες χρόνια.

Μάθαμε μέσω της παράστασης για τα ονόματα με τα οποία αποκαλείται η Παναγία. Άλλα βγαλμένα από ύμνους, άλλα από τον τόπο που βρίσκεται κάποιος Ναός ή Μοναστήρι κι άλλα εξαιτίας του τρόπου που έχει αγιογραφηθεί.

25MarXoreutiko01

Κοντά στους ύμνους και τα τραγούδια (που αρκετά ήταν χωρίς τη συνοδεία μουσικής και ήταν εντυπωσιακά) και οι χοροί. Με τις πολύχρωμες φορεσιές οι χορευτές/τριες έδιναν μια ομορφότερη εικόνα στο όλο σκηνικό και σε προδιέθετε να χειροκροτήσεις και να συμμετέχεις κι εσύ στην παράσταση.

Μέχρι και η παιδική ομάδα της χορευτικής ομάδας έδωσε το δικό της τόνο με τα παιχνίδια που κάποτε παίζαμε στις αλάνες όταν ήμασταν μικροί. Αλάνες που δυστυχώς σήμερα δεν υπάρχουν.

Μητέρα, προστάτιδα, τιμώμενη, ιερό πρόσωπο. Η Παναγία κατέχει πρωταρχική θέση στην τιμή και στον σεβασμό των χριστιανών σε κάθε γωνιά της Ελλάδας. Της έχουν αφιερώσει μεγαλοπρεπείς εκκλησίες και ταπεινά ξωκλήσια. Την αποκαλούν Θεοτόκο, αλλά της έχουν δώσει και πολυάριθμα προσωνύμια. 500 και στον αριθμό.

Φυσικά δεν θα μπορούσε να μην αναφερθεί και η Κοίμηση της Θεοτόκου, όπου γιορτάζεται στο Πάσχα του καλοκαιριού. Τον Αύγουστο. Εντυπωσιακός και ο επιτάφιος που τον συνόδευαν έφηβοι, ντυμένοι ναύτες, ενώ παιάνιζε η Φιλαρμονική Βαθύλλος – Αντώνιος Γεροχριστοδούλου επί σκηνής.

25MarXoreutiko03

Ο πατέρας Δημήτριος Ρηγάκης στο τέλος της εκδήλωσης είπε ότι: «Η σημερινή εκδήλωση ήταν ένα δώρο στη γλυκιά μας Παναγιά, την μητέρα όλων μας που πάντα σκέπει και φροντίζει τη χώρα μας. Όλοι εμείς οι σύγχρονοι Έλληνες ας φροντίσουμε να κάνουμε τρόπο ζωής τις εθνικές μας εορτές, τις εθνικές επετείους. Οφείλουνε να εμπνέουμε στα παιδιά μας την αγάπη για την πατρίδα. Οφείλουμε να γνωρίζουμε την ιστορία μας. Η πατρίδα μας, η ιστορία μας, ο πολιτισμός μας, η πίστη μας είναι η ταυτότητά μας».

Ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Σάμου και Ικαρίας κ.κ. Ευσέβιος στον πατρικό του λόγο ανέφερε μερικά λόγια του Μακρυγιάννη: «Η Παναγία μας δεν θα μας αφήσει. Δεν θ’ αφήσει απαράκλητο το γένος μας. Το εβοήθησε και το έσωσε πολλές φορές διαχρονικά. Όταν μου πειράξουν την πατρίδα και τη θρησκεία μου, θα μιλήσω, θα’ νεργήσω κι’ ό,τι θέλουν ας μου κάνουν». Ο Σεβασμιότατος εξέφρασε και την επιθυμία τέτοια ανάλογη παράσταση να γίνει και το καλοκαίρι σε μεγαλύτερο χώρο.

Την όλη επιμέλεια της παράστασης είχε ο χοροδιδάσκαλος κ. Στέλιος Ντίνος και του αξίζουν πολλά συγχαρητήρια τόσο στον ίδιο, όσο και στους ικανούς συνεργάτες του. Και για να παρουσιασθεί η συγκεκριμένη παράσταση, υπήρξε έρευνα, μελέτη διάρκειας δεκαοκτώ μηνών.
Την ορχήστρα κα τα τραγούδια πλαισίωσαν οι παρακάτω:

25MarXoreutiko04

Αργύρης Κόκορης, λαούτο – τραγούδι
Νεκτάριος Παπαγεωργίου, κλαρίνο
Σπύρος Τζιάτζιος, κρουστά
Αστέριος Τράκκας, βιολί
Άγγελος Θεοδωρίδης, ποντιακή λύρα
Κυβέλη Τσαντίλα, ακορντεόν
Χριστίνα Κουτσιάφτη, τραγούδι
Μάρθα Εσαμπαλίογλου, τραγούδι

Εκφωνητές

Ιωάννης Καλιός

Πολύκαρπος Μπαχαρίδης

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο Αντιπεριφερειάρχης Σάμου κ. Νικόλαος Κατρακάζος, ο Διοικητής 79 ΑΔΤΕ Ταξίαρχος κ. Γιώργος Κουρής, ο Διευθυντής της Διεύθυνσης Αστυνομίας Σάμου κ. Δημήτριος Μαϊστρέλλης, εκπρόσωποι των Ενόπλων Δυνάμεων και Σωμάτων Ασαφαλείας, η Δημοτική Σύμβουλος κα Μαριάνθη Μαστροκωνσταντή, ο διοικητής και διευθυντής του Νοσοκομείου Σάμου κ.κ. Θεόφιλος Λάζαρος και Μιχάλης Καραβασίλης και ιερείς.

25MarXoreutiko05

Αξίζει ν’ αναφέρουμε ότι όπως αποδείχθηκε το αμφιθέατρο του ΓΕΛ Σάμου, τελικά αποδεικνύεται μικρό. Η «δίψα» του κόσμου για να παρακολουθήσει την εκδήλωση ήταν τόσο μεγάλη που οι θέσεις των καθημένων είχαν καταληφθεί 45 λεπτά περίπου πριν την έναρξη της παράστασης. Υπολογίζεται ότι την παράσταση παρακολούθησαν 450 άτομα.

Αλέξης Κομνηνός

Περισσότερες φωτογραφίες μπορείτε να δείτε ΕΔΩ

Σημείωση: Το έχω γράψει και παλιότερα και για άλλες εκδηλώσεις. Είναι κρίμα που τέτοιες παραστάσεις δεν μπορούν να παρουσιαστούν και σε άλλα μέρη του νησιού. Γιατί πλέον η Σάμος παράγει πολιτισμό. Μακάρι οι αρμόδιοι να λάβουν το μήνυμα.

Share:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on linkedin
LinkedIn
Samostoday

Παρόμοια Άρθρα