Ενδιαφέρον και διδακτικό βιβλίο από το ίδρυμα ερευνών της Μητρόπολης Σάμου και Ικαρίας

Ένα σημαντικό από κάθε άποψη βιβλίο, με ιστορική, εκκλησιαστική αλλά και διδακτική αξία, ««Τα Ορθόδοξα πρεσβυγενή Πατριαρχεία και ο Μητροπολίτης Σάμου και Ικαρίας Ειρηναίος Παπαμιχαήλ» των καθηγητών Μ .Γ. Βαρβούνη και Παν. Τζουμέρκα,παρουσιάστηκε την Κυριακή 18 Αυγούστου, στον αύλειο χώρο της Δημόσιας Κεντρικής Ιστορικής Βιβλιοθήκης Σάμου, από  το Κέντρο Εκκλησιαστικών, Ιστορικών και πολιτισμικών Ερευνών της Ιεράς Μητροπόλεως Σάμου και Ικαρίας. Το βιβλίο παρουσίασαν ο φιλόλογος κ. Χρ. Λάνδρος, πρ. προϊστάμενος των Γ.Α.Κ –Αρχείων Νομού Σάμου και η κα Αγγελική Χατζημιχάλη , προϊσταμένη των Γ.Α.Κ- Αρχείων Νομού Σάμου. Εκ μέρους των συγγραφέων  μίλησε ο καθηγητής και διευθυντής του Κέντρου κ. Μ.Γ. Βαρβούνης, ενώ την εκδήλωση  έκλεισε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σάμου και Ικαρίας κ.κ Ευσέβιος.

00IMSamou02

Ο κ.Χρήστος Λάνδρος και η κ.Αγγέλα Χατζημιχάλη, εξήραν την προσωπικότητα του Μητροπολίτη Σάμου Ειρηναίου Παπαμιχαήλ, την μόρφωση και την κατάρτισή του, που ξεπερνούσε τα όρια των ποιμαντορικών του καθηκόντων, την διορατικότητα, την δημοκρατικότητα και την παρουσία και δράση του σε κρίσιμες ιστορικές στιγμές στα νησιά μας, αλλά και τις διαπιστώσεις του για τα Πατριαρχεία Αντιοχείας και Ιεροσολύμων, στα οποία μετέβη για να καταγράψει την κατάσταση και τις ανάγκες τους. Αναφορά έγινε για την σημαντική εισφορά του Μητροπολίτη Ειρηναίου, στον αγώνα των Σαμίων κατά των κατακτητών στον Β΄Παγκόσμιο Πόλεμο και την  επιμονή του στην ενότητα του λαού.

00IMSamou03

Εκ μέρους των συγγραφέων ο κος Μανόλης Βαρβούνης μίλησε κι αυτός για την προσωπικότητα του Μητροπολίτη Ειρηναίου και αναφέρθηκε στο βιβλίο και την έρευνα η οποία συνεχίζεται από το Κέντρο Εκκλησιαστικών, Ιστορικών και πολιτισμικών Ερευνών της Ιεράς Μητροπόλεως Σάμου και Ικαρίας, ευχαριστώντας όσους συνέβαλαν στην έκδοσή του και ιδιαίτερα τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη κ. Ευσέβιο, που όπως απεκάλυψε ήταν αυτός που διέσωσε το πολύτιμο αρχείο του Μητροπολίτη Ειρηναίου, παραδίδοντάς το στο ΄Ιδρυμα.

00IMSamou04

Κλείνοντας την εκδήλωση, ο Μητροπολίτης κ. Ευσέβιος, αφού ευχαρίστησε τους συγγραφείς του βιβλίου, απεκάλυψε ότι το αρχείο του Μητροπολίτη Ειρηναίου, απ΄ όταν το διέσωσε το κράτησε στο γραφείο του σαν πολύτιμο φυλαχτό.

Την εκδήλωση προλόγισε και συντόνισε ο εκπαιδευτικός-δημοσιογράφος κ.Νίκος Ορφανός.

Share:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on linkedin
LinkedIn
Single Post Samostoday
Single Post Samostoday
Single Post Samostoday

Follow us on Social Media

Τελευταία Νέα

Τα νέα μας στο Email σου

Γράψου στο εβδομαδιαίο Newsletter

Μη χάνεις τα σημαντικότερα νέα του νησιού σου

Κατηγορίες

Samostoday

Παρόμοια Άρθρα

Τι ειπώθηκε στη συνάντηση του Δημάρχου Α. Σάμου Γιώργου Στάντζου με τον Υπουργό Νότη Μηταράκη

Νότης Μηταράκης: Εξοπλίζουμε τους αναγνωρισμένους πρόσφυγες με το απαραίτητο οπλοστάσιο δεξιοτήτων και γνώσεων, ώστε να μπορέσουν να σταθούν στα πόδια τους και να ενσωματωθούν ουσιαστικά

Η καμπάνια ευαισθητοποίησης και τα αποτελέσματα του ενταξιακού προγράμματος “HELIOS” παρουσιάστηκαν σήμερα σε κοινή συνέντευξη τύπου του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης. Με σύνθημα

Περισσότερα »