Ενημέρωση κτηνοτρόφων ύστερα από εμφάνιση εστιών ευλογιάς σε Λέσβο και Τουρκία

Μετά από την εμφάνιση νέων εστιών ευλογιάς σε εκτροφές σε Λέσβο και Τουρκία ενημερώνουμε τους κτηνοτρόφους της περιοχής μας ότι: Η ευλογιά των προβάτων είναι ένα εξαιρετικά μεταδοτικό λοιμώδες νόσημα των αιγοπροβάτων. Η μέγιστη περίοδος επώασης της νόσου, είναι 21 ημέρες. Η ευλογιά δεν μεταδίδεται στον άνθρωπο ή σε άλλα είδη ζώων. Η μετάδοση της νόσου στα αιγοπρόβατα γίνεται :

  • Άμεσα: μετά από άμεση επαφή με μολυσμένο ζώο και κατανάλωση μολυσμένης τροφής.
  • Έμμεσα: μέσω εργαλείων, οχημάτων, ή προϊόντων (στρωμνή, χαρτονομή). Τα συμπτώματα που παρατηρούνται είναι:
  • Υψηλός Πυρετός (41-42 οC).
  • Ανορεξία, ταχύπνοια, επιπεφυκίτιδα, δακρύρροια.
  • Στο βλεννογόνο του στόματος παρατηρείται ερυθρότητα.
  • Ερυθρές στρογγυλές κηλίδες στο δέρμα, γύρω από τους οφθαλμούς και τους ρώθωνες, στο μαστό, την ακροποσθία, το όσχεο, την κάτω επιφάνεια ουράς και την έσω επιφάνεια των μηρών, οι οποίες εξελίσσονται σε βλατίδες, οζίδια και αργότερα σε φυσαλίδες ή και κύστες. Αυ- τές έχουν πυώδες περιεχόμενο και στη συνέχεια αποξηραίνονται. Η νοσηρότητα είναι 70% περίπου και η θνησιμότητα στα αρνιά 80-100%.

Σε περίπτωση που παρατηρηθούν τα παραπάνω συμπτώματα θα πρέπει να ενημερωθεί άμεσα η Κτηνιατρική Υπηρεσία Σάμου, αλλά και ο υπεύθυνος Κτηνίατρος Εκτροφής. Για την πρόληψη μετάδοσης της ευλογιάς του προβάτου, πρέπει να λαμβάνονται τα παρακάτω μέτρα, τα οποία περιλαμβάνονται στο σχέδιο έκτακτης ανάγκης του ΥΠΑΑΤ:

1. Περιορίζουμε τον αριθμό των επισκεπτών στην εκμετάλλευση μας στον απολύτως απαραίτητο.

2. Φτιάχνουμε από ένα λουτρό απολύμανσης σε κάθε είσοδο-έξοδο τόσο της εκμετάλλευσης, όσο και κάθε χώρου ενσταυλισμού μέσα στην εκμετάλλευση και χρησιμοποιούμε κάποιο από τα εγκεκριμένα απολυμαντικά για το σκοπό αυτό.

3. Χρησιμοποιούμε κάποιο από τα εγκεκριμένα απολυμαντικά για την απολύμανση των εσωτερικών και εξωτερικών χώρων των εγκαταστάσεων.

4. Αποφεύγουμε τις άσκοπες μετακινήσεις των ζώων.

5. Οι ζωοτροφές φροντίζουμε να ξεφορτώνονται είτε στην είσοδο της εκμετάλλευσης είτε σε χώρο μακριά από τις εγκαταστάσεις ενσταυλισμού.

6. Οποιαδήποτε μετακινήσεων ζώων από την εκμετάλλευσή μας συνοδεύεται από την Άδεια Διακίνησης.

7. Ενημερώνουμε αμέσως τις Κτηνιατρικές αρχές για την εμφάνιση ύποπτων κλινικών συμπτωμάτων σε ζώα εκμετάλλευσή μας. Για οποιαδήποτε πληροφορία ή ειδοποίηση για εκτροφή ύποπτη ευλογιάς του προβάτου παρακαλείστε να επικοινωνήσετε άμεσα με το Τμήμα Κτηνιατρικής Σάμου στα τηλέφωνα: 2273350440, 2273353461, 2273353463 η στο e-mail: ktiniatriki@samos.gr.

Η ΔΙΕΥΘΥΝΤΡΙΑ ΚΑΛΑΝΤΖΗ ΜΑΡΙΑ

Share:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on linkedin
LinkedIn
Single Post Samostoday
Single Post Samostoday
Single Post Samostoday

Follow us on Social Media

Τελευταία Νέα

Τα νέα μας στο Email σου

Γράψου στο εβδομαδιαίο Newsletter

Μη χάνεις τα σημαντικότερα νέα του νησιού σου

Κατηγορίες

Samostoday

Παρόμοια Άρθρα

Κορωνοϊός: Ο νέος χάρτης υγειονομικής ασφάλειας - Οι κόκκινες και πορτοκαλί περιοχές

Κορωνοϊός: Ο νέος χάρτης υγειονομικής ασφάλειας – Οι κόκκινες και πορτοκαλί περιοχές

Στο επίπεδο αυξημένου κινδύνου 4, δηλαδή στο «κόκκινο», ανεβαίνουν οι περιφερειακές ενότητες Λάρισα, Θεσσαλονίκη και Ροδόπη, ανακοίνωσε υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς κατά τη σημερινή

Περισσότερα »
2η συνεχόμενη ήττα για την ομάδα του Καρλοβάσου στο μπάσκετ

Δύσκολη αποστολή για το Καρλόβασι στη Μύκονο. Σκέψεις για την αναστολή των πρωταθλημάτων της ΕΟΚ λόγω κορονοϊού

Για την τρίτη αγωνιστική του πρωταθλήματος του 3ου ομίλου της Γ’ Εθνικής κατηγορίας, το Καρλόβασι βρίσκεται ήδη στη Μύκονο, όπου την Παρασκευή (30/10) στις 14:30

Περισσότερα »