Εντυπώσεις – Συμπεράσματα από τις επισκέψεις της Π.Ο.Α.μεΑ.Β.Α. στην Ικαρία και στη Σάμο

Εντυπώσεις – Συμπεράσματα από τις επισκέψεις της Π.Ο.Α.μεΑ.Β.Α. στην Ικαρία και στη Σάμο

Η Πρόεδρος και μέλη του Δ.Σ. της Π.Ο.Α.μεΑ.Β.Α. επισκέφθηκαν την Ικαρία και τη Σάμο με στόχο την προώθηση των δικαιωμάτων των ατόμων με αναπηρία και την στήριξη των συλλόγων-μελών της, που προσπαθούν να βελτιώσουν την καθημερινότητα των Α.μεΑ. και των οικογενειών τους και να ενσωματωθούν ισότιμα στην κοινωνία στην οποία ζουν.

Την Ικαρία επισκεφθήκαμε για πρώτη φορά και συναντήσαμε γονείς παιδιών με αναπηρία και άτομα με αναπηρία με σκοπό να ιδρυθεί σύλλογος, ο οποίος θα αναλάβει να υπερασπίσει τα δικαιώματα των παιδιών με αναπηρία και των ενηλίκων Α.με Α. σε τοπικό επίπεδο.

Διαπιστώσαμε δυστυχώς ότι οι δομές πρόνοιας είναι ανύπαρκτες, η προσβασιμότητα λέξη σχεδόν άγνωστη, όπως άγνωστος είναι και ο αριθμός των Α.μεΑ. και των παιδιών με αναπηρία. Λειτουργεί ένα Δημοτικό Σχολείο Ειδικής Αγωγής με 2 παιδιά και ένα στο νεοσύστατο νηπιαγωγείο. Στο ΕΕΕΕΚ που συστεγάζεται με το ΕΠΑΛ Ικαρίας φοιτούν 9 παιδιά.

Η μεταφορά των παιδιών γίνεται κυρίως από τους γονείς, οι οποίοι όμως αδυνατούν να μεταφέρουν καθημερινά τα παιδιά τους στο σχολείο. Στο προσωπικό, που σε κάθε περίπτωση είναι ελλιπές, οφείλονται πολλά συγχαρητήρια για την προσπάθεια τους να ανταποκριθούν στις ανάγκες των μαθητών με αναπηρία και τη στήριξη των γονέων. Συναντήσαμε τον Αντιδήμαρχο κ. Βογιατζή, ο οποίος πρόθυμος μεν, αδύναμος όμως να βοηθήσει ουσιαστικά στη δημιουργία δομών, παρέλαβε τις προτάσεις μας με την υπόσχεση να τις μεταφέρει προς συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Ικαρίας. Στις επισκέψεις μας συμμετείχε η Πρόεδρος του ΣΕΠΕ Ικαρίας και Φούρνων κ. Ανθή Μηλιάδη.

Στην Ικαρία λειτουργεί Νοσοκομείο, σαν παράρτημα του Νοσοκομείου Σάμου. Συναντηθήκαμε με τον υποδιοικητή, ο οποίος μας ενημέρωσε για την κατάσταση. Παρόλο που δεν είχε εικόνα του αριθμού των ατόμων με αναπηρία που βρίσκονται στο νησί, ήτανε πολύ θετικός στο να μας βοηθήσει στην καταγραφή. Μας ενημέρωσε ότι προχωράει η κατασκευή πτέρυγας νεφροπαθών, για να μπορούν να κάνουν τις αιμοκαθάρσεις. Κατά τα άλλα, αυτό που έχουμε να παρατηρήσουμε είναι ότι υπάρχουν μεγάλες ελλείψεις σε ειδικότητες ιατρών.

Στη Σάμο επισκεφθήκαμε τους Δήμους Ανατολικής Σάμου (Βαθύ) και το νεοσύστατο Δήμο Δυτικής Σάμου (Καρλόβασι) και μαζί με τα μέλη του Πανσαμιακού Συλλόγου «Ν. Μένεγας, ο Ίκαρος» και το σύλλογο γονέων «Η Μέλισσα» διαπιστώσαμε το απροσπέλαστο του δομημένου περιβάλλοντος, το οποίο σε πολλά σημεία είναι όχι μόνο μη προσβάσιμο, αλλά και επικίνδυνο.

Οι Δήμαρχοι και οι αντιδήμαρχοι που μας συνόδευαν στην πορεία που πραγματοποιήσαμε με αναπηρικά αμαξίδια, λευκά μπαστούνια και μία ομάδα παιδιών από το 1ο Δημοτικό Σχολείο Καρλοβασίου, στα οποία και ελπίζουμε για την αλλαγή της νοοτροπίας και την κατακρήμνιση των κοινωνικών στεγανών, διαπίστωσαν ιδίοις όμμασι την κατάσταση και ελπίζουμε ότι θα την βελτιώσουν, σύμφωνα με τις προδιαγραφές που ο νόμος ορίζει.

Στο Βαθύ παρακολουθήσαμε τις αθλητικές δράσεις που διοργάνωσαν τα σωματεία Α.με Α., τις οποίες πλαισίωσαν άλλα αθλητικά σωματεία, τα οποία και συγχαίρουμε. Στη συνέχεια επισκεφθήκαμε το Ειδικό Δημοτικό Σχολείο, το ΕΕΕΕΚ και το ΚεΦΙΑΠ Σάμου, τα οποία συστεγάζονται στο κτίριο του πρώην ΚΕΚΥΚΑμεΑ. Τα σχολεία δεν έχουν ελλείψεις σε προσωπικό και το επίπεδο εκπαίδευσης είναι πολύ υψηλό. Εν αντιθέσει με το ΚεΦΙΑΠ, που λειτουργεί με μόνο τρία άτομα προσωπικό και στην τελευταία ανακοίνωση για προσλήψεις και στελέχωση των ΚεΦΙΑΠ της χώρας δεν περιελήφθη αυτό της Σάμου.

00Amea01

Οι εργαζόμενοι, ο σύλλογος εργαζομένων και οι ωφελούμενοι των υπηρεσιών του κέντρου κάνουν έκκληση αφενός να επιστρέψουν οι εργαζόμενοι που έχουν αποσπαστεί στο Γ.Ν. Σάμου (1 παιδίατρος, 1 Διοικητική υπάλληλος) και αφετέρου να συμπληρωθούν τα κενά, όπως του φυσιάτρου, του εργοθεραπευτή, του νοσηλευτή, του ψυχολόγου, του οδηγού, που είναι ειδικότητες βασικές για τη λειτουργία του ΚεΦΙΑΠ.

Το μεγάλο πρόβλημα όμως για τις δομές αυτές είναι το κτιριακό το οποίο λειτουργεί χωρίς άδεια και, όπως και στην προηγούμενη επίσκεψή μας είχαμε πληροφορηθεί, έχει πρόβλημα στατικότητας, πράγμα το οποίο θέτει σε κίνδυνο όλους όσους στεγάζονται σε αυτό.

Παραμένει δε το ερώτημα για το ποιος θα αναλάβει την ευθύνη σε περίπτωση που καταρρεύσει μετά από μια φυσική καταστροφή; (π.χ. σεισμός) και βρίσκονται μέσα παιδιά και εργαζόμενοι!! Τέλος επισκεφθήκαμε το Γ.Ν. Σάμου, όπου συναντήσαμε τον Διοικητικό Διευθυντή, απόντος του Διοικητή, με τον οποίο συζητήσαμε τα κενά σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό που σε κάποιες ειδικότητες όπως του παιδιάτρου, δεν υπάρχει ενδιαφέρον πλήρωσης. Το σωματείο εργαζομένων του Γ.Ν. Σάμου   εξάλλου μας παρέδωσε έγγραφο στο οποίο αναφέρονται τα κενά και το οποίο θα αποστείλουμε στο Υπουργείο Υγείας.

Η επίσκεψή μας απέδειξε δυστυχώς για άλλη μια φορά, ότι η εφαρμογή των Δικαιωμάτων των ατόμων με αναπηρία παραβιάζεται κατάφορα και ότι ο μόνος δρόμος για την υλοποίησή τους είναι ο συνεχής αγώνας των ατόμων με αναπηρία και των οικογενειών τους, είναι η ενότητα των σωματείων τα οποία θα ασκήσουν πίεση για ουσιαστικά αποτελέσματα . Απέδειξε ακόμα για άλλη μία φορά την δυσκολία της επικοινωνίας μεταξύ των νησιών μας, η οποία τους χειμερινούς μήνες περιορίζεται στα δύο δρομολόγια την εβδομάδα, με αποτέλεσμα τον εγκλωβισμό στα νησιά μέχρι και πέντε μέρες!!

Η ΠΟΑμε ΑΒΑ ευχαριστεί όλους όσους συνέβαλαν στην πραγματοποίηση της επίσκεψης στην Ικαρία και τη Σάμο, τους φορείς-μέλη μας, τη φιλόξενη υποδοχή στην Ικαρία και βεβαίως την εταιρεία BLUE STAR FERRIES, που κάλυψε το μεγαλύτερο μέρος των εξόδων του ταξιδιού μας.

Για την Π.Ο.Α.μεΑ.Β.Α.

Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ

00CharismaMikro

Share:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on linkedin
LinkedIn
Single Post Samostoday
Single Post Samostoday
Single Post Samostoday

Follow us on Social Media

Τελευταία Νέα

Τα νέα μας στο Email σου

Γράψου στο εβδομαδιαίο Newsletter

Μη χάνεις τα σημαντικότερα νέα του νησιού σου

Κατηγορίες

Samostoday

Παρόμοια Άρθρα

Νότης Μαριάς: Και νέο «δωράκι» στον Ερντογάν από τη Γερμανική  Προεδρία της ΕΕ με τη σύμφωνη γνώμη της κυβέρνησης παραμονές των κυρώσεων

Μήνυμα του Προέδρου του Κόμματος «ΕΛΛΑΔΑ – Ο ΑΛΛΟΣ ΔΡΟΜΟΣ», Καθηγητή και πρώην Ευρωβουλευτή Νότη Μαριά για την Εθνική Επέτειο της 28ης Οκτωβρίου 1940

«Οι ήρωες πολεμούν σαν Έλληνες». Με αυτή τη φράση αποδόθηκε η γενναία υπεράσπιση της Πατρίδας μας από τον λαό μας όταν στις 28 Οκτωβρίου 1940

Περισσότερα »
Κορονοϊός: 411 νέα κρούσματα στην Ελλάδα. 1 κρούσμα στη Σάμο

Σπάει το ένα ρεκόρ μετά το άλλο. 1547 νέα κρούσματα κορονοϊού στην Ελλάδα

Σήμερα ανακοινώνουμε 1547 νέα κρούσματα του νέου ιού στη χώρα, εκ των οποίων 78 συνδέονται με γνωστές συρροές και 52 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός

Περισσότερα »
Μήνυμα Περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου Κώστα Μουτζούρη για την 28η Οκτωβρίου

Μήνυμα Περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου Κώστα Μουτζούρη για την 28η Οκτωβρίου

Στον Πολιχνίτο και στις  εκδηλώσεις εορτασμού της Επετείου  του «ΟΧΙ» της 28ης Οκτωβρίου 1940,  παραβρέθηκε το πρωί ο Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου Κωνσταντίνος Μουτζούρης παρουσία του  Βουλευτή Λέσβου Χαράλαμπου Αθανασίου και

Περισσότερα »