Ένας χρόνος μετά τη μεγάλη πυρκαγιά στη «Λουγκόβρυση» περιοχής Μεσοκάμπου (24/08/2019). Ποτέ ξανά…

Ένας χρόνος μετά τη μεγάλη πυρκαγιά στη «Λουγκόβρυση» περιοχής Μεσοκάμπου (24/08/2019). Ποτέ ξανά…

Ήταν απόγευμα Σαββάτου της 24ης Αυγούστου 2019, περίπου στις 17:09, όταν οι λουόμενοι στις παραλίες της περιοχής Μεσοκάμπου και Μυκάλης, όπως και της ευρύτερης περιοχής Πυθαγορείου, άρχισαν να δημοσιεύουν φωτογραφίες από πυρκαγιά που εκδηλώθηκε σε αγροτοδασική έκταση στη θέση «Λουγκόβρυση» περιοχής Μεσοκάμπου Μυτιληνιών του Δήμου Σάμου.

Η κινητοποίηση ήταν άμεση και από την πρώτη στιγμή τέθηκε σε γενική επιφυλακή το προσωπικό της Π.Υ. Σάμου καθώς και του Πυροσβεστικού κλιμακίου Καρλοβάσου.

Η πυρκαγιά λόγω των ισχυρών ανέμων που έπνεαν στην περιοχή, είχε ως αποτέλεσμα την γρήγορη εξάπλωσή της προς τα άναντι – ανωφέρεια και την άνοδό της στο Αιολικό πάρκο Πυθαγορείου και εν συνεχεία με κατεύθυνση προς την περιοχή Γλυκόριζα Πυθαγορείου του Δήμου Σάμου.

00FotiaMesokampos

Η πυρκαγιά ήταν ισχυρής έντασης και έκτασης με ορατό τον κίνδυνο απώλειας ανθρώπινων ζωών και περιουσιών, λόγω του μεγάλου πυροθερμικού φορτίου καθώς προσέγγιζε σε μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες της ευρύτερης τουριστικής περιοχής του Πυθαγορείου με μεγάλο αριθμό ατόμων προσωρινής διαμονής (τουρίστες – παραθεριστές) και εργαζομένων.

Πραγματοποιήθηκε επιτόπιο ΣΤΟ (Συντονιστικό Τοπικό Όργανο) και μετά από εισήγηση του Διοικητή της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Ν. Σάμου, εδόθη εντολή εκκένωσης των ξενοδοχειακών μονάδων της περιοχής όπου πραγματοποιήθηκε με επιτυχία η εκκένωση και η απομάκρυνσή του διαμένοντος πληθυσμού των ξενοδοχείων και κατοικιών, διά μέσω θαλάσσης και ξηράς σε ασφαλές σημείο.

Το απόγευμα του Σαββάτου (24/08) πραγματικά ήταν δύσκολο για όλους τους ενοίκους ξενοδοχείων της περιοχής νότια της πυρκαγιάς (Αγία Ελεούσα – και κοντά στο Πυθαγόρειο), όπου για προληπτικούς λόγους εκκενώθηκαν τα ξενοδοχεία και οι τουρίστες μεταφέρθηκαν στην παραλία και από εκεί με σκάφη του Λιμενικού και ιδιωτικά σκάφη αποβιβάσθηκαν στην Μαρίνα Πυθαγορείου και στο λιμάνι Πυθαγορείου.

Φυσικά η ΕΟ (επαρχιακή οδός) Πυθαγορείου – Σάμου με μέριμνα της ΕΛ.ΑΣ. παρέμεινε κλειστή και η εκτροπή των οχημάτων γινόταν στο «Σιδερένιο γεφύρι» και από το δρόμο που από το Πυθαγόρειο και μέσω της Ι.Μ. Αγίας Τριάδας, οδηγεί στους Μυτιληνιούς.

Οι τουρίστες περίπου διακόσιοι στον αριθμό μεταφέρθηκαν στο κλειστό γυμναστήριο Πυθαγορείου, όπου εκεί τους ανακοινώθηκαν ότι τα δύσκολα πέρασαν και όλοι θα διανυκτέρευαν σε άλλα καταλύματα, μέχρι το πρωί όπου θα μεταβούν και πάλι στα ξενοδοχεία τους εφ΄όσον η κατάσταση ήταν καλύτερη.

00FotiaMesokampos02

Στο κλειστό γυμναστήριο την κατάσταση συντόνιζαν ο Αντιπεριφερειάρχης Σάμου κ. Νίκος Κατρακάζος, ο Αντιδήμαρχος Σάμου κ. Πάρης Παπαγεωργίου και άλλοι φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ώστε να βρεθούν άμεσα καταλύματα για τους τουρίστες.

Από την πυρκαγιά κάηκαν οκτακόσια (800) στρέμματα περίπου με αγροτοδασικές εκτάσεις.

00FotiaMesokampos03

Η Πυροσβεστική Υπηρεσία επενέβη στο συμβάν με δεκατέσσερα (14) Πυροσβεστικά οχήματα και σαράντα έξι (46) Πυροσβέστες, πεζοπόρο τμήμα της Π.Υ. Σάμου έξι (6) ατόμων, πεζοπόρο τμήμα της 1ης ΕΜΑΚ τριάντα ένα (31) ατόμων με επικεφαλή τον Διοικητή Αρχιπύραρχο Γεώργιο Πουρναρά, πεζοπόρο τμήμα της 2ης ΕΜΑΚ είκοσι τεσσάρων (24) ατόμων, δύο (2) Α/Φ CL 415, δύο (2) Α/Φ CL 215 και τέσσερα (4) Ελικόπτερα με την συνδρομή τριάντα εννέα (39) εθελοντικών πυροσβεστικών οχημάτων με εκατόν τριάντα δύο (132) εθελοντές πυροσβέστες, βυτιοφόρα οχήματα και χωματουργικά μηχανήματα του Δήμου Σάμου.

Επίσης συμμετείχαν καθ’ όλη την διάρκεια της κατάσβεσης η ΕΛ.ΑΣ., η Διεύθυνση Δασών Σάμου, το Λιμενικό Σώμα, η ΕΟΔ Σάμου, η FRONTEX, η Θυροφυλακή Σάμου και πολίτες της ευρύτερης περιοχής.

Από την πρώτη στιγμή παρευρέθη ο Διοικητής της Π.Υ. Σάμου Πύραρχος Κων/νος Δ. Φράγκος, ο οποίος συντόνιζε της πυροσβεστικές δυνάμεις έως την άφιξη του συντονιστή Πειραιά Υποστρατήγου Ιωάννη Πετρούτσου και του Διοικητή Περιφερειακής Διοίκησης Βορείου Αιγαίου Αρχιπύραρχου Διονυσίου Κουτσούκου.

00FotiaMesokampos04

Ένα μήνα περίπου αργότερα και συγκεκριμένα στις 22 Σεπτεμβρίου 2019 στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής εβδομάδας κινητικότητας, πραγματοποιήθηκε καθαρισμός στις καμένες εκτάσεις πέριξ του δρόμου Πυθαγορείου – Βαθέος και στο ύψος του ξενοδοχείου «Γλυκόριζα» – «Nikos place», αλλά και συμβολική δενδροφύτευση με πικροδάφνες εκατέρωθεν του δρόμου.

Στην εθελοντική δράση πήραν μέρος απλοί πολίτες και πολλά μικρά παιδιά του Πολιτιστικού Συλλόγου Πυθαγορείου Λυκούργος, η 79 ΑΔΤΕ με στρατιωτικό προσωπικό, η Ύπατη Αρμοστεία, το Ινστιτούτο Αρχιπέλαγος, τα Εθελοντικά Κλιμάκια Βαθέος, Πυθαγορείου και Χώρας, η Δασική Υπηρεσία Σάμου.

00FotiaMesokampos05

Ο Δήμαρχος Ανατολικής Σάμου κ. Στάντζος δήλωσε τότε στην κάμερα του Radio Café 102,4 και στο Samostoday.gr:

«Είναι μία περιβαλλοντική δράση με ισχυρά μηνύματα. Γίνεται δενδροφύτευση με πικροδάφνες στα πλαϊνά του δρόμου, απομακρύνουμε όσα καμένα μπορούμε, είναι μία κίνηση μεγάλου συμβολισμού και μπορείτε να κοιτάξετε τα χαμόγελα στα πρόσωπα όλων. Ήρθε πολύς κόσμος σήμερα, μικρά παιδιά, εθελοντικές οργανώσεις, έτσι δίνουμε ένα ισχυρό μήνυμα αισιοδοξίας. Ότι μέσα από τα καμένα και τα προβλήματα, να βγει το χαμόγελο. Νομίζω ότι μέρα με τη μέρα οι δημιουργικές δυνάμεις βγαίνουν στο προσκήνιο και πρέπει να προχωρήσουμε μπροστά. Αυτό είναι το ισχυρό μήνυμα που δίνει η σημερινή μέρα».

Δύσκολες μέρες πριν από ένα χρόνο. Συγχαρητήρια κι ένα μεγάλο ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ σε όλους όσους συμμετείχαν στην κατάσβεση της πυρκαγιάς…

00Elia

Share:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
Samostoday

Παρόμοια Άρθρα

Ο Βουλευτής Σάμου Χρ. Στεφανάδης στην παρουσίαση του εθνικού προγράμματος «ΑΙΓΙΣ»

Ο Βουλευτής Σάμου Χρ. Στεφανάδης στην παρουσίαση του εθνικού προγράμματος «ΑΙΓΙΣ»

Ο Βουλευτής Χριστόδουλος Στεφανάδης, παραβρέθηκε στην παρουσίαση από τον Υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, κ. Κικίλια,  του εθνικού προγράμματος «ΑΙΓΙΣ», ενός  πρωτόγνωρου για τα

Περισσότερα »